Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu

neutrino

Öne çıkan mesajlar

Oda sıcaklığında bekletmenin (bu havalarda değil tabi, 22 derece bir ortamda) şöyle bir faydası olduğunu biliyorum; ne yaparsak yapalım, ister mayalanma kabından başka bir kaba sifonlayarak aktarıp öyle şişeleyelim, ister şişelemede filtre işlevi görecek bir yöntem uygulayalım (kadın çorabı bağlamak vs) mutlaka maya geçiyor şişelere. bekletmenin faydası bu mayanın tadının zamanla azalması hatta tamamen kaybolması çünkü kalan az miktarda maya zamanla çalışmaya devam ederek kokusuz tatsız bir tortu olarak dibe çöküyor.

Onun dışında elbette bir de berraklaşıyor çünkü dediğim gibi havada asılı partiküller/maya kalıntıları dibe oturuyor.

Ben bu sürenin uç sınırını merak etmiştim. Malum pastörizasyon yok, raf ömrü ne kadar olabilir diye. 1 yılı bulanlar var ve herhangi bir olumsuz durum yaşamamışlar. Yine de 2-3 aydan fazla bekletmeyi düşünmüyorum dışarıda. belki 1 ay da dolapta dayanabilir çünkü akşamda 5-6 tane tüketenlerdenim :D
Sosyal ağlarda paylaş

Ben gene söyliyeyim siz değerlendirin. Çok lezzetli iki biram ki biri Rubby red ale diğeri Bock - ikiside gazlanma sorunlu biralar - overcarbonated olup ziyan oldu. Yaz sıcaklarının etkisi olabilir ama forumlarda ben çok karşılaştım bu overcarbonate sorunu yaşayanların postlarıyla.
Sosyal ağlarda paylaş

Fermantasyon mantığına göre açıklar mısın nasıl overcarbonate oluyor?

Koyduğun şeker miktarı belli, içerisindeki maya az-çok belli, koyduğun şekerden üretilebilecek maksimum karbondioksit belli.

Şekeri fazla kaçırmadıkça veya fermantasyon bitmeden şişelemedikçe böyle bir sorun yaşamak olanaksız.

Ben Bock yaparken mesela fermentasyonda 1,5-2 ay civarı tuttum, gazlanma için de pilsner ile aynı miktarı kullandım ve canavar gibi bira çıktı ortaya.
Sosyal ağlarda paylaş

GONDARCENGIZ said:

1-2 ay nası dayanıyon abi, 3 hafta yetmez mi en kötü.

bide en ideal şişe bekleme sıcaklığı nedir onu bi yazsanıza, benim şişeler 20-23 arası seyrediyo şu aralar.
İlk kitlerde dayanamıyorsun zaten de, öyle hızlı hızlı 4-5 kit yaptıktan sonra zaten evde içilecek 5 çeşit bira oluyor 10 kasa falan :)

Ondan sonrakilerde yavaş yavaş yapabiliyorsun. Yalnız fermantasyonda uzun süre bekletecekseniz temizliğe ve koyduğunuz maya miktarına dikkat etmek gerekiyor. Otoliz başlayıp mayalar kendini yemeye başlar da farkedemezsen çöp olabilir kit.
Sosyal ağlarda paylaş

onu aldım zaten ondan yana derdim yok, burda bira yapan herkeste vardır zaten fdsfs
yalnız arada sanki yanlış ölçüyo gibi geldi 1020 gibi bişeyler çıktıydı 2 hafta küsür fermantenin sonunda, sonra o tüpü tam doldurunca 1008- 1006 gibi bişey gördüm ilk kitte şişeledim, şimdi tek derdim şişelerin doğru sıcaklıkta kalması, yarın dolaba bi tane soda şişesi atıp soğutup tadına bakıcam bi boka benzemiştir umarım, kokusu güzel geliyodu doldururken.
Sosyal ağlarda paylaş

bazıları biraz yüksekten bırakıyor ölçüm kabı içine, dibe çarpıp çok kolay çatlıyor. o zaman hatalı ölçmesi mümkün

biraz elinle kendi etrafında döndürüp aşağı yukarı ufak oynatınca sürekli sabitlendiği yer doğrudur, ondan pek şüphe etmene gerek yok hasarı yoksa
Sosyal ağlarda paylaş

KillJoy said:

elinde hazır mahsülü olan varsa exchange yapabilirz kadıköy taraflarında.
Şuna girelim hakkaten, hatta tadım bile yapalım derim.

Benim elimde %7 alkol amber ale var, %8,7 alkol Bock var.

Takas yapabilirim isteyen varsa.

Mümkünse Buğday veya Lager ile takaslamak isterim, Red ale da opsiyon :)
Sosyal ağlarda paylaş

GONDARCENGIZ said:

@xaty tamamdır
@RamsesII (tu)

birde şeyi sorim aklıma geldiydi geçen, biz şişeye şeker atıyozya, bu şeker extra alkol katıyomu biraya, katıyosa 4.16 gr şeker % kaç alkol veriyodur 500ml biraya
%0,1 falan ediyor o alkol, direkt gözardı edebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...