Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

oyun eu3 e göre bi total war oyununda hallice. infamy olmadığı için overextensionın da infamy kadar caydırıcı bi etkisi olmadığı için sürekli aksiyon oluyo.

stability olayına el atmaları lazım.

teknolojiyi baştan yapmışlar ama daha çok uğraşmaları gerekirdi. powera bağlanması olayı değil de gereksiz bir uğraş var teknolojiyle alakalı. gerçi eu3te saldım çayıra mevlam kayıra olduğu için de öyle geliyo olabilir.

diplomasiye çok fazla ağırlık vermişler, sanki dur şunu yapalım da diğerlerini sonra hallederiz gibi bi durum olmuş.

trade nodes iyi fikir, büyük yenilik, ben çok umutluydum bütün oyunun trade etrafında döneceğinden ama beklediği etkiyi yapmıyor, ama iyileşitirilirse yapacağı kesin.

eu4 şuanda ck2nin vanilyasından kötü durumda, kötü demiyim de yavan, baya yavan ama oyun modlamaya eu3ten daha fazla izin veriyo ve modlandığı zaman da ck2den daha iyi olacağı kesin. dlcler konusunda da öyle.

şimdi mi alayım bekliyim mi derseniz, oyunun fanıyım diyosanız alın her türlü oynar türü seven ama güzel strateji oyniyim diyosanız en azından bi ek paket bekleyin ya da sağlam modlar gelicek onu bekleyin
Sosyal ağlarda paylaş

savaş sonucunda claimin olmayan yerleri alında OE geliyor, üstüne bi de diğer ülkelerle ilişkilerin kötüleşiyo, sana karşı coailisyon filan kuruyolar. osmanlıyla 25 senede viyana önlerine geldim polonya litvanya bohemia brandenburg teutonic order venedik koalisyon kurdular bana karşı. dolayısıyla işler daha zorlaşıyo, infamynin penaltısını yemiyosun ama duruyosun, durduruyolar.
Sosyal ağlarda paylaş

Bad boy yerine overextension var. Developerların söylediği kadarıyla overextension sadece malus vermiyor, bir takım kötü eventlerin de çıkmasıuna sebep oluyor.

Onun haricinde war exhaustion ve eskisine göre daha önemli olan manpower, öyle sürekli olarak savaşmanı zorlaştırıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

overextension haricinde bir de aggressive expansion penalty yiyorsun diğer ülkelerle ilişkilere. ben osmanlı ile 2-3 yere daldım, ertesinde bütün komşularım bana karşı koalisyon kurdu. hepsi aynı anda savaş açsa (ki açacaklardı herhalde demoda devam etseydim) gg'lere oynardım.
Sosyal ağlarda paylaş

Bence gerçek dünyaya çok uyan bir şey.

Diyeceksiniz ki, Hristiyanlarla savaştım diye niye dindar olayım, icap ettiği için savaştım. Ama işte başka dinden adamla savaşınca otomatik olarak ülkeye bir dindarlık gazı verilmiş olur. Sürekli olarak Hristiyanlarla savaşmazsanız zaten o gaz da fazla etki etmeden gider. Sürekli onlarla savaşıyorsanız zaten niyetiniz kötüdür.
Sosyal ağlarda paylaş

abi olay bilim vs din muhabbetine gelmesin çünkü insanlar siyasi fikirlerini veya inançlarını tarihi gerçek gibi gösteriyor ama

fatih mesala oyunda da dünyanın en iyi liderlerinden birisi ve adam gayet gaza kafasında yaşiyor. öte yandan baktığın zaman entelektüel yanı da yüksek olan birisi. böyle çok örnek var. karşısında da örnek tabi ki var. dediğim gibi liderin vizyonu varsa halkın tutum pek bağlamiyor çünkü halka bilgi akışı zaten adam gibi yok olanda resmi görüşten fazlası değil.

kaldı ki batida da klise eğitimi alan bilimadamı da çok. yani işte tamamen kişileri bağlayan bir olay.
Sosyal ağlarda paylaş

Kişisel olarak dindar olan ve bilim karşıtı olmayan pek çok örnek var da gericilik genelde eğitimsiz halk kitlelerinin baskısı şeklinde ortaya çıkıyor.

