Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

progamer

Öne çıkan mesajlar

Revenge said:

Sen de haklısın tabi..mesela ben de kitabını okumadım ve filmi beğendim..peki kitabı okuyup filmi de beğenen var mı hiç,ben daha rastlamadım da?

en güzelini yapmışsın bence. okuyup, sonra filmi izleyince baya hayal kırıklığı konu olarak. Lakin okumadan izleyince Orta Dünya filmi olarak her türlü zevk verir.

Ayrıca %100 katılıyorum:
sabonis said:

cüce-elf aşkı bile, tek başına 2. filmi, ilk filmin altına çekiyor kalite olarak. rezalet.

ilk filmden çıkınca baya etkilenmiştim, sonra bir daha izleyince eleştirebilmiştim. Hatta eski bir dosta kavuşmak gibi diye yorum yapmıştım. Bu filmden çıktından sonra direk meeh modundaydım.

Yani o aşk hikayesi bakışmaları ile Yeşilçam'a taş çıkarmışlar

Sosyal ağlarda paylaş

Kitabı okuyan herhangi birinin (bende okudum) filmi beğenmesi mümkün değil. Film ne kadar iyide olsa da, bu mümkün değil. Bir filmi ancak kendinden önce yada sonra çevrilmiş versiyonu ile kıyaslarsanız nispeten daha objektif olur. Lolita gibi mesela bir adrian lyne midir nedir ve stanley kubrick çevrimi vardır oturur ikisini kıyaslarsın ki bu bile göreceli olur yönetmenlerin yorum tarzı vardır vs gibi. Hatta lolitanın yazarı nabakov misal kubrickin filmini beğenmemiştir.

Kitapda süre sınırı yok herşeyden önce yazar istediği gibi tasvir eder uzatır karakterleri iyice, yedire yedire, sindire sindire, ruh hallerinden tutda efendime söyleyeyim geçmişlerine kadar vs. Mekanları tasvir olsun vs vs. Kaldı ki herşeyi zaten kafanızda biçimlendiriyorsunuz, karakterle sizin zihninizde oluşuyor, mekanlar vs herşeyi siz ete kemiğe bürüyorsunuz. Peter jakson de kitapları okumuş benim anladığım bu deyip filmi çekiyor. İmkansız kitap okumuş birinin film veriyonunu kitapdan daha iyi olmuş demesi.

Kaldı ki, hobbitde de LOTR'da da kitapda olan bir çok şey anlatılmadı, bu açından orjinalinden içerik olarak da eksik kaldı ki. Fİlm olarak eyvallah güzeldi ama bir kitap kadar olması mümkün değil çünkü her bir karakteri ben okurken farklı algılıyorum, farklı bir şekilde düşünüyorum mesela ve düşünürsünüz.

Kısaca Sinema görsellik üzerine kurulu, kitap ise kafanızda canlandırma, düşleme üzerine kurulu, mekanlar karakterler sizin için en mükemmel halde sizin tarafınıuzda ete kemiğe bürünür. Ayrıca kitabın (kitapdan uyarlama olduğu için) süre sınırı yok. Yazarın, yönetmenin aksine muazzam bir serbestliği var yukarıda yazdığım gibi sayfalarca yaz, anlat.

Bu yüzden mümkün değil kitabını okumuş birinin filmleri beğenmesi yani kitap ile kıyaslandığında. Ha kabul ediyorum güzel filmler ama onu sadece sinema sektörü içerisinde değerlendirmek daha objektif olur yada kendi remakeler içinde.

Sinema eyvallah güzelde ama yazılı eebiyat karşısında, sanat duygu aktarımıdır dersek bir şansı yok.

Edit. Gramer ve bir iki ekleme.
Sosyal ağlarda paylaş

İlk hobbiti izledim yani güzeldi 7,5 çalışır benden. İkinciyi izlemedim. Kitap vs sinema muhabbetini bir üye kitabı okuyanlar genelde filmlerini beğenmiyor dedi ben onun için yazdım hani zaten kimse beğenemez diye.

Yoksa ilk hobbit iyidi yani izlediğime pişman olmadım. Ama kitaba göre derseniz sıfır veriyorum hatta kıyaslamam bile.
Sosyal ağlarda paylaş

Sparkcaster said:

olm çok mu kötü lan film

yoksa kitabı değiştirmiş diye otizm mi yapıyosunuz.

çünkü o kitap bu sinema aynı olması beklenemez B)-

Abi bir kaç güzel nüans var kitaptan karakterlerin duygularını hislerini verdiği, hikaye olarak alakasız ama bence bilbo iyi abi tolkie'nin bilbosunu kendi hikayesine monte etmiş.

Gandalfı zaten hep beyendik. Onun dışında ben birde balini sevdim.
Sosyal ağlarda paylaş

kimse kitabı değiştirmiş diye laf etmiyor. zira ben kitabı okumadım. lotr'ları da okumadım. lotr filmlerine, kitapların hastası olan tayfayla gitmiştim "baya değişiklik var ama adam inanılmaz yapmış" demişlerdi.
kitaptaki değişiklikler sıkıntı değil.

