Lord_Argos Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Soru: Karbonhidrat nasıl tüketilmeli? Protein ile ayrı mı tüketilmeli? Aynı anda da tüketilebilir mi? Birkaç farklı kaynaktan araştırmaları paylaşacağım: "Alkali olmayı sağlayıp toksik atık oluşumunu azaltan, başka bir deyişle vücudun sindirim yolunda çürümenin ve fermantasyonun asit oluşumuna neden olan reaksiyonlarını engelleyen, besinleri birbirleri ile bağdaştırmayı öğrenmek sağlıklı olabilmek için şarttır, çünkü bu sayede kanda asidite ve dokularda kan zehirlenmesini engellemek yada vücuttaki asidik ve alkali elementlerin dengesini kontrol altında tutabilmek mümkün olabilecektir. Sağlıklı beslenme için besinleri birbirleriyle bağdaştırmanın öneminden daha önce bahsedilmişti. Bu anlamda ilk ve en önemli kural , hayvansal proteinler ile nişaştalı karbonhidratları birlikte tüketmemektir. Oysa günümüzde teslim olduğumuz hızlı-hazır gıda kültüründe, yediklerimize baktığımızda bu önemli kuralın tamamen ihlal edildiğini görmekteyiz. Et ve patatesin bir arada tüketildiği hamburger ve kızarmış patates, yada içerisinde sosis yada sucuk'un bulunduğu tost ile yumurta, peynir ve yumurtanın karıştırılarak yapıldığı ve ekmekle yenildiği omlet gibi örnekler çoğaltılabilir. Salgın hastalık gibi yayılan hızlı-hazır gıda kültürü, beslenmenin en önemli kuralını yerle bir etmektedir. Sağlıklı beslenme için besinleri birbirleriyle bağdaştırmanın Hayvansal protein tüketimi ile ilgili ikinci temel kural ise; Et, süt veya peynir yoğurt gibi süt ürünleri veya yumurta gibi iki değişik tür hayvansal proteinin aynı öğünde tüketilmemesidir. Çünkü et'in sindirimi ile ilgili enzim aktivitesi sindirimin ilk saati içinde gerçekleşirken, sonrasında yumurta ve en son olarak da süt'ün sindirimi gerçekleşmektedir , dolayısıyla aynı öğünde iki değişik hayvansal proteinin tüketilmesi durumunda, bu gıdaların hiçbirisi sindirilememekte ve vücutta çürüyerek toksin atıklar olarak vücudun asidikleşmesine olanak tanıyarak vücudun direncinin kırılmasına neden olunmaktadır.Sonuç olarak süt, peynir veya yumurta ile birlikte hiçbir et türü aynı öğünde tüketilmemelidir." (Dip Not: Sitenin verdiği sayfanın sonunda insan otçul bir canlıdır denilmiş bunun da aksini idda eden http://www.evrimagaci.org/fotograf/56/1280 sitesinden bir kaynak paylaşayım.) Kaynak: http://www.biorezonansankara.com/beslenmehatasi.html Ancak bu tez çalışmasında da Kuvvet/Güç antremanı sonrasında şöyle beslenmemiz gerektiğini söylemiş: "Kuvvet egzersizi sonrası protein tüketimi, büyük oranda kas protein sentezini uyararak pozitif etkide bulunmaktadır. Protein sentezinde artış, karbonhidat (35 g) ve aminoasit (6 g) kombinasyonu ile sağlanır. Bu nedenle, karbonhidrat ve protein tüketimi hem egzersiz öncesi hem de sonrasında kas protein sentezini artırmak için tüketilmelidir (4,24). Yapılan çalışmalarda egzersiz sonrası karbonhidrat ile proteinin birlikte alımının gerek kan glikozundaki düşmeyi azalttığı gerekse arterial aminoasit konsantrasyonunu önemli oranda artırdığı belirlenmiştir (25,26)." Kaynak: http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/17/1534/16844.pdf Taş devri diyetinde ise vücut geliştirenlerin karbonhidrat için sıkça tükettikleri yemekleri çıkartması istenmiş: "Tahıllar ve unlu gıdalar: Hızlı emilen şeker miktarları yüksek olduğu için insülin direncini arttırırlar. Bu nedenle ekmek, bulgur, mısır, çavdar, makarna, pirinç vb. gibi tahıllar ve bunlar ile yapılan yemekler ve hamur işleri yenmemeli