Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ekonomi sorusu

roket adam

Öne çıkan mesajlar

Şu tarz olaylar olurken,

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-30/-cartel-chat-room-tied-to-bp-gave-fx-tips-from-banks-to-client.html?hootPostID=b13973079de8679b3f6d5d64debcfb95

daytrader denilen, 3-5 atıp borsadan para kazanmaya çalışan sen ben gibi normal insanlar yalnızca kumar oynuyor değil mi? Zira insider trading denilen mevzu engellenmesi %100 imkansız, dolayısıyla kafamda aynen şöyle bir imaj oluşuyor:

borsa, oluşacak olayları önceden haber alan insider'ların, gazete dergi okuyup takip etmeye çalışan tayfanın parasını yediği bir oluşumdur. Cahilliğimi bağışlayın ve yorum yapın pls.
Sosyal ağlarda paylaş

aslında o haberlere göre para yatıran da stadart insan
aa ihale almış hissesini alaım diuor
fon ise şimdi girip yükselteyim önümüzdeki ay in-çık yapıcaz diyor fonlarla o zaman satıyor

mesela be otokardan %25 kazandım
bazı capslerin var 2013 yılında 2x 3x olan hisseler ama çıkmışım
40-50 den giren kimse zararda değil
85 den giriyorsan zaten olabilceği max 90 büyük risk

seçimler filan 1 yıl içeride tutarım diyorsa %20 gelir ama
Sosyal ağlarda paylaş

borsa da her kagidin sahibi vardir
ufak kagitlarin ufak sahipleri, buyuk kagitlarin buyuk finans sirketleri vs
adam senin elinde kac tane kagit oldugunu, disarda ne kadar kagit oldugunu bilip ona gore hareket yaptirir kagida
sahibi istemezse o kagit yillarca hareket etmez durur durdugu yerde

cok duymussunuzdur ben sattim kagit uctu hikayelerini, sen satmazsan zaten ucurmazlar o kagidi
Sosyal ağlarda paylaş

O tarz haberler sana kadar ulaştıktan sonra zaten herkes duymuş oluyor. Asıl parayı götüren kesim içerideki kesim.

Şimdi sallıyorum halka açık rakip şirketlerimizin içindeki borsadaki durumuna etki edebilecek bazı olayları ben duyabiliyorum. Benden bir süre sonra basın duyuyor, işte sen duyuyorsun falan filan. Benden önce duyan adamlar da var. Dolayısıyla ben ve benden önceki dayılar parayı götürüyor, senin gibi gazetede 'aa ihale alıyorlarmış o zaman hisse alayım' diyen abiler aslında pastadan bi ısırık alıyor gibi görünüyor. E sistem bu şekilde ise bu temel bir problem.

Mühendis kafasıyla düşünüyorum ondan da olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

daytrader denilen, 3-5 atıp borsadan para kazanmaya çalışan sen ben gibi normal insanlar yalnızca kumar oynuyor değil mi?

*daytrader: gün içinde alıp satıp yapıp, gün sonu itibari ile bütün yatırımlarını likidite eden insan. (sen değilsin, daytrading zor bir iş)

hayır, iyi bir risk:return analizi ile para kazanabilirsin

ayrıca iyi bir trader iyi bir analist olabilir, ama iyi bir analist hiç bir zaman iyi bir trader olamayabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Tam olarak kumar diyemeyiz. Küçük hacimli işlem gören kağıtlar kesinlikle kumar ve ocak söndürür, ancak bist30-100 kağıtlarını manüpüle etmek çok zor (imkansız değil). Burada ky nin amacı zengin olmak değil vadeden çok daha fazla gelir elde etmek. Fırsatları değerlendirmek.
Mesela az önce arkadaşın dediği OTKAR bugün coştu ( yıl içerisinde sadece bu kağıdı bir kaç kez alıp satarak %20'e yakın kar elde ettim).
Bu nokta sabır ve kaybetmeyi kabullenmek gerekiyor. Eğer stop loss u uygularsan ve Direnç-Destek noktalarını da kullanırsan. Teknik ve Temel Analizi birleştirebilirsen, düzgün bir portfoy oluşturursan vadeden daha az gelir elde etmek imkansız gibi bir şey.
Öyle saatlerce bloomberg yada kap.gov.tr'ye de bakmaya gerek yok, trend zaten birşeylerin iyi kötü olduğunu az çok belli ediyor.
Ayrıca kesinlikle boşta nakit tutmak gerek bazı köklü olaylarda (mesela gezi olayları, fedin faiz arttırmayı düşünmesi gibi) korkunç inişler oluyor. Bu inişlerde nakti kullanıp kağıtları toplamak şart.
Borsa da her işte olduğu gibi satın alırken kazanılır.

