Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Microtransaction yolda

Sam

Öne çıkan mesajlar

Baggio said:

Marka güvenilirliği de ticaretin bir boyutu.

Tabii ki. Ama o zaman da cidden rakamlara bakmak lazım. Firmanın bu kararıyla kaybettiği oyuncu sayısı ile kazandığı oyuncu sayısı.

İhanet olarak nitelendirdiğiniz değişimler blizzard ın yıllardır yaptığı bir şey. Adamların yaptıkları değişimler vanilla wow cular tarafından yıllarca eleştirilmedi mi?

demek ki firma oyuncu kitlesinin düşüncesini sizin beklediğiniz kadar umursamıyor ve bundan "kendi kaybeder" dediğiniz kadar da kaybetmiyor ki tavrının arkasında hala
Sosyal ağlarda paylaş

birileri rmah tan item alacak diye benim drop sistemim yamuluyorsa bu neden beni ilgilendirmesin? adam t6 geari 5 dk de alirsa alsin, banane de, ona birileri t6 gear saticak diye ben neden gearsiz surunduruluyorum?

launch doneminde karakterim bir turlu ilerleyemeyen tikanmis bir loopa girdi ise neden benim umrumda olmasin?

birileri online micro ya da rmah, farketmez, transaction yapacak diye ben neden haftanin 2 gunu kesin down olan blizzard login serverlarini bekledim? online hic bir isim yokken. yok mu aranizda o gunleri hatirlayan?

simdi birilerine stash size ya da boost vs satacaklar diye gene tonla dinamik ile oynayacaklar arkada.

ilk launchta diablo2 gibi ciksaydi oyun ama bir de ah/rmah/MT olsaydi, bu kadar adam bunlarin var olmasini umursar miydik? oynardim kendi oyunumu, banane isteyen istedigini alsin. ancak online zorunlu bir tesvik sistemi olusturup herkesi bu sisteme esir edersen isin rengi degisiyor. zira sattigini tesvik etmek icin drop mekanizmasindan exp ye odul mekanizmasindan gameplay e tonla seyi manipule ediyorlar.

ispat mi istiyoruz? buyrun, rmah donemi drop sistemi. daha buyuk ispat lazim mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır rmah varken online zorunluluğu opsiyonel olamazdı. Çünkü blizzard "başkalarına parayla item satmak için" oyunun tabanını değiştiriyor. Herkes için interneti zorunlu hale getirmeleri herkesin burnunu(kullanmak isteseler de istemeseler de) auction houselarla batırmak için en güzel bahaneydi.

Eğer online zorunluluğu olmasaydı kimse AH'nin bu faktörler nedeniyle zararlı olduğunu iddia etmezdi(Full ücret aldıkları bir oyuna her küçük itemdan para ceplemek hala açgözlü görülecekti o başka).

Şu an RMAH yok evet. Çünkü bir sene boyunca tonlarca şikayet aldılar. Büyük ihtimalle bundan sonraki market satışlarından elde edecekleri karın ek paket satışından elde edecekleri kardan çok büyük olmayacağını hesaplayıp rmah yüzünden oyunu bırakan kitleye satış yapabilmek amacıyla kaldırdılar.

Şimdi ek paket satışları bitti. Şirket büyük ihtimalle market sistemini oyunun finans bacaklarından biri olarak hesapladıkları için market sistemini bir şekilde tekrar kanırtmaya çalışıyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada bir donem offline char kampanyasi yapilmaya calisildi forumlarda. d2 gibi drop sistemi d2 ye benzeyen ama asla online oynanamayacak, asla ah kullanamayacak ve sadece diger offline charlarla multi atabilecek karakter tipi onerildi. simdiki sistem onerildi yani :) bal gibi hatirliyorum o official forum konularini. keske SS alsaydim zamaninda. hizla silindi modlar tarafindan forumlarindan.

ek gelistirme gerekecekti ama asil sorun rmah in kullanimini dibe vurduracak olmasiydi.
Sosyal ağlarda paylaş

red, dediğin gibi bir durum varsa oyuncuların, yani bu durumdan sıkılan oyuncuların, çıkacak diğer blizzard ürünlerine yatırım yapmaması gerekir.

dediğin doğru olabilir. belki cidden oyuncu kaybını görünce kaldırıp bir parmak bal çaldılar, şimdi paket satışı bitti, hop yeniden sokuyorlar ticareti. sonra belki onu da kaldırıp yeni paket sunup o bitince yeni bir mekanik getirecekler. e aynı kitle hem şikayet edip hem de bu tuzağa yeniden düşüyorsa burada tuhaflık vardır sanki?

mesela senin gibi sert bir tavrım olsa hayatta almam gelecek oyunları fln. firma mı yok? oyun mu yok? sanki tek firma blizz =)
Sosyal ağlarda paylaş

