Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

yeahh1986 said:

Memlük-Karaman ve Avusturya-Macaristan olarak Osmanlıya daldık. Hemen save aldım zaten de Osmanlı 2 ittifaka da veriyor sopayı. Diğerleri AI, Osmanlı değil sanki. Save'den bu hafta denemeye devam edeceğim.

Benim gözlemime göre Osmanlı'yı hemen oyun başında yenme ihtimali olan ittifakın içinde Arnavutluk da olmalı. Arnavutluk dağlarında insan gücü eriyecek. İdeal senaryo Macaristan-Arnavutluk ittifakının Osmanlı manpower'ını yok etmesi, senin de arkadan dalıp üstün bir donanmayla deniz üstünlüğünü sağlayıp exhaustion'la fişi çekmen.

Osmanlı savunmada kalırsa manpower'ını bitirmek çok zor oyun başı senaryosunda. Çünkü saldıranların daha önce bitecektir. Ki arada senin tüm topraklarını kuşatabilir. Ancak Osmanlı saldırırken manpower'ını bitirirse arkadan dalabilirsin. Candar'la oyun açılışı denerken bu senaryo gerçeklemişti ama şans yani.

Ne olursa olsun, Osmanlı başkasıyla savaşırken savaş açmanı tavsiye ederim oyun başı için.

edit: gerçi dağda width azalması olayı kalktı düşündüm de, her halükarda ben son yamada oyun başında macaristan-arnavutluk ittifakının osmanlının tüm balkan topraklarını işgal ettiğini gördüm.
Sosyal ağlarda paylaş

abi bu arada nesi saçmalık anlamıyorum tam olarak
habsburgların avrupanın yarısınıu alması mı saçma
yada senelerdir oyunda olan polonya litvanya birlikteliği de möi saçma mesela
teori olarak gerçekte litvanya polonyayı ezicek bir güöte oyunda ama PU oluyor
hatta komik olan litvanya kralı polonya kralı olup litvanyaya PU atıyor

ilber ortaylının lafı var

"bizde sınırlar savasla,i avrupada düşünle belirlenir" diye

PU oyunun bir gerçeği ama sende bu kadar yaşanması neden anlamış değilim

bende senede 1 PU ya oluyo ya olmuyor
oda yane ne bişliyim mesela ispanya kralı hollandayı PUladı felan
Sosyal ağlarda paylaş

Ne habsburg ne polonya olayında noname hanedan 10 katı büyük ülkeyi pulamadı çünkü, gene arkasında temellenebilir bir ülke var. Pu oyunda asla bozulmuyor ve illa annex oluyor sonu neredeyse ergeç. İndependence war bir kere isveç denedi ve başarısız oldu. Tamamen rng, piyango bileti almak kadar inputlu olan birşeyin piyango kazanmak ölçüsünde sonucu olması saçmalık ve oyunun dengelerinin içine ediyor çünkü o kara delikten çıkaramıyorsun ülkeyi.

Zırt pırt oluyor ve bunu idare eden adamakıllı bir sistem yok, bir öğleden sonra bir düğme konmuş adeta basıyorsun rng zar atıyor. Bu kadar sığ olmaması lazım böyle önemli birşeyin.

Büyük britanya fransaya nasıl loyal olur yani, kurtarayım diyorum istemiyor. Hiçbir cb yaratamıyorum kurtarmak için fransa rival olduğu halde. Tam bir saçmalık.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi illa kurtarmak istiyosan aç fransaya savas
Sonra grant independence yap
illa o cb ile aççan diye bi şart yok ki

ayrıca abi noname hanedan dediğin bu bir oyun zaten
her olay gerçek tarihsel irlanda olarak ingiliztereyide ele geçiremezsin

evet biraz şans var oyunda hatta hayvan gibi şans var
her combat şans
arka arkaya 2 katı guclu orduyla mountainde def yaparken arka arkaya 4 defa 1 attıgımı bilirim adam 9 10 atarken
bildiğin daha fazla discipline ve moralle yenildim
kısmet
Sosyal ağlarda paylaş

niye oyunun dandik sistemi yüzünden -2 yiyeyim abi, comet event az mı geldi lol.

bütün combat boyunca sıfır çekmek devamlı oluyor bana zaten onları saymıyorum, saymıyorum çünkü ona karşı tedbir alabiliyorum bir şekilde imba kumandanla, takviyeyle vs. üstüste 0 attım diye oyunu o kadar dramatik etkilemiyor zaten minor oynamayı öncelikle bu yüzden sevmem. vermez o esnekliği.

noname dediğim arkasında birşey yok abi, habsburg koskoca imparator ailesiydi yani tapulamadılar ayrıca ülkeyi, üstelik devam de etmedi PU yani. burada aşırı stabil. eskiden bu kadar stabil değildi. dramatik liberty desire artışı olması lazım great power listesinde ilk 3'teki adamı 5 provluk halinle pu'luyorsan.
Sosyal ağlarda paylaş

eldar said:

edit: gerçi dağda width azalması olayı kalktı düşündüm de, her halükarda ben son yamada oyun başında macaristan-arnavutluk ittifakının osmanlının tüm balkan topraklarını işgal ettiğini gördüm.

