Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Streaming'in anime üzerine etkisi

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Yeni açıklama yaptılar Crunchyroll tarafında, 700k aboneleri varmış. Hepsi en ucuz üyeliği alıyorsa, her yıl Japonya'ya giden para 7-8 sezonluk serinin bütçesine denk (Ortalama %70 yolladıklarını açıklamışlardı). Crunchyroll sektöre katkıda bulunmuyor diyenler vardı hep ama bulunduğu bariz artık, üye sayısı arttıkça daha da önemli olacaktır. Crunchyroll'un üye sayısı arttıkça Funimation'da arttığı söylenyor ama veri yok.

Büyümeleri:

400,000 - Nov 2014
200,000 - Mar 2013
100,000 - Sep 2012
70,000 - Nov 2011

Son yıllarda her yıl neredeyse ikiye katlanması durumu gösteriyor zaten.

Ek olarak hem Funimation, hem de Crunchyroll Japon stüdyolarla birlikte yapımcılık işine de gidiyorlar.

Streaming'in fansub'ı öldürmesi de farklı konularda sık sık konuştuğumuz bir şey zaten. İyi bir şey bence, kalite genel olarak daha iyi, simulcast olayı da epey iyi. Eski zamanların haftalarca bekleyip kötü bir çeviriyle karşılaştığımız günlerini aramıyorum hiç. Sürekli sağlam çeviri ve raw çıkması korsan için bile iyi.

Anime sektörüne (en azından batı açısından) gelip hakim olan bu yeni meta hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sosyal ağlarda paylaş

sektöre gelirler olarak katkısı olduğu yadsınamaz elbette ki ama bu gelir 'cüzdanla oylamak' kıvamında işe yarıyor mu ondan emin değilim. şayet "şu kadar izlendikleri için bu para şunlara gidiyor" denmiyorsa, çerçöp serilere ortak dağıtılıyorsa o zaman sektöre faydası mı oluyor, zararı mı oluyor ayrı bir tartışma konusu olur.

tüketici bakımındansa bu streaming olayı genel olarak faydası ve zararı olan sistemler. her ne kadar toptan ucuza alınıyormuş gibi görünse de nihayete bakınca aslında yolun sonunda hiçbirşeye sahip olmadığımız gibi erişimimiz de her an kesilebiliyor içeriğe. şirket çökmese bile "anlaşmamız bitti" deyip çekebiliyorlar içeriği.

bunun yanısıra bir de herşeyi aynı yerde bulamamak var, sizi bilmiyorum ama bence 24 dk'lık haftalık serilerin biri orda, biri şurda diye birden fazla abonelik gayet pahalı. biz çocukken bunları BEDAVAYA izliyorduk, dahası japonya'da olsak gene bedavaya izliyor olurduk. altyazı katmadeğer deniyorsa bunu gene şatafatıyla BEDAVAYA yapmak isteyen gani insan vardı burunlarına mahkeme tehdidi dayanana dek, o yüzden kurumuş topraklara su filan getirmiş değil streaming bizim açımızdan.

altyazı kalitesi konusuna da katılmıyorum kesinlikle. dümdüz beyaz çevirilerle rengarenk karaoke'li op ve ed'ine kadar çevrilmiş, grubuna göre kültürel referansları bile açıklanmış, (eski rumbelsubs gintama çevirileri nerde, crunchyroll nerde) bir oyun vs sözkonusuysa kuralları, durumları açıklanmış (akagi'yi sıfır mahjong bilen biri olarak çevire çevire izleyebiliyorum hala triadsubs sayesinde) çevirilerimiz vardı streamer'lar sahneyi bozana dek.

tabii bir de tekrardan teknik olarak bakıyoruz: para verdik ama bir bölümü her izlemek istediğimizde tekrar devasa miktarlarda bandwidth yiyor. ben klk, opm filan her bölümü 3-4 kere, zart zurt ortasında çevirerek, aksiyon sahnelerini ileri geri alarak izliyorum. ki streaming ile tam bir işkence ve zaman kaybı bu, akk limitinin canına okuması da cabası. video kalitesi streaming'de ayrıca daha zayıf malumunuz, en son crunchyroll'a baktığımda gece gökyüzü sahneleri blok blok oluyordu.

dahası anime için tekrardan batılı medyada olmayan özel durumlar var: ova, oad, movie ve dvd sürümleri. bunlar yenilir yutulur şeyler değil, opsiyonel hiç değil çoğu. iki serinin arasını ova ile bağlıyor adam ve siz tonla parayı her ay dökülmenize rağmen bu size açık değil. dandik animasyonu dvd sürümünde düzeltiyor ama bu da size kapalı. dvd special omake'ler gene yok. e arkadaş şakır şukur alıyorsunuz paraları, hem hiçbirşeye sahip değiliz hem de hepsini de göremiyoruz zaten.

