Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

adamın komutanı seninkini kötü ezmiş, daha iyi komutan lazım. ayrıca cavalry:infantry oranın fazla, penalty yemişsin oradan, adam da bonus almış.

daha iyi komutan çıkar, cavalry rationu düzelt.

bir de sanki moralin ağır kötü adama kıyasla sanırım, tactics'de de gerisin galiba herhalde tech fark yemişsin gibi. uzundur oynamadım gerçi çok hakim değilim ama sol alttaki savaş ekranından çıkarımım.

yani komutan o kadar fark basmış ki nehri o geçtiği halde aranızdaki bonus fark kapanmamış. o kadar iyi komutan bulamasan bile en azından tech olarak yakala, ratio'yu düzelt, moralde yaklaşmaya çalış. adamın morali neredeyse 2 katın yani seninkiler 2 kere kaçıyor o 1 kere kaçana kadar. sayı olarak üçe de katlasan yenemezmişsin.

Sam tarafından düzenlendi
  • Uzuldum 1
Sosyal ağlarda paylaş

dediğim gibi adamda süvari azlığı sayesinde bonus var, sende fazlalılığı yüzünden penalty var. olumlu sandığın şey olumsuz yani.

hoi4'te de screening olayı var mesela aynı şekilde doğru oranı tutturman lazım, dikkat et lol.

Sam tarafından düzenlendi
  • Tesekkurler 1
Sosyal ağlarda paylaş

Her yazdığına baktım aklıma tek ihtimal geliyor

Memlükler doğru tercihleri yapınca atlı birlikleri Polonya nın atlıları gibi etkili oluyor. Memlükler in 

bu ordusunu yensen bile 1600 ler olduğundan yeni ordu getiriyorlar kolaylıkla.

Spoiler

Ayrıca Memlüklere bu tarihe kadar dokunmamak çok riskli.Ya büyük bir müttefikleri olursa ?
Memlükler için en rahat çözüm Müslüman müttefikler edinip ( Tunus - Akkoyun - Karakoyun )

avrupa ile işler sakin iken savaşmak.

• Tesekkurler 1
Sosyal ağlarda paylaş

kizillelma, 13.04.2023 22:02 tarihinde dedi ki:

Her yazdığına baktım aklıma tek ihtimal geliyor

Memlükler doğru tercihleri yapınca atlı birlikleri Polonya nın atlıları gibi etkili oluyor. Memlükler in 

bu ordusunu yensen bile 1600 ler olduğundan yeni ordu getiriyorlar kolaylıkla.

İçeriği gizle

Ayrıca Memlüklere bu tarihe kadar dokunmamak çok riskli.Ya büyük bir müttefikleri olursa ?
Memlükler için en rahat çözüm Müslüman müttefikler edinip ( Tunus - Akkoyun - Karakoyun )

avrupa ile işler sakin iken savaşmak.

E peki nasıl halletcez bunları, devamlı ordu basıyorlar dediğin gibi?

Sosyal ağlarda paylaş

Sende 4400 altın mı var ?

Eğer 4400 ise neden maaşlı askerlerin yok ?

Paranı son altına kadar zorlayarak maaşlı askerlerin olmalı bu geç kalmış seferde. 

Diplomasi açmışsın . Diplomasi kullanacaksan deli gibi güçlü müttefiklerin nerede?

Çok soru var ?
Bir oyunda Memlükleri Polonya ile hızlı bir şekilde yenmiştim.

( Garip geldiğini biliyorum ama benim her imkan doğduğunda ana müttefikim Polonya )

kizillelma tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

Memlüklerin morali senden %60 fazla, maintenace kısmadıysan bu nasıl oluyor? Maintenance fulleyince moral hemen fullenmiyor 4-5 ayda doluyor. Tactics'de de senden iyi, belki 1 lvl yukarıdadır askeri teknoloji. Kritik bir lvl'dasın 15 olmadan savaşmaman daha iyi olurdu, 15 demişsin ama 14 görünüyorsun. Nehir üstündeyken saldıran dezavantajlı, ilk savaşta Memlükler -1 alıyor zarlarına.

Bunun dışında en büyük hatan fazla atlı olması cavalry ratio diye bir şey var, bak yanında - çıkmış oradan penalty yiyorsun. Ben onu yapmasan bu kadar kalablık yine yenerdi. Oyun başı hariç atlılar asker sayının 10'da 1'i falan olsun. Combat width 29 bu arada lvl 14'te, topçu hariç 40 binden fazla ordu gereksiz eğer karşı taraf ekstra kalablık değilse. sadece 29 bini savaşa katılıyor, diğerleri geride bekliyor öldükçe geliyor.

Sosyal ağlarda paylaş

Alıntı

If there are too many cavalry units in an army, they will suffer penalties in battle. The base ratio is 50 percent, so an army with 22 units of infantry shouldn't have more than 11 units of cavalry.

buna göre ayarla oranı. merc'e gerek yok osmanlı ile, gereksiz israf. şimdi tekrar baktım, military tactics'de 2.5'e 2.1 bayağı gerisin, o da tech level kaynaklı olduğundan gördüğüm kadarıyla adam sana 4-5 lvl kadar tech farkı basmış. çok geri kalmışsın kısacası. savaşmak yerine önce tech'de yakala savaşacağın adamları, tech farkın 1 lvldan fazla olmasın. moral de techden gelir herhalde onun da alakası var.

