Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

vücut geliştirme #5

AthleT

Öne çıkan mesajlar

Mal'ın bilgisinin dayandığı yer muhtemelen broscience ama demeye çalıştığı şey yüksek terkarda daha çok sarcoplasmic hypertrophy vs düşük tekrarda daha çok myofibrillar hypertrophy muhabbeti aslında. 

https://www.strongerbyscience.com/sarcoplasmic-hypertrophy-relevant/

tartışmalı bir konu olmakla birlikte doğru olduğunu düşünüyorum ben de.

Fili tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, Fili dedi ki:

Mal'ın bilgisinin dayandığı yer muhtemelen broscience ama 

bro science kısmı ikinci paragrafta. ilk gittiğim spor salonunun sahibi nebi hocaydı galiba sıkı sıkı tembihlerdi 8 tekrardan fazlasını yapmıycaksın diye. niye çok tekrar kötü diye değil tabiki. türkiye dereceleri felan vardı.

Mal tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

işte onlar bro oluyor, kendi kafalarından bir şeyler uyduruyorlar milleti kandırıyorlar. Genel uydurdukları çoğu şeyin sebebi steroid vb şeyleri kullandıklarını inkara dayanıyor. Karnın niye büyük (palumboism) diyorsun çok yemek yemekten diyorlar asdasdsa. Dün bir kekoyu izliyordum ytden türk eleman, belli kürlü olduğu organik beslenme sayesinde böyle oldum diyor. 

Diğer bir mevzu ise o kadar ilaç yüklenince zaten ne kadar saçma da çalışsan bir şeyler gelişiyor. Bu adamlardan tavsiye almamak lazım eğer ilaçsız yapılıyorsa bu iş çünkü diğer türlüsü hakkında bir fikirleri çoğunun yok. 

Neyse esas mevzu, bro-science ile gerçek bilim arasındaki ayrım. Bro science genelde kişilerin kendi bireysel tecrübesine dayanıyor. Bu tamamen değersiz olmasa da buna bilim denmez. Haliyle broların söyledikleri de bilimsel olmuyor, olsa olsa anektodal bilgi denebilir. Özetle bilginin bilimsel olması için doğru düzgün tekrarlanabilir deneylere ihtiyaç var.

Bu sarkoplazmik hipertrofi mevzusu çok eskiye dayanıyor ama bilimsel olarak bir kanıt yok hala da tam yok. Çünkü ölçmesi çok zor bunu ama yavaş yavaş teknolojinin gelişmesi ile yayınlar gelmeye başlıyor.

Ama pörtlemek ile başka bir şey kastediliyorsa onu bilemem.

Sosyal ağlarda paylaş

Kaç tekrar mevzusu aslında çok önemli bir konu. Zaten liftingde oynayabileceğin birkaç parametre var (Aklıma gelenler: frekans, intensity, speed, volume, rep), bunlardan belki de en önemlilerinden biri (bence en önemlisi) rep sayısı çünkü hem intensity hem speed hem de volumeu aslında belirleyen temel unsurlardan birisi.

Yeni başlayanlar için anlamsız olabilir ama belirli bir seviyeden sonra rep range mevzularını iyi anlamak ve doğru uygulamak lazım gelişmek için. 

Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, Fili dedi ki:

Mal'ın bilgisinin dayandığı yer muhtemelen broscience ama demeye çalıştığı şey yüksek terkarda daha çok sarcoplasmic hypertrophy vs düşük tekrarda daha çok myofibrillar hypertrophy muhabbeti aslında. 

https://www.strongerbyscience.com/sarcoplasmic-hypertrophy-relevant/

tartışmalı bir konu olmakla birlikte doğru olduğunu düşünüyorum ben de.

sacroplasmic ve sarcomeric hypertrophy'ye gitti benim aklım da ama burda malın kastettiği o değil ki abi pörtlemek ve hacim kazanmak diye ikiye ayırmış. sarcoplasmicte pörtlüyor veya sarcomericte hacim kazanılıyor diye bir şey var mı sen söyle(yok biliyorum)

Sosyal ağlarda paylaş

44 dakika önce, Fili dedi ki:

Kaç tekrar mevzusu aslında çok önemli bir konu. Zaten liftingde oynayabileceğin birkaç parametre var (Aklıma gelenler: frekans, intensity, speed, volume, rep), bunlardan belki de en önemlilerinden biri (bence en önemlisi) rep sayısı çünkü hem intensity hem speed hem de volumeu aslında belirleyen temel unsurlardan birisi.

Yeni başlayanlar için anlamsız olabilir ama belirli bir seviyeden sonra rep range mevzularını iyi anlamak ve doğru uygulamak lazım gelişmek için. 

şu an ki literature 5-30 tekrar arasında olduğu sürece kaç tekrar yaptığın önemli değil demiyo mu aslında? en önemsiz parametreye döndü nerdeyse. sets to failure en önemli gerisi boş gibi bir paradigma var şu an.

14 dakika önce, Mal dedi ki:

abi tamam şu konuda bulgur pilavından bile anlaşmazlık çıkıyorda yani az tekrar çok tekrar konusunu da tartışmaya açık hale getirmeyin. 

söylediğin şeyin tek bir dayanağı yok la. o yüzden tartışmaya kapalı aslında. bu kadar uydurma bir şeyi nerden duydun da nasıl bu kadar tutundun anlayabilmek istiyorum. 10 sene önce vardı bunlar halk arasında efsane, "düşük tekrarla şişip yüksek tekrarla çizeceksin".

