Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

saglik sistemimiz.. durum tespiti..


dana22

Öne çıkan mesajlar

uzun suredir sıkıntıdasiniz gss ile biliyorum..merak etmeyin biz de sut la sıkıntılıyız bayagidir.-saglik uygulama tebligi- ne ise yarar ne getirir ne goturur sizi ne kadar etkiler fikir sahibi olmaniz icin sevdigim bir dr un yazisini koydum, buyrun..teknik terimlere takilmadan fikriniz olsun diye soyluyorum orneklerde bahsedilen islemler yapilmasi gereken seyler..mesela tansiyon olceceksiniz alet var ama ucundaki pompa eksik gibi dusunun..



Üç yaşındaki çocuk hasta, acil servise gastroenterit nedeni ilegetiriliyor. Hasta kırsal kesimden üçüncü basamak acile getirilmiş. İlk değerlendirmede hastada dehidratasyon bulguları saptanıyor. Tansiyon 65/30 mmHg, nabız sayısı 170/dakika ve hasta letarjik. İdrar çıkışı yok. Hastaya damar yolu açılmaya çalışılıyor. Tüm uğraşılara rağmen damar yolu bulunamayınca nöbetçi doktor intraosseöz sıvı vermeye karar veriyor. Fakat acil serviste yok. Daha önce kullandığı intraosseöz iğnenin neden olmadığını soruyor. Hastane yönetimi almamış, çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) listesinde yer vermemiş. Hastaya mayi verilemiyor.



Altmış beş yaşındaki kadın hasta, acil servise genel durumunda bozulma nedeni ile getiriliyor. Hastanın hemodinamisi bozuk, deri nemli, şok bulguları var. Monitörize ediliyor. Nabız sayısı 34/dakika. Tansiyon alınamıyor. EKG’de II. derece blok tespit ediliyor. Hastane ikinci basamak ve invaziv girişim imkânı yok. Atropin 1 mg yapılıyor, yanıt alınamıyor. Acil tıp uzmanı kardiyoversiyon cihazına bağlıyor. Eksternal “pace” uygulamasıyla hastayı en yakın invaziv işlem yapılacak merkeze yönlendirmek istiyor. “Pace” için ped istiyor, yanıt olumsuz. Hastanede eksternal “pace” için ped bulunamıyor. Neden yok, diye sorduğunda SUT’ta karşılığı yok. Bu yüzden alınmamış.



Yirmi beş yaşındaki erkek hasta, acil servise suisid amaçlı organik fosfor içeren ilaç içme nedeni ile getiriliyor. İlacı içeli 45 dakika olmuş. Hemen gastrik lavaj planlanıyor ve gastrik lavaj seti istiyor nöbetçimiz. Yok. Neden? Yeni SUT’ta karşılığı yok. Eski usul 50 cc’lik enjektörle bir saatte mide yıkanıyor.



Elli beş yaşındaki erkek hasta, acil servise arrest olarak getiriliyor. Monitörde ventriküler fibrilasyon tespit edilerek hemen defibrilasyon yapılıyor, ancak iki siklus tedavi ve şok uygulamasına rağmen hasta dönmüyor. Nöbetçi uzmanımız damar yolundan adrenalin verilmesini istiyor, ancak obez hastaya damar yolu üç girişimde de açılamayınca erişkin boy intraosseöz uygulamak istiyor. Aynı gerekçeyle uygulanamıyor.



Yirmi yaşındaki kadın hasta, trafik kazası nedeni ile acil servise getiriliyor. GKS 6. kafa ve toraks travması dikkat çekiyor. Görüntüleme yapılmadan hızlı seri entübasyon planlanıyor. Hasta uyutuluyor. Ambulanıyor. Tetkik esnasında satürasyonu düşük olan hastaya disposible ventilatörle destek verilmek isteniyor. Geçen yıl kullanılan bu cihazın bu yıl olmadığı belirtiliyor. Nedenini soruyor. SGK yeni SUT’ta yer vermemiş.



Bütün bunlar, yıllardan beri kılavuzların önerdiği uygulamalar. Ve bütün bunlar, hayatla ölüm arasındaki son derece kritik uygulamalar. Maalesef bu hastalarla hemen her zaman acilde karşılaşıyoruz. Bu hastalara gereken uygulamalar yapılamıyor.



Bir an için sağlık hizmeti veren değil, alan olduğunuzu düşünün. Böyle tablolarda ne hissedersiniz?



Ben uç şeylerden bahsetmiyorum. Bilimsel kılavuzların önerdiği, aslında yapmak zorunda olduğumuz uygulamalardan bahsediyorum. Üstelik, Sağlık Bakanlığının yayımladığı tebliğde bunların bulundurulması zorunlu. Sağlık Bakanlığı zorunlu, diyor, SGK ödenmez, diyor. Bu nasıl birçelişkidir? Bu durumun vahametini defalarca dile getirdik SGK yetkililerine. Geçenlerde SUT’ta değişiklik yapmışlar; yeni yayımladıkları SUT’ta yakın zamanda değişiklik. Bu nasıl bir yapboz! Peki, acil için bir şey yapmışlar mı? Maalesef tüm uyarılarımıza rağmen kollarını bile kıpırdatmamışlar.



