Civcivhead Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Hadi atayizler bunu da açıklayın http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_agnostics
Black-ice Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 hem zeki hem ateist olarak tam da doğru bulmuyorum bunu. en azından her zaman. çünkü şöyle bişey var bence: küçüklükten itibaren aile ve çevrenin beyne işlediği allah korkusu > zeka bu korkuyu yüksek IQ kırabiliyor gibi bir düşünce olabilir ama yine de emin olamıyorum. ben kırdığım zamanları hatırlıyorum am ben de ramazanda el öpmek harici pek de bir dini kültürle büyütülmedim. ben kırmayayım da kim kırsın.
Deathblade Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Ayrıca ufak bir tartışma sonucu, Müslümanların 5 karısı var. Ateistlerin 1. Müslümanlar daha zeki oluyor, tartışmaya gerek yok.
Redeagle Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Black-ice said: hem zeki hem ateist olarak tam da doğru bulmuyorum bunu. en azından her zaman. çünkü şöyle bişey var bence: küçüklükten itibaren aile ve çevrenin beyne işlediği allah korkusu > zeka bu korkuyu yüksek IQ kırabiliyor gibi bir düşünce olabilir ama yine de emin olamıyorum. ben kırdığım zamanları hatırlıyorum am ben de ramazanda el öpmek harici pek de bir dini kültürle büyütülmedim. ben kırmayayım da kim kırsın. Dini programlamayla büyütülmeyen insanlar için dini programlamayı kırıp sorguladı, çok zekiymiş demek pek mümkün değil. Bana da dayatılmadı mesela. Ama dini dayatmalarla büyüyüp buna rağmen beyni şartlanmayan insanların irade, açıkgörüşlülük gibi konularda biraz daha güçlü olduğunu düşünüyorum.
Deathblade Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2014 Herkes dayatmalarla büyüyor. Az veya çok. Din Bilgisi dersi, ezan, dini bayramlar vs... Babanın Cem Uzan olup, Karayipler'de yattayken Cem Boyner'in "Cemmm" diye bağırdığı bir hayat yaşaman lazım o baskıyı hissetmemek için.
scorch Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 yanlız bu araştırmada bahsedilen kısım doğuştan gelen zeka seviyesi değil, tercih edilen inanıştan sonraki süreçte ki zeka gelişimi. yani ben müslümanım diyen adam hayatı boyunca bu kafa yapısı ile yaşadığındaki zeka pırıltısı, ateist olup kendini dinsel kuralların dışında tutan tiplerin zekasından az olduğunu belirtir vaziyette. ben öyle algıladım konuyu.
Gizli Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 bilmediğimiz bir şey söylesinler. kafa kesip, zikirmatiğe basarak tekbir çekenlerden daha zeki olduğumu zaten biliyordum
KuddusiMavra Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 o yüzden ateizler zaten diye dalayım muhabbete B)-
KuddusiMavra Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 cümlenin sonunda "çünkü ben Allah'ım" desen enteresan olurdu.
Jaegerjaquez Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 ÇÜNKÜ BEN KASLIYIIIIM agfadhjakhgjfadkhnaha
Cuce Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2014 e bız ne zamandı dıyoduk arkadan geliyo bu izvecreli bilim adamları. tam kafir olmamaıslar belliki daha
Vulcan_Lionheart Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 deist olanlarında iq yüksekmiymiş?
BalisticGel Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Ateist/deist/agnostik kişi diğerlerinden daha zekidir demek biraz zorlama olmuş. Bu inançlara sahip son derece geri zekalı bir çok insan gördüm, tanıdım. Ama din/dogma, zeka gelişimini etkileyen mevzuların başında geliyor o kesin bir şey.
sabonis Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 ateizlerin elitist takılmaları muhteşem ya gerçekten. koyu dindar da sıkıntılı, "ben biliyorum tanrı yok" diyen ateiz de sıkıntılı. her şekilde, bir olayın en ucunda olunca göze perde iniyor.
