Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Star Wars: Episode VIII / The Last Jedi [2017]

DA2019

Öne çıkan mesajlar

abi disney için neyin canon neyin non-canon olduğu sizin için önemli olmamalı. dediğim gibi SW filmleri sadece size görsel ve tasarımsal bir konsept oluşturmak için yardımcı olabilir. ki ben bu son iki filmde açıkçası tasarımlarıda çok yetersiz buldum.

2-3 kişi toplayın bi masaüstü star wars frpsi oynayın hikaye istiyosanız. rulebookları falanda beleş olarak internette bulunuyor zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

O da mantikli degil aslinda cunku SW filmlerine her ne olursa olsun gidiyor insanlar. Yani yorumlar iyi veya kotu diye bir SW filminin gise geliri etkilenecek olsaydi Episode 1'in filan cakilmasi gerekirdi. Uzun uzun yazmistim obur topikte. Su filmleri cidden senaryo olarak kaliteli yapmamak icin hicbir sebep yok. Illa inanilmaz dark vs olmasina da gerek yok. Belli denenmemis guzel bir hikaye vs vs. Butun olay senaryo yoksa tabii ki SW filminin gorselligi guzel olacak.

All time box office listesinde Force Awakens 3., Episode 1 27. Ikisi de SW filmleri arasinda en kotu olabilirler. E o zaman nereye geliyoruz zaten filmin iyi olmasiyla para kazanma arasinda bir korelasyon yok, adinin SW olmasi yeterli.

Yani content yaratman yeterli. Disney'de ugrasmadan contentimi yaratayim kafasinda ama bunu yaparken biraz daha kaliteli bir is yapmamasi veya belli riskleri almasinin (risk degil dedigim gibi) sebebi yok bakinca.

Ha ne olacak, contentin suyu cikacak artik. Salak Lucas aslinda ekonomik degerinden aza birakti bence - bunun nedeni content ile ugrasmak istememesiydi.

Aslinda content yarattigin surece SW inanilmaz bir cash cow, oyle boyle degil. Adamlar da suyunu cikaracak iste.

Isin ekonomik olarak boyutuna bakarsak Disney filmleri yarattigi surece - belli bir standartta (ki o sicma esigi cooook dusuk bir esik) inanilmaz para yapacak bu isten. Dusundum de aslinda Media&Entertainment tarihindeki en avantajli deal filan olabilir su.

4bn dolar para odendi. Sadece TFA + Rogue'in box office gelirleri 3bn. Ne kadar kalmistir Disney'e bilmiyorum ama sirf 2 senede verdikleri paranin 25-30%'unu (+ merchandise vs) cikarmis olabilirler. Bu hizla giderse 6 seneye kara gececekler.

Ve tabii butun bir ekonomide bundan 5-10 yil sonra box office bunun kucuk bir kesimi bile olabilir. Asiri win deal yani bakinca.
Sosyal ağlarda paylaş

Her şey çıkan tek filmin yapacağı gişe değil ama günümüzde. Eseri almak için 4 milyar dolar vermiş şirketin orta ve uzun vade etkilerini hesaplamayacağını düşünme yani.

Artık en genci 35-40 yaşında olan orijinal fanlara kafa patlatıp lore kasacağına çakar bir Rey & Kylo/Poe aşkı, çıkarır yeni kuşun oyuncağını, ileride çekeceği 3-5 üçleme için yepyeni genç Y-Z kuşağı fan base kasar. Gerçek profit.
Sosyal ağlarda paylaş

Iste onlari hesaba katinca cok daha artiyor isin boyutu aynen.

Ha zaten Disney o ise de girecek muhtemelen: Non-Skywalker trilogy mantigi da o. Belli bir hava yaratmak amaclari 7-8-9 ile bu havayi da kullanip belki yeni karakterler/yeni bir hikaye ile daha farkli monetize edebilirler tum evreni.

Tabi bunu yaparken insanlari artik biktirmamalari lazim ama dedigim gibi SW o kadar buyuk bir olay ki bizim bikma seviyemiz cidden cok dusuk (yuksek). Hani ulan yine mi SW filmi noktasina da getirebilirler gibi duruyor gerci.
Sosyal ağlarda paylaş

evet ama artık contenti swyi anlamış, lucasın yarattığının üstüne katmış eu de iyi işler çıkarmış adamlar değilde populist akıma ayak uydurup, fanboyluğunu yapan adamlar yapıcak.

ne yazıkki her geek veya nerd kitleye hitap etmek için yaratılan eserin populer olduktan sonra ilk hitap ettiği kitleye ihanet edip daha geniş bir kitleyi oluşturan populist ve casual kitleye ve dolayısıyla onların ilgisini tutmak için bu eserlerin aptallar da anlasına dönmesi bu eserlerin akıbeti.