Sosyal ağlarda paylaş

Hmm uzun zamandır oynamadım ama kişisel görüşümü yazayım.

Maint. bi kaç haftadır açık varsayıyorum.

Fact: Morali neredeyse iki kat,disiplini ise yüksek, liderleriniz arasında ciddi fark var. 

Moral ve Hit point orduların iki farklı varlığı, hangisi ilk biterse ordu yenilir sayı üstünlüğünün önemi olmaz.

Moral genel olarak ordunun kalıp savaşma süresini arttırıyor yani geri çekilmiyor yüksek moralli ordu. Morali düşük olan ordu ise hızlı kaçıp katlediliyor. 5.5 ile 3.2 arasındaki fark konuyu aydınlatan kısım. Hem yüksek moralle daha çok savaşta kalıyor hem de senin moraline daha çok vurduğu için sayısal üstünlük sende olsa dahi yeniliyorsun.

Disiplin ise ordunun integrity si yani derli toplu durmasını etkiliyor. Yüksek disiplin çok vurur az yer diyebiliriz ki onunki daha yüksek.

Liderin baya leş onun ki ise phase ler arasında her zaman güçlü çıkacaktır. Senin lider 0 fire 2 şok onun ki 3 fire 4 şok. İlk phase de büyük ihtimal infantry ve cannonları yüksek fire katsayısı ile moralini çökertiyor senin atlıların iş yapması gereken zamanda coktan kaybetmiş oluyorsun.

Tavsiye: Lideri değiştir, morali yükselt, savunmada nehir kısımlarında kal. 

genede daha iyi bilen birisi aydınlatabilir

Sosyal ağlarda paylaş

Shadow, 13.04.2023 15:44 tarihinde dedi ki:

paralı askere karşıyım abi, çok para gidiyor onlara. dediğim gibi varyemez amcayım🙃

ama macarlara dalmaya karar verdim şimdi, du bakalım o cephede ne olacak, atlıyı kıstım yarı yarıya, paralı askerde alacam.

herseyin bir bedeli var

manpower da bir resource, para da bir resource.

ben siege islerini sadece parali askerler ve 1 topcu ile yapiyorum.

• Like 1
Sosyal ağlarda paylaş

ya hollanda filan olsa merc tamam da osmanlı, rusya ve fransa oyunda merc ihtiyacı asla olmayan yegane ülkeler. bunlarda singleplayer'da merc'e muhtaç kalan kişinin oturup revize etmesi lazım bütün stratejisini. parayı ülkeyi inşa etmekte kullanıp sonra ülkenin gücüyle net ezebilir. özetle:

- tech ilerleyecek: moral, tactics hepsi bağlantılı

- ratio düzelecek: penalty yenmeyecek

- komutan gelişecek: pasif birikim yapan tradition vs alınacak ki kalburüstü çıkarılabilsin önce savaşmak gerekmeden

• Like 1
Sosyal ağlarda paylaş

Shadow, 13.04.2023 15:15 tarihinde dedi ki:

evet economy maintance full, generalde 2 yıldızlık buldum arazide düz sadece moralim  az ve atlım çok

t5bdqxa.png

%28 enflasyon cok fazla.

admin harcayip enflasyon dusurmek cok pahali

bu kadar yukselmesine izin vermeden mudahale etmek gerek

ozellikle suriye ve misir cok zengin bolgeler, kafkaslari alman guzel ama onceligin guney olmaliydi.

ayrica senin ve memluklerin ordu kalite farki cok buyuk

misal fransanin ordusu gucludur cunku elan diye traditionlari var %20 morale bonusu aliyorlar

oysa burda memlukler sana %70 civari fark atmis moralde , ustune tech avantajlari var

bu savasi yenemezsin.

DoGMeaT tarafından düzenlendi
  • Uzuldum 1
Sosyal ağlarda paylaş

Hem moral hem taktik olarak cok onde Memlukler, onlarin yaninda kizilderililer gibi kalmis senin ordun. 8 disiplin degeri onde olmana ragmen arada 0.4 fark var ise o adamlar askeri teknolojide senden en az 2 cag onde.

Ustune army comp penaltisi almissin. Askerlerin orantisiz sekilde kayip vermis dikkat edersen, bu da suvarilerin oranini daha da arttirmis. Orantisiz olmelerinin sebebi, adamin ordusu seninkine gore cok daha dar oldugu icin kanatlardaki suvarilerin cogu bosta duruyor, savas gormuyorlar. Piyadelerin cogu telef olunca da geriye gereksiz miktarda suvari kaliyor ve army comp alt ust oluyor.

Suvariyi 6k yap.

Moral ve taktige etki eden cok fazla etken var; bir yandan seninkinin neden dusuk oldugunu diger yandan da Memlukler'in neden ileride oldugunu incelemek gerekiyor. Teknoloji, disiplin, idea, prestige, army tradition, advisor, event bonus zart zurt derken o disparitenin binbir turlu sebebi olabilir. Boyle tek tek soru sorarak olmaz, en kolayi savegame at, acip bakalim.

Nigger_of_the_sand tarafından düzenlendi
  • Like 1
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...