Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

klima hesap uzmanı


fresia

Öne çıkan mesajlar

konu maliyet değil, güneş enrjisinden yaralanmıyorum, pil takmıyorum

ilerde başarabilirsem de ders olur size (onlar kendini biliyor)

 

kot farkı 11 metre (dış ünite zeminde, klima takılcak yer 3. katta)

hangi klima benim işimi görür,

neye dikkat etmek gerekir

30m2 salondan ilerleyen soğuk hava dalgasının, koridor, mutfak ve 1 odaya ulaşmasını istiyorum

doğu ve güney cephelerinde pencere var

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pandemi öncesi firmaların bir çoğu keşif için ücretsiz olarak geliyordu. Çağırıp fikir alabilirsin. Hem ihtiyacın olacak BTU miktarını belirtirler hem de nereye montaj yapacağın hakkında tavsiye verirler. Ben hem arçelik hem mitsubishi den keşif yaptırmıştım. 

Dış ünite ve iç ünite arası mesafe ne kadar uzun olursa o kadar kayıp olacak , o yüzden min. da tutmak isterler. Kutudan çıkan standart boru 5 metreye kadar oluyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Mitsubishi Electric'de 30 metre mesafe ve 15 metre kota basan dış üniteler var.

Benim tavsiyem; bir dış ünite ve 2 iç ünite şeklinde çözüm yapman. Havanın oradan oraya gitmesi falan filan yalan oluyor; verimli olmuyor.

Bendeki çözüm o şekilde mesela. Salon fransız balkonunda 1 dış ünite var, salonda ve mutfakta iç üniteler var. Dış ünitem çıkış sayısı olarak 3 tane iç üniteye bağlanabiliyor ama kurulu iç ünite güçleri yüzünden aynı anda 2 taneyi çalıştırabilirim. Gündüz vakti salon ve mutfak, akşam da arkadaki yatak odası mesela.

Benim arka odaları kuzeye bakmasına rağmen asla serinlik oraya ulaşmıyor! Ama tüm hava girişlerini iptal edip tüm gün çalıştırırsam arka odalardaki nem düşüyor. Bu da akşam dışarıdaki nem oranı >%65 iken benim yaklaşık %35 nemde yatabilmemi sağlıyor. Bu sıcaklarda pencereler ve perdeler falan kapalı olunca dışarının sıcağı evin içinde o kadar etkili olmuyor. Evin havalandırmasını ise saat 5 gibi uyanıp pencerelerin hepsini açarak yapıyorum. 7,5 gibi hava ısınmaya başlayınca da tam kapanma yapıyoruz :\

Ev 150 m² net, salon güney ve batı cephesine sahip, mutfak güneye bakıyor, yatak odam kuzey ve batı cephesine sahip, çocuk odası ise kuzey cephesinde.

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arka cephedeki odaya herkesin yaptığı gibi koymak mümkün

burdaki hedefim salonla mutfağı kurtarmak

bir de bina izolasyonu içerisinden klima hattı çekilmiş tek kolaylığı o

Mitsubishi'nin hangi modeli

 

bir de gerekli şartlar sağlanınca (gaz basıncı, boru kalitesi, çapı vs.) verim kaybı %kaç oluyor

standart mesafelerdeki eşdeğer klimaya göre

fresia tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Hazır gömülü boruyu pek kullanmak istemez Mitsubishi diye düşünüyorum. Çok güzel bakır boruları var kendinden izolasyonlu falan. Verim, senin duvarın içindeki borunun izolasyonuna, çapına, dönüşlerin çapına ve miktarına bağlı. Hele seninki gibi 3. katta olsam hayatta güvenmem.

Benim iç üniteler MSZ-FH25VA, dış ünite MXZ-3D54VA.

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gömülü / ankastre tesisat varken de dışarıdan geçirmek dert. hele ki 10-15m gidecekse. bir ihtimal o gömülü tesisatı yapan ekipler çok dandik yapmamıştır.

sen her halükarda böyle forum köşelerinde kıvranma çağır ücretsiz keşfe geliyorlar, haziranda arçelikten aldım ben ücretsiz keşif hizmeti.

goldbären tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

8 saat önce, goldbären dedi ki:

...bir ihtimal o gömülü tesisatı yapan ekipler çok dandik yapmamıştır...

Çok güldürdün beni ?

fresia doğru söylüyor; TR şartlarında bilgin olmadığın bir konuda, uzman olduğunu belirtip gelen insanların değerlendirmesine güvenmek kumar oynamak gibi. Ben de ortalama bilgi edinip sonra çağırmasını öneririm. 

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

forgiver sen gücenmişsin sanki sdf. al sana tecrübe o zaman, ankastre tesisat uyumluluk bakalım:

gömülü tesisatın kablosuna bak. iç dış üniteler arası yerleştirilmiş kablonun içi 4'lü mü 5'li mi onu kontrol et. klimaya enerji beslemesi nereden yapılmış? iç ünitenin oraya mı elektrik çıkmışlar? sigorta kutusunda klima için ayrı 16/20 amperlik sigorta var mı?

eskiden iç dış üniteler 4lü kabloyla haberleşip içten dışarı güç taşırken, şimdi çoğu inverter klima dış üniteden güç alıp içeriyi besliyor ve beşli bir kabloyla haberleşiyorlar. (paramesyumun dediği multisplit klimalar, her zaman dış üniteden güç alıp iç ünitelere dağıtıyor, onlar eskiden de öyleydi)

boruların çaplarını mm cinsinden ölç, bir ince bir kalındır. ankastre tesisatın sıkıntısı, başta yapanlar hangi çapta kullandıysa ona göre cihaz almak zorunda olursun. 9-12k btu klimalar 1/4 + 3/8 inç çapta boru kullanırlar (nedense hep inç bunlar bizim ülkede de) 18-24k için 1/2 ve 1/4 kullanırlar. şart değildir tabi 12k olup kalın kullanan 15k olup dar kullanan gördüm ben. üreticinin keyfine göre. (klima modelinin hangi çapta boru kullanacağı sabittir)

yani bu tesisatı kullanmayı düşünürsen buna göre bir model seçmen gerekecek ondan bakıyoruz.

borular ayrıca hem dışarıda hem içeride uç uca kaynaklanmış olmalı, böyle uzunca bir döngü yapıyorlar. tesisatın muhtemelen dışarıda kalan tarafında ucuna bir valf takıp bu kapalı döngünün içine azot basmış olmalılar. valfi azcık gevşet pıst yapıyorsa tesisat sağlamdır delinmemiştir. (bunun amacı klima takılana kadar boruların içini dış etkenlerden, pas kir vb. korumak)

diğer abiler bildiklerini eklesin,

klima keşfi iyi yapılmazsa montajcılar gelir "x eksik y fazla" der dokunmaz bir de elektrikçiyle duvar kırmakla uğraşır sonra yeniden randevu alır yoğunlukta servis kovalarsın alet kutuda yatarken. üzer.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

topicte konuşulan şey bi mekanik mühendisinin çok kolay hesaplayabileceği bir şey.

ben mimarım şu topicteki arkadaşlar kadar klima tesisatından anlamıyorum. çünkü mekanik mühendisi dolu etrafım.

bu kadar ciddi planların varsa inşaat projesi çizen bi mekanik mühendisiyle görüş. ufak bi ücrete hallederler. sana klima satmayacağı için dolandırma ihtimali de olmaz. projeleri falan götürürsün hesaplayıverir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...