Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Taş fırın ve pizza


Bone

Öne çıkan mesajlar

Bone said:

cambazct said:

Hayır neden her şeyi evin içine sokmaya çalışıyoruz onu anlamadım, gidin dışarıda güzel yapan yerde yiyin, gidemiyor musunuz? Sipariş verin.


dışarıdakilerden daha ucuza yapabiliyorsun.
bir pizza yiyecem diye 30 lira verecem derken, o paraya 4-5 tane pizzayı kendin yapabiliyorsun.

gerçekten güzel yapan yer bulmak zor, tek tek lokantaları deniyeceksin de, tam kıvamını yapan yeri bulacaksın felan. dışarıya fazla çıkmayı seven birisi değilsen çok aramak gerekebiliyor.

evde ne koyacağını nasıl hazırlayacağını sen seçebiliyorsun. güzel bir tarif bulduğunda evde her zaman iyi yiyebileceğini biliyorsun. dışarıda rastgele bir yere gittiğinde güzel yapacakları kesin olmuyor.

bi de en önemlisi, yemek yapmak sanat gibi bir şey ya. sırf hobi maksatlı bile evde yemek yapmak keyifli oluyor :D
sürekli yeni şeyler öğreniyorsun, farklı şeyler deneyebiliyorsun, ve ağız tadına düşkün biriysen, neyi sevip neyi sevmediğini deneyerek görme imkanın oluyor.


senin çok üstüne gittik sanırım abi. şu adama triggerlanmayacaksın da kime triggerlanacaksın. güzel güzel anlatmışsın.

senin yerine ben triggerlanacağım. birader adam evinde yapmak istiyor bundan zevk alıyor belli ki. sana mı soracak. sana inat gittim kendime kumpir fırını aldım şuan kumpir yapıcam evde. zevkim bu benim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:


boşuna yıpratma kendini, adam basitçe evde taş fırın pizası yapabilir miyim? o lezzeti alabilir miyim demiş, evde anne pizzası yapmak istiyorum dememiş, ben de taş fırın lezzetini taş fırından alırsın evde alamazsın diyorum, yoksa istediği kadar, istediği malzemeyle evinde ucuz anne pizzası yapıp yiyebilir, pizza yapabilir, sen de istersen iskender yap ama yerinde ustasının yaptığı lezzeti evinde alman zor. Anladın?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

µh said:

redmondda pizza yaptim ben, fena degildi de evdeki normal firinlar bile daha iyi pizza icin, multicookerlari ele direk.

ek olarak baya kucuk yapabiliyorsun tabi multicookerda.


bunu söylediğin iyi oldu, pizza için multicookerdan uzak duracaz demek.

yalnız şunu soracam, multicooker gerçekten işe yarıyor mu? yani tencereye koy kaynasın'dan daha işe yarar bir şeyler sunuyor mu?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla yaparim dedigi her seyi yapiyor. buharda et ve sebze yemek istiyorum diyorsan mesela al, ekmek-yogurt falan yapabilirsin, balik tapabilirsin. yok normal sulu yemek yapmak istiyorum, corba-pilav-bakliyat falan diyorsan gerek yok, normal tencere yeter.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:
senin çok üstüne gittik sanırım abi. şu adama triggerlanmayacaksın da kime triggerlanacaksın. güzel güzel anlatmışsın.

senin yerine ben triggerlanacağım. birader adam evinde yapmak istiyor bundan zevk alıyor belli ki. sana mı soracak. sana inat gittim kendime kumpir fırını aldım şuan kumpir yapıcam evde. zevkim bu benim.


boşver ya :D

ciddi soruyorsa ciddi cevap vermiş olduk
dalga geçmeye çalışıyorsa da en azından bir şeyler öğrenmiş olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
capul said:

Pizza taşı aklımda da fazla araştıramadım, ne almak lazım nereden almak lazım ?


https://www.amazon.de/gp/product/B01AUYFNR0/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3JWKAKR8XB7XF&psc=1

https://www.amazon.de/gp/product/B004ZY6VPA/ref=ox_sc_act_title_2?smid=A3JWKAKR8XB7XF&psc=1

şu ikisini aldım ben, dün geldi, kullanmaya başladım bugün.

biri 800 derece, diğeri 1000 dereceye kadar kullanılabiliyormuş, taş fırınlar 500 dereceye kadar, evdeki fırınlarımız da 300 dereceye kadar çalışıyormuş. haliyle en hoyrat kullanımda bile sıkıntı çıkarmadan dayanması gerekiyor.

