Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evrende Zaman Varmıdır ?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Arkadaşlar biz zamanı ya güneş göre, ya aya göre yada dünyanın kendi ekseni etrafındaki hareketlere göre belirliyoruz ...

peki ben uzaya gitsem uzayda zaman kavramım neye göre olur... Kolumdaki saatin bir önemi olur mu ?
Evrende zaman kavramı var mıdır ?
Mesaj tarihi:
Var tabiki bir farkı yok hatta

Fark relativite teorisi ile oluyor sadece yani ışık hızında hareket edersen onun dışımda kavramsal bi fark yok kolundaki saat için. Filmlerde ki gibi pır pır dönmez akrep ve yelkovan
Mesaj tarihi:
scorch said:

Var tabiki bir farkı yok hatta

Fark relativite teorisi ile oluyor sadece yani ışık hızında hareket edersen onun dışımda kavramsal bi fark yok kolundaki saat için. Filmlerde ki gibi pır pır dönmez akrep ve yelkovan

Yok o anlamda sormadım Akrep ve yelkovan dediğim 24 saatlik sisteme dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi sonuçu oluşuyor ... fakat ben aydayım ozaman bu dünya saatti beni yanıltıyor olmuyormu ? zaman olarak uzayda neyi kabul etmemiş lazım ? kabul edilen bir sabit yoksa zamanda yoktur ...
Mesaj tarihi:
sabit var abi, 24 saatlik zaman dilimi bizim için keyfi uyarlama ok, ama 1 saniyenin standart bişeyi var.
bi kristal mi ne vardı gugıllayıp bulabilirk ama üşeniorm.
ama var sabiti.

herşeyin var ki, metreninde var misala
Mesaj tarihi:
uzayın heryerinde sabit alabileceğin bişey var. aydaysan da güneşi sabit alırsın. samanyolunun merkezini alırsın, evrenin merkezini alırsın. alışına bağlı
Mesaj tarihi:
Suark said:

sabit var abi, 24 saatlik zaman dilimi bizim için keyfi uyarlama ok, ama 1 saniyenin standart bişeyi var.
bi kristal mi ne vardı gugıllayıp bulabilirk ama üşeniorm.
ama var sabiti.

herşeyin var ki, metreninde var misala

atom saati
Mesaj tarihi:
24 saat olayı bence uzayda işlevsiz olur tamamen, farklı bir birim kabul edilir evrensel olarak. saatin zaman belirtmediği (gün içi aydınlık, karanlık, geç, erken gibi) bir mekanda saatin kaç olduğunu belirlemek ne işe yarar. süre tutmak amaçlı eyvallah. kaç birimde yapılıyor veya oluyor. fakat, farkındalık olarak anlaamsız olur dünya saat uygulaması uzayda.
Mesaj tarihi:
E tamam onu anlattım işte kolsaatin dünyada neyse uzayda da o

Bahsedilen kristal quartz mı? Quartzın olayı titreşim elektrik iletmesi değilmi? O iletkenliği ritm tutmasını sağlıyordu 1sn anlamına gelen.
Mesaj tarihi:
Zaman yaratılmış bir kavramdır.Hayata kolaylık sağlaması için değişkenlerin baz alınarak bir hesap tutturulmasıdır.Dolayısıyla insanın yarattığı bir algı , evrende bağımsız mutlak bir olgu değil.
Mesaj tarihi:
downwhereiam said:

Zaman yaratılmış bir kavramdır.Hayata kolaylık sağlaması için değişkenlerin baz alınarak bir hesap tutturulmasıdır.Dolayısıyla insanın yarattığı bir algı , evrende bağımsız mutlak bir olgu değil.

çok güzelde ozaman nasıl bir boyut katılıyor zamana insanın yarattığı bir olgu nasıl oluyor da boyut haline geliyor ?
Mesaj tarihi:
Abi relativite ile ilgili şeyler okuman lazım öyle 3 satırla izah etmek çok zor.

Zaman kavramı ile insanların zaman diye kullandıkları şey aynı değil bi kere ordan bi başlayalım.
Mesaj tarihi:
scorch said:

Abi relativite ile ilgili şeyler okuman lazım öyle 3 satırla izah etmek çok zor.

Zaman kavramı ile insanların zaman diye kullandıkları şey aynı değil bi kere ordan bi başlayalım.

Bizi kandırdılar yani hep bu zaman kadar:)
Mesaj tarihi:
evrende zaman vardır. bu zaman n.ş.a her yerde aynıdır. nedir bu normal şartlar.

-yerçekimi.
-hız.

örneğin şu an buradaki bir saniye ile iki dev güneşin arasında oturan uzaylının bir saniyesi aynı değil.

çünkü bize etki eden yerçekimi ile uzaylıya etki eden yer çekimi farklı. ne kadar yer çekimi o kadar yavaş zaman.

diğeri de hız, hızı zaten hepiniz biliyorsunuz relativiteden.
Mesaj tarihi:
Bildiklerim;

Evrenin oluşumu zaten zamanın etkisiyle doğrudan etkişelim halinde, evrenin ve uzayın her yerinde zaman var.

Zamanın olmadığı tek yer karadeliklerin içi.
Mesaj tarihi:
BlaCk said:

Bildiklerim;

Evrenin oluşumu zaten zamanın etkisiyle doğrudan etkişelim halinde, evrenin ve uzayın her yerinde zaman var.

Zamanın olmadığı tek yer karadeliklerin içi.

karadelikler içinde zaman bilinmiyor sanıyordum ben
Mesaj tarihi:
Günümüzde tahmin edilen kara deliklerin içinde zamansızlık olduğu, zamanın akmadığı.

Karadelikler hakkında şu belgeseli tavsiye ederim

http://www.imdb.com/title/tt2071460/?ref_=fn_tt_tt_52
Mesaj tarihi:
downwhereiam said:

Zaman insanın yarattığı değil adını koyduğu bir kavramdır. Somut olarak kanıtlanabilen bir şeydir, kütle ve hıza göre değişen bir şeydir.
  • Yeni Oluştur...