İkinci bir durum daha var bu Türkiye'de çok zor olsa gerek en azından ben yapamadım. Bist 100 harici firmalardan (kolay manipüle edilebilen tehlikeli kağıtlar) gerçekten tanıdığın bildiğin araştırdığın ve 10 yıl içerisinde acayip büyüyecek diyebildiğin bir firma varsa teknik meknik dinlemeden basmak.
Sosyal ağlarda paylaş

finans mühendisliği yüksek lisansı yaptığımdan bu konuda birkaç şey söyleyebilirim.

böyle bir tane kagıt alayım tek günlük veya haftalık al-sat yaparım diyorsanız evet bu olay kumara baya yakın bir olay. adam gibi bir portfoy da en az 10-15 tane farklı hisse senedi, altın, hazine bonosu falan içeriyor. mümkün oldugunca riski azaltıp (covariance hesapları ile) return oranını yüksek tutmak gerekiyor. artı bir sürü göstergeyi falan takip etmek gerekli. he böyle küçük yatırımcı hiçbir şey yapamaz para babaları mantığı şu açıdan doğru adam bir bedelli arttırım yapar küçük yatırımcı hayatta tutunamaz (gs'nin yaptıgı olay) veya kagıt bedelini çok düşürüp herkes çıkınca alır falan. ama bu kadar olumsuz bakmak doğru değil bence belli bir disiplinde olursan borsada para kazanmak çok zor veya şans değil.

he bunlarla uğraşamam diyorsanız alırsın bir garanti veya tüpraş hissesi 2-3 yıl bir kenara koyarsın ben ilgilenmem mevduattan yüksek getirsin yeter dersin bu da bir alternatiftir.
Sosyal ağlarda paylaş

yakın zamanda bir kadın intihar etmişti, baya büyük mebla batırmış parada kendisinin değil. iddaa ya bakış açım gibi bunuda hep fakirin kumarı olarak görmüşümdür, varsa gözden çıkarabileceğin paran oynarsın öğrenirsin gerçekten kazanabileceğini düşündüğün zamanda böbreği dalağı satar basarsın. beginner seviyede ev, araba parası yatırmanın manası yok.
Sosyal ağlarda paylaş

IMKB, BIST'te az risk ile para kazanmak istiyorsan
BIST 30'u trade etmen lazım.

iki türlü trade edebilirsin:
1)VOB
2)Varant

varant, bankaların 1/2/3 ay vadeli opsiyon sözleşmelerini hisse senedi gibi satması.

neyse yani
opsiyon da yapsan forex de yapsan borsa da yapsan,
en az 4-5 senelik bir bilgi birikimi gerekiyor sana.

en kolay nasıl para kazanırım diyorsan:
"divergence"
"price action"
"resistance & support" / "supply & demand"

konularına baya hakim olman lazım.

son olarak bu yazdıkların ve sorunun hiçbirinin ekonomi ile alakası yok, finans sorusu bu
Sosyal ağlarda paylaş

Goering said:

"roket adam" said:

daytrader denilen, 3-5 atıp borsadan para kazanmaya çalışan sen ben gibi normal insanlar yalnızca kumar oynuyor değil mi?

*daytrader: gün içinde alıp satıp yapıp, gün sonu itibari ile bütün yatırımlarını likidite eden insan. (sen değilsin, daytrading zor bir iş)

hayır, iyi bir risk:return analizi ile para kazanabilirsin

ayrıca iyi bir trader iyi bir analist olabilir, ama iyi bir analist hiç bir zaman iyi bir trader olamayabilir.

senin yazilar super ya. dediklerinde hep cikiyor yanlis hatirlamiyorsam, piyasayi guzel okuyorsun

aslinda bi ekonomi sayfasi acsak da orada oneri versene elinden geldigince
Sosyal ağlarda paylaş

yeahh1986 said:

Tam olarak kumar diyemeyiz. Küçük hacimli işlem gören kağıtlar kesinlikle kumar ve ocak söndürür, ancak bist30-100 kağıtlarını manüpüle etmek çok zor (imkansız değil). Burada ky nin amacı zengin olmak değil vadeden çok daha fazla gelir elde etmek. Fırsatları değerlendirmek.