Cordierit taşından üretilmiş bunlar. 30-45 dk ısınmasını bekleyip, kullandıktan sonra da 20-25 dakika soğumasını beklemek gerekiyormuş.

bi de anladığım kadarıyla, birini üst rafa, birini alt rafa koyunca, ikisinin arasında çok güzel pişiriyorlar diyorlar. ondan iki tane aldım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cambazct said:

Black-ice said:


boşuna yıpratma kendini, adam basitçe evde taş fırın pizası yapabilir miyim? o lezzeti alabilir miyim demiş, evde anne pizzası yapmak istiyorum dememiş, ben de taş fırın lezzetini taş fırından alırsın evde alamazsın diyorum, yoksa istediği kadar, istediği malzemeyle evinde ucuz anne pizzası yapıp yiyebilir, pizza yapabilir, sen de istersen iskender yap ama yerinde ustasının yaptığı lezzeti evinde alman zor. Anladın?


zırva konuşmak, boş konuşmak. boş yere yıpratmış kendini cidden, kafası basmayan yorumlar yapmışsın.

evde yemek yapmak istiyorsak illa anne pizzası yapmak gerekiyor gibi bir kafaya sahipsin.
yoksa illa dışarıda yemek yememiz gibi boş bir bakış açısı sunuyorsun.

valla geçen hafta yeni mutfak robotu da aldım, eski el blenderından kurtuldum. mis gibi humus ve fındık ezmesi yaptım

tırt yemekleri bol yağlı, bol şekerli, bol tuzlu yapıp kakalayan yerler yerine, en azından ne yaptığımı biliyorum. iyi bir tarif bulduğunda da, piyasadaki yerlerin %95'inden daha lezzetli yemekler yapma şansın oluyor.

o yüzden boş yapma "anne pizzası" felan diye...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

cambazct said:

Black-ice said:


boşuna yıpratma kendini, adam basitçe evde taş fırın pizası yapabilir miyim? o lezzeti alabilir miyim demiş, evde anne pizzası yapmak istiyorum dememiş, ben de taş fırın lezzetini taş fırından alırsın evde alamazsın diyorum, yoksa istediği kadar, istediği malzemeyle evinde ucuz anne pizzası yapıp yiyebilir, pizza yapabilir, sen de istersen iskender yap ama yerinde ustasının yaptığı lezzeti evinde alman zor. Anladın?


zırva konuşmak, boş konuşmak. boş yere yıpratmış kendini cidden, kafası basmayan yorumlar yapmışsın.

evde yemek yapmak istiyorsak illa anne pizzası yapmak gerekiyor gibi bir kafaya sahipsin.
yoksa illa dışarıda yemek yememiz gibi boş bir bakış açısı sunuyorsun.

valla geçen hafta yeni mutfak robotu da aldım, eski el blenderından kurtuldum. mis gibi humus ve fındık ezmesi yaptım

tırt yemekleri bol yağlı, bol şekerli, bol tuzlu yapıp kakalayan yerler yerine, en azından ne yaptığımı biliyorum. iyi bir tarif bulduğunda da, piyasadaki yerlerin %95'inden daha lezzetli yemekler yapma şansın oluyor.

o yüzden boş yapma "anne pizzası" felan diye...


Amma sıkıntılıymışsın ya, boş yere bonec demiyor millet sana demek ki, bak orada açık açık yazıyor ya, okuman yazman da mı yok? Taş fırın lezzetini taş fırından alırsın evdeki fırınından alman zor diyorum hala laf cımbızlayıp cımbızlayıp geliyorsun. İstediğin kadar evinde istediğin malzemeyle yemek yap, sanki ona laf söylüyormuşuz gibi yok boş bakış açısı bilmem ne zırvalayıp durmuşsun... Ben git illa dışarıda ye de dememişim zaten sana? Demişim gibi bi de ona cevap vermişsin sonra da blendır aldım evde humus yaptım çok güzel oldu diyorsun, iyi hoş, afiyet olsun illaki güzel olmuştur, ben senin sorduğun soruya cevap veriyorum:

"Modern yaşantıda benzeri bir etkiyi nasıl sağlarız" said:


ben de diyorum ki bazı spesifik yemekler ustalık ve özel imkanlar gerektirir, taş fırında pişmiş pidenin, lahmacunun, pizzanın, vs. lezzetini evinde yaptığın düzeneklerle alamazsın, ha evin bahçelidir git yap fırınını, pişir canın ne istiyorsa. Bak orda iskender örneği verdim belki anlarsın diye ama nafile işte...

"Taş fırına sahip lokantalarda pizza veya lahmacun yemesi çok keyifli oluyor" said:


demişsin sonra da gelmiş burada "tırt yemekleri bol yağlı, bol şekerli, bol tuzlu yapıp kakalayan yerler yerine, en azından ne yaptığımı biliyorum" diyorsun ne istediğine karar ver önce ya, evde pide, pizza, lahmacun yapılsaydı (Anteplilerde bilir ve çok yaparlar) annenin ya da babanın hazırladığı iç malzemesini tutup sabahın köründe kalkıp, sıraya girip fırında pişirtmez oturup hamurunu yoğurup evindeki fırında kendi imkanlarınla yaparsın... Ne garipmişsin sen ya.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

firinda odun atesiyle pisen gibi olmaz iste de, gidin de onu yerinde yiyin abi, restorancilar, firincilar ta$ mi yesinler asdf

evde de yapilir yapilmasina da, sonucta yarim ekmek ustune domates, kasar, sucuk basip firina vererek de zevk alabilirsin yani yiyecegin seyden. ama ordakinin aynisini yapacam diye kasmak, meh.