çünkü kapitalizm. yaşasın aptallar.
Sosyal ağlarda paylaş

_Rave said:

ne yazıkki her geek veya nerd kitleye hitap etmek için yaratılan eserin populer olduktan sonra ilk hitap ettiği kitleye ihanet edip daha geniş bir kitleyi oluşturan populist ve casual kitleye ve dolayısıyla onların ilgisini tutmak için bu eserlerin aptallar da anlasına dönmesi bu eserlerin akıbeti.

çünkü kapitalizm. yaşasın aptallar.

Bütün sektörün dünyanın olayı bu zaten bu ara dizisi, filmi, oyunuyla.

Bu konuda ihaneti eden Lucas ama Deno'nun dediği gibi. Disney'in core SW fanlarını memnun etmek gibi bir insani misyonu yok, adamlar ticari bir hamle yaptı, sadakat gösterilecekse reddederek göstermesi gereken Lucas'tı.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya iste ben orada emin degilim. Burada isin ekonomik boyutunu incelemek lazim.

Yani bugun en iyi SW filmi Episode 5 kabul ediliyorsa nerdler tarafindan, digerleri tarafindan sevilmiyor demek degilki bu. Aksine Imperial Marchindan tut bilmemnesine, karanlik Darth Vader'ina aslinda o filmin yarattigi etki cok daha fazla.

Demek istedigim bizim aslinda begenecegimiz bir film olmasi icin icinde politik twistler onlar bunlar olmasina gerek yok diye dusunuyorum.

Benim Rogue One'i TFA'dan daha cok sevme nedenim - sonunu bilsem bile bana farkli bir tepside sunmasiydi filmi. TFA ise ayni seyi firinda isitip getirivermisti.

Cunku o mantik orada da celisiyor: Eger eski fanbase'i sallamiyorsan o zaman 1970'deki filmin karbon kopyasini da yapmana gerek yok.

Bence is nerdlere degil cogunluga hitap edelimden cok: Az vakitte cok film yapalim, bunu yaparken de basit olup riske girmeyelim derdinde.
Hizlica yapmak istenirken de senaryosu osu busu eksik kaliyor gibi goruyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Benim takildigim nokta o abi zaten: Su oyuncak satma isi filan cok anlamsiz geliyor.

Ewok olmasa baska birsey olsa satmayacak mi o oyuncak yani.

Jar Jar Binks olmasa satmayacak mi. Falan filan.

Veya olay cocuklara sevdirme mi. Ne biliyim o tarz argumani cozemiyorum, ama dedigin gibi Ewok/Jar Jar Binks tarzi karakterlerin orada olmasina da anlam veremiyorum.

Dedigin gibi hele ki kendi yarattigin seride.
Sosyal ağlarda paylaş

Sotto said:

Yani bugun en iyi SW filmi Episode 5 kabul ediliyorsa nerdler tarafindan, digerleri tarafindan sevilmiyor demek degilki bu. Aksine Imperial Marchindan tut bilmemnesine, karanlik Darth Vader'ina aslinda o filmin yarattigi etki cok daha fazla.

Demek istedigim bizim aslinda begenecegimiz bir film olmasi icin icinde politik twistler onlar bunlar olmasina gerek yok diye dusunuyorum.

Biraz mantık, biraz düzgün lore, biraz adam gibi character build-up olsa yeterli. Bunlar bile olmayınca deli gibi dumb down oluyor işte. Bol efektli aksiyon filmi, spoiler yeme derdin olmasa malum yerlere düşene kadar beklemelik.

