Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Is the Gaming Industry Crashing Again?

Laurelin

Öne çıkan mesajlar

Eskilerden bir esinti yakalayalım dedim, konuya ilgili.

Ama hakkaten, SC2 en iyi değil deyip, söylediklerini örneklendirememek and when called out on it, ben sizi nasıl rustle ettime sığınmak hoş değil.

Güzel güzel SC2 nin iyi ve kötü yanları üzerinden tartışsaydık eyi olacağıdı.
Sosyal ağlarda paylaş

konusu değil, yeri değil. benim bir cümlelik videodaki "d3 kötü, sc2 ve wow iyi, almaya devam" lafına eleştirime karşı haçlı seferi başlattınız, wot'ları döşediniz. iki gün geçmişken tekrar tekrar wot dizdiniz, rematch istediniz. en sonunda hakarete vardıran bile çıktı. demek ki bir rahatsızlık oluşmuş.

iddia sizin, benim kanıtlamam gereken birşey yok. "bilmiyorsun bilmiyorsun" deyip birşey yazamayan gene sizsiniz. sadece viktor biraz uğraştı birşey yazmaya, onun hakkını vereyim. geri kalanı kuru gürültü her zamanki gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

blizz konusunda ayrılıyoruz. sc2 bu cod vs'deki "aynı şeyi yeni grafikle sat, insanlar alacaktır" düşüncesinin en uç noktası. pc'de satış rekoru kırması cod'un satış rekorundan bile beter bir durum. öbür türlü hadi shooter oynayanlar seçici değil denip görmezden geliniyor durum. buradaki durumsa tüketicinin 15 yıllık remake kıvamında oyunu 180$'a almaya gönüllü olduğunu gösteriyor. fps bile 15 yılda nereden nereye geldi, rts bile ilerlemişken hooop birden gerisin geriye gitti. tüketici cüzdanıyla oyluyor diyoruz, burada oylanan şey activizya formülünün kucaklanması oldu.

"me3 kötü çünkü sonu özensiz", "hebele kötü çünkü sonu özensiz", "bilmemne kötü çünkü aynı oyunu tekrar tekrar çıkarıyorlar" dedikten sonra "d3 kötüydü ama wow, sc2 iyi, almaya devam!" deyince maalesef öncekiler havada kalıyor. sc2 me3'den facia hikaye, gameplay klonlaması olarak da cod'dan beter bir halde. "beğeniyorum, aynı şey olsa da oynuyorum" denirse eyvallah, en azından zevkle alakalı bir durum o. cod vs aynı gameplay'le her yıl tekrar satıyorsa gene bu sebepten ötürü.

ama işte burada yaşanan sıkıntı şirketlerin çoğu en büyük gelir en kolay ve en risksiz şekilde böyle edilebiliyor diye düşünmeye başlayınca doğan durum. herkes aynı şeyi reskinleyip satmaya başlıyor, sonra da "vay neden böyle" deniyor. e cod bilmemkaç melyor, sc2 bilmemkaç melyor, d3 bilmemkaç melyor satarsa yaşanacak durum bu.

bak olay buradan çıktı.

konudaki son mesajımda yine son bir çaba ile bişiler anlatmaya çalışıcam, zira elimde boş vakit var şu anda.

şimdi öncelikle kıyasladığın şey cod vs sc2-wow...

wow'un ne kadar başarılı bir mmorpg olduğunu tartışmaya gerek yok. yenilikçi mi, aslında evet niye çünkü user friendly yapısıyla.. neyse bu konuya da girersek 50 sayfa daha çıkar onu geçelim, zaten ilk 1 yılı hariç bilgim yok wow ile ilgili, o yüzden tartışamam yeterince derin.

cod vs sc2 için diyorsun ki cod her sene çıkıyor gameplay'de fark yok. evet cod bu açıdan hatalı, hatta sen "daha iyi grafikle her sene çıkıyor" diyorsun ya, bu bile yanlış, her sene neredeyse aynı grafikle çıkıyor cod... o derece leş bir seri, o yüzden de hayatım boyunca 60 dolar vermeyeceğim heralde şu oyuna. belki olur da bütün arkadaş çevrem alırsa ilerde bi versiyonu, hep beraber multi'sini atmak için olabilir..

ama starcraft öyle mi? 15 sene sonra remake çıkarıyor, cod gibi her sene aynı şeyi satmak gibi bir derdi yok (var aslında expansion çıkarıyorlar 2.5 senede 1, ama en azından multiplayer'ı da update ediyorlar, single'da da 30 tane görev veriyorlar). ama sen çıkıp diyorsun ki "15 senede gameplay'ini update etmediler, fps türü bile nerelere geldi 15 senede peeeeeeeeeyyyyyy".