ya da iyice azaltılmalıdır. Diyete adapte olmada güçlük çekenler kısa bir süre için tam buğday ekmeği (köy ekmeği), kepek ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği ve bulgur yiyebilirler." Kaynak: http://www.ekoorganik.com/kategori/kitap_yayinlar/kitap/ahmet_aydin_tas_devri_diyeti.aspx (Prof. Dr. Ahmet Aydın) Ancak bir gerçek varsa o da kuvvet/güç antremanından önce ve sonra, vücudun daha hızlı kas inşa edebilmesi ve yenilenip/toparlanabilmesi/hazırlanabilmesi için Karbonhidrat ve Protein şarttır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hunty Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Spordan once ogle yemegi ben sadece corba iciyorum genellikle. Ama cok enerjisiz kaldigimi farkettim. Spor'dan 2-3 saat once ne tuketilmeli? Yalniz ben yag yakmak istiyorum. Fazla karbonhidrat tuketmekten kacinmaya calisiyorum. Eskiden kahve iciyordum ama son zamanlarda carpinti yaptigini hissedince kestim kahveyi. Bir iki muz mu yesem? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sorieno Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Bir dilim bol tahıllı ekmek (uno'nunki mesela) üstüne fıstık ezmesi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hunty Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Himm bu fistik ezmesine cok rastliyorum. Vardir bi hikmeti. Saat 10 gibi yesem kahvaltida aksam 16 ya etkisi olmaz dimi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sorieno Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 hunty said: Himm bu fistik ezmesine cok rastliyorum. Vardir bi hikmeti. Saat 10 gibi yesem kahvaltida aksam 16 ya etkisi olmaz dimi? 14:30 gibi falan ye, ara öğün olsun. Hem metabolizman çalışmaya devam eder hem de çalışma öncesi enerji almış olursun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tiLi Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 ara öğün yemeyince metabolizma duruyo muymuş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2015 oluyomussun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elma Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 beyler bu günde 8-10 öğün yemenin mantığı var mı? Proların kimi günde 2 öğün yiyorum diyor kimi her 2 saatte bir yediğini söylüyor. Gün sonunda makro hesabı önemli onu herkes kabul ediyor ama şu 5-10 öğün yemenin faydasını anlamıyorum gerçekten bir fark yaratıyor mu yoksa "metabolizma hızlandırdığı için" gibi arkası desteklenmeyen (ya da vardır belki desteği) bir argüman mı öne sürülüyor. Intermittent fasting denen bişey var, bunu da düşünelim. Şahsen ben kahvaltı - lunch ve idman sonrası post workout dinner olarak 3 öğün yesem iyi sayıyorum o günü. 5-6 öğün hazırlamaya vaktim yok, zamanlamaya ve yemeye hevesim de yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tiLi Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 fazla öğünün mantığı yok. kaç öğün uygun, pratik geliyorsa o kadar yiycen. 2 öğünle bulk yapmak zor ama yapan yapar. 8 "öğün" ile kilo vermek de kulağa zor gelse de yapılabilir. makroda bitiyor dediğin gibi 3 koca öğün bana çok güzel uyuyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
