Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Boston Dynamics'in yeni robotu Atlas

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

İlk açtığımda üst üste etiketsiz gelmişti de hepsini bakmadan itekleyince öyle düşünmüştüm. 

Poşetler etiket ters ise kontrolü yapmadan altında kabul ediyor, bir etiket kontrol check'i de ekleselermiş 🙂

Mesaj tarihi: (düzenlendi)
Shadow, 13.05.2026 20:54 tarihinde dedi ki:

bariz içinde adam var  abi, bak arada umursamadan atıyo çünkü sallıyo direk. robot dediğin tek ayarda olur.

onu şöyle kolayca anlarsın aslında arkadan yaklaşıp

https://streamable.com/xvquj9

Deathblade, 13.05.2026 21:22 tarihinde dedi ki:

Poşetler etiket ters ise kontrolü yapmadan altında kabul ediyor, bir etiket kontrol check'i de ekleselermiş 🙂

evet ilk baş ben de etiketleri de kaydediyor sanmıştım ama umursamıyomuş. bi tanesini de düşürmüştü yere onu da sallamadı. ama onu da yapar nolcak zor bişey değil, demo sonuçta.

razzRaziel tarafından düzenlendi
  • Haha 1
Mesaj tarihi: (düzenlendi)
axedice, 07.05.2026 03:52 tarihinde dedi ki:

İslamda imam yok noktasına takıldım ben. Bi yerde yazılı olarak tanımlanmadığı için yok mu diyorsun? Çünkü bu mantıkla islamda atmosfer de yok. 

yeni gördüm sorry, imamlık diye meslek yok; imamlık var. cemaatten üst düzey ilmi bilgisi olan imam olabilir namaz kıldırabilir, dini dersler verebilir vb ama bunların karşılığı olarak para alması günah. 

tabi bu konular göreceli zira dini istediğin yere çekebiliyorsun ama fundemental yaklaşımlarda ciddiyetle üzerinde duruluyor bu konunun. 

bakara suresi 41. Ayet: "benim ayetlerimi az bir dünya menfaatiyle (paha ile) değiştirmeyin."

"benim bu işten dolayı sizden bir ücret beklediğim yoktur, benim ücretim ancak allah’a aittir" (şuara suresi 109, 127 vb.) şeklinde bir çok peygamberin bu minvalde sözlerinden bahsediliyor.

ayrıca islam dininde ruhbanlık sınıfı da yoktur konumuzla indirekt bir durum bu ama dolaylı yoldan yine benzer kapılara çıkabiliyor yoruma dayalı olarak. 

yani dinle allah arasına aracı sokmak yasaktır. imamlık mevzusuyla dediğim gibi direkt bir bağı olmasa da buradan da bir yol bulabilenler var. la rahbaniyya fi al-islam;  islam’da ruhbanlık yoktur, onun yerine cihad/hac vardır.

ruhbanlığın yasak olduğu direkt olaraksa şu ayetlerde geçiyor, Hadid Suresi, 27 Tevbe Suresi, 31 Tevbe Suresi, 34.

ayetleri hatırlayamadığım için google'ladım.

edit. yapay zekadan da destek aldım şimdi o da şunları söylüyor.

İmamlığın bir meslek haline gelip buradan düzenli bir gelir (maaş) elde edilmesinin "yanlış" veya "caiz olmadığı" yönündeki görüşler, İslam hukukundaki (fıkıh) çok köklü bir tartışmaya dayanır. Bu konuyu sadece bir "günah" meselesi olarak değil, dinin özgürlüğü ve samimiyeti üzerindeki etkileriyle ele almak gerekir.

İşte bu tartışmanın derinleştiği ana noktalar:

1. Klasik Fıkıh ve "İlk Dönem" Kararlılığı

İslam hukukunun kurucu imamları (başta Ebü Hanife olmak üzere), din hizmetleri karşılığında ücret alınmasını kesinlikle reddetmişlerdir.