işte bu noktada gerçekten güldüm mesela. tabii ki 15 sene önceki fps ile şimdi ki arasında danalar kadar fark olacak. teknoloji yetmiyordu eskiden, şimdi akıllarına ne gelse, ne isteseler yapabiliyorlar. Ama stratejide öyle mi? zaten belli önündeki mal, fıstık gibi giden bir bisiklet var elinde, niye 3. tekeri takıyorsun? sen ne konulmasını istiyordun mesela gameplay olarak stratejiye farklı gerçekten inanılmaz merak ediyorum, örneklerle gel yani. 15 senede neler yapılabilirdi, hangi starcraft tarzındaki RTS'lerde olan şeylerin SC'deki eksikliğini hissediyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Benim Starcraft'dan daha çok sevdiğim rtsler:

Company of Heroes
Dawn of War 1-2
Wargame: European Escalation
Men of War: Assault Squad
Shogun 2

Söylediğim oyunların multiplayerını baz alıyorum.

"LOL, Total War'a rts dedi" tepkisini verenler camdan atlasınlar.

Strateji türü, olasılıkları çok geniş olan bir tür. Bu nedenle sürüyle şey eklenebilir. Ama tabii Starcraft'ı ideal rts olarak görenler, her oyuna SC şablonundan bakıp aradaki her farkı eksiklik olarak algılayacaklardır.
Sosyal ağlarda paylaş

sabonis said:

bak olay buradan çıktı.

konudaki son mesajımda yine son bir çaba ile bişiler anlatmaya çalışıcam, zira elimde boş vakit var şu anda.

şimdi öncelikle kıyasladığın şey cod vs sc2-wow...

wow'un ne kadar başarılı bir mmorpg olduğunu tartışmaya gerek yok. yenilikçi mi, aslında evet niye çünkü user friendly yapısıyla.. neyse bu konuya da girersek 50 sayfa daha çıkar onu geçelim, zaten ilk 1 yılı hariç bilgim yok wow ile ilgili, o yüzden tartışamam yeterince derin.

cod vs sc2 için diyorsun ki cod her sene çıkıyor gameplay'de fark yok. evet cod bu açıdan hatalı, hatta sen "daha iyi grafikle her sene çıkıyor" diyorsun ya, bu bile yanlış, her sene neredeyse aynı grafikle çıkıyor cod... o derece leş bir seri, o yüzden de hayatım boyunca 60 dolar vermeyeceğim heralde şu oyuna. belki olur da bütün arkadaş çevrem alırsa ilerde bi versiyonu, hep beraber multi'sini atmak için olabilir..

ama starcraft öyle mi? 15 sene sonra remake çıkarıyor, cod gibi her sene aynı şeyi satmak gibi bir derdi yok (var aslında expansion çıkarıyorlar 2.5 senede 1, ama en azından multiplayer'ı da update ediyorlar, single'da da 30 tane görev veriyorlar). ama sen çıkıp diyorsun ki "15 senede gameplay'ini update etmediler, fps türü bile nerelere geldi 15 senede peeeeeeeeeyyyyyy".

işte bu noktada gerçekten güldüm mesela. tabii ki 15 sene önceki fps ile şimdi ki arasında danalar kadar fark olacak. teknoloji yetmiyordu eskiden, şimdi akıllarına ne gelse, ne isteseler yapabiliyorlar. Ama stratejide öyle mi? zaten belli önündeki mal, fıstık gibi giden bir bisiklet var elinde, niye 3. tekeri takıyorsun? sen ne konulmasını istiyordun mesela gameplay olarak stratejiye farklı gerçekten inanılmaz merak ediyorum, örneklerle gel yani. 15 senede neler yapılabilirdi, hangi starcraft tarzındaki RTS'lerde olan şeylerin SC'deki eksikliğini hissediyorsun.

hayır olay bundan çıktı:
Sam said:

ya öyle çöküş olabilse gene ama olmaz maalesef pc/konsol piyasasında. 83'teki gibi shovelware yapmıyorlar en büyük şirketler ea gibi. adam da eleştirdiği oyunlarda "sonu kötüydü" filan diyor, sonra da "wow, sc iyi" filan diyor bir yandan. yani o eleştirdiği olayı sonuna kadar götürmüyor. haklı olduğu tonla şey var tabii, son sahneye kadar iyi gidiyordu ehe.