hani beni biliyorsunuz zaten gaben'cı adamım ucuza aynı hizmeti verdiği için. buradaki durumda maalesef aynı şey yok. eksik ve kusurlu hizmet için abonelik var, bunun yerine steam gibi indirimlerle satsınlar eski sezonları, ova'yı vs'yi, 5-10$ neyse verelim indirelim. acımam güzel seriler için veririm. ama yok bilmemkaç ayrı streaming servisine abone olup tonla para bayılıp, üstüne böyle korsandan bin beter sonuç almak bize kazık resmen. steam'den birşey aldım mı korsanla aynı kaliteyi uğraşmadan alıyorum.

tldr diyenler için streaming hakkında görüşüm:

endüstriye faydası - şüpheli
bize faydası - yok, zararı var
Sosyal ağlarda paylaş

Sam'in dediklerine katılıyorum. Üstelik çevirmenin profesyonel olması o çevirinin yeterli olduğu anlamına gelmiyor her zaman. Ayrıca profesyonel altyazılarda çok nadiren dipnot tarzı bilgi verildiğinden dolayı mümkün olduğunca yerelleştirilmeye gidiliyor, bu da Japon kültürü yerine Amerikan vb. kültürlere göre çevirilere mahkum kalmamıza neden oluyor (çeşitlilik de azaldığından dolayı).
Sosyal ağlarda paylaş

iş bd-dvd satışlarında bitmiyor mu zaten? CR'ın falan katkısı %3'den 10'lara gelmiştir anca belki. o yüzden endüstriye pek bi katkısı olduğunu düşünmüyorum.

crunchyroll'un streamingi ileri geri almada baya kanser o konuya katılıyorum. zaten bende CR premium var iken bile bi sitede bulduğum crunchyroll downloader toolkit ile kendim indirip arşivliyordum. kullanıcı açısından arşivci adama takla attırmak yerine download opsiyonu koysa daha iyi tabi. ama sanırım japon izin vermiyor buna.

ama animeler zaten 480p olarak bütün platformlarda bedava. hd yayını izlemek için para vermen gerekiyor. birde tv simulcastler varken, kimse 1-2 hafta geriden takip etmek istemez açıkçası. kaliteli rip beklenmez yani. bd'lere gayet kaliteli ripler çıkıyor hala. streamingte altyazı kalitesi baya kötü ama o konuya katılıyorum. funimation ne yapıyordu bi aralar, stream kalitesi de felaketti.
Sosyal ağlarda paylaş

tek artisi japonya disinda dvd satisi haric para kazanamayan sektore ek bir gelir kapisi yaratilmis olmasi.

cogu anime nin sansurlu halini (nudity, gore etc cikarilmis) gormek istemiyorum. diger stream sitelerinde ya da torrent de sansursuz bd versiyonlari varken.

bir de bazi copyright sorunlari da var. ornegin crunchy macross in klasik degil robotech versiyonunu yayinlamak zorunda.
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece çeviri konusunda yorum yapcam arkadaşlar. O da konuya hakim olduğum için. 6 yıldır Japonca Turist Rehberliği ve çevirmenlik yapıyorum.

%90'ı kötü. CR olsun hardsub grup olsun. %10'u düzgün, onda da çeviri yapan kişinin ana dili genellikle İngilizce olduğu için, bazı özel ifadeler de çok bocalıyorlar.

O yüzden çeviri olayını çok kafanıza takmayın bence. Her halükarda siz fark etmeden giren giriyor arkadaşlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
altyazı kalitesi konusuna da katılmıyorum kesinlikle. dümdüz beyaz çevirilerle rengarenk karaoke'li op ve ed'ine kadar çevrilmiş, grubuna göre kültürel referansları bile açıklanmış, (eski rumbelsubs gintama çevirileri nerde, crunchyroll nerde) bir oyun vs sözkonusuysa kuralları, durumları açıklanmış (akagi'yi sıfır mahjong bilen biri olarak çevire çevire izleyebiliyorum hala triadsubs sayesinde) çevirilerimiz vardı streamer'lar sahneyi bozana dek.

altyazı meselesi son yıllarda epey göze batan bi hadise.
evet fanlar tarafından hazırlanan altyazılar yanlış çeviriler içerebiliyor. crunchy her zaman en temiz çevirilere sahip oluyor.
ama tabelaların, işaretlerin, ekranların aynı renk ve fontlarda çevirilerini yapan grupların işlerinden izlemek çok keyifli oluyordu.
ama bu gruplar ya çok düşük kalite video yayınlamaya, ya da alakasız çeviriler yapmaya başladı, biçoğu da bölüm çıkarmayı bıraktı...
hi-ji miydi neydi öyle siteler vardı kıyaslama şansı sunuyorlardı ama onlar da tek tek kapandı.

crunchyroll bu yüzden eldeki en iyi altyazı seçeneği gibi gözüküyor.