Dworgian said:
Şirketler de salak değil herhalde? Bunun fizibiletisini, öngörüsünü, araştırmasını yapıp alıyorlardır bu kararı diye düşünüyorum

Kimsenin elinde sihirli öngörü araçları yok, her öngörü doğru çıkmıyor. Ki bilinçli tüketicilik bu noktada devreye giriyor. Sen :

"Yeaa kocaman şirket işte düşünmüş kendisi için en iyi kararı vermiş, bana da oynamak düşer"

Demek yerine

"Nasıl oyun mekaniklerinin içine ederler almıyorum protesto ediyorum para kazanamasınlar siz de almayın!"

dersen ve para kaybederlerse düzeltirler. Yoksa tısss

Ve lütfen bir kez daha "pvp olmayan oyunda neden denge" argümanını kullanma. Hem sıkıldık hem de haksızsın keza 1) RMAH yüzünden loot sistemi saçma sapandı 2) online oynuyorsun öyle ya da böyle e-peen
Sosyal ağlarda paylaş

Namessar said:

bu arada bir donem offline char kampanyasi yapilmaya calisildi forumlarda. d2 gibi drop sistemi d2 ye benzeyen ama asla online oynanamayacak, asla ah kullanamayacak ve sadece diger offline charlarla multi atabilecek karakter tipi onerildi. simdiki sistem onerildi yani :) .

şimdiki sistemde hala internet zorunlu kastırması kötü tabii =)
Sosyal ağlarda paylaş

Dworgian said:

Namessar said:

bu arada bir donem offline char kampanyasi yapilmaya calisildi forumlarda. d2 gibi drop sistemi d2 ye benzeyen ama asla online oynanamayacak, asla ah kullanamayacak ve sadece diger offline charlarla multi atabilecek karakter tipi onerildi. simdiki sistem onerildi yani :) .

microtransaction gene baglanti isteyecekti zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

Ve lütfen bir kez daha "pvp olmayan oyunda neden denge" argümanını kullanma. Hem sıkıldık hem de haksızsın keza 1) RMAH yüzünden loot sistemi saçma sapandı 2) online oynuyorsun öyle ya da böyle e-peen

Argümanın arkasındayım valla senin sıkılmış olman da zerre umrumda değil.

Ayrıca rmah ve mt farklı konseptler dememe gerek var mı bilmiyorum ama burada esas tartışma konumuz rmah değil mt. Mt mi tartışıyoruz yoksa rmah mı?

Rmah da "rmah yüzünden içine ettiler drop mekaniğinin" haklı bir argüman ve bundan keyif almamış olmamanızı anlayabilirim. Ha rmah değil ah ile de ilerleniyordu ama drop rate tamamen ah rmah a yönelikti. Ama bu durumda serzeniş "niye adam para verip hede hödö yapıyor" değil "niye adam bunu yapabilsin diye ben düzgün drop göremiyorum" sanıyorum. Ki buna karşı çıkacak değilim bu serzeniş mantıklı

Şimdiki sistemde ise rmah yok. Mt gelecek deniyor, bunun üzerine "o adam para verip progress yapınca benim keyfim kaçıyor" gibi bir argüman sunulması bana tuhaf geliyor işte

Drop sistemi düzeldi mi? Evet. Mt de sistem bazı eşyaların sadece parayla alınması değil mi? Bu durumda pvp de yoksa, yani direk olarak senin oyununu etkilemiyorsa bende tuhaf işte.
Sosyal ağlarda paylaş

Namessar said:

Dworgian said:

Namessar said:

microtransaction gene baglanti isteyecekti zaten.

Ama güvenlik bağlantılı olmasa (dupe vs) internet opsiyonel olabilirdi. Mt için online gir, tek takılcaksan offline takıl. Tabii bu durumda offline karakter datasının editlenmesinin önüne geçilemezdi sanırım

Yani ben net zorunluluğunun ticaret yerine güvenlik tabanlı olduğunı düşünüyorum ama yanılıyor olabilirim tabii
Sosyal ağlarda paylaş

Cepten yazmak zormuş yeminle. Taam ben fanboi im, bi zerre de anlamıyorum ne oyundan ne de oyunculuktan, her çıkan oyunu alıp beğenmesem de oynuyorum. Üstüne akıllanmayıp o firmadan çıkan diğer oyunları da alıyorum. Siz haklısınız, ben de haksızım. Özür dilerim mt gelsin ne olacak dediğim için. Şaşı olduğumdan önümü göremiyorum bile ekranda ne var ne yok fark etmio basıom ben tuşlara ses gelio işte öyle eğleniorum.