stimpak Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 taş devri diyeti diyenlere gülesim geliyor lan olm avcı toplayıcılar, ne bulurlarsa yiyorlar. ortalama ömür 30 sene falan, neyine özeniyorlar bunun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sorieno Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Günde 3000, 3500 kcal alıyorsan 2-3 öğün yetmiyor şahsen. Yani işkembeye falan sahip olmak lazım öğün başına 1200 kcal falan alabilmek için. IF'ten sırf şu yüzden korkuyorum, imkanı yok 8 saate bu kadar kalori sığdıramam. İnsanın midesi ağrıyor, çenesi yoruluyor. O yüzden ara öğün/snack çok iyi geliyor bana. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pascalnouman Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 antrenmandan sonra muzlu süt içince noluyomuş onu da yazsınlar yarım kalmış o makaleleler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yeahh1986 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Sorieno said: Günde 3000, 3500 kcal alıyorsan 2-3 öğün yetmiyor şahsen. Yani işkembeye falan sahip olmak lazım öğün başına 1200 kcal falan alabilmek için. IF'ten sırf şu yüzden korkuyorum, imkanı yok 8 saate bu kadar kalori sığdıramam. İnsanın midesi ağrıyor, çenesi yoruluyor. O yüzden ara öğün/snack çok iyi geliyor bana. 200gr bulgur 640 Kcal 1 Adet bütün Tavuk 800 kcal 1 Şişe Kırmızı Şarap 550 Kcal 1por Baklava 300 Kcal Total 2300 kalori ediyor. Yenilebilir bence.(Şarap hariç 30dk da biter) Ama sağlık kısmı tartışılır tabii. Akşama ziyafet yaptıran diyetler bana daha yakın. 4/20 yada 6/18 açlıkları diyet döneminde iyidir. Öğle+Ara öğün total 800 kalori alıp akşama rahat yiyorum. Hatta ara öğünü de kaldıracağım. hunty said: Spordan once ogle yemegi ben sadece corba iciyorum genellikle. Ama cok enerjisiz kaldigimi farkettim. Spor'dan 2-3 saat once ne tuketilmeli? Yalniz ben yag yakmak istiyorum. Fazla karbonhidrat tuketmekten kacinmaya calisiyorum. Eskiden kahve iciyordum ama son zamanlarda carpinti yaptigini hissedince kestim kahveyi. Bir iki muz mu yesem? Muz insulini yükseltir (high gi) bu yüzden antrenman sonrası yenilir (hem mis gibi potasyum da var). Açıkçası aç antrenman yapıldığında bile iyi antrenmanlar çıkartılabiliyor. Ama eski moda beslenmeye göre antrenmandan 2-3 saat önce kompleks karb(yulaf gibi gibi) + yağsız protein. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mal Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 antreman öncesi kuru meyve yemek iyi olur gibi geldi bana. iyi enerji veriyor kuru incir kayısı üzüm felan. yağ yapmaz heralde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jaegerjaquez Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 idmandan 2-3 saat önce sağlam öğün yerim idmana 15-20dk kalada kahve bitter çikolata bazen bunlara ek olarak 1 saat öncesinde de 1-2 muz fıstık ezmesi whey ekliyorum güzel oluyor bence idman sornası whey+muz 30-40dk sonra da sağlam bi öğün gene Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sorieno Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Whey+muz değil de Meybuz yesek? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 metabolizmayi orta vadede dondurabiliyo, pek tavsiye etmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laorx Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Mal said: antreman öncesi kuru meyve yemek iyi olur gibi geldi bana. iyi enerji veriyor kuru incir kayısı üzüm felan. yağ yapmaz heralde. şekerin fazlası yağa dönüşür, o yüzden abartma üzümü inciri. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mal Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2015 ben diyet antreman felan yapmıyorumda dün şundan aldım http://dovido.com.tr/ en sondaki meyvemix yazan. üzüm kayısı incir portakal kabuğu kuş üzümü. bi oturuşta yarısını yedim dün. şimdide kalanın yarısını yedim. ama bunda içindekilerde şekerleme var diyor. kuş üzümü dediği o heralde. bu değilde normal kuru meyve alıp antremandan önce 1 avuç yense iyi enerji verir hem lifli felan yağ yakımını hızlandırır. çıkolata yemekten iyidir antreman öncesi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lord_Argos Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 yeahh1986 said: 200gr bulgur 640 Kcal 1 Adet bütün Tavuk 800 kcal 1 Şişe Kırmızı Şarap 550 Kcal 1por Baklava 300 Kcal Şaka yaptığını düşünüyorum aksi halde bir sporcunun dietinde alkol ve baklava gibi iki en zararlı gıda olmamalı. Alkol hücrelerdeki protein ve hormon sentezini düşürüyor. İnsan vucudunda kas gelişimi için gerekli olan proteinler; kas dokusunda bulunan hücreler tarafından üretilir. Alkol bu hücrelerin protein üretimini %35 civarında düşürür. Bunun yanında büyüme hormonunun sentezini de baskılar. Bu yüzden sürekli alkol tüketen bireylerde protein sentezine ve hormona bağlı olarak kaslarda gerileme ve dolayısıyle da vücut yapısında bozulmalar görülür(2). Alkolün sporculara tavsiye edilmemesinin önemli nedenlerinden biri budur. https://saltuerk.wordpress.com/2012/12/05/alkolun-kas-gelisimine-olumsuz-etkisi/ Baklava'da her ne kadar protein kaynağı gibi görünsede içinde bulunan yoğun yağ ve şeker size kilo olarak geri dönüyor. 1 porsiyon baklavada 7 gr yağ var. hunty said: Spordan once ogle yemegi ben sadece corba iciyorum genellikle. Ama cok enerjisiz kaldigimi farkettim. Spor'dan 2-3 saat once ne tuketilmeli? Yalniz ben yag yakmak istiyorum. Fazla karbonhidrat tuketmekten kacinmaya calisiyorum. Eskiden kahve iciyordum ama son zamanlarda carpinti yaptigini hissedince kestim kahveyi. Bir iki muz mu yesem? Spordan önce son 1 saat sıvı karbonhidrat alınabilir. Bu konuda çorba iyi bir alternatif ancak eğer aldığın karbonhidrat sadece çorbaysa yetersiz kalır ve antremna sırasında yorgunluk, baş dönmesi, miğde bulantısı yaşayabilirsin. En az 2-3 saat önceden yulaf, bulgur tarzı karbonhidratta yemeni öneririm. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 hastasiyim bodybulding camiasinin hurafelerine.. alkol gece uykusunu bozabilir ve da buyume hormonu salgilanmasinda azalmaya neden olabilir.bu olursa kaslarin kendini toparlama sureci dusebilir denmis. alkol su ceker cok alkol alirda cok susuz kalirsaniz sorun yasabilirsiniz denmis. belki hassas bunyelerde mide bagirsak sisteminde sorunlara yol acabileceginden kronik kullaniminda beslenme bozukluklarina yol acabilir denmis. icerik olarak yuksek miktarda kalori icerir yakilmazsa yaga donusur denmis. yukaridaki etkileri bir bardak kahve de yapabilir cok sekerli bir cay da.. gunde bir kadeh sarabin kimseye zarari yoktur.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 bir de alkol zararliymis diyip de cayir cayir steroid kullananlar var ki..aman aman.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anhora Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 Lifalif Kuru Meyveli Müsli aldım içine sütle bal katıp yiyorum bir işe yarar mı? Edit: Besin öğeleri (100 gramda) Enerji (kcal) 368 Karbonhidrat (g) 57,4 Protein (g) 10,7 Yağ (g) 8,5 Lif (g) 9,4 Şeker (g) 14,3 Tuz (g) 0,3 Sağlıklı diye yulaf ezmesi yiyoruz ama hazır gıdalar olduğu için sağlıklı olduğunu sanmıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nekro Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 ne işe yaramasini bekliyorsun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2015 direk kas olur o. bicepslerine sur onu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar