Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Android Security, Privacy, vs.

Gallant

Öne çıkan mesajlar

Senelerin PC kullanicisi olunca, akilli telefonu aldikta sonra security, privacy beni epey iskillendirdi. Insan istiyor, her seyi tweak etsin.

Android v4.4.4

Antivirus: Aletle beraber AVG Antivirus geldi. Yeterli midir?

App Privacy: En kiytirik app bile, hocam senin telefon defterine access isterim, bookmarklarina bakarim, bana location in lazim tribinde. Bunlari engellemenin bir yolu var mi? Sagda solda bir iki app var bu isi yaptigini iddia eden, ama "root etmeden kesin cozum yok" seklinde yazilar gordum.

Blootware: Telefonla beraber(Xperia Z3 compact), bir suru bloatware geldi. Uninstall etme secenegi de cikmiyor. Nasil kurtuluruz bunlardan.

Rooting: Guvenli midir? Illa gerekli midir?
Sosyal ağlarda paylaş

Gallant said:

Senelerin PC kullanicisi olunca, akilli telefonu aldikta sonra security, privacy beni epey iskillendirdi. Insan istiyor, her seyi tweak etsin.

Android v4.4.4

Antivirus: Aletle beraber AVG Antivirus geldi. Yeterli midir?

App Privacy: En kiytirik app bile, hocam senin telefon defterine access isterim, bookmarklarina bakarim, bana location in lazim tribinde. Bunlari engellemenin bir yolu var mi? Sagda solda bir iki app var bu isi yaptigini iddia eden, ama "root etmeden kesin cozum yok" seklinde yazilar gordum. Root

Blootware: Telefonla beraber(Xperia Z3 compact), bir suru bloatware geldi. Uninstall etme secenegi de cikmiyor. Nasil kurtuluruz bunlardan.Root

Rooting: Guvenli midir? Illa gerekli midir?
Bişi olmaz
Sosyal ağlarda paylaş

antivirüse gerek yok. ram, cpu ve batarya israfından başka bir şey değil.

ikincisi o izinleri istiyorsa bir sebebi vardır ve genelde yazarlar açıklamasında. mantıklı gelmiyorsa kurma. engelleme işi yaş, app'in çalışmasını önler muhtemelen. çünkü büyük ihtimalle gerçekten kullanıyordur istediği izni.

root'un güven kısmı senle ilgili. ipleri senin eline veriyor yani başka bir şey yaptığı yok. gereklilik kısmı da yine senin isteklerinle ilgili.

bloatware'den kurtulmak, 3g'de dns kullanmak vb. isteklerin varsa bas gitsin bir şey olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Rootun bir zarari yok, faydasi var.

Bu konuda tartışabilirim. Ama çoğunlukla doğru.

GERGE said:

App privacy olayi buyuk sorun bu arada Android'de, tek caresi common sense ama.

Bu kesinlikle doğru.
1-2 dakika ayırıpta neleri istediklerine bakarsan yeterli olacaktır.
Android market appstore gibi developerların ırzına geçmediğinden güvenilirliği daha az ama sonuçta indirdiğin programlara biraz daha common sense ile yaklaşırsan bir sorun çıkmaz

antiviruse gerek yok. Arada fabrika ayarlarına dondursen yeterli
Sosyal ağlarda paylaş

karatan said:

Gangren said:

Kırk yıllık PC'ciyim. Bana ciddi anlamda zarar veren tek virüsü Andorid telefonuma yedim.

Bir güzel geçirdi 75 TL'lik yurtdışı SMS'ni.

Oyun applerinden geldi 99%.

Azıcık açsana şu mevzuyu

Oyun .apk dosyalarını indirip telefona atıyorsun. Kurarken de sormuyor şu izin bu izin gerekli diye. Büyük ihtimal bir tanesi SMS izni aldı. Tek bir numaraya - yurtdışı - SMS göndermiş.

İlk gün 1 tane, ikinci gün 3 tane, üçüncü gün 10 tane, vs vs. En son baya fazla tabi, Allahtan fatura kesim tarihine yakın bir tarihte yemişim, yoksa 300-500 girerdi.