X karakteri çıkarıp Y karakter bile koyması sıkıntı değil.

direk lore'un zıttı bir şekilde götünden element uydurması sıkıntı
Sosyal ağlarda paylaş

lotr izliyip kitabı değiştirmiş inanılmaz olmuş diyen kim ya ahsgdasd
adam kitaba biraz uygun gidip yine hobbitteki gibi ekstra şeyler koymuş
lotr'da insanları etkileyen şey ilk defa böyle bi seriyle karşılaşmaları olmuştu. onun dışında bazı şeyler köütydü ama tabi daha iyisi gelmedi.
Sosyal ağlarda paylaş

dün izledim, bence güzeldi. Kitaba sağdık kalınmaya çalışılmış ama mesela;

spo

*O deri değiştiren adamın evine girme sahneleri çok komikti 2 şer 2 şer, onu koymamışlar,tatlı olabilirdi.
*Romantik sahne koyacağız demişler eywallah ama çok uzatmışlar Killy ve Tauriel arasındaki diyaloğu. Sonra Taurel iyiydi güzeldi hoştu ama, bir Arwen olmamış. Mesela Killy'i iyileştürmek için büyü yaparken, o tanrısal güzellik boyutuna geçirememişler. Arwen Frodo'yu iyileştirirken diye düşündüm mesela, ne müthiş bir sahneydi. Gerçi biri Elrond kızı, diğeri orman elfi neyse...o çok da önemli değil.
*Fıçılarla kaçış efsaneydi.
*Bilbo zaten efsane, ejderha çıktığında ortaya, oturup düşünen adam pozisyonunda kaldı ya koptuk orada zaten.
*Legolası görmek derinlerde ince bir sızı yarattı LOTR özlemi duyduk, en kısa zamanda bir tribute yapacağım=)
*Sauron fraktal haline dönüştüğünde gene aldı beni bir gülme
*Thorin'in bir sahne de Elf kralı için :" alsında bir tarafına...." ve sonra cüce dilinde küfür altyazısı beni benden aldı.
*Kitap nerdeyse bitti bunlar 3. filmde herhalde paso Gandalf'ın macerasını koyacaklar.

Bu arada çok canlıydı görüntü, yeni bir teknik mi kullanılmış. Feci güzeldi ama başım ilk defa ağrıdı 3D filmden sonra.

sonuç: memnun bir Hobbit okuyucusu olarak salonu terk ettik iyiyd 9.5/10.
Tek sıkıntı cevahir sinemasının gene yapacağını yapmasıydı. İkinci yarıda 3 boyutu bozuk izledik nerdeyse 15 dk. Alkışlar falan koptu dikkat çekmek için, "heyy film bozulduuu" diye seslenenler oldu, filmden çıkıp makinisti veya salon görevlisi aramaya gidenler, adamlar filmi açmış ve kaçmış..15 dk ekranda 3 tane Tauriel,3 tane Legolas, zilyon tane cüce olan sahnelerle biraz zoku çıktı. Sonra başa alındı tekrardan düzgünce seyrettik.
Sosyal ağlarda paylaş

Filmi böyle bir savaş, bir aksiyon filmi, fantastik bir macera olarak izlersen iyi baya.

Kitaba bağlı kalarak izlersen, elflerin mekanını basan orklara (YAVAŞ YERLER YAŞ! Cüceler daha yarı yola gelmeden anında dibinde 20 kişi bitmişti, ki okuyanlar biliyordur, elf mekanına besmele çekmeden girilmez.), overdose Legolas'a ve gereksiz aşk sahnelerine isyanı haklı görüyorum. Ama ilk film de bence yeterince tırttı. İlla ikisinden birisini seçeceksem 2.'yi seçerim.
Sosyal ağlarda paylaş

İlk filmden daha sönük ama yine de çok iyi bir filmdi. Yüzüklerin efendisinin de ikinci filminde Legolas Pro Skater modundaydı, bunda da yine benzeri Dex 18 hareketler geldi.

Nerdlüklü spoilerlara geçiyoruz

Varil sahneleri benim de aklıma takıldı, saçmasapan detaya takıldım diye kızıyordum da haklıymışım meğerse :D

Gandalf ile Sauron'un karşılaşması Yüzüklerin Efendisinde Gandalf'ın Sauron la bu diye irkilmesine aykırı değil mi?

Kili ve Tauriel aşkı çok banal. Olmasaymış keşke.

Bilbo Arkenstone'u aldı mı? Kuzen bir yerde bir parlama görüldü kaçarken falan diyordu da ben göremedim.

Sosyal ağlarda paylaş

Lotro'da da aynı muhabbet dönüyordu, bunda da dönüyor haliyle.

Kitabı birebir sinemaya aktaramazsınız. Sinema'ya gelen insanları doyurmanız gerekiyor. Saçmasapan da olsa bir elf'in bir dwarf'a hallendiğini görebiliyoruz. Hatta kitap'ta dahi olmayan bir karakter. Sinema matematik gibi çoğu zaman. Formüller var ve ona göre kurguluyorsunuz. E tabii bir de tek bir masal kitabından 3'er saatlik 3 film çıkartmaya çalışınca alaksız şeyler oluyor haliye. Kaldı ki Peter Jackson böyle şeyleri de seviyor.

Neyse film benim nazarımda olağanüstüydü gene. Neredeyse zorla sinemaya götürdüğüm eşim bile çıktığında mutluydu. Hatta ilk filmden daha çok beğendiğini falan söyledi. Görsel açıdan gerçekten eroin mi koymuşlar ne yapmışlar bilmiyorum filmin içine ama ilk filme göre kat kat iyiydi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...