Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Early access oynamak

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Öğğğ diyorum.

Cok catmak istiyorum bu konuda. Ozellikle benim gibi Nintendo ile ve cikti mi tam cikan kartuslarla buyumus ve hala oyunculuk sifatinin buyuk bir kismini onlarla yasayan bir insan icin bu yarim yamalak, bugli, neredeyse iki ucu boklu degnek statusunde oyunlarda ne buluyorsunuz ve neden para verip bu olayin hayatta kalmasina yardimci oluyorsunuz anlamiyorum. Steam'de bakinca ozellikle neredeyse uc oyundan biri early access gibi gelmeye basladi bana. Boyle olmamasi gerek bence. Nerede kaldi kalite? Oyunlar sanat ise (ki oyle) deneyimleyen son halini gormeli. Van Gogh'in karakalem taslaklari mi asil olan yoksa son halinde tablolari mi? Ya da Wheel of Time'in kendisini mi okumayi tercih edersiniz, yazarinin not defterindeki notlarini mi?

Oyun sektorune de zarar veriyor bence bu kadar yaygin kabul gormeleri. Surekli alfa iken cikip, sonra az satildigi icin mesela terk edilen projeler duyuyoruz. Arada 2-3 iyi oyun ciksa da drama ve yarim yamalak terk edilmis ve insanlari paralariyla rezil etmis oyunlarla dolu piyasa. Towns'a bakin. Asil kotu yan ama insanlari kalitesizlige ve surekli degisiklik getiren yamalara alistirmak. Eskisi gibi tam olarak tamamlaninca cikan oyunlar AAA oyunlar ve konsol oyunlari artik sadece neredeyse. Artik day one patch'e bile normal gozle bakiyor gerci PC oyunculari.

Niye? Oyun konulari icinde konustuk daha once ama genel olarak soruyorum, bunlari oynayanlar niye oynuyor? Daha genel girersek bu kalitesizlige dur deme zamani gelmedi mi?

Sorun ama daha once burada da cok konustugumuz gibi narrative. Minecraft gibi tam olarak oyun oldugu soylemeyecek seyler bu sekilde kullanilabilir ya da Scrolls gibi kart oyunlarinin betasina girebilir bir insan gelisimini gormek istiyorsa (Scrolls bende de var) ama Divine Divinity'nin yeni oyununu niye oynar bir kisi daha early access yeni gelmisten? Surekli degisiklikler cikiyorken. Sevdiginiz bir yazarin son kitabini daha taslak bile degilken okumak gibi bir sey. Ne editoruyum ben adamin ne de tavsiyede bulunacak arkadasi, niye genel olarak eglenmek icin yaptigim bir eylemi paramla rezil olarak yapayim?

Anlatabilmisimdir sanirim. Steam early access veren RPG'ler ile ve adventure'lar ile dolu. Among the Sleep gibi oyunlar mesela sonunda cikmayi beceriyor, ama ozellikle o tarz bir oyunu daha alfayken oynamak kendine haksizlik etmek degil mi? Ozellikle bekleyip son haliyle oynamak varken?

Christine Love mesela Kickstarter'da bir oyun cikarirsa cuzdanimi bosaltirim aninda, ama oturup da alfayken oynamak?

Lafim su yani; early access olayi PC oyunculuguna yardimdan cok kostek oluyor. Indie develeper olayi ayrica her zaman early access olmadan da yasayabildi. Avadon serisine bakin mesela. Ya da Christine Love'in oyunlarina ya da Dominion gibi oyunlara, ya da Braid'e... orneklerin sonu yok.