"horriblesubs" felan denmiş de, o da crunchyroll'dan alıntıydı zaten çeviriler...

http://i.imgur.com/Px6Xt.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Daha önce testini tapmıştık, CR'nin sitesindeki stream ripden daha kaliteli oluyor. Bir filtre filan kullanıyorlar sanırım. Ama mpv'de filan high quality diyince rip benzer oluyor.

Para bu arada izlenene gidiyor, ortal değil. Az buz daha değil. Asıl olay o değil ama, iki senede 200000'den 700000'e çıkması paralı üye sayısının. Ücretsiz üye de 10m olmuş (ücretsiz üyelerin bölüm başı yolladığı para ücretlilerle aynıymış neredeyse reklam nedeniyle ama kaç kişi ücretsiz izliyor bilmiyorum). Bu artış artık ben de varım dedirtiyor yani, hala da artıyor üye sayısı.

Sahip olup olmamayı dert etmiyorum artık ben. Deezer, Netflix derken alıştık yani. Eğlence tüketimi değişiyor ve teknik olarak Steam oyunlarına, itunes şarkılarına ve ebooklara da sahip değiliz. Access alıp sınırsız tüketim daha güzel geliyor bana. Bir bluray ücretiyle neredeyse bir sene istediğim animeyi izliyorum yeni sezonlardan (bir 10 anime filan olmuyor CR'de).
Sosyal ağlarda paylaş

gözünün yağını yiyeyim firefox, wot'u kaydetmiş elektrik kesilmeden. (:D

gerge, valla gece sahnesi açınca hala blok blok artifact horriblesubs, cr videosunu kullanıyorlar bildiğim. bir de aşırı hareketli sahnelerde sıkıntı olabiliyor mesela opm ep2'deki dövüşlerden birinde oldu. daha iyi eskiye kıyasla yine de.

umarım o paralarla doğru mesajı alıyorlardır, "moe basın bunlara çok izlemişler" dedirtecek bir durum yoktur. :p

sahip olup olmamaktan ziyade efektif kullanımı etkiliyor mu etkilemiyor mu mesele o. yoksa dvd'sini aldığımız oyunun da eula'da "size kullanma izni veriyoruz sadece" yazıyor, rafımızda durduğu halde ona da teknik olarak sahip değiliz mahkemeler eula'yı yırtıp attıysa da.

steam oyunu diskimde duruyor, yedekleyip, silip, tekrar kurabiliyorum, üstüne non-steam mod kurabiliyorum, save'ini tutabiliyorum, istediğim zaman açıp, kapayıp, başına sonuna gidebiliyorum. efektif olarak gog'dan aldığım oyundan farkı yok yani, ne vakit, ne bandwidth kaybediyorum ürünü %100 kullanabilirken. streaming ise dediğim gibi tonla dezavantaja sahip kullanımı etkileyen.

itunes'a yorum yapmayacağım çünkü çıldırtıyor apple'ın sistemleri, çöp almıyorum oradan o yüzden. ebook da kullanmıyorum ona da yorum yapmıyorum.

işte kendin demişsin mesela cr'a baktım şimdi tonla seri yok senenin en iyilerinden. hadi daisuki de alayım, sonra hadi funimation da alayım. biri daha var, bunlar gittikçe artar zaten sonra. bu sene izlediğim herşeyi izleyeyim desem 3-4 ayrı abonelik açmam lazım.

netflix filan da kötü zaten denedim bedava bir ay, o yok bu yok. istersen hadiii, falancadaymış. uydu abonelikleri tv kanallarıyla zaten o kazığı attı tamam da burada da "plays everything master race" olayım dersen oluk oluk para akıtıyorsun ve nihayetinde o dezavantajların hepsi aynen devam ediyor.

para kazansınlar ben kazanmasınlar demiyorum ama öyle bir devre geldik ki hem aylık sağıyorlar, hem de vhs kaset kiralama kafasının bir adım önünde, bir adım arkasındalar. insaf biraz cidden. inekleri bile sağarken insaflı sağıyorlar ki sütü kesilmesin. insanlara o özen yok.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Bu sezon 50 seri yayinliyor abi Crunchyroll. 12 tane de kataloga ekledi. Epey epey kapsamli yani. Senenin en iyilerinden bir tonla seri de var, en iyileri almiyorlar demek buyuk haksizlik. Bu sezon CR uzerine ek para vermeden izleyemeyecegin tek onemli seriler Heavy Object ve Noragami mesela.

