Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

türk kahvesi niye küçük fincanda içilir?

sabonis

Öne çıkan mesajlar

ben baya kallavi bardakta yapıyorum kendime, eve gelenler hayalet görmüş gibi öeaeahuea o ne türk öle kahvesi mi içilir diye kendilerinden geçiyorlar.
merak ettim harbi var mı bunun bi nedeni, niye oturup doya doya gocaman gocaman içmiyoruz bu kahveyi? var mı geçmişe dayanan bi nedeni?
Sosyal ağlarda paylaş

Turk kahvesi kulturunde en kıl eden şey o beni de. Ben de büyük fincanda iciyorum icersem.

Çayda da aynı olay var. Kulpu olmayan kücücük bir bardakta elini yakmadan icmeye calisiyor abi insanlar. Bildigin tasarım hatası o cay bardakları ama nasıl kabul gormus toplumda anlamak zor. Muhtemelen kahvenin de bir mantigi yoktur.
Sosyal ağlarda paylaş

ahanda şu şekilde kafein oranları:

Filtre kahve 1 fincan: 135-200 mg
Espresso 1 fincan: 100 mg
Cappuccino 1 fincan: 100 mg
Hazır kahve 150 cc: 57 mg
Türk kahvesi 1 fincan: 57 mg

espresso da minnacık şey de içilir, gayet dövüyor işte türk kahvesini. veya filtre kahveyle kıyaslamak için 3'le falan çarpsan türk kahvesi fincanını, anca kafa kafaya oluyo filtre kahve ile falan.
Sosyal ağlarda paylaş

Nasil olcmusler acaba bu miktarlari?

Turk kahvesi daha ince cekildigi icin suyla temas eden daha cok yuzey alani var espresso gibi, dolayisiyla daha cok kafein icerir filtre kahveden diye dusunmustum ben. Bir de miktar olarak daha cok gram kahve kullaniliyor sanki.

Yine de tadi sert abi digerlerine gore, o yuzden az icmek yeterli oluyor bana.
Sosyal ağlarda paylaş

İgdaşta herifler o kadar geri kafalı ki memurlardan bir tanesi sütlü türk kahvesini x bey'in icat ettiğini söylüyordu. MUCİT GİBİDİR HA HEP İCAT ÇIKARIR BAŞIMIZA XDDD diye anlatıyorlardı. ulan kahveye süt dökmüş. adamlar hayatı o kadar tekdüze o kadar yeniliksiz o kadar sofu yaşıyorlar ki şu bile akıl almaz bir yenilik onlara.

X BEY STK İÇER MİYİZ, STK SÖYLEYELİM BİRER TANE :)))) diye duydum ilk, meğer sütlü türk kahvesiymiş.
Sosyal ağlarda paylaş

Nekro said:

Turk kahvesi kulturunde en kıl eden şey o beni de. Ben de büyük fincanda iciyorum icersem.

Türk kahvesi "kültürü"yle alakalı bir şey değil. Espresso da küçük bardakla içilir. Sert kahvedir, çok serttir, öyle herkes quadruple espresso içemez.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/Tazzina_di_caff%C3%A8_a_Ventimiglia.jpg/1200px-Tazzina_di_caff%C3%A8_a_Ventimiglia.jpg

ha içmek istiyorsan iç tabii, kimse engellemiyor seni. kıl olmanıza gerek yok o yüzden :D

https://tr.ikea-club.org/images/productcatalog/gallery/20394039/1.jpg

ben böyle bir fincanda içiyorum mesela, klasik kahve bardaklarına göre daha büyük, kupa bardaklardan bir boy küçük.
Sosyal ağlarda paylaş

sabonis said:

ahanda şu şekilde kafein oranları:

Filtre kahve 1 fincan: 135-200 mg
Espresso 1 fincan: 100 mg
Cappuccino 1 fincan: 100 mg
Hazır kahve 150 cc: 57 mg
Türk kahvesi 1 fincan: 57 mg

espresso da minnacık şey de içilir, gayet dövüyor işte türk kahvesini. veya filtre kahveyle kıyaslamak için 3'le falan çarpsan türk kahvesi fincanını, anca kafa kafaya oluyo filtre kahve ile falan.

kafein oranlarını yanlış yazmışsın. "1 fincan" diyince sanki Espresso, Filtre kahve'den daha az kafein oranına sahipmiş gibi sunmuşsun. Ama bunların "fincan"ları birbirinden farklı.

kasti böyle yapmadığını umuyorum.

Instant coffee, 8 oz cup, 57 mg -> 1 oz: 7.125 mg
Espresso, 1.5 oz cup, 77 mg -> 1 oz: 51 mg
Brewed coffee, 8 oz cup, 108 mg -> 1 oz: 13.5 mg
Starbucks tall coffee, 12 oz cup, 260 mg -> 1 oz: 21.6 mg

Caffeine Intoxication -> 300 mg caffeine

şimdi bir "fincan" Starbucks kahvesi, bir "fincan" espresso'dan daha fazla kafeine sahipmiş gibi gösterebiliriz. ama bardakların büyüklükleri ve içine koyduğun su miktarı farklı olduğundan, adil bir kıyaslama olmamış olur.

Starbucks bardağı kadar Espresso içtiğinde 612 mg kafein anlamına gelecek.
Sosyal ağlarda paylaş

şunu diyen sensin sabonis.

sabonis said:

ha ilk mesaja eklemeyi unuttum bunu evet. bu "çok ağır, çok kafein var, çok sert" diyenler size bilgi vereyim o tam bir hurafe. diğer içtiğiniz filtre kahvelerden falan farkı ya yok ya da çok minimal var

kahve/oranını hesaba katmadan "hurafe" diye çok kesin hüküm koymuşsun.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...