humustu, menemendi birebir ayni tesisati evde saglayabilecegin seyleri tenzih ediyorum tabi. en basit ornegi hamurundaki is kokusuna tav olan adamlar var.

edit; neyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.
edit2; tamam bu son asdf
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:



https://www.youtube.com/playlist?list=PLURsDaOr8hWV_M3AUhvpEwTcE9865Uwk1

Geçen şu video serisini keşfettim , tavsiye ederim. İzledikten sonra bana da mantıklı geldi, ince taştan ziyade daha çok ısı kapasitesi olan birşeye ihtiyaç var.

3. video olması lazım, taş yerine kalın çelik levha kullanıyor ve sonuç çok daha başarılı.

edit: Yeni gördüm üstte Ballistic de paylaşmış bi videosunu..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Bone said:

capul said:

Pizza taşı aklımda da fazla araştıramadım, ne almak lazım nereden almak lazım ?


https://www.amazon.de/gp/product/B01AUYFNR0/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3JWKAKR8XB7XF&psc=1

https://www.amazon.de/gp/product/B004ZY6VPA/ref=ox_sc_act_title_2?smid=A3JWKAKR8XB7XF&psc=1

şu ikisini aldım ben, dün geldi, kullanmaya başladım bugün.

biri 800 derece, diğeri 1000 dereceye kadar kullanılabiliyormuş, taş fırınlar 500 dereceye kadar, evdeki fırınlarımız da 300 dereceye kadar çalışıyormuş. haliyle en hoyrat kullanımda bile sıkıntı çıkarmadan dayanması gerekiyor.

Cordierit taşından üretilmiş bunlar. 30-45 dk ısınmasını bekleyip, kullandıktan sonra da 20-25 dakika soğumasını beklemek gerekiyormuş.

bi de anladığım kadarıyla, birini üst rafa, birini alt rafa koyunca, ikisinin arasında çok güzel pişiriyorlar diyorlar. ondan iki tane aldım.



Summon

Var mi tarif hamura
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
DoGMeaT said:
Summon

Var mi tarif hamura


şöyle yapıyorum ben.

500 gr un (250 gr ev yapımı ekmek tam buğday unu + 250 gr çavdar unu kullandım)
330 gr (ya da 330 ml) su
1-2 gr kuru maya
biraz tuz (bir tatlı kaşığı kadar kullandım)

- tuz ile unu karıştır
- mayayı suya koy karıştır
- suyu una dök
- tahta kaşıkla unu karıştır
- kaşığa çok yapışmadığı zamana kadar karıştır
- un döktüğün bir kaba bu hamuru koy
- üstüne biraz un dök
(ucuz un aldım, yüzeylere yapışmaması için kullanıyorum)
- kabın üstünü kapayıp buzdolabına koy
- 18-24 saat sonra çıkar
- hamuru biraz yuğur ve 4 eşit parçaya böl
- her bir parçayı yuvarlak daire olarak aç
- hamurun üstüne malzemeleri dizip sonra fırına at.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

pizza sosu için şöyle bişi yapmıştım:

- 6 tane domatesi bir tencerede su içinde 5 dakika haşla
- domateslerin kabuklarını soy
- bir tavaya 2 tatlı kaşığı zeytin yağı koy
- 2 diş sarmısak doğrayıp tavaya koy
- tavanın olduğu ocak orta-düşük sıcaklıkta olsun
- sarmısak terleyene kadar karıştırarak pişir, sarmısaklar kahverengileşmesin
- 3 domatesi dilimle, çekirdeklerini çıkar, tavaya koy
- domatesleri ezerek iyice karıştır, sonra tavanın kapağını kapat
- 5 dakika bekle
- diğer 3 tane domatesi blenderda püre yap, tavaya koy
- iyice karıştır, sonra tavanın kapağını kapat
- 5 dakika bekle
- bir avuç taze kekik (ya da oregano) ve bir avuç taze fesleğen doğrayıp tavaya koy
- iyice karıştır, sonra tavanın kapağını kapat
- 5 dakika bekle
- tavaya bir yemek kaşığı biber salçası ve bir yemek kaşığı domates salçası koy
- iyice karıştır, sonra tavanın kapağını kapat
- 5 dakika bekle
- tavaya bir tatlı kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı acı biber, bir tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı karabiber koy
- iyice karıştır, sonra tavanın kapağını kapat
- 5 dakika bekle
- bir tatlı kaşığı kuru kekik (ya da oregano) ve bir tatlı kaşığı kuru fesleğen koy
- iyice karıştır, sonra tavanın kapağını kapat
- 5 dakika bekle
- sosun hazır.

karmaşık gibi gözüküyor ama yapması kolay ve sonuçta elde ettiğim sostan da çok memnun kaldım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...