Oyuna gelirsek, zaten Müslümanların piety arttıkça bilimde geri kalmaları söz konusu değil, piety azaldıkça ilerlemeleri söz konusu. -100 ile 0 arasında teknoloji masrafı düşüyor, ama 0 ile +100 arasında artmıyor, normal düzeyde kalıyor. Yani olaya opportunity cost açısından bakmazsan, sadece bonus seçiyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de abi zaten oyun teknoloji kost koymuş doğuya gittikçek teknoloji pahaliya geliyor. fakat öyle absürd ki bati grubuna üye olan devletler o başlangiç tarihinde ateşli silahlar konusunda türklerden cok daha geriler. ama türkler yüzde 25 gibi bir pahaliliği var. yani kafalarında oturttukları şeyin illa bir mantiği vardır da açikcasi en azından o başlangıç tarihi için fazla yanlı bir fikir olmuş. çünkü o 100 yil içinde müslümanlar toplarla sur yıkılabileceğini gösterecek üzerine avrupanın ateşli silahlar kullanma konusunda en becerikli ordusunu 3 saat içerisinde yok edecekler ki orada yeniçeriler fire by rank yapiyorlar-ciddiyim- bunlarin hiçbirisi de salt askeri başari değil. gayet teknoloji üstünlüğünün ekmeği.

kaldi ki müslümanlar ve osmanlıyı da iki ayrı teknoloji grubuna koymak absürd

ha 17. yy de başlat oyunu eyvallah haklılar. ama 15 yy batiya göre bunlar geride kalacak bir durum yok aksine çok potansiyelleri var. daha zenginler daha üniterler.

daha oyunun mekanikleri de tam çözemedim ondan yalan yanliş da konuşmak istemiyorum ama gördüğüm bu
Sosyal ağlarda paylaş

pronoit said:

abi olay bilim vs din muhabbetine gelmesin çünkü insanlar siyasi fikirlerini veya inançlarını tarihi gerçek gibi gösteriyor ama

fatih mesala oyunda da dünyanın en iyi liderlerinden birisi ve adam gayet gaza kafasında yaşiyor. öte yandan baktığın zaman entelektüel yanı da yüksek olan birisi. böyle çok örnek var. karşısında da örnek tabi ki var. dediğim gibi liderin vizyonu varsa halkın tutum pek bağlamiyor çünkü halka bilgi akışı zaten adam gibi yok olanda resmi görüşten fazlası değil.

kaldı ki batida da klise eğitimi alan bilimadamı da çok. yani işte tamamen kişileri bağlayan bir olay.

boldlu kısım yanlış. fatih gaza kafasıyla yapmıyodu seferleri, dünya imparatorluğu kafasıyla yapıyodu, padişahların çoğu islamı yayalım görev bu derken. hatta fatihin diğerlerinden değişik olmasını ulema tayfasının fatihi hiç sevmemesinden ve biran önce indirmek istemesinden anlayabiliriz. adam en son italya seferine çıkarken de zehirlenip öldürüldü.
Sosyal ağlarda paylaş

eyvallah dediğin güzel de fatihin feth ettiği coğrafyaya bak?

ulema ile olan çatışmasının nedeni adamların maddi imtiyazlarını aliyor. onun nedeni de savaş masrafları ilbere göre halk da çok sevmezmiş fatihi ki mantikli sürekli savaş maliyetleri ve ölümler var.

yani ulema ile olan kavgası itikat kısmında değil.

fatihin kendi sözü vardı gaza ile ilgili olan da şu an da kitapliğı kariştirmayayim halil inalcik devlet-i aliye kitabında güzel açikliyor.

gaza zaten müslüman olmayan herkes ölsün demek değil.gaza islamı hakim kılmaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

ya bunu sirf islam veya osmanlı olarak düşünmeye gerek yok, rönesans'tan sonra hala din savaşları devam ediyor avrupa'da. dinin savaş nedeni olmaktan çıkması ancak 1700'lerde.

zaten gameplay bakımından da çok mantıklı da olmamış o slider, bir yandan tech cost, vergi ve asker gücü bonusu, öbüründe moral, fort ve misyoner bonusu filan. "no brainer slider istemiyoruz" deyip kralını getirmiş paradox bu sefer.

dindarlıkla bilimin alakası yok ama o başka bir bölümün konusu. :p

neyse ki sıkça piety event geliyor da oradan toparlıyorum durumu.
Sosyal ağlarda paylaş

pronoit said:

iyi de abi zaten oyun teknoloji kost koymuş doğuya gittikçek teknoloji pahaliya geliyor. fakat öyle absürd ki bati grubuna üye olan devletler o başlangiç tarihinde ateşli silahlar konusunda türklerden cok daha geriler. ama türkler yüzde 25 gibi bir pahaliliği var. yani kafalarında oturttukları şeyin illa bir mantiği vardır da açikcasi en azından o başlangıç tarihi için fazla yanlı bir fikir olmuş. çünkü o 100 yil içinde müslümanlar toplarla sur yıkılabileceğini gösterecek üzerine avrupanın ateşli silahlar kullanma konusunda en becerikli ordusunu 3 saat içerisinde yok edecekler ki orada yeniçeriler fire by rank yapiyorlar-ciddiyim- bunlarin hiçbirisi de salt askeri başari değil. gayet teknoloji üstünlüğünün ekmeği.

kaldi ki müslümanlar ve osmanlıyı da iki ayrı teknoloji grubuna koymak absürd

ha 17. yy de başlat oyunu eyvallah haklılar. ama 15 yy batiya göre bunlar geride kalacak bir durum yok aksine çok potansiyelleri var. daha zenginler daha üniterler.

İyi de zaten başlangıçta Osmanlı birimleri Batılı birimlerden daha iyiler. Teknoloji 15. seviyeye falan ulaşınca Osmanlı birimleri geri kalmaya başlıyor. Osmanlıyı diğer Müslümanlardan ayrı gruba koymalarının temel sebebi de bu. Osmanlı başlangıçta teknolojide ileri olsun, sonradan geri kalsın isteniyor.
Sosyal ağlarda paylaş

eski oyunlarda da ottoman tech group hep ayrıydı zaten. sırf teknoloji olarak düşünmemek lazım çünkü mesela doğu avrupa grubu da var ve aralarındaki fark %5 sadece. tech group birim kompozisyonunu da değiştiriyor.

her oyunda var tech group farkı, anormal birşey değil çok yani. zaten bu oyunda tech group'tan bile önemli olan şey monarch rating. ingiltere 0-0-0 kralla başladı mesela, benim fatih ve oğlu ingiltere'yi ikiye katlamış durumda şu anda tech'te.

bütün oyun o kral başa geçerken atılan die roll'a bakıyor ki oyunun en büyük sorunu o. güzel adam gerldi, çat 25 yaşında öldü. fatih gene 45 yaşında filan öldü böyle komikli şakalı şeyler.
Sosyal ağlarda paylaş

ya benim dediğim şu: madem monarch bu kadar hayat-memat meselesi, eu rome gibi yaparsın. ck2'den kabaca karakter sistemini entegre edersin ki yapmışsın bunu zaten 5-6 yıl önce. süper detaylı isteyen yok. e şimdi hala 10 yıllık mantığı devam ettirme burda bari.

total war'da bile heir seçiyoruz yani ayıp paradox'un bu yaptığı.

18 yaşında 0-0-0 adam gelince alt+f4 yaptırtma insana.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...