Si yu
Sosyal ağlarda paylaş

Dworgian said:

red, dediğin gibi bir durum varsa oyuncuların, yani bu durumdan sıkılan oyuncuların, çıkacak diğer blizzard ürünlerine yatırım yapmaması gerekir.

dediğin doğru olabilir. belki cidden oyuncu kaybını görünce kaldırıp bir parmak bal çaldılar, şimdi paket satışı bitti, hop yeniden sokuyorlar ticareti. sonra belki onu da kaldırıp yeni paket sunup o bitince yeni bir mekanik getirecekler. e aynı kitle hem şikayet edip hem de bu tuzağa yeniden düşüyorsa burada tuhaflık vardır sanki?

mesela senin gibi sert bir tavrım olsa hayatta almam gelecek oyunları fln. firma mı yok? oyun mu yok? sanki tek firma blizz =)

Ben ilk SC2 çıktığında geç oynamamak için yurtdışından getirttim. Diablo 3'ü ilk gün aldım. D1-2, SC1-ek paketler hepsi kutulu duruyor.

Ama diablo 3 çıktı. O rezilliği yaşadık. O noktada bitti. Ne D3 ek pakedini aldım. Ne SC2 ek pakedini aldım. Korsan falan da oynamadım. Değmez. Ben şirketin Activision birleşimiyle başlayan süreçte dediklerimi yapacak kadar kötüleştiğine inanıyorum. Daha gidip Blizzard oyunu da almam. Ha iyi bir şey yaparlar size iyi oyunlar ama attıkları her kazıkta keşke adamların cebine hiç para koymasaydınız diyecem. Marketi kaldıracaz sözüyle ek paket satıp, satışı bittiğinde marketi geri getirmeye çalışmak falan sadece çirkinlik.

edit: Ha bir de ben kesinlikle "internet bağlantısı rmah için geldiyse neden rmah kalktığında kalkmadı" ifadesine hak vermiyorum. Microtransaction satabilmek için de aynı internet bağlantısınıa ihtiyaçları var. Herkesi online'a zorunlu tutup micro sattıkları ürünlerin oyun için erişimini dinamitleyecekler.
Sosyal ağlarda paylaş

net bağlantısının zorunlu olması güvenlik ve rmah içindi açık bir şekilde. senelerce beklenen milyonların oynayacağı bir oyunu neden kırılabilecek bir şekilde çıkartsın adamlar. he illa ki korsan server'lar falan vardır bilgim yok ama bunların oyunun keyfini öldürdüğü bir gerçek kimse uğraşmıyordur muhtemelen.

mt hakkında magic find getirmekleri sürece benim için problem değil çünkü paragon kasma da basit bir olay. %25 %50 %100 ne verirsen versin, paragonu 800 olan adam yetenek ve item yoksa zaten birşey yapamıyor. stash sıkıcı olur eğer eu'ya gelirse onu da in game achievement'larla açabilirler çünkü geçenlerde blood shard'ı achivementlarla cap'ini arttırabiliriz diye bir muhabbet dönüyordu tavern talk'da.
Sosyal ağlarda paylaş

Release day DLC'lerinin, skin packlerin, "season pass" diye bir hedenin olduğu bir dönemde yaşıyoruz abi.

22349762347 tane AAA highly acclaimed oyun var steamde, "hem oyuna para verdirip hem cosmetic satan" şekilde.

O yüzden hani FREE TO PLAY OLMAYAN OYUNDA COSMETİC SATIYORLAR OMGOMG BLIZZ KOTICK RORO argümanları falan çok gereksiz goygoylar sene 2015de.

Cosmeticin yanında boost da satmaları ibrelik ama.
Sosyal ağlarda paylaş

her dlc, her seasonal pass kötü değil.

borderlands 2'e bak en basitinden. adamlar kaç defa content dlc'si çıkarttı. fiyatlandırma fair olduğu sürece ve oyunun temelinde olması gereken bir şeyi çıkartıp ayrıca para satmadıkları sürece kötü bir yanı yok. (item satan packleri, dlc'leri dışarıda bırakıyorum, bunlar direkt yanlış yani)

borderlands 3-4-5 diye gideceğine dlc çıkıyor işte mini-campaign tarzında. seasonal pass'lerde bu contenti ucuza erişilebilir kılıyor.

diğer yanda bir de EA'nin örnekleri var işte. simcity rezaleti, çük kadar map yapıp eğer büyük map istiyorsan paralı gelebilir gibi mevzular falan (bu gerçekleşmedi de örnek teşkil etsin işte). oyunun temelinde olması gereken bir şeyi sırf daha fazla gelir elde etmek için dahil etmeyip, dlc olarak satmaya çalışmak.

d3'un release'de böyle oldu bu arada, araştırırsanız bulursunuz. exp'de gelen şeylerin çoğu "supposedly" release'de yer alıyordur, son dakika çıkartıldı. dlc olmadı, exp oldu günün sonunda.

full price + exp + always online olan oyunda kozmetik satımı BİR NEBZE kabul edilebilir. diğer oyunculara karşı avantaj sağlayan şeylere sadece blizzard deyip geçmek gerekiyor.

altın boku alır duvarlarına koyarlar işte. EA'nin tacını takarlar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...