Ebü Hanife’nin Tavrı: Kendisi de bir tüccar olan İmam-ı Azam Ebü Hanife, devletten gelen maaş tekliflerini reddetmiş ve din eğitiminin/hizmetinin bir geçim kaynağı olmaması gerektiğini savunmuştur. Ona göre namaz kıldırmak, Kur’an öğretmek veya ezan okumak birer "ibadettir" ve ibadetin karşılığı yalnızca Allah’tan beklenmelidir.

İcret-i Taat Meselesi: Fıkıhta "ibadetler üzerine ücret" (icret-i taat) konusu tartışılırken, ilk dönem müctehidleri; namaz gibi bedeni ibadetlerin bir başkası adına "kiralanamayacağı" ve satılamayacağı ilkesini benimsemişlerdir.

2. Kritik Ayet: "Ayetlerimi Az Bir Pahaya Satmayın"

Bu argümanın en sarsıcı dayanağı Bakara Suresi 41. ayet ve benzerleridir.

"Ayetlerimi az bir dünya menfaatiyle değiştirmeyin ve sadece benden sakının."

Bu ayet her ne kadar İsrailoğulları'ndaki din adamlarına hitaben gelmiş olsa da, İslam alimleri bunun "evrensel bir ilke" olduğunu belirtirler. Buradaki eleştiri, dini bilginin veya dini bir görevin, kişinin dünya malını (maaş, statü, sosyal imtiyaz) elde etmesi için bir "meta" haline getirilmesidir.

3. "Maddi Karşılık" İle İlgili Sert Uyarılar (Hadisler)

Bu görüşü savunanlar, hadis külliyatındaki şu tip uyarılara sıkça vurgu yaparlar:

"Kur'an okuyun ama onunla (geçim temin edip) yemeyin." (Ahmed b. Hanbel)

"Öyle bir zaman gelecek ki, insanlar Kur'an'ı okuyacaklar ama onunla dünyalık isteyecekler."

Namaz kıldırma karşılığı hediye: Bazı rivayetlerde, bir topluluğa namaz kıldırdıktan sonra verilen hediyenin bile "ateşten bir parça" olarak nitelendirildiği görülür.

4. "Zaruret" (Darure) Nedeniyle Değişen Fetvalar

Peki, bugün neden maaşlı imamlık var? Bu durum, fıkhın "Müteahhirun" (sonraki dönem) alimlerinin verdiği bir "zaruret" fetvasıyla değişmiştir.

Gerekçe: "Eğer biz namaz kıldıranlara, Kur'an öğretenlere maaş bağlamazsak, bu insanlar geçim derdine düşer, mescitler boş kalır ve dinin öğretilmesi kesintiye uğrar."

Eleştiri: İmamlığın profesyonel bir meslek olmasına karşı çıkanlar, bu "zaruret" fetvasının zamanla bir "konfor alanına" dönüştüğünü ve asıl amacından saptığını, yani dinin bir devlet memurluğu haline gelerek ruhunu kaybettiğini savunurlar.

5. Sosyolojik ve Psikolojik Etki: "Profesyonel Dindarlık"

İmamlığın profesyonel bir iş olması şu sorunları da beraberinde getirir:

Samimiyet (İhlas) Sorunu: Bir imam, namazı sadece Allah rızası için mi kıldırıyor, yoksa mesai saati geldiği için mi? Bu şüphe, cemaat ile imam arasındaki manevi bağı zayıflatabilir.

Hiyerarşi Oluşumu: İmamlık bir "statü" haline geldiğinde, toplumda bilgili olanın değil, tayini çıkanın sözü geçer hale gelir. Bu da İslam'ın "her müslüman kendi dininden sorumludur" ve "cemaat içinden en layık olan geçer" ilkesini zedeler.

Bu tartışmaların odağında genellikle şu soru yatar: "Maaş almasaydı bu kişi yine de o seccadeye geçer miydi?" Eğer cevap "Hayır" ise, yapılan işin bir "ticaret" olduğu, "Evet" ise maaşın sadece bir "geçim desteği" olduğu söylenir.

sanssizsansli tarafından düzenlendi
  • Yeni Oluştur...