çok zor değil aslına bakarsan, sen ben manipule edemem ama
deutsche bank/ubs/londra
ağlatır. arkalarından bakarsın...

$500m single order ile USD/TRY paritesinin hareket ettiğini kendi gözümle gördüm.
Sosyal ağlarda paylaş

Borastus said:

vob denmiş de o inanılmaz riskli birşey böyle yatırdığınız paranın daha fazlasını kaybedebilirsiniz mümkün olduğunca ona girmeyin bence kaldıraç mevzusuna.

şöyle dostum.

VOB'da:
put/call opsiyon alırsan / aracıya prim verirsin ve strike fiyatına ulaşmazsa sadece ödediğin primi (+potansiyel karını kaybedersin) kaybedersin.

put/call opsiyon satarsan / aracıdan prim alırsın ve strike fiyatına ulaşmazsa sınırsız-limitsiz risk almış olursun.

ne yaptığını çok iyi bilmen gerekiyor,
sene sonunda overall'da opsiyondan para kazabilen 10-15 kişi vardır TR'de. daha çok hedge için kullanılıyor...

tek postta açıklamam imkansız, finans/trade bilgisi olmayan biri için çok karmaşık gelebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

borsa da bildiğim kadarıyla biri kazanıyorsa diğeri kaybetmiş olmuyor?

paranı yatırdığın hisse senedi ( bir şirketten pay almış oluyorsun), şirket değer kazanırsa değer kazanıyor, kaybederse kaybediyor. hiçbir şirket de değer kaybetmeye çalışmayacağına göre sistemde bir bozukluk vardır demek mantıklı gelmiyor.

paranı yatırdığın şirketin durumunu iyi biliyor, yaptığı işi, o sektördeki durumu biliyor, sektörün ve şirketin geleceğini az çok tahmin edebiliyorsan kumar olmaz. sonuçta kumar dediğin şey tamamen şans faktörünün kontrolünde olan bir olay.

ama hiçbir sektör dışa kapalı olmadığı için, dışarıdaki piyasa ve pazarlarda olabilecek sıkıntılar senin şirketi de etkileyip değerini düşürebilir. ve bu türkiye de çok oluyor. misal dolar artıyor, şirketlerin dolar borcu olduğu için bir günde daha çok borçları oluyor vs. siyasal ve güncel olayların belirsizlik riski her zaman var özellikle türkiye gibi istikrarsız hem de düzgün bir mali yapı oturtamamış, yolsuzluk ve rüşvetin gırla olduğu bir ülkede.

ha, vardır tabii dediğin gibi piyasa ile oynayan büyük sermayedarlar. ancak bunlar büyük miktarlarda oynadığı için, küçük rakamsal değerler üzerinden vurgun yapmaya çalışırlar. o vur kaçların da küçük yatırımcı için zararlı olacağını düşünmüyorum.

çünkü hisse senedinin değeri düşüyorsa iki ihtimal vardır. ya o hisse senedinin değeri balon gibi şişmişti, patladı ya da bu tür piyasa hareketlerinden dolayı değerinin altına düştü, zamanla yükselecek yine. küçük yatırımcı için buradaki tek tehlike, balona yatırım yapmıs olması olur, yanlıs yatırım denir.

sen firmayı, piyasayı, sektörü iyi tanırsan riskleri düşük olan firmalara yönelebilirsin ve uzun vadede iyi paralar kazanabilirsin.

kısa vadede vurgun yapmaya çalışmak kumar olur, insider dan sağlam bilgi gelmeden yapamazsın da. ya da piyasayı manipüle edebilecek kadar hisse senedin veya nakidin olması lazım.

yazdıklarım tamamen kendi kısıtlı bilgilerimden kaynaklanmaktadır, borsa morsa pek anlamam hehe

forex ti veya dövizdi falan onları hesaba katmıyorum. forex kumar mesela bence. dövize girmek de dünya piyasasını takip etmeyi gerektirir
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...