Black-ice Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 ateist'in uçlara sürüklenmesi, gözüne perde inmesi çok mantıklı bi tanım değil. yani düşünce sistemi olarak ateizmde fanatikleşemezsin istesen de. daha doğrusu tanrısı olmayan, hatta deizm gibi tanrısı olan inanışlarda bile fanatikleşemezsin. fanatikliğe bir "şey"e karşı sahip olunur. mesela tanrı. onu översin, sürekli onun yüceliğinden bahsedersin. ateist ne yapabilir? neyi sürekli över? neyi sürekli yüceleştirebilir? sonuçta tanrının olmadığını "farketmiş", bilimle içli dışlı olmuş bir ateist uç noktada ne yapabilir? hani inananlara hakaret falan edebilir en fazla ne bileyim ama bu da inancının uç noktaya ulaşmasından kaynaklanan bi yozlaşma değil, o ateistin insan olarak saygısız olmasındandır. eğer bir inanan, araştırarak, ne bileyim bilimi kullanarak, kutsal kitapları ellemeden tanrıyı bulabilmiş olsa o da ben biliyorum tanrı var diyebilir mesela. hakkıdır. ama bunları kullanarak tanrıyı bulamazsın, hepsi binlerce ihtimalden yüce yaratıcıya en yakın olanını seçmek olur. ben bir tane örnek vereyim: "-bu hayata amaçsızca gelmiş olamayız." tanrı bu cümleden çıkarılabilecek yüzlerce ihtimalden biriyken, ben evrimi öğrenerek topraktan yaratılmadığımızı anında anlayabiliyorum. misal ben; sıkıntılı değilim. ben biliyorum tanrı yok diyen de sıkıntılı değildir. insan bişeyleri araştırıp öğrendikten sonra bunu dile getirmek en doğal hakkıdır. yanılmak, tehlikeli birşey değildir. herkes yanılır. bunu da bilir. mesela bilim adamları bilmediği bir şey oldu mu bilmiyorum diyebiliyorken sen hiç bir din adamının bu konuyu bilmiyorum dediğini duydun mu? çünkü din adamları her şeyi bilir. her şeyi. ben biliyorum tanrı yok. 10 yıldan fazladır üzerinde düşünüyorum, araştırıyorum, bilimsel açıdan incelediğim kaynaklar da bu yönde düşüncelerimi destekledi. biliyorum çünkü bunu araştırarak düşünerek bunu öğrendim. yıllar önce hiçbir zaman kimin yazdığından emin olamayacağım bir kitaba bakıp içindeki herşeyi genel geçer olarak kabul etmedim. bunun yerine kafama takılanları araştırma yolunu seçtim. benim bildiğim şey yanlış çıksa bile bu beni önüne konanı hiç sorgulamadan doğru kabul eden insandan daha elit yapacak. elimde değil. çünkü ben araştırdım, inceledim, aklıma bilincime konmuş sınırları kabul etmedim.
BalisticGel Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Uçlaşmadan kasıt kendini farklı inanışlardan üstün görme, düşmanlık vs. anlamında kullandı sanırım arkadaş ki haklı bence.
sabonis Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Black-ice said: WoT özet: ben biliyorum tanrı yok. şöyle bir sıkıntı var ki, soyut bir şeyin olmadığını kanıtlamak oldukça zor. tanrı var olabilir, olmayabilir bunu bilmemiz bana göre mümkün değil. ha ola ki birgün varlığı kanıtlanabilir 'bulunabilir' belki bir ihtimal. ama var olmadığının kanıtını bulmamız bence zor. "bence tanrı yok" ile "tanrı yok" cümlelerinin farkını bilmiyor çoğu ateiz. sıkıntı orada. sen var olmadığını düşünebilirsin, var olmadığına inanabilirsin ama neyi araştırdın neyi okudun da yok? dawkins bile "highly unlikely" diyor konuşurken. ama elin izbe atezi "çok net yok işte ben biliyorum" diye çıkabiliyor ortaya asdfhuashfu
µh Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 inanırken bir mantığa göre mi inanıyorsun sanki, yok diyen niye bir mantık sunmak zorunda olsun ki? yok çünkü yok. seni takip eden görünmez bir arkadaşın da yok mesela, hogwarts büyücülük okulu da yok, güç yüzüğü de yok. niye olsunlar ki?
Fistan Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 olmadığını kanıtlamak nedir ya hahah
huun Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2014 masanın üstünde çakmak var mı yok mu ispatı değil bu. koskoca evrende güneş sisteminin dışına bir nesne daha yeni yollayabildik. kainatın öteki ucunda ne var ne yok fikrimiz bile yok. bu durumda bilim söylese söylese allah'ın varlığına dair elimizde delil yok diyebilir. allah kesinlikle yok diyebilmek ancak batıl bir ateist yaklaşım oluyor ki bu durumda sabonis haklı oluyor. 1000 sene önce yerçekimi de yoktu, 300 sene önce virüs de yoktu bu mantıkla bakarsak. bilim onları keşfedip tanımlayınca var oldular.
Öne çıkan mesajlar