Geçe geçe ve/veya TV'de dublajlı izlediği altı koca filmin main plotunu bile tam anlatamaz o saydığın kitle, anca 3-5 karakteri, lightsaberı, Imperial March'ı, açılış sekansını falan bilir. Bunlara sadık lore, araştırmadan anlayamayacakları sahne, falanca filmden ince referans falan verirsen ileride çekileceklere düzgün bir fan base kuramazsın. Çakma aşklar, djuv djuv saber gavgaları, patlamalar falan bas geç işte :p

Hızlı çekmek gibi bir kaygıları da yok ki, bir seneden kısa sürede çekip iki senede bir yayınlıyorlar. İki seri arası biraz daha uzun da olacaktır muhtemelen. Senaryo kompleksliğinin de maliyete çok etkisi olacağını sanmıyorum, devede kulak kalır. Esas parayı CGI çekiyor ve onun miktarı pek değişmez bu skalada.
Sosyal ağlarda paylaş

Sotto said:

Ya iste ben orada emin degilim. Burada isin ekonomik boyutunu incelemek lazim.

Benim Rogue One'i TFA'dan daha cok sevme nedenim - sonunu bilsem bile bana farkli bir tepside sunmasiydi filmi. TFA ise ayni seyi firinda isitip getirivermisti.

Cunku o mantik orada da celisiyor: Eger eski fanbase'i sallamiyorsan o zaman 1970'deki filmin karbon kopyasini da yapmana gerek yok.

Bence is nerdlere degil cogunluga hitap edelimden cok: Az vakitte cok film yapalim, bunu yaparken de basit olup riske girmeyelim derdinde.
Hizlica yapmak istenirken de senaryosu osu busu eksik kaliyor gibi goruyorum.

Benim söylediğimde bu abi zaten. hani çünkü nerd adamlar çok daha detaycı tüketiyor tükettikleri şeyi. detay demek, üstüne daha fazla düşünülmesi demek, daha yenilikçi tasarımlar,konseptler demek vakit ve para demek.

e disney gibi tek amacı para kazanmak olan bi şirket bu kitleyi memnun ediceğine, marvel filmleri gibi aynısının lacivertini çıkarıp ''öhöhö çog gomik amuha goyim nası çekici aldı ama öhöhö'' diye mutlu olan bi tayfaya hitap etmek istiyor. çünkü sırf tüketmiş olmak için tüketen bi kitle bu. önlerine bok koysan, populer diye onuda yiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

lovecraft0Z said:

THX 1138 daha güzel film sw den

Aman abi mantıklı şeyler söyleme iyice coştular sana dalabilirler

Aptallar anlasın diyeymiş, Empire Strikes Back filan nasıl bir zeka gerektiriyor acep? Yapan adam belli, olayın başlangıcı belli - serinin geldiği yerin, serinin yaratıcısının hiç aklında olmadığı halde sizin yüklediğiniz anlamlara uymamasına isyan ediyorsunuz.

İyi bir düşünün işin saçmalığını
Sosyal ağlarda paylaş

Yok dediklerinize itiraz etmiyorum zaten. O zaman isi yonetenler belli seyleri kavrayamamis diye dusunuyorum.

Mesela son 10 yilda her kesimden en buyuk fan base kitlesi yaratmis evren/setting hangisi - ASOIAF/GoT degil mi. Peki bu seri kitaplara bagli oldugu surece yeterince karanlik, icinde twist barindiran bir seri degil mi.

E demekki bir seylerin cidden populer olmasi icin dumbed-down olmasina gerek yok degil mi. Tamam dizi sonradan bozdu ama orjinal halini dusunelim. Hic kitaplari okumayan biri icin bile en baba protagonistin bile cat diye olebildigi bir seri degil mi.

Simdi hal boyleyken, demek ki cidden populer olmak icin marvel kafasina gerek var mi soruyorum.

Senin elinde hazir efsane bir setting/evren var. Yapabilecegin tonla sey var. Bu tonla seyin satmamasi olasiligi belki de imkansiz.

O zaman ya iyi birseyler yapmaya vaktin yok, ya da ticari kaygin olan seyler aslinda ticari kaygi tasimaman gereken seyler.
Sosyal ağlarda paylaş

empire strikes back, bütün sw loreunun oluşturulduğu filmdir. muhtemelen tek bir film olarak planlanmış olan 4. filmi büyüten bir film.o yüzden zekice bir film. detay filmi çünkü.

thx 1138 de lucasın star wars için kullandığı bir alt proje gibidir. adamda bi robot konsepti varmış işte aklında.
Sosyal ağlarda paylaş

Sotto said:

Mesela son 10 yilda gelmis su an en buyuk fan base kitlesi yaratmis evren/setting hangisi - ASOIAF/GoT degil mi. Peki bu seri kitaplara bagli oldugu surece yeterince karanlik, icinde twist barindiran bir seri degil mi.