Ne diyorsunuz?
Sosyal ağlarda paylaş

abi adamin yazdigini okumamissin, oyun begenilmediyse firmaya yarari olmuyor diyor adam.
cok insan early access almazsa adamlarin beklentileri dusuyor dolayisiyla oyuna abanmiyorlar oldugu gibi release ediyorlar.

cok insanin oynadigi early acesslerde garip, zilyon tane adam feedback yapiyor bak boyle boyle hatalar var duzeltin diye, bu sefer onlara yetisemeyip yine ayni sekilde cikarinca BIZ DEMISTIK O KADAR HATA VAR 90 DERECE DONEN TREN VARDI DUZELTMEDILER falan diyip oyunu her mecrada kotuluyorlar.

win goremedim hic.
Sosyal ağlarda paylaş

oyun çıktıktan sonra da firmaya yararı olmaz ki oyun beğenilmediyse? bir de kötü şeyleri adamlara fixlenecek diye ittirebiliyorsun. bedava beta testerlık yaptırıyorsun falan. üstüne de fahiş fiyattan sattığın için gelirin oluyor.

hani oyuncuları bilmem de ufak firmalar için çok karlı olduğu belli. bir de hype yakalarsan arma'nın zombi modu gibi falan tamam işte

sade paticik de bile öyle hype'a girip unutulan zilyon tane oyun var. bunlar tam çıktıktan sonra öyle hype yaratmayabilirdi.
Sosyal ağlarda paylaş

anlamiyorsun iste, bir oyunu release`de mi alir insanlar early accesste mi?
atiyorum release de 100 kisi alicaksa early accesste 20 kisi alir, ve artik dunya youtube ve stream uzerinden ilerledigi icin bu alan kisiler hype`a ortak olmazsa, o releasede 100 kisinin alacagi oyunu early access (20) + 100 kisi almaz, oyun begenilmedigi icin daha az kisi satin alir.
sayilara bakma mantiga gore dusun.
Sosyal ağlarda paylaş

early access kumar oynamak gibi.

sana birşeyler vaad ediliyor ama yerine getirilip getirilemeyeceği belli değil.

sandbox rpglerin ve adventureların piyasada pek talibi olmadığından ötürü böyle bir sistem onların varlığının devam etmesini sağlıyor.

işin bir diğer boyutu ise early access oyunu oynamak insanın tüm keyfini kaçırabilir. bu sebepten ötürü en başından beri destek olmama rağmen divinity: original sin'in bitmesini bekliyorum.

ortada shroud of the avatar gibi bir tablo dahi var. richard, uo dan sonra neye elini attıysa batırdı. hayret etmeye başladım uo gibi bir şahseser çıkartan adamın tüm yaratıcılığının sönmüş olmasına. aynı olay ekibinin bütünü için geçerli. o zaman kısıtlı midilerle hala dinlenebilir müzikler besteleyenler bugün olan imkanlarla dinlenebilir müzikler çıkartamıyorlar. bunun bir ruh meselesi olduğunu düşünüyorum artık. birşeyleri para kazanmak için yaparsan ortaya çıkan eser yapmacık oluyor. belki ortaya yenilebilir bir yemek çıkartıyorlar ama böyle tuzu, şekeri eksik ağızda iyi bir tad bırakamıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

early access'ten daha kötüsü var çünkü. Full release diyip alpha oyun pazarlamak ki büyük şirketler bu şekilde yaptığı için küçük şirketler zor durumda kalıyor diye düşünüyorum ve mecburen en azından dürüstlük yaparak in-developement diyor. O yüzden çok da karşı değilim early access olayına. Ama biraz bokunu da çıkarmıyorlar değil tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

archeage f2p mmo nun alphasi 150 dolar.

