Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sigortayı eksik göstermenin cezası?


bLackcha0s

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,

Artık aşinasınızdır zaten. Bir baba var bende. Kendisi sürekli kulak arkası iş çevirmeye çalıştığından başımız derde giriyor.
Şimdiki konum ise şu;

Dükkanda asgari ücretle çalışan bir kız vardı. Sigortası 15gün üzerinden yatırmış babam, kız da kabul etmiş. Kız bu şekilde 1.5 yıl çalıştı.
Geçenlerde kendi ayrılmış ve sürekli tazminat istiyorum diyormuş.
Aksi takdirde sigortası eksik yattığı için şikayet edeceğini söylüyormuş. Tabii dükkan olduğu için öyle sözleşme vs yok.
Şu an yine bir panik haliyle araştırıyorum ama konu biraz karışık.
Burada belki birileri vardır bu konularda uzman :)

Teşekkürler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cezası yatmayan prim x6 olması lazım, baya yüksek, 850x6x6'dan 30k'yı bulur herhalde ama sayılardan emin değilim, bir bilene sor tam sayıyı.Bu para SGK'ya ceza olarak para ödeniyor, o açıdan eline bir şey geçmez kızın.

İtibariyle sen bir şey yapmayacan avukat bulmak harici. O kendi avukat tutacak, ihtar çekecek, sonra dava açacak. Dava otomatik arabulucuya gidiyor zaten. Arabulucuda işte oturup anlaşacaksınız. Cezanın bir miktarını kıza ödeyecen, arabulucu ücreti ödeyecen o da şikayet etmeyecek. Tabi ne kadar ödeyeceğin konusunda kızın tutacağı avukatın eline bakıyorsun işte, o da pazarlık usülü oluyor.

Davaya giderse zaten her türlü kaybedersin herhalde, ceza çıkar, 2 davanın avukat ve dava ücretleri ödetilir, 35-40k'ya çıkar meblağ. İtibariyle arabulucuda bir şekil anlaşıyorsun çünkü dava süreci işçinin işine gelmiyor primlerinın yatırılması harici, eline nakit bir şey geçmiyor. Benzer şekilde işçi avukatının da işine gelmiyor, senin de işine gelmiyor, hiçbir tarafın işine gelmiyor basitçe. Gideceniz arabulucuya, oturup anlaşacanız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Ceza her ay için asgari ücretin iki katı olmalı. Brüt asgari ücret x 2 x 18 yani, çok yani. Hatırkadığım bu ama. 5510 bunun kanunu, açın bakın. Şimdi araştıramam onu. Bunun yanında faiziyle sigorta yatırılacak. Sonra tazminatı verilecek kızın. Vergi Usul Kanunu’da hapis cezası veriyor.

Yani hem bir 100k filan ceza, bir de hapis. Baban sonunda batırmış yani.

Arabulucu tutanak tutuyor, tutanak mahkemeye gidiyor. Orada eksik prim olursa yine ceza gelir yani. Kız 15 gün üzerinden tazminat almak istemiyorsa arabulucuya niye olduğunu anlatmalı, sonuç yine ceza. Kurtuluş kızla hiç mahkemeye gitmeden olayı çözmek. Ama kız yine de mahkemeye gidebilir. Mahkemeye gitme diye para vermek bağlayıcı değil tabii.

Baban cidden batırmış sonunda işi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

para yok :D

güzel işmiş abi. Biz niye mal gibi beyaz yakalılık oynuyoruz ya.
Gir işe asgari ücret, sigortayı eksik gösterilmesine kabul et çıkarken 10-15k tokatla.

herkes mi sigortayı tamdan yatırıyor. Hayır bunu savunmuyorum da şaşırıyorum kesin bize patlar bu ceza.
Kız halihazırda sigortaya şikayet etmiş gerçi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Alternatif işte kendi avukatınız nezdinde kıza para verirsiniz, protokol bişi imzalanır, alacağım yok vs. diye bişi imzalar kız ama onun bağlayıcılığı yok sanırım.

O primler muhtasarlarıyla 5k tutuyor asgari ücret üzerindense prim, daha altına kurtarmanız zor tahminim. 10k'ya çıkarsanız iyidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Aftan prim yatırma kurtarmaz. Ceza eksik bildirmeden, yatırmamadan değil. Kız zaten şikayet etmiş. Para da yoksa eve, arabaya, maaşa haciz gelir şimdi. Babanın malı var mı bari, ev filan? Yoksa bırak artık, koşma peşinden. Emekli maaşı fikan vasa 1/4’ünü keserler en fazla işte.

Ama sakın ha ev filan varsa annemin, kendimin üzerine alayım deme. Mal kaçırmanın da cezası var, oradan yemeyin bir de.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hacizin de bir ton hikayesi var ya. Annen baban boşanır, annene kalır ev falan, haciz gelemiyor o zaman sanırım mesela. Bir da evin içindeki temel eşyalara vs. de haciz koyamıyorlar. Onun da bi ton numarası var işte, bu işerle uğraşan avukata veya icra memuruna falan sormak lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...