83'teki gibi herkesin piyasaya el atmak için ucundan bulaşıp, "çöp üretip koyalım gene satar" mantığı apple store'da ve bir miktar da pc indie'lerde var şu anda sadece ama onlar bile batmıyor işte heh.

sonra viktor'un buna wot yazması üzerine ben o mesajı atıyorum. ortada sizin haçlı seferi başlatmanızı gerektirecek birşey yoktu ama fanatiklik akılalmaz boyutlarda. bir yıldır foruma bişi yazmamış adamlar gelip hakaret ediyor. bu noktada olay.

kusura bakma da diğer yazdıklarına birşey yazmayacağım, sıkkın ve bıkkınım, gelip 10 kişi daha wot dizecek ve uğraşmaya hiç hevesim yok. diyeceklerimi demiştim zaten, yeterince vaktimi israf ettim.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

bir yıldır foruma bişi yazmamış adamlar gelip hakaret ediyor. bu noktada olay.

Bunu kanıtlıyabilirmisin yoksa daha ne kadar palavra ve yalan söylediğini ortaya mı dökmeli ? Demogojide hat safha. Bu topic te senin hakaret diye algıladığın "samin yazdıklarını haklı gören zekası geri insan" demekti sanırım dimi ? Buna bu forumda katılmayan insan sayısını; bugüne kadar olan forumun tutumuyla kıyasla. Bunu hakaret olarak nasıl algıladığınıda bununla birlikte sorgula. Bir yıldır mesaj yazmayan adam (ki öyle bir zaman dilimi varsa) neden gelip buna yorum yapsın. Homosapien dense idi hakaret olmazdı belkide heh. Neresinden tutsan dökülen insan modeli.

Neyse balonu patlatıp ve öncesini hayal dünyasında yaşamaya devam. 2-3 kişi katılır yada katılmaz bana yeter bu mesaj silinmeden. Daha fazla zamanım yok.
Sosyal ağlarda paylaş

haçlı seferi dedi adam yahu
rte ye bağladı iice bu sdsfs.

adamların elinde anadol varmış, bunu porche yapmışlar 15 senede
blizortun elinde tt varmış, ulan napsak yapsak yeni tt çıkaralım araba zaten iyi demişler.

biz keyif alıyoruz, hani yeterince reklamı vs yok sc2 nin, hype yeterince iyi değil, 200$ bile eder o oyun ama güzel anlatamıyor insanlar.
matchmaking sistemi bile süper.

tabiki başka güzel rts ler vardır, ama shogun 2 felan çooook ayrı kulvar.
Sosyal ağlarda paylaş

subjektif iyi kavramini 'kompototof conko'ye kadar indirip 'sc en iyi rts' demek nasil bi' hata yahu.

bi' kere theme'i gayet dandik. terran-protoss-zerg ne abi fsdjkfjsd. insanlar, cok gelismis asmis uzaylilar, ve canavarlar. en iyi mekanikler, en super artwork, en acayip x olsa bile, en iyi hicbir zaman olamaz.

ha bunu gecince, hakikaten iyi bir dengeye sahip, muzikler sahane, oyunun elinde patlamayacagini biliyorsun cunku blizort var arkasinda falan. ama insan, superirk, canavar uclusu oldugu surece hicbir zaman en iyi olmayacak. esport diye de en iyi olmayacak.

her cumlenin basina bence eklemeye gerek gormedim. bence en iyi rts quake3.
Sosyal ağlarda paylaş

madem muhabbet buradan donuyor, sc2 konusayım bende o zaman.

1300 e yakin mac yapmisim sc2 de su ana kadar 2 accountta, 2vs2 da silver 3vs3 de gold league noob uyum. beceremeyecegimden emin oldugum icin 1vs1 dan kaciniyorum.

ilk SC yi de severdim baya. ama ne yalan soyleyeyim, amac progress ise, oyun graphic upgrade disinda arpa yolu gitmis degil.

amac gameplay ise, ilkininkinin zevkini koruyor, ama o konuda da progress hic yok. Gerci ben bunu kotu bir sey olarak gormuyorum. En azindan elestirsem bunu elestirmem, cunku orjinal formul yuzunu pek eskitmemis durumda SC de.

(hiz biraz daha artmis durumda bu da canimi sikmiyor degil)

competitive kisimda ise yorumlara katilmiyorum. bu oyunun asil olayi multiplayeri. Asiri competitive ortamlari sevmeyenler ya da bu oyunu bir spor olarak gormeyenler icin oynamasi da izlemesi de zevkli degil. Allah tan arcade ile cok guzel add on lar geldi de diger oyuncularin geneline oynayacak bir seyler cikti.

Sam e yuklenenler biraz haksizlar, ama Sam de biraz fazla ucmus yorumlarda. Asiri uclara gitmeden tartismayi bilmiyoruz su isleri. Dogruyu soylemek gerekirse birebir ayni mekanikleri kullanan RTS ler arasinda SC den daha iyisi su anda yok. Hem casual hem competitive oyuncular icin soyluyorum bunu.

Gerekirse 1300 mac daha yaparim, gene bu fikrim degismeyecek.