elite mmo alpha 200kusur beta 120 euro

katiliyorum bende biraz ipin ucu kacti. bari %90larda falan acsalar 1 sene early access mi olur :(

olay sonucta kisiye ve kendi secimine bakiyor istedigini alir oynar her ne sekilde olursa olsun ama dediklerine katiliyorum bende.. super tam aradigim oyun diyorum cat altinda yesil early access. almadan torrentine bakiyorum lan o ne. nedir o sundugun be.
Sosyal ağlarda paylaş

early access kullanılması gerektiği gibi kullanılsa kötü değil çok iyi bir şey. fakat early access olayı ilk olarak paralı olmamalı, ikinci olarak random adamlara gönderilmemeli. eğer early access yaratıp oyuncu kabul edeceksen çok sıkı bir iletişim ağı kurman gerekiyor. kaliteli feedback ile düzgün filtreleme yapıp bunları devlere ulaştırabiliyor olman gerekiyor. ha bunu yapan kaldı mı? hayır. artık herkes olayı para kazanmaya döktü hatta bazılar vur-kaç bile yaptı bu taktiklerle.

artık early access param var, beklemek istemiyorum, eksikte olsa oynarıma döndü. para verenler ne doğru düzgün feedback veriyor, ne de developer'ın umrunda verdikleri feedbackler. parayı veren herkesten önce düdüğü çalara döndü sadece. zaten mmo sektörüne baktığın zaman genel olarak tüketici bir yapı izliyor üreticiler. son 10 yılda doğru düzgün release olan belki sadece wildstar olacak, o da kotarabilirse. hepsi yarım yamalak, temel teknik sorunlarla, konsol kesintileriyle, mantık hatalarıyla, bir yere gitmeyen linear yapılarıyla ortaya çıkıyor. millet oyunun temel featleri bile açıklanmadan IP adına bakıp gerizekalı gibi collectors edition satın alıyor. ee o zaman mustahak yani yapacak bir şey yok.

arz/talep piyasası. ne zaman ki kullanıcı akıllanır, yapımcıya ders vermeyi öğrenir, o zaman bir şeyler değişir. ben daha kötüye gideceğine inanıyorum şahsen. daha da bokunu çıkartacaklar. şu f2p olayı iyicene yayılsın, o marketlerden milletin vermek istemediği 10 dolarlık subs fee'nin acısını kat ve kat çıkartacaklar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Kart oyunu ama o, yazdim zaten onun durumunu da. Divine Divinity degil kendisi. Ki early access'i ciktiginda oyun neredeyse tam ve oynanabilirdi, 500-600 kart vardi, 4 faction vardi, mekanikleri tamamdi, sadece card base gelisiyor gibi su anda.
Sosyal ağlarda paylaş

Az okuyun, selective algi da paticik bir numara masallah :)

Sadece pirating yapacak adam f2p mode da oynayabilir Archeage i, sorun yok. Bu adamlarin disinda oyunun baska ogeleri ile ilgilenen insanlar subscription yapiyor. Alpha/Beta access ve ustune ingame currency ile birlikte 3 ay subscription parasi dahil bunlara.

Swtor ve benzerlerindeki mevzu, dumped down mechanics f2p, the rest with subscription.
Sosyal ağlarda paylaş

early access de sorun su
adamlar oyunu asla alpha stageden cıkarmıyo
lafda edemiyosun
millet alıyo 30 dolara
2 sene alpha stagede oynuyo
bug var götüm gibi oyun diyince white knişghtlar kosuyo
oyun alpha daha oyun beta daha diye
lan cıkmış 2 senedir oynanan oyun nası beta

birde gene boktan kısım su
alıyosun oynuyosun buglı muglı 3 aya beziyosun
asla son ürünü görmüyosun
yane adam 2 senenin sonudna inanılmaz bi oyun yapsada sen earlyde oynamısın almısın hevesini adam bosuna cabalıyo
Sosyal ağlarda paylaş

sorun early accessde değil de abuse eden developerlarda. oyuncunun uyanık olup, update logları takip edip ona göre karar vermesi lazım. aksi halde hüsran olası. kimisi developmentı uzattıkça uzatıyor, kimisi contentten kısıyor. o ilk sıcak para geldikten sonra herkesin motivasyonu aynı olmayabilir.

bu süreci verimli kullanan hatta o gelen parayı developmenta yatıranlar da var. onları tenzih ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...