Hem Crunchyroll, hem Funimation oduyorum ben ama yine de, bolunme konusunda haklisin; su anki kura gore toplam ayda 26TL veriyorum ama ikisine. Daisuki'de yayinlananlar beles zaten ve ayni anda Funimation'da da yayinlaniyorlar genelde. Yeni Gundam mesela uc sitede de var. Funimation sadece Shomin Sample, Heavy Object ve Noragami icin bu sezon bende.

Ayda 25TL kadar vererek tum sezonu izleyebiliyorsun yani su anda. 25TL yahu, bir McDonalds menusu buyugunden, bir sinema bileti parasi. Anime izleyerek ve tartisarak harcadigim zamani dusununce cok demem ayip olur, hakkini fazlasiyla veriyor.

Daha once de soylemistim, CR'nin sitesinden izleyince blocking filan daha iyi. Filtre var sanirim oynaticida. Bir de o kalite seriden seriye degisiyor, bazi serilerde 1080p master aliyorlar, kalite mukemmele yakin, bazilarinda 540p veriyor Japonlar, upscaling yapiyorlar. HDTV rip degil yani tabii, goreceli. Eskiye kiyasla daha iyi cunku Japonlar da CR'nin onemli oldugunu kavradi, daha iyi kaynak geliyor raw olarak.

Offline izleyemiyorsun denebilir ama oyle tren yolculugu filan yapacagimda youtube-dl ile cekip izliyorum ben, bir bolumu indirmek 4-5 dakika suruyor. Altyazi filan her seyi cekiyor. Su komut mesela tum seriyi cekiyor istedigin formatlarla: youtube-dl --username=sfsadfg --password=fasdfsd --format=720p --sub-lang=enUS http://www.crunchyroll.com/aldnoahzero GUI de var bunun icin ama kullanmadim ben.
Sosyal ağlarda paylaş

gerge, rakam 50 çok gibi ama kritik serilerin çoğunluğu yoktu, bakıyorum sana bu yılın klasörlerinden yazıyorum:

one punch man
shimoneta
noragami
prison school
god eater
durarara 2
arslan senki
overlord

bunlar sadece 2015'ten crunchyroll'da olmayan, "kesin izlemelik" statüsündekiler benim için. belli ki paranın kokusunu alınca funimation, daisuki filan atlamış pazara, bayağı dağılmış stüdyolar artık.

one punch man yok cr'da da funimation'da da. aoty'a oynayan bir seri. daisuki'de var, o da "senin ülkeni adamdan saymıyoruz" diyor. böyle şirketlere para vermeye neden göremiyorum yani, o hatayı nintendo'da yaptım hala çekiyorum. hem para verip hem korsanlık yöntemlerine muhtaç kalınca kendi paramızla rezil olma tabirinin daniskası yaşanmış oluyor.

şimdi one punch man'i ileri geri şak istediğim saniyesine götürüp, 10 kere çevirip izleyip, bunu offline yapabildiğim aynı hızla yapabilmek için kaç para ödemem lazım? ayda 37₺ de ödesem bunu yapamıyorum yasal olarak streaming'le gördüğüm.

noragami ova'yı izleyebildin mi peki üyeliğinle?

derdim "para ödemeyeyim para ödenir mi" değil, beleş hizmetle aynı hizmeti alabiliyor muyum? alamıyorsam önce alabildiğim hale getirsinler, sonra parası az mı çok mu onu düşünürüm sorun değil. 3ds var ama tonla oyunu merak ettiğim halde almıyorum yani hepimiz cüzdanımızın hesabını yapar, alamıyorsak ya da değmediğini düşünüyorsak almayız. ama şu anki hizmet steam gibi değil, playstation now gibi. psnow hakkında ne düşündüğümü de ayrıca yazmıştım zaten, devrimizin en yeni kazığı, oyunculuğun netflix'i.

oski, akk yaşadığımız hayatın bir parçası, ben new york'ta yaşamıyorum ki new york'lu gibi yaklaşayım olaya. o hesapla cloud streaming gaming'i de öveyim bari. bana yaramıyor ama new york'luya yarıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...