E demekki bir seylerin cidden populer olmasi icin dumbed-down olmasina gerek yok degil mi. Tamam dizi sonradan bozdu ama orjinal halini dusunelim. Hic kitaplari okumayan biri icin bile en baba protagonistin bile cat diye olebildigi bir seri degil mi.

Abi ilk sezon hariç en güncel dev dumb-down örneği GoT ya, nasıl dersin bunu :) Kitaptan çok kopulmasın diye ana noktalarda tutuyor (tutmadığı bile oluyor) ama omit edilen tonla şey var, yoktan var edilen TV malzemesi gırla var falan. Diziden önce ASOIAF okuyanlar dizinin fan base'i içinde yüzde kaçtır, bence 5 değildir. (Muhtemelen 1 bile değildir de mütevazı olayım dedim :p)
Sosyal ağlarda paylaş

lucas dediginiz adam filmden once merchandise hesabi yapiyordu :P satilan merchandise ve verilen lisanslara kiyasla filmlerin gisede kazandigi para devede kulak kaliyor. turkiye gibi abuk bir ulkede beyaz esya ureten adam tost makinasi yapip ustune star wars decali basabilmek icin sana hayvan gibi komisyon odiyor

tabiki mainstream appeal kasicak, sorun lucasin berbat bir senarist olmasinda baska bisi degil

ep5 de lucasi baya dengeleyen faktorler vardi, kafasina estigi gibi is yapamadigindan oyle bir sahaser cikti. denge fren mekanizmasi sirf siyasette degil her turlu organizasyonda bu yuzden onemli. harrison ford bile fircalamis "george su yazdigin replikleri bize dayamadan once otur bi yuksek sesle kendin oku lutfen" diye, efsane "i love you" sahnesi improvize ortaya cikan birsey, obiwan gene alec guinness olmasa ortaya cikabilicek bir karakter degil, adam senaryoya bastan zirva demis lol

ep6 da cok hissettirmiyor bu ama orjinal triologyden sonra tek adam pozisyonuna gelen lucas etrafinda yigit bulut tarzi adamlar toplaniyor, ep1 in facia olmasinin temel sebebi lucasi hickimsenin uyaramamasi, kimsenin elestirememesi. tecrubesiz bir aktore serinin en buyuk rolunu verdi ve adamin kariyeri batti resmen ahah

disney ise bambaska bir olgu, sistemin carkini cevirip yillik dogunlerle hype uzerinden franchise i canli tutmak uzerine cekiliyor bu filmler. sirf oyuncak filan degil bunun oyunu var, kirtasiyesi var, yan urunler var, kitaplari var hani. oturup evrene birsey katma gibi bi amaclari yok, fanlar sogumasin yeterki ve tuketime devam etsinler. marka akillarda kalsin, surekli hatirlatilsin

cashcow sogumasin, sogumaya birakilirsa lucasin yaptigi gibi satislar dusuyor, yeni buyuyen cocuklarda guclu bir imaj yakaliyamiyor sureklilige tehdit. disneye satmadan once tum prequallari 3d ye ceviricem ve yeniden gostericem sinemalarda diye bosuna inat etmedi.

Sotto said:

Senin elinde hazir efsane bir setting/evren var. Yapabilecegin tonla sey var. Bu tonla seyin satmamasi olasiligi belki de imkansiz.

O zaman ya iyi birseyler yapmaya vaktin yok, ya da ticari kaygin olan seyler aslinda ticari kaygi tasimaman gereken seyler.

bunun icin riske girmek lazim, patlama ihtimali var. yanlis bir isle siyasi sorun cikarma ihtimali var birilerinin damarina basip. begenilmeme ihtimali var ki herseyden onemlisi ciddi bir emek harcanmasi lazim

2 senede cikicak bir is degil bu dedigin, 2 sene bile yeterli gelmediginden senelik releaseleri zorliyorlar cunki her yilbasi korkunc bir tuketimi getiriyor.

kar maksimizasyonumu onemli yoksa sanatmi? kalitemi?

bagimsiz bir yonetmen ikinciyi secebilir ancak bu kadar buyuk firmalarin oyle bir opsiyonu yok bu devirde. ancak deadpool gibi dusuk yatirimla bastan gozden cikarilmis projelerde gorebiliriz boyle bir seyi bu saatten sonra
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...