bunu bende sıkça görüyorum ilginç şekilde.bazen de tam tersi osmanlı macaristanın yarısını alıyor.

bide genoaya saldırıp avusturya ve saz arkadaşları tarafından da perişan ediliyor çoğu zaman osmanlı.
Sosyal ağlarda paylaş

genelde oyunun ilk gününde hangi avrupalı hangileriyle ittifak kuruyor, ona bakıyor çoğu ülkelerin gidişatı. #2 great power spain de var, endülüs tarafından ezilip aragon'un pu'ladığı castille de. osmanlı'yı da çok sakat bir ittifak gelirse zora sokabiliyor. inanılmaz attrition yiyor osmanlı yapay zekası doomstack gezdireyim derken, manpower bitirebiliyor. losses olarak zaten diğer dünyadaki bütün ülkelerin toplamına denk falan. fransa'nın iyi ittifak kuramadığı için brittany, burgundy, spain arasında gudik kaldığını bile gördüm.

ne kadar orasını burasını eleştirsem de oyun ilk release haline göre çok iyi toparlamış. ama monarch points sistemi hala sıkıntılı, aynı puanlarla hem tech, hem development, hem idea, hem herşey olunca tech penalty ağır yese bile development ve idea vs'den kısıp en son military tech'i kasabiliyor ücra ülkeler bile inka, japonya vs gibi spread'den fazla nasiplenemeyen sayılı örnek hariç.
Sosyal ağlarda paylaş

istediği kadar kassın abi,sende idealar ile gelen +%15 discipline +%20 morale + bilmem kaç combat ability üstüne policyler varken karşında duramaması lazım.

ben ispanya ile bütün endonezya malezyayı 20k orduyla aldım 1-2 tech farkı olmasına rağmen adamların 80k ordusu karşısında.

yalnız institution dediğin gibi çok hızlı yayılıyor trade postlarla.5-6 tech farkı üstün gidiyosun,iki yer kolonize ediyorsun adam neredeyse hemen yakalıyor seni techte.eski tech sisteminde trade posttan westernize olamıyolardı,gene öyle bi penalty yemeleri lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

ya uğraşılmaz yani yeneceğinden değil de tek tek trade postlara ordu taşımak vs bana çıkaracağı uğraşa değecek birşey değil zaten her yere manufactory ve her binayı dizmişim ve kulaklarımdan para fışkırıyor. kendilerine güvenirlerse pes ettirmen için illa işgal edip masaya oturtmak gerek. tarihteki gibi "ingilizler meydan savaşında bozguna uğrattı ve pes etti falanca" şeklinde değil savaş malum.

bir de ayrıca great power: hötöröf görmek canımı sıkıyor. rakiplerim avrupalı komşularım kalsın istiyorum.

bir de tech group'ların unit pip farkı son seviyede yok gibi eu3'e kıyasla, western ile RoW arasında 22:20 şeklinde fark infantry için.

ya printing press mesela, az mı okuduk tarih dersinde matbaa şu kadar geç geldi ulema mırın kırın etti diye, çok sayıda ülkenin aktif olarak direnci vardı. rönesans, aydınlanma filan "ya komşuda gördüm" denip alınacak birşey değil, cep telefonu değil ki bu.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

bir de ayrıca great power: hötöröf görmek canımı sıkıyor. rakiplerim avrupalı komşularım kalsın istiyorum.

Abi sen yanlış oyun oynuyosun ya Sam kız darılma. Yani sırf avrupa oynamak istiyosa CKII oyna yada Avrupa mapleri var unofficial onları oyna. Bide hötörf great power dedim binlerce yıllık Çin Hanedanlığı oluyo maksimum öbür türkü zaten çok çok ilerde USA dılında great power cıkmıyo avrupa dısında, ottoman moscowuda avrupa sayarsak.
Sosyal ağlarda paylaş

çin great power ilk 50 yıl hariç asla görmedim, mali diyorum abi mali. yukarıda yazmışım. mansa fucking musa. neden? evrenin sırlarını anlatan trading post.
http://i1.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/001/061/423/ca0.jpg
ayrıca bana paradox oyunu anlatma lütfen abi, EUROPA universalis'te 3 tech'li adamlar dövülüyordu geçen oyuna kadar. 15 yıllık tech group sistemini çöpe atıp sıfırdan ayarı bozuk sisteme geçince henüz yapamamışlar ayarı çok net. bilakis ck oyunları euro-centric değildir, ortadoğu yüksek tech başlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam oyun ilk çıktığında daha tarihseldi ancak zaman geçtikçe tekrar oynanabilir kılmak için alternatif tarihin oluşumunu kolaylaştırdılar. Çünkü 1000 saat oynamış adam hep aynı şeyi görmek istemiyor.