Saolsun Turkcell de baya gerizekalı. Yurtdışına SMS göndermeyi kapatamıyorlarmış. Ya tüm SMS alım/gönderimini kapatacaksın, ya da açık kalacak. Numarayı da vermiyorlar, ancak talep edeceksin 15 gün içinde gönderecekler mektupla.
Sosyal ağlarda paylaş

İşte bundan sonra gelip Android unstable, iOS'da bunlar hiç olmuyor diyor bi kısım insanlar. E kısmen doğru, çünkü iOS izin vermiyor dışardan yüklemeye. Android'in suçu yok ama, sana neredeyse her istediğini yapma imkanı sunuyor sadece, kullanıcı eline yüzüne bulaştırıyorsa onun kabahati. iPhone da daha çok çalınıyor mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

xaty said:

İşte bundan sonra gelip Android unstable, iOS'da bunlar hiç olmuyor diyor bi kısım insanlar. E kısmen doğru, çünkü iOS izin vermiyor dışardan yüklemeye. Android'in suçu yok ama, sana neredeyse her istediğini yapma imkanı sunuyor sadece, kullanıcı eline yüzüne bulaştırıyorsa onun kabahati. iPhone da daha çok çalınıyor mesela.

Sikinti olan sey izin muhabbeti. Facebook app'lerindeki gibi istemedigim izinleri kaldirabilsem app'i yuklerken mis gibi olur Android de.
Sosyal ağlarda paylaş

iOS'ta Facebook app'ine Telefon rehberine ulaşma iznini kaldırabiliyorsun. Ki facebook bu yani. kamera, foto, kişiler, twitter, zart zurt hepsi için ayrı ayrı izin istiyor, ayrı ayrı izin veriyorsun.

android'de 'abi belki lazım olur' diye anne kızlık soyadına kadar alıyor. kabul etmezsen de kurmuyor. bu yönden kötü amaçlı yazılım yazanlar için androidden daha kral bir platform yok. bence bu haliyle android kullanmak bildiğin korku filmi.
Sosyal ağlarda paylaş

Diyorsunuz ki root et, istedigini yap.

Peki root ederken, sifirdan isletim sistemi gibi mi kuruyorsunuz? Yoksa bazi windows tweak toollari gibi mevcut sistemi mi degistiriyorsunuz?
Yani telefonla gelen ana software da istedigim ozellikleri koruyup(ultra stamina mode, falan filan), istedikleri mi degistirebilir miyim?

Bir yerlerde root tutorial olucakti, aramaya inandim ama o bana inanmadi :)
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

iOS'ta Facebook app'ine Telefon rehberine ulaşma iznini kaldırabiliyorsun. Ki facebook bu yani. kamera, foto, kişiler, twitter, zart zurt hepsi için ayrı ayrı izin istiyor, ayrı ayrı izin veriyorsun.

android'de 'abi belki lazım olur' diye anne kızlık soyadına kadar alıyor. kabul etmezsen de kurmuyor. bu yönden kötü amaçlı yazılım yazanlar için androidden daha kral bir platform yok. bence b

iyide abi kurma o zaman
adam istiyo
sende izin verme kurma
zorla değil ki
Sosyal ağlarda paylaş

Gangren said:
Oyun .apk dosyalarını indirip telefona atıyorsun. Kurarken de sormuyor şu izin bu izin gerekli diye. Büyük ihtimal bir tanesi SMS izni aldı

nasıl sormuyor yau soruyor gayet?

Gallant said:

Diyorsunuz ki root et, istedigini yap.

Peki root ederken, sifirdan isletim sistemi gibi mi kuruyorsunuz? Yoksa bazi windows tweak toollari gibi mevcut sistemi mi degistiriyorsunuz?
Yani telefonla gelen ana software da istedigim ozellikleri koruyup(ultra stamina mode, falan filan), istedikleri mi degistirebilir miyim?

Bir yerlerde root tutorial olucakti, aramaya inandim ama o bana inanmadi :)

ikincisi. her telefon için root yöntemi farklı oluyor genelde, xda'dan kendininkini bul. çoğunluğu 5 saniyede halloluyor ufak bir pc uygulamasıyla. hiçbir şeyin kaybolmuyor yeniden başlıyor root iznin oluyor bu kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

Peki root etmeden once bir yere yedekleme alabilirmiyim? Yoksa telefon a factory setting e don dedigimde direk sifir telefon haline mi doner?

Birde root edilen telefondaki mevcut android OS veya vendor un rom unu(ornegin Sony in UI update i) update yaparken sikinti cikar mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Fortuna said:

Adama rootla demişsiniz de ben tel alırken araştırdım biraz, bildiğim kadarıyla henüz xperia z3 ve z3c'yi kameranın falan DRM'i yitirmeden root etmenin bir yolu yok.

XDA'de araştır iyice rootlamadan önce.

Dun forumda gordum. Adamlar petition baslatmislar, ilk bulana 3000USD vericeklermis :)
Kisacasi beklemedeyim su an.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...