Sosyal ağlarda paylaş

yok abi bu belli bi youtube videosundan felan türemiş çok tekrar az tekrar farketmez, takılın kafanıza göre akımı. onu bulabilsem anlıycam.

yani bu dönemin modası artık, adam kahvaltı yapmayın zararlı diye video yapıyor açıp bakıyosun kahvaltıyı erken yapmayın diyor. sansasyonel başlık atıp hem isim yapmaya hem tık almaya çalışıyor. öyle bi şekilde türemiş belli bu.

Sosyal ağlarda paylaş

33 dakika önce, tiLi dedi ki:

şu an ki literature 5-30 tekrar arasında olduğu sürece kaç tekrar yaptığın önemli değil demiyo mu aslında? en önemsiz parametreye döndü nerdeyse. sets to failure en önemli gerisi boş gibi bir paradigma var şu an.

ben yine de farklı farklı replerle çalışmayı tercih ederim bu arada. tendonlara binen yük, type I type II fiberler(arkasında evidence yok) falan nolur nolmaz

@Fili

Sosyal ağlarda paylaş

youtube videosu diyorum çünkü böyle bir akım var ciddi bi şekilde bilgi kirliliği yapan

bunda bilinçli şekilde yapmıyor gerçi ama mesela şu video

şimdi kariyoda hiit yağ yakımı için en iyi formasyon olarak biliniyor ve kabul ediliyor. az bilinen bir formasyon varki polimetrik kardiyo. yazmış videoya better than hiit? 12 saatlik süredeki yağ yakımını ölçüyor iki antreman türü arasında. hiit 20 dakika yapıyor polimetrik 1 saat. ama rest time ları çıkartınca ikisinde toplam egzersiz zamanı 10 dakika.

sonuçlara bakıyosun polimetrik antreman ile ikiyüz küsür kalori daha çok harcamış. ama hiit 20 dakika yapıyor polimetrik 1 saat. her nekadar movement timelar eşit olsada göğsüne taktığı alet ona göre ölçmüyor. yaşı kilosu ve kalp atışının ne kadar süre hangi seviyede olduğuna bakıyor. yani polimetrikte dinlenme zamanlarında kalp atışı cart diye 140 tan 80 e inmiyorki? dolayısıyla sadece antreman zamanından iki yüz küsür kalori fazlası var polimetriğin. ama polimetrik daha çok yağ yakıyor diye lanse ediliyor. halbuki olaydaki ince noktayı görünce hiit hala yağ yakmaksa konu polimetrikten avantajlı.

Mal tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

@tiLi
Ben de benzer şekilde düşünüyorum. 

Tendonların adapte olması için yüksek intensity gerekiyor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082599/

misal bu çalışmada yaşlılar üzerinde %40 ve %80 intensity denemişler patellar tendonunda %40 ile yapanlarda hiçbir gelişme görülmemiş, diğer yanda yüksek intensity grubunda tendonun sağlamlaştığı görülmüş. Zaten anektodal olarak da bunlar 100 yıl önceki strongmanler tarafından bile bilinen şeyler. İlaçların olmadığı dönemde naturel kas ve kuvvet yapan adamlar bunlar büyük bilgelik var bence tecrübelerinde.

zaten bildiğimiz şeyler detaya girmeye gerek yok. Ama özetle specifity e inanıyorum yani hangi özellik çalışılırsa o gelişiyor. Mesela burada pek konuşmadığımız power generation konusu var. Kas tarafından birim zamanda üretilen enerji önemli onda. Buna göre çalışmak bambaşka bir konu. Genetik çok önemli ama belirli bi oranda geliştirilebilir bir özellik. Bunun gibi aslında pek çok farklı özellik var ve belirli oranlarda geliştirilebilir. Genelde ama tartışmalar büyük kas için kaç rep üzerinden dönebiliyor asdasda

Sosyal ağlarda paylaş

aynen öyle bir tartışmaya girilmez zaten. söyledimde ama anlanmak istenmiyor, işin içinde genetik metabolizma beslenme miktarı birçok şey var. hareket edilecek temel bir nokta varki 100 yıl önceki strongmanlerinde gerisinde antik yunana kadar uzanıyor işin ucu.

Sosyal ağlarda paylaş

antik yunanı bilmem ya ne kayıt kalmış ki adamlardan. Strongmanlerin yazdığı tonla kitap var ama

26 dakika önce, Mal dedi ki:

ama polimetrik daha çok yağ yakıyor diye lanse ediliyor. halbuki olaydaki ince noktayı görünce hiit hala yağ yakmaksa konu polimetrikten avantajlı.

ya bunlar youtuber hepsi tüccar bi şeyler sallıyorlar işte video çekmek için. Ciddiye almayacaksın

Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, Mal dedi ki:

aynen öyle bir tartışmaya girilmez zaten. söyledimde ama anlanmak istenmiyor, işin içinde genetik metabolizma beslenme miktarı birçok şey var. hareket edilecek temel bir nokta varki 100 yıl önceki strongmanlerinde gerisinde antik yunana kadar uzanıyor işin ucu.

neyi anlamak istemiyorum? strongmanler ve antik yunanlar az tekrar şişirir çok tekrar pörtletir demiş de bu kabul mu görmüş spor camiasında -evidence based spor camiasında, spor salonu soyunma odalarındaki efsanelerde değil

söylediğinin arkasında bilimsel araştırma olmadığını biliyorum, sadece nereden duyduğunu veya okuduğunu öğrenmek istiyorum ya

tiLi tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...