Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çizgi romana başlamak isteyen bir insan için tavsiyeler

Zyrobod

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
var ama origins of the universe diye baslamiyor iste. bir gun soba adam ve arkadaslari loki'yi dovuyordu diye basliyor =)

sen benim dedigimi yap. wiki'den crossoverlari bulup okumaya basla. aralardaki sayilari kapa istedigin serilerle. marvel unlimited'da zaten event-event ayiriyor, sunuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

işte o timeline gibi şeyde galactus'la başlıyordu sanırım, kronolojik olarak yani galactus da başında değil mi?

Neyse zaten on binlerce çizgiroman var, hepsini okuyamam. Dediğine yakın bir şey yapacağım muhtemelen. Amazing Spider-Man'leri okurum vs. crossover'ları, eventleri bakalım.

Ama en çok celestials, eternals, deviants, inhumans, proemial gods vs. ilgimi çekiyor şu an. Onlardan sonra da 20. yüzyıl spidey falan filan işte. Evrenin originiyle ilgili arc'ları okuyup sonra spidey'e geçmem yüksek ihtimal :D

TR'den üyelikte sorun var mı bu arada o marvel olayında?
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Yok.

Kronolojik sira ile gitmiyor bu arada abi o isler. Yani o eski olayla aralarda kapatiliyor, sonra retconlaniyor, sonra yine retconlaniyor, sonra tekrarlaniyor yeni gelenler icin.

Oyle oykuler year 1'dan baslamiyor yani. Bu konunun basinda rehber vardi benim, X-Men agirlikli ama oradan baslayabilirsin ynai.
Sosyal ağlarda paylaş

tamamdır ona bakacağım.

Ben okurken anlamadığım referans gördüm mü tutamayıp wikiye girerim orada 3 saat dolanırım gibi geliyo. Geçen gün Agents of Shield izlerken inhumansdan girdim 2 saat çıkamadım bildiğin :D Bir de işte orada o hikayelerin özetlerini, şekil şekil çizimleri görünce "of okumak var bi de bunları" diyorum. Ondan böyle gaza geldim :) çok sağol bu arada
Sosyal ağlarda paylaş

• 5 ay sonra ...
yeni dadandım bu olaya. yani Walking Dead'i okuyordum 2.5 yıldır falan şimdi diğerlerine sarayım dedim. araştırdım çok güzel şeyler buldum.

Chew'a başladım çok iyi gidiyor.

sırada alacaklarım:

Invincible
Nailbiter
Sex Criminals
Southern Bastards
East of West
Lazarus
The Manhattan Projects
Revival
Death Vigil
Velvet
Deadly Class
Metropolitan
The Nightly News
ve sırf merak ettiğimden Batman/TMNT kombinesi var.

Yalnız hardcover alasım var. Hep bir sonraki hardcover'ı 6 ay falan beklemem gerekecek ya. keşke bitmiş olsaydı şu hikayeler de löpçük diye tek kerede alıp bitirseydim. Pufff. Harika settingler var harbiden ya.
Sosyal ağlarda paylaş

dc'ye biraz eğilince marvel, image comics okuyunca da dc boş geliyor. tabi genellemelere güven olmaz ama hem dizi-film hem blog, dergi, köşe yazısı vs. takip etmeye çalışan biriyseniz takip edeceğiniz materyallerde biraz titiz davranmak zorunda kalıyorsunuz. zira zaman kısıtı var ve kalitesiz işlerle hem vaktinizi hem ağız tadınızı bozmak istemiyorsunuz. her ne kadar bu tarz işler, zevkler-renkler kategorisine girse de hikaye derinliği olmayan, çizimleri detaysız, salt kavga-dövüşlü, az biraz entrikalı, bolca süper kahramanlı hikayelerden vazgeçtim. okuyucuyu kendine bağlamak için hikayeleri o kadar birbirleri içine sokuyolar ki karakterler arası dengeyi sağlamak için superherolarımız sürekli kendi içinde çelişen davranışlar sergiliyor. e her hafta 20 sayı comic çıkaran marvel, onla yarışan dc, aynı yolu izlemeye çalışan alternatif yayıncılar da var tabi. fazla arzlarla pazarı domine etmeye çalışıyorlar. kalite düşüyor haliyle. cinematic universe'ü, animated movie'leri, tv serie'leri, animated serie'leri, şusu busu derken işin ticari boyutu çok büyüdü.