Singleplayeri ise eskisinin aksine biraz daha story oriented ve bolumler biraz daha micro oynaniyor ilk SC ye gore, ama bu kotu bir sey mi bilemedim.(gerci hikayesi de wow un expansionlari tadinda hikayelerden olustugu icin kotu)

singleplayeri bana kotu geliyor, ama bu dusuncemin ne kadarinin genre nin genelinin artik eskimesi nedeniyle bana tat vermiyor olmasi ihtimalinden kaynaklandigini bilemiyorum. ama bir gercek var, yillar once basina oturdugumda ilk sc nin singleplayerinin tadini alamiyorum.

Sam in yorumlarinda SC hakkinda cok hakli oldugu yerler olmakla birlikte her zamanki gibi obsessif bir bicimde olaya yaklastigindan butun gemileri yakmaya calisiyor.

Genelde Sam in yorumlarini her zaman "sam in yorumu/10=asil yorum" formulu ile okuyorum ben.

Ornegin: Witcher i oyunun yuzde 5 ini falan belki ancak olusturan kart toplama kismi yuzunden taso toplanan pokemon oyunu olarka nitelendirmisti, halbuki hala son 5 senenin en iyi rpg listesinde ilk witcher bile kafadan ilk 3 e oynar. ozgun hikaye, guzel dunya, iyi bir ana karakter, hadcore epic bir dunya vs vs vs. Oyunu tat kaciran hatalari yuzunden ortasinda birakanlar bile kabul ediyor bunu. Halbuki Sam gercekten elestirmek istese oyunun quest sisteminde ciddi flawlar var, combat sisteminin tek duzeligi var vs vs. Ancak Sam'in bunlarin hic birisine deginmesi bile gerekmemisti, bozuk plak gibi taso da kaldi.

sonuc olarak Sam i sadece fikrini belirtti diye linc etmeyin artik. Kendisi soylediklerinde bazi konularda cok hakli, bazi konularda ise competitive bir starcraft oyuncusu olmadigi icin mevcut sInIrlI bakis acisi yine bir sekilde hakli. SC nin dibine vuran insanlarin bakar korluk yaptigi konular var, hic oynamamis olanlarin anlayamadigi konular da var. ancak Sam'in de goremedigi sey, bir starcraft oyuncusu sadece fanatikligi yuzunden savunmuyor bu oyunu, icine girdin mi goruyorsun ki hakikaten rakiplerinin cok daha ilerisinde kalite olarak.

ancak Sam, genel olarak, sen de yorumlarda biraz "acaba" diye dusunmeye baslaman lazim. hani yazdiklarinin bazilari da mevcut aldigin tepkiyi haketmiyor da degil.
Sosyal ağlarda paylaş

combat combo sistemini beğenmediğimi yazmıştım witcher'la ilgili, taso olayına dokundurmam axe ile yaşanan muhabbetin şeklinden ötürü daha ziyade. bitirememiştim, karakter sarmamıştı ama duruyor, bakacağım bir ara tekrar muhtemelen.

sc/sc2 ile olan yorumlarımda abartılık birşey yok, çarpıtıldığı gibi kötü filan demiş de değilim. işin komiği oynadığım zamanlarda keyif de aldım, beğenmişliğim de var. en iyi rts'ler dense ilk sıralara koyacağım bir oyun sc. bunu da YILLARDIR söylüyorum. ama nedense bu yetmiyor, tapınmak gerekiyor oyuna yoksa sefere çıkılıyor.
Namessar said:
Dogruyu soylemek gerekirse birebir ayni mekanikleri kullanan RTS ler arasinda SC den daha iyisi su anda yok.

ha bu olabilir, kabul edebilirim. son yıllarda sc2'den iyi olduğunu düşündüğüm rts'lerin hiçbiri aynı mekanikleri kullanmıyor çünkü. o mekaniklere ilgim de kalmadı şahsen. oyunun beni artık çekmemesinin ana nedeni bu.
said:
Ayrica Sam in yorumlarini her zaman "sam in yorumu/10=asil yorum" formulu ile okuyorum ben.

bunda da doğruluk payı var, bazen daral geliyor çünkü. fanatikliğe karşı mantıkla gitmeye çalışıyorum ama bir yerde aynı dilden konuşmaya başlıyor insan öbür türlü anlaşılmayınca.
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

Sam lütfen witchera devam etme, anti rpg auran bari o seriyi kirletmesin =(( Axe maxe bahaneye gerek yok, witcherlardan anladığın tasodur sevişmedir bu kadarmış işte

torment, eternity, wasteland2, hepsini oynarken çorbada benim de sineğim.. pardon, tuzum olduğunu hatırlarsın artık. daha tatlı gelecektir eminim.
http://r18.imgfast.net/users/1812/14/40/47/smiles/801234830.png
günün aydın olsun, azizim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...