Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İş ve hayat konularında karar aşamasındayım


Wishmaster

Öne çıkan mesajlar

Merhaba arkadaşlar. Aranızda yaşça benden ileride(25 yaşındayım) ve mesleki anlamda benden çok daha tecrübeli olan birçok kişi var. Paticik, goygoyun yanında benim şahsen çok da saygı duyduğum bir komünite. Hayatımda almam gereken bir karar aşamasındayım ve sizlerin de tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Öncelikle 1.5 yıllık iş hayatımdan bahsetmek isterim.

Üniversiteye 2007de girdim ve 6 yılda mezun oldum. 2013 eylülünden kasım başına kadar işsiz takılıp sonra çevremdeki insanların da pozitif övgüyle bahsettikleri SAP sektörüne ait ilanlara baktım ve başvurularda bulundum. Bir şirketle anlaştık ve itü elektronik mühendisliğinden mezun olmuş biri olarak 1500 liralık giriş maaşı ile işe başladım.

5 ay çalıştım, güzel gelişim gösterdim. Tam maaşım 2k'ya falan çıkacaktı(aman allah razı olsun), TRT'den teklif geldi. Teklif o an aldığımın yaklaşık 3 katıydı.(4405 tl)

Kabul ettim. İşten ayrıldım. TRT dediğim de Ankara'da. Kalktım Ankara'ya yerleştim. Hem de kalp ameliyatından yeni çıkmış annemi, kız arkadaşımı, dostlarımı, sevdiğim şehri arkamda bırakarak.

Sonra TRT godoşluk yaptı, fazla uzatmayayım. Kendi aralarındaki siyasi çekişmelerden dolayı bizi işe alan daire başkanını şutlayıp bizim işe alımımızı bir şekilde feshettiler. Biz size yeni bir işe alım açıp sizi tekrar işe alacağız dediler. Bu süreç 1 aydan uzun sürdü ben de "severler böyle ızdırabı" diyerek eşyaları topladım ve İstanbul'a döndüm.

Bu süreçte Almanya'da yaşayan bir akrabamızın evinde kalmam ve yabancı biriyle herhangi bir kira sözleşmesi yapmamış olmam büyük şans. Kaldığım eve yaptığım harcamalar da boşa gitmiş oldu. Herneyse.

1 Temmuz 2014ten 2 Aralık 2014'e kadar uzunca bir 5 aylık işsizlik dönemim oldu. Bu sırada bireysel anlamda kendimi yazılım konusunda geliştirmeye çalıştım. Turkcell'e ve diğer çeşitli birçok firmaya başvurdum. 2250 liraya tamam dediğim bir yer bu maaşı çok gördü ve beni geri aramadı. Buraları da geçip konuya döneyim.

Şimdi aralıktan beri güzel bir kurumsal firmada ABAP yazılımı yapıyorum. İş güzel. 5 senelik abapçı olduğumda bugünün şartlarıyla 5-6 bin lira kazanabilirim.

Ancak şimdi Ankara'da büyük bir proje başlıyor ve beni de bu projeye dahil etmek istiyorlar. Proje 2020'ye kadar devam edecek ve bu süreç içerisinde beni de buraya bağlıyorlar. Ayrılamayacağım yani. Kararımı net şekilde vermemi, yarı yolda bırakma durumum olacaksa bunu öngörmemi ve kendilerine bildirmemi istiyorlar.

Haftanın 3 günü (çarşamba-perşembe-cuma) ankara'ya gideceğim. Sonra İstanbul'a döneceğim. Hotelde kalacağız. Konaklama ve yolculuk şirkete ait tabi ki.

Birincisi ben böyle göçebe gibi hayat yaşamak istemiyorum. O zaman neden danışman oldun diye sorarlar adama tabi. İşin doğasında bu var. Fakat devam edilecek süreç çoook uzun. Hayattan soğuyacağımı biliyorum yani. Ankara'yı da görmüş, yaşamış bir insanım. Çok bunaldığım falan da yoktu ama sonuçta iş için gideceğim. Öyle eğlenmeye gitmiyorum yani.

Bu hengameye, çileye karşın maaşımda ekstra bir artış da olmayacak.(2000 tl kazanıyorum. Çok daha iyilerini bulabilirim bence.)