bu yüzden alternatif yayınlardaki işler daha iyi geliyor bana. daha doğrusu kaliteli iş / toplam yayın oranı daha yüksek alternatiflerde. superhero olmayan, yeni çıkmış romanları longboxed'tan görüp, viewcomic'ten içeriğine biraz göz atıyorum, çizimler, konu, derinlik hoşuma giderse longboxed'a ekliyorum. yeni sayı çıktıkça malum platformlardan indiriyorum. marvel ve dc'yi takip etmek bir kenara yeni çıkan serilerine göz atmak incelemeleri okumak bile acayip vakit alıyordu. alternatifleri takip etmek daha verimli ve tatmin edici oluyor benim gözlemim bu şekilde.
Sosyal ağlarda paylaş

• 7 ay sonra ...
  • 4 hafta sonra ...
Selamlar,

Ben de bu çizgi roman işinde ağır noob sayılırım. DC tarafından başlayayım diyorum. DC Animasyon filmlerinin neredeyse hepsini izledim, oyunları da oynadım, karakterlere aşinayım ama çizgi romanları da okumak istiyorum. Hepsinin çok fazla sayısı var, ne nereden başlıyor, hangisi yan hikaye bilemedim pek.

batman hush'ı okudum, baykuşlu hikayeleri okudum(court of owls ya da city of owls emin değilim. hatta ikisi de olabilir) death in the familyi okudum.

Yalnız hangisi başlangıç hangi sırayla okunmalı bilmiyorum. Bir sitede buldum adamlar koymuş, next diye diye gittim.

Şimdi bu işe sıradan başlamaya kalkarsam ilk neyi okumalıyım? Batman ilk yıl diye bir şey var mesela ondan mı başlamalıyım?

Not: Türkçe de ingilizce de okurum, tercihim türkçe yönde.

Sandman, preacher, watchmen, lucifer serilerini de okudum. Bu tarzda önerebileceğiniz varsa tavsiyelere açığım.
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

Dasaaa ya katilacam biraz
Cogu cizgiromanin edebi degeri yok, buyuk bolumu vakit kaybi.
Vakti cok olan adama guzel de sinirli olan icin anlamsizlasiyor.

Vaktim o kadar kısıtlı değil. Tüm vaktimi de buna ayırmıyorum tabi ki.
Günde 2 saat yol gidiyorum, kitap okuma işini de bu süreye koyuyorum hem düzenli oluyor hem yol çekilir hale geliyor. Biraz değişiklik olsun diye çizgi roman da okumaya niyetliyim. Edebi değeri çok umrumda değil açıkçası, kafa dağıtmak için istiyorum. Edebi anlamda cidden güzel bulduğum sandman vardı, onu da okudum zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
DC Rebirth var, yeni reboot. Oradan basla. Aklina estikce de sevdigin karakterlerin eski oykulerini okursun.

Onun disinda edebi degeri olan oykuler icin Image Comics'e bak. Bu aralar en iyi seyler oradan cikiyor. Vault diye yeni bit firma cikti gecen aylarda, onlar da epey umut verici.
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

DC Rebirth var, yeni reboot. Oradan basla. Aklina estikce de sevdigin karakterlerin eski oykulerini okursun.

Onun disinda edebi degeri olan oykuler icin Image Comics'e bak. Bu aralar en iyi seyler oradan cikiyor. Vault diye yeni bit firma cikti gecen aylarda, onlar da epey umut verici.

çok teşekkür ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
2013'de cikan Infinity iyi bir baslangic noktasi. Daha geriye gitmek istiyorsan 2010 Siege. Daha da geriden 2008 Secret Invasion. Daha da gerisi 2006 Civil War. Civil War'dan oncesine gerek yok, sonra canin istedikce okunacak seyler onlar.

Bana kalirsa Infinity ile basla, tum Marvel evreninde buyuk degisiklikler yapip farkli farkli evrenleri birlestirerek sifirdan baslanabilir bir nokta olan Secret Wars'a dogrudan bagliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Konu başlığı -Deno- tarafından Çizgi romana başlamak isteyen bir insan için tavsiyeler olarak değiştirildi
  • 5 ay sonra ...

Hellboy'u tavsive edebilirim, omnibus edition okuman yeterli, TPB'ler fazla birşey katmıyor.

DC için ise NEW 52'nun iyi hikayeleri okunup Rebirth'e geçilebilir güncel seriyi takip etmek istiyorsan. Ama bir ara kesinlikle Blackest Night-Brightest Day story arc'ına bakın en iyi DC işlerinden biri.

Vertigo comics favorim ancak DC, Vertigo Comics'i Black Label adı alında diğer DC romanlarıyla birleştiriyor. Buradan da Preacher okunabilir.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...