Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

italyadaki devletler ironmen oynarken çok sıkıntılı ya.tek büyük yenilgide tamamen perişan ediyorlar.

tuscany ile çok iyi başladım,teknolojide en öndeyim 3 dalda da.başımdaki elemanı 5-6-5 iken kingdoma çevirdim 4-5-5 heir var,üstüne 3 tane ideayı fulledim daha 10 adm a gelmeden,adm dip mil pointler fışkırıyor.her province e bütün binalardan dikdim,parada akıyor.romadan milanoya kadarda tamamen elimde.fransa ile allyım ve avusturya fransa ile unionda.kalan devletlerde naples(savoy ile unionu var) venedik ve genoa.

bunların 3ü ally olmuş,üstüne macaristan ve ispanya ilede allylar.

herneyse genoaya saldırdım allyları savaştayken yardıma gelmeyecekleri için,fransa savaşta olduğu için gelmiyodu ama genoayı tek başıma rahat alırım zaten diye dert etmedim.hemen peace yaptı adamlar savaşa katıldılar 20k manpower ve 27k asker yetmedi tabi ispanya-genoa-naples-savoy a karşı yenildim,%100 olarak,topraklarımın yarısını aldılar.

hemen anında venedik daldı busefer,fransa puştluk yapıp gelmedi yardıma,gene %100 yenildim oyunun başındaki 2 province e indim.bütün şevkim gitti sonrada kapadım oyunu sdfs.

daha öncede ağır yenildiğim savaşlar oldu başka oyunlarda eu4te ama bukadar rape yememiştim hiç aiden.
Sosyal ağlarda paylaş

fransa bu saatte sonra cacık olmaz
avusturya emperor kaldıgı surece problemim yok
ispanyayı sadece role play olarak allyladım acıkcası katolik diye
ha bide polonya var daha savasa bile cagırmak kısmet olmadı
macaristan rivalım polonya kankam oldugundan kafam rahat
bir iki defa savasa cagırdılar
her yere claim attıgımdan karlı cıktım felan
ama belli olmaz tabe
HRE member olmadıgımdan kafam rahat 1490dan sonra ipler kopacak
Sosyal ağlarda paylaş

osmanlı bende de hiç balkan devletlerinden sonra macaristana ilerlemiyor ya.memlükleri bile 100 yılda falan anca temizliyor.kara koyunlularada dokunmuyorlar.tek deli gibi etrafa saldıran fransa genelde.birde her oyun istisnasız iskandinavyayı kuran isveç.

ha bide ironmen oynayanın aklında olsun papalığı vassal etmeye ve romayı elde tutmaya,birde italyanın hreden çıkması eventinde hrede kalmak isteyen italyan devletlere diplomatic reputation penaltısı ve unrest,stability cost vs.eklemişler.tek oyunda bilmeden hepsini almayı becerdim sdfs.piç etmiyor oyunu ama gereksiz sıkıntı.
Sosyal ağlarda paylaş

Bütün italyayı, ve genovayı aldım. Allahın yurdunu yapmam için azcık savoyu tırtıklamam milanı düzlemem birde avustuyaya girişmek kaldı. Fransanın olmadığı bir dünyada hayvan gibi büyüyen avusturyaya nasıl giricem bilemiyorum. Sadece südtirolu almam lazım aslında. Burgundye büyüdü fransa olmayınca. Belki burgundy polonya ispanya girebilirsek alırım.

İngiliterede en son parisi almıştı ne kadar dengesiz oldu dünya belli değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Şaşırmadıklarım:

1- Kırım normalde biliyorsunuz bizim vasalımız idi. Osmanlı himayesinde idi. Oyunda böyle bir event yok mecbur dost oluyorsunuz. Dost olunca size güvenerek dünyalara savaş açıyor. Savaşlarınıza da gelmiyor. Şımarık bu çocuğa daimi iyi davrandım korudum ama oyunumu mahvetti. Belki benle uyumlu olsa idi bugün Londra'yı benim topraklarımda görebilirdiniz. Çünkü o kadar luzumsuz savaşlara girdim ki anlamatam. Yıllarımı aldı götürdü.

2- Tunus da Kırım gibiydi. Kırım en azından Ruslar'a falan savaş açıyordu. Tunus'un savaş açtıkları ülkeler daha berbat. Portekiz, İspanya, Fransa...