Peki, bu hastalar kaybedilince nasıl bir ruh hâli içinde olacaklar? Veya bu değişiklikleri yapmak için ne olmasını bekliyorlar? Bunca yanlış uygulamayı barındıran SUT’u hazırlayanlar hiç istifa etmeyi düşünürler mi? Ya da bu bürokratlarımız bu işin ehli mi? Yoksa kıyamet yakın mı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel yazı sağol.

Ama şunu anlamadım. Sağlık Bakanlığının "zorunlu bulundurulacak" dediği alet edevatı, hastane yönetimi SGK KARŞILAMIYOR diye almıyor mu?

Ha SGK'nın yaptığı zaten kötü, ama hastanenin tavrı da ayrı kötü. Eh orası da ticarethane tabii o ayrı =/

İyi ki işyerinden sağlık sigortamız var arkadaş

Edit: Gerçi sigorta olsa ne olacak, hastane "HİÇ" almıyorsa o ürünleri.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bunlara ek olarak gezi den sonra doktorların 'üst'lerini arayıp onay almadan yolda birisine yardım etmesi yasaklanmış diyorlar doğru mu?

pratisyen hekimden duymustum adam uçakta doktor var mı diye sorsalar artık s.ksen kalkıp yardıma gitmem diyordu. üstünü aramadan müdahale etmesinin yanında hastaya bir şey olursa sorumlusu tamamen sen oluyorsun diyordu.

bu gidişle doktorları da kendilerine düşman ederlerse bu hükümet çok uzun sürmez ya.

tüm meslek grupları ile kavgalı adamlar. bir tek yalaka iş adamları yanında bunların
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aluriel said:

suark koş savun bunu da


sagık sıstemı rezalet zaten de anlamadım neden böyle dedin ki?

paran yoksa ölüyosun memlekette. Gerçi İstanbul içinde paran varsada durum öyle, saolsun özel hastaneler şirket gibi çalışıyorlar.

Varsa yoksa Gata ya.
bide AKP nin belediyesinin olduğu devlet hastaneleri
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

banka çalışanı olduğumdan sgk kaydım yok geçen acile gitmiştim kaydın yok banka çalışanı mısın demişlerdi evet deyince yardım edemeyiz sana şunları şunları imzala ondan sonra yardım edebiliriz falan yaptılar. bu konu daha çok bankacılık sektörü ile ilgili ama böyle o durumda bunlarla uğraşmak koyuyor adama.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:


Varsa yoksa Gata ya.
bide AKP nin belediyesinin olduğu devlet hastaneleri


e o zaman iyiymiş durumumuz,ülkenin en az 3/4ü akp belediyesi değil mi?

yahu ben marmara eğitim araştırmaya gitmek zorunda kaldım 4-5 kere,hani Tayyibin mide ameliyatı olduğu hastaneye

dersin burada CB ameliyat olmuş neyini beğenmiyon ama,acilden bi gir bak,bi iş yaptırmayı dene,yine konusalım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ne diyorsun ya, eskiden istanbul'da çöp dağları vardı, ekmek kuyruğunda beklenirdi. Nankör herif.

Şaka bir yana, sağlık sistemi battı demek doğru değil zira devletin sağlıktan para kazanıyor olması asıl absürd olurdu. AKP son dönemde sağlık alanının ticarileşmesine hız verdi, yakında yap-işlet-devret, yani özel sektör tarafından işletilen devlet hastaneleri de geliyor, birçok ihale yapıldı. Bilkent'deki Türkiye'nin en büyük hastanesi böyle olacak mesela.
Yani biz sağlık sistemi zarar ediyor diye eleştiri yaparsak olaya yanlış noktadan yaklaşırız gibime geliyor, o zaman zarar etmesin diye katkı payları artırılır böyle gss gibi garabetler getirilir. Devlet tabi ki sübvanse edecek sağlığı, saçma sapan yerlere harcama yapılıp halktan alınan sağlık ücretlerinin artırılması eleştirilmeli bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Borastus said:

banka çalışanı olduğumdan sgk kaydım yok geçen acile gitmiştim kaydın yok banka çalışanı mısın demişlerdi evet deyince yardım edemeyiz sana şunları şunları imzala ondan sonra yardım edebiliriz falan yaptılar. bu konu daha çok bankacılık sektörü ile ilgili ama böyle o durumda bunlarla uğraşmak koyuyor adama.


Banka veya başka bir özel kurum farketmez. Kayıtlı çalışan herkes SGK'ya dahildir. Muhtemelen sen daha önce SGK aracılığı ile sağlık kurumlarını kullanmamışsındır. Sistem kaydının açılması vs gerekiyordur. Yoksa devlet hastanesinde SGK'nı kullanamazsın diye bir zorunluluk olamaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok abi şunu da diyeyim. işten çıkışımda maaş bordromu alacaktım, e-devlette hiçbir kayıt görünmüyor mesela sorunca biz orda kayıtlı değiliz bizim kendi sandığımız olduğundan dediler.

söyle bir bakınca şunu buldum.
http://www.sevketyilmaz.gov.tr/index.php?mod=Anlasmali_Kurumlar

bildigin 3. ayrı grup yapmışlar sadece bankacılar için. sen cebinden parayı veriyorsun sonra faturasını veriyorsun banka isterse geri ödeme yapıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...