Yani bundan rahatsız oluyorsan geç kaldın oynamakta :). Bana göre de uzatmaları oynuyor oyun.
Sosyal ağlarda paylaş

bende uzun zamandır avusturya ile hre kasmamıştım bi deniyim dedimde ulan nası bi cehennem şu hre.birini hizaya sokuyorum diğeri iş çıkartıyo.

[video]https://www.youtube.com/watch?v=E63JgKF8lOo?feature=oembed" width="459">

aynı şu haldeyim.voltaire az demiş

protestan liginede girmeyen kalmadı.

osmanlı,fransa,ingiltere,rusya,danimarka,isveç bilmemne.benim tarafımda da ulm mulm var sdfs.
Sosyal ağlarda paylaş

ahmedinejad said:

ülkeyi sevdiğimden endülüs halifeliğiyle başlayayım dedim hard'da. fas ve tunus'la ally falan oldum ama castille üstümden geçti ya. durdurmanın bir yolu yok sanırım. osmanlı'yla kanka olayım dedim onlar da istemedi kaldım öyle.

morocco veya tunus ile ally olup tlemcen'e dal
savaşta toprağın birazını kendine alıp vassal yap, diğerlerine toprak verme. biriyle alliance'ı boz.
truce bitene kadar mzab, djerid falan küçükleri ye, castille saldırırsa dönüşüm muhteşem olacak deyip ver gitsin toprakları. tunus ile ilk savaşında memlük'e komşu topraklardan al, osmanlı friendly olacaktır.
palazlandıktan sonra fransa da alliance'ı kabul eder sonra başlarsın reconquistaya
Sosyal ağlarda paylaş

denedim bunu da olmadı. güzel ordu yaptım borçlanma pahasına. bi ufak ülke dışında hangisine saldıracak olsam morocco da tunus da onların yanında yer alıyor beni iplemiyor. ki 200 rep varken morocco ile aramda.

yine castille daldı üçümüze. 32k'ya 15k savaş kaybettik morocco çöllerinde kapattım oyunu.

bi de ülkenin ekonomisi rezalet. başlangıçta verdiği ordunun bakım masrafından direk - ile başlıyorsun oyuna. trade geliri de maksimum 1 altın oluyor yetmiyor. şeytan diyor borç harç ordu basıp fas'a dal direk. ama o zaman da tlemcen geliyor ona yardım olmuyor. tunus'a dalsam core yapamayacağım için toprak alamam muhtemelen. içinden çıkamadım bir.

reddit'te falan da baya muhabbeti dönmüş bunun. baya şans lazım diyor herkes. manyağın teki granada'yı hre'ye taşımış sdgbhsg

http://imgur.com/a/GWQm5
Sosyal ağlarda paylaş

Castil ile Aragon savaşa tutuşmuştu bende, 30 tane falan borç alıp hayvan gibi orduyla dalmıştım ben de o an. Baya bir toprak alıp Endülüs'ü kurarak o oyunu tamamlamıştım :)

Tabi böyle bir ortamı bulmak için 50 kere falan oyunu baştan oynadım.
Sosyal ağlarda paylaş

granadayla reqonquista yapmanın en mantıklı yoluı sanırım ispanyayaı bir an once terketmek
kuzey afrikadaki allianceları gözden geçirerek mümkünse portekizin savası sırasında morocco olur tlemcen olur tunisia olur bi şekilde ispanyadan kaçıp afrikada büyüyüp geri dönmek
zaten biraz efektif büyürsen ispanya savasta açmayabilir aragonla olan durumuna göre
bide osmanlıdan alyans alırsan oldu bitti yani biraz şans bu tür oyunlar her zaman olmuyo baya restart gerekebiliyo
Sosyal ağlarda paylaş

o kadar zaman kalmıyor ki maalesef. teknoloji geliştirip idea alamadan castille dalıyor. truce ile başlıyorsun ama bitince dalıyorlar direk. çok kısa zamanın var bir şeyler yapmak için. ekonomi de sıkıntıda olduğu için baya zorluyor her şey. osmanlı ile ally olamıyorsun sınır uzaklığı yüzünden. hard olduğu için -20 penalty de var. ordu bastım deli gibi tam tunus'a dalıyorum bankrupt oldu ülke ordunun yarısı gitti sdgsd.
Sosyal ağlarda paylaş

yapay zeka endülüs dövdü kastilay'yı benim osmanlı oyunumda ama bunu aragon ve fransa da daldığı için yapabildi kuzey afrika'dan müttefiklerle. yani olay sadece senin yapabildiğine değil, kastilay karşısında avrupalı düşman kimler var ona da bakıyor büyük ölçüde. oyuna kastilya karşıtı aragon & fransa ittifakıyla başlamaya çalış derim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...