Şaşırdıklarım:

1- Fransa ağır pasif büyük mavi balon oluyor ve duruyor.
2- Fransa, Portekiz, İspanya ve Napoli aynı aile tarafından yönetiliyordu.
3- Bohemya sayemde büyüdü, normalde paso yıkılır yok olurdu. En garibi ise Katolik kaldı. Katolik Protestan savaşında Katoliklerin başını çekiyordu KAJSDKAHSKDKSD
4- Rusya'yı Nogay ikiye böldü sonra bir Başkurtlar çıktı Nogay ve Perm'i yiyerek Rusya'yı ikiye böldü. Asya tarafındaki Rus topraklarında çıkan isyanlara gidemeyen Rusya açlıktan mahvoldu. Koskoca devletin toplam 6 bin askeri vardı. İsyancılara destek olarak Rusya'ya girdim ve Moskovayı aldım. 1 taşla 2 kuş. Hem isyancıları desteklediğim için hem de Roma, İstanbul ve Moskova bende olduğu için iki ayrı Steam başarımı açıldı.
5- İngiltere sömürgeciliğe 1700'lerin sonunda başladı. Adam etkisiz eleman gibi yüzyıllardır o adada öyle durdu. Pasif.
6- Tötonlar ve Livonya tarikatları hayvan gibi büyüdüler.
7- Yeni gelen batılılaşma eventi süper. Viyanayı alıp stabil hale getirince beleşe batılılaşıyorsunuz TEK TIK. Güzel yenilik olmuş.

Bu zamana kadar oynadığım en iyi Osmanlı oyunum idi, çok eğlendim, zordu ama değdi.

Bundan sonra HRE yani Avusturya ile bir oyun atacağım. Zira bir sürü Steam başarımı geldi biliyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

Memluklerle oynadim son oyun. Arabistan'i kurdum, ciddi anlamda buyudum 300k ordu basabiliyorum son surumda. Military idea'lardan quality, quantity ve offensive var. Military leader son 100 yildir fln hep +3. Tech western.(gerci army ye etkisi var mi emin degilim)

Gel gor ki 2 - 2.5 kati orduyla girmedigim tum savaslari kaybediyorum. Army moral, discipline ve tradition karsi ordulara gor ya biri ya hepsi dusuk. Keep savunurken 52k'lik ordumu Columbia'nin 26k'lik ordusu hic etti. Her iki Ordunun basinda da 2 yildiz komutan vardi. Benzerini Fransa savaslarda harikalar yaratarak yapiyor.

Bir kere her savasa basladigimda moralim dusuk basliyor aradaki farktan dolayi.

Bir yerde bir noob'luk yapiyorum ama nerede bulamadim ve de duzeltemiyorum.(army harcamalari vs. fulk tabiki) Var midir bir yolu yoksa Memluk'lerden daha fazlasini beklememek mi lazim?
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi teknolojiyle gelişen aynı anda birbiriyle çarpışabilecek birlik sayısı var. Bu dağlık arazide falan iyice düşer. Sen 50k da koysan orada 15k adam çarpışıyor olabilir, ön safdaki birlikler gittikçe arkadan yerine yenisi geliyor gibi düşün.
Ancak topçu birlikleri 2. sıradan da %50 güçle saldırabilir, yani diyebilirim ki büyük ordular yapıyorsan %40'ını falan topçu yap. Muhtemelen az topçu yaptığını tahmin ediyorum.
Bu diğer faktörlerle birleşerek( moral ve disiplin) ağır kaybetmene yol açıyordur.
Sosyal ağlarda paylaş

prestige ve army tradition army morale veriyor bunların yanında defensive idea da %15 kadar veriyor bu da yetmezse policylere bakabilirsin

bi de defender of faith de veriyor

ayrıca bu tür savaşlardan birinden screen shot alıp koyarsan daha doğru yorum yapabiliriz. Disiplin yüzünden de kaybediyor olabilirsin, tabii askerlerin pips değerleri de farklı olabilir. eskiden western tech gruba geçsen bile ordu geçmiyordu artık geçiyor galiba ama emin değilim. Ona da bakmanda fayda var.

eldar'ın dediği gibi ordu kompozisyonu da önemli ne kadar piyade süvari ve topçu koyuyorsun vs
Sosyal ağlarda paylaş

dusuk baslamıyosun, o bar kimin morali daha yüksekse ona gore ayarlı

idealar techler sunnilik bonusu vsvs bi sürü ceist cesit moral bonusu var işte. onlarla destekliyceksin durumu.

fransa zaten oyunu op'si. national idealarda %20 morale %5 dicipline geliyo geliyo, manpower bonusuda var o yüzden devirmek fransayı zor.
Sosyal ağlarda paylaş

fransa, prusya ve osmanlı hem kendi idealarının, hem de seçtikleri idealarla savaşta çok can sıkarlar. bunlara düzgün girmek lazım. ama diğer ülkelerle sıkıntı yaşamaman lazım, ordu kompozisyonuna dikkat et, bir seviye teknolojiden sonra topçular çok önem kazanıyor, ona göre ordular oluştur. memlüklerde süvari bonusu vardı diye hatırlıyorum, ona göre idealarla destekleyebilirsin. moralde sıkıntı varsa defansif idea tarafı çok rahatlatır, hem direk moral boostu, hem de army tradition mevzusu çok kilit özellikler. bir yerden sonra çözersin zaten, savaşı etkileyen özellikleri anlamaya çalış.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...