Bu arada arkadaşla bi ios projesi üzerinde iş dışı çalışmaya başladık. Burada yazılım konusunda 5 ayda çok şey öğrendim. Burayı terkedip mobil yazılım sektörüne mi geçiş yapsam diye düşünüyorum. Bence yaşım genç. SAP sektörüne de öyle aman aman bağlılık hissedemiyorum. Küçükken hayalimdeki sektör bu değildi yani. Her ne kadar yazılım yazsam da, yazılımını yaptığım konular beni açmıyor.

Çok acele yazdım, şimdi bir yere yetişmem gerekiyor. Hiç derleyip toplayamadım yazıyı. Kusura bakmayın karışık gözüküyorsa. Fikirleriniz benim için önemli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim burada 1.3k ile geçinenler var ve tahta yemiyorlar, üstüne bir de kira ödüyorlar.

İstanbuldayım.

Op'a da cevap vereyim, ben olsam kabul ederdim zira mobile geçmek varsa gönlünde oraya da kayabilirsin pek tabii ki. Hem çalışıp, hem sevdiği işi yapan insanlar o kadar az ki. O azınlık dışındaki çoğu insanın tek motivasyonu para ya da gelecekte ulaşacağı pozisyon zira o da gene paraya çıkıyor aslında.

Ben bahsettiğin formatta çalıştım, hem de kıbrısa gidip geliyordum. Çok yorucu ve yıpratıcı oluyordu ve ben 20 gün kıbrıs 10 gün istanbulda (evimde) olabiliyordum ama kazandığım para bu yorucu ve inanılmaz stresli işi İstanbul'a geldiğim an unutturuyordu : )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İş işte aranir gibi bi kavram var bu bi gercek. O sebeple mevcut ise devam edip paralelde daha iyi sartlari zorlaman mantikli bence. Bnde bi sure her hafta ankaraya gittim... Ucak cok yoruyo, ucak sonrasi aktarmalar cok yoruyo.

Projeye bi basla once sonra isi eline aldiginda deneme amacli bi rest cekersin, muhtemelen sana verebilecekleri tutar cok daha fazladir. Cunku senin 2 haftalik ankaraya gidis ve konaklama masrafin bahsettigin maastan fazlaya denk gelir :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sağolsun elesso sayesinde ben de SAP danışmanlık işlerini araştırmıştım ama bu aralar çekimser yaklaşıyorum. Oracle SQL, PL/SQL vs işleri daha oturaklı ve bir yazılım dilinde uzmanlaştığın için daha cazip geliyor. Modül kolay iş diyor zaten sektördeki bir kaç tanıdığım da. Bir de turnover çok tabi.

Bence 2k için o kadar eziyete değmez. İstanbul'da daha iyilerini bulursun.

Edit:

Bir de tek projede yıllarca çalışmak değil çok proje gezmek deneyim kazanma açısından daha önemliydi bu sektörde bunu da hatırla.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Soruyu anlamak çok zor olmasa gerek. Adamlar sonradan ağlayacaksan oynamayalım dediler. Bırakırsam eğer ileride fena getirisi olmayan bu işten mahrum olacağım. Sektörü tanıyan, sap ile içli dışlı olmuş insanlardan fikir istedim. Sabretsem mi iyi, yoksa bırakmalı mıyım? 2000 liraya değmez. Devam edersem örseleneceğim uzun süre.

@Eşek misin diyen arkadaş

Kendimi pazarlamayı pek bilmiyorum henüz. İnşallah öğrencem.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Danışmanlık konusunda göçebelikten kurtuluş yok ne yazık ki. Mesela modülcüyüm ben, mertere projeye gidiyoruz, her gidişimizde 4 minimum saati gömüyorum sadece yola. Abapçı da olsan, canlıya sürüklerler, müşteri abapçı da gelsin der sadece oyun oynamak için müşteriye gidersin falan... Yani göçebelik istemiyorsan bir kere danışmanlığı pas geçicen. Ha ama çevre yapmak için mükemmel sektör. Normalde evropada 2-3 senede yapılan projeleri 1 senede yaptırdıklarından burada, cayır cayır çevre oluyor. İleride yeter ya dediğinde seni havada kapan şirketler yaratmış oluyorsun.

Ben de tam senin yaşında sektör değiştirdim. Keşke niye mezun olur olmaz danışmanlığa başlamamışım diyorum. Ha benimki meşgul olma, insan içinde olmayı sevmekten bir de o var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...