Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

uzaylı bişiy sorcam

TheRiverBelow

Öne çıkan mesajlar

abi uydular neden dünya güneşi turlarken ivme neyin kazanıp c u later fagots lel diyerekten uzaya doğru açılmıyo? olay gravity mi? veya dünyanın etrafında bi orbit filan mı var yoksam? uyduyu koyduğun yerde kalıyo mu uydu? kıpırdamıyo mu hiç? dünya kendi ekseni etrafında dönerken uydu da dönüyo mu?

5 yaşındaymışım gibi pls. makale neyin linklemeyin abi, oralardan geliyom. KARA DELİKLER ÇOK DENSE. ANLADIM.
Sosyal ağlarda paylaş

sorunun cevabı ay neden dünyaya çakılmıyor ile aynı.
kütle çekim kanunu ile merkez kaç kuvveti birbirini dengeliyor. ama kuvvet uygulamadan kendi kendine yörüngede olan uydu var mı bilmiyorum. uydular alçak yörüngede daha iyi haberleşme görüntü falan sağlayabildiğinden genelde kendi iticileriyle yörüngesini ayarlar. kullanım ömürleri bittiğinde yörüngeye kendiliğinden girip yanarak yok olur.

kaynaklara göre alçak yörüngede dünyaya düşmemek için gereken hız 7.8 km/sn imiş. yükseklik arttıkça bu hız düşüyor tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

TheRiverBelow said:

abi uydular neden dünya güneşi turlarken ivme neyin kazanıp c u later fagots lel diyerekten uzaya doğru açılmıyo? olay gravity mi? veya dünyanın etrafında bi orbit filan mı var yoksam? uyduyu koyduğun yerde kalıyo mu uydu? kıpırdamıyo mu hiç? dünya kendi ekseni etrafında dönerken uydu da dönüyo mu?

5 yaşındaymışım gibi pls. makale neyin linklemeyin abi, oralardan geliyom. KARA DELİKLER ÇOK DENSE. ANLADIM.

Gravitational pull kabaca kutle/uzakligin karesi oldugundan dunyanin uyduya uyguladigi kutle cekimi gunesin uyguladigindan cok daha kuvvetli, diger yandan kutlesi yuzunden gunesin dunyaya uyguladigi cekim gucu kat kat fazla. Haliyle uygular dunyanin yorungesinde kaliyo.

Bu arada uyduyu bi yere attin orda sonsuza kadar donuyo diye bisey soz konusu degil, konumlarini korusunlar diye ufak tefek duzeltmeler yapiliyo yine bu uydu yorungelerinde. Haliyle surekli gozetim altindalar.

Dunyanin kutlesinin zamani ve mekani belli bi derecede buktugu, bu sebeple uydularin yorungelerinden 2 metre kadar saptigini falan kesfetmislerdi hatta gecen senelerde. Haliyle TL; DR;

Bi suru sey etkiliyo ama duzenli olarak yorungesel duzeltmeler yapiliyo.
Sosyal ağlarda paylaş

TheRiverBelow said:

yer çekimi öyle bişiy mi acaba peki? gökteki bi cisim kütlesi kadar her yönden büktüğü için uzayı eğim filan mı oluşuyo içe doğru, hence gravity?

Sunlar cok basitce arayip bulabilecegin seyler. Ac bi yerlerden oku, okudugun sey kafani karistirirsa ya da surayi anlamadim dedigin bi yer olursa onu sor bence.

Boyle oturdugun yerden su nasil bu nasil dersen ne senin sorularinin sonu gelir ne de dogru duzgun bi bilgi edinebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

yada garbajda bilimsel soruyu direk sormak yerine kişisele konu aç, ona daha çok tahamül ediliyor.

şöyle birşey olsun ama;

şube müdürümüzün kızıyla 1 aydır çıkıyoruz. henüz müdürün haberi yok. geçen babası iş seyahatine çıkınca beni eve çağırdı. kapıda üstüme atladığı gibi sevişmeye başladık. sevişirken gözüm perde arasından parlayan yıldıza takıldı, baktım hemen uyduymuş, dedim bu uydu neden dünyaya düşmüyor? kalkıp camda bi sigara yaktım, iyice inceledim. kız bu arada üstüne benim gömleğimi geçirip parmak ucunda yanıma geldi. "hayatım viski?" diyerek elime jack daniels'ı tutuşturdu.

hakakten bu uydular nasıl duruyor uzayda?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...