Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Amerikan çizgi-romanlarındaki sürekli çizim tarzı değişimi


Sam

Öne çıkan mesajlar

"bone&gerge başlığı kesin" diye bekleyenleri şaşırtayım heh.

şu son geçen hafta çok uzun zamandır depreşmeyen comic damarım depreşti, oradan oraya atladım dc comics'te. lakin beni hızlıca üzen bir olay çizerlerin devamlı değişmesi ve çoğu zaman da çok keskin çizim tarzı değişimlerinin yaşanması oldu. öyle ki "vay be hoşuma gitti bu çizimler" diyerek başladığım serileri hikayenin tam ortasında "ya ne kadar kötüleşti bıraksam mı" diye düşündürecek kadar alakasız kopukluklar yaşadım.

"ya eskiden böyle değildi sanki ben mi yanlış hatırlıyorum" diye düşünürken konuyla ilgili 1-2 makaleye rastladım 80'lerden sonra durumun bu hale geldiğini ve yayıncıların zırt pırt çizer değiştirip onları da tarzlarında tamamen serbest bıraktığını anlatan. "gözünü seveyim japon sistemi, ömür boyu işverenliğin elini öpeyim" dedirtti şu son comic deneyimim.

çok çok iyi çizerler var, "ver elini öpeyim" diyorsun, sonraki sayı "püh eline eline kalem tutturan kişinin alnını karışlayayım" dedirten biri geliyor. arkadaş bu kadar zor mu bu insanlarla şu kadar zamanlık anlaşma yapıp iş bölümü yapmak? aylık çıkıyor zaten belli sayfa sayısı, hadi tutmadı etmedi o zaman başka projeye kaydırırsın bitirip seriyi. 30 sayılık seride 4-5 kere çizer mi değişir yani bu nedir?

bildiğin yalan reklam-tier kapak çizeriyle içerik çizerinin ZERRE alakası olmadığı durumları da bolca gördüm. kapak foto-realistic, içini açıyorsun nickelodeon çıkıyor. ve içinin ne olduğunu da örnekle göstermiyor yani sadece kapak var ortada. sonra bunun dijital sürümüne para verdiğimi hayal ettim. refund vermesinler dava ederim ya. gerge cidden sabır taşı gibi insan yani tekrar saygı duydum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yildirimokur said:

Anlattıklarını resimli örneklerle pekiştirir misin ?


Spider Man'de çok oluyor bu.



Amazing Spider Man 007




Amazing Spider Man 010




aynı serinin 3 farklı sayısından sayfa işte. 3'ü de farklı çizer.

hatta bi örnek daha Thunderbolts'tan. Bunda da her arc başkası çizdi sanırım işte 4-5 sayıda bir değişti.

Thunderbolts 005




Thunderbolts 021





boktan çizerden iyisine geçince güzelde öbür türlüsü baya rahatsız edici oluyor tabii. Genelde story arc'a göre oluyor ama işte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Marvel ve DC'de çok oluyor ama bu olay. Anca yetiştiriyorlar heralde. Saga, Sex Criminals gibi daha küçük İmage'den çıkan comicler filan hep aynı çizer gidiyor.

Marvel'da da Black Widow, Hawkeye, Elektra filan var bir sürü aynı çizerle devam eden. Hatta çizerleri o kadar iyi olmasa bazıları meh zaten sdf
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

atladığınız yokta amerikan cizgiromanlarnı cok indie bişi deilse yaratıcıları cizmiyo. zaten hepsi o adamların gelip gecici isimler.

bide işin icinde inker var colorist var vs vs

mesela o linklteki örnekte "kötü" olan inker kurbanı olmus yoksa 2 gömlek daha üstün o "iyi" bayık ruhsuz tırı vırı örnekten
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok atlamıyoruz o noktayı, hatta çizer bir yana yazar da değişebiliyor serinin ortasında ve bambaşka bir seri oluyor resmen. böyle sürükleyen bir seri okurken ikinci yarısı tamamen alakasız birşey oldu hem çizim hem hikaye olarak, sonra bir google search gösterdi ki millet ekibin değişmesinden endişe duymuş olay olduğunda ama dc comics'ten açıklama gelmiş "merak etmeyin aynı sevdiğiniz tarzı koruyacağız" diye. topkek.

iş yetiştirme konusuna gelince onu nasıl ayarlıyorlar bilmiyorum da trilyon mangaka yetiştiriyorsa amerika gibi çok daha uzun geçmişe dayanan köklü bir sistemi olan yerde bunun yapılamaması, türkiye gibi adeta başıboş, sistemsiz kaos yaşanması cidden şaşırttı. ve eskiden de böyle değildi hem hatırladığım hem bu konudaki yazıda gördüğüm, son 20 yılda bozulmuş. artık eskisi kadar satmıyorlar diye gelirler ve mesleğe talep mi düştü ne oldu bilmiyorum ama en azından yayıncıların "ağalar bakın size bunu yazdırıp/çizdiriyoruz ama önceki sayıları bir okuyup benzer iş çıkarmaya gayret edin" demesi lazım. cover'ı ya aynı adama çizdirmesi ya da çizenin tarzlarının benzeşmesi lazım. çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane sonuçları illa yaşanır yani.

iyi-kötüden ziyade çarpıcı değişim işte sıkıntı. beni ferahlatmak yerine çarpıcı hayalkırıklığı oluyor çünkü ben zaten sevdiysem ilk sayıdan öyle devam ediyorum. "hadi şimdi değiştirdik, yeni bir deneyim" demesinler çünkü ben bunu arzularsam zaten başka seriye geçmez miyim? belli bir devamlılık aramıyorsam neden bir 'seri'ye bağlanayım? daha az çarpıcı geçişler hayalkırıklığı iken büyük değişimler direkt hüsran, ha yeni gelen teknik olarak belki daha iyi olabilir ama mesele aynı olmaması. teknik açıdan dört dörtlük çizdiği halde zerre serinin ve hikayenin ruhunu taşıyamayan birine geçilince de aynı sorun benim açımdan yani. mimikler alakasız, hareketler alakasız, benzemesi için çaba da sıfır besbelli.

dönüşümlü naruto çizen stüdyoların durumu adeta, bazıları 'daha iyi' çiziyor ama alakasız. daha iyi olmasın, benzesin. daha iyisi illa lazımsa gider onu bulur izlerim. hadi japonlar onu anime'de yaşıyor uzun serilerde ama burada 20-30 sayı comic çıkaramaz hale gelmiş amerika. üzüldüm.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

shitposting kotası yoktur abi saçmalama

bu arada en son spawnları bitirdiydim tablette (asd), bana şöyle hayvan gibi güzel çizimli bi seri önersenize. dark knight bi ara böyleydi galiba 90'ların sonunda, çizerin alın teri damlamış olacak yani sayfaya. konu da az güzel olsun tabii boşa okumayak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...