Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uzaydaki gezegenlere neden mikrop, virüs ve su sıkmıyoruz?


Chaotic

Öne çıkan mesajlar

Şimdi şunu düşünüyorum ben. Kapsül kapsül aya, marsa öncelikle yakın sonralıkla daha uzakta gezegenlere bakteri, mantar, virüs, su yollasak. sonuçta bilimsel herşeyi bilemiyoruz. belki tesadüfen hıdısının zıdısının dızısı olur orada hayat başlar ufaktan ufaktan. En azından denemeye değmez mi? Ben böyle düşünüyorum.

Bunu düşündürten haber de şu oldu. mars gezegeninde yaşayabileceği düşünülen mikroplar bulunmuş.
haber link
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gönderdiğimiz o mikroplar muhtemelen Mars veya Ay'daki ekstrem şartlarda yaşayacak şekilde adapte olmadıkları için nafile bir çaba olur. Dünya üzerinde yüksek sıcaklıklarda ve düşük ph değerli ortamlarda yaşayabilen canlılar mevcut ama Mars ve Ay çok ince bir hava katmanına sahip ve Dünya'nın ki gibi bir manyetik alanada sahip değiller. İyonize edici radyasyon miktarı oldukça yüksek. Ayrıca nasıl su sıkacaz Mars'a?

Belki Mars yüzeyinde ordaki şartlara uyum sağlamış(yer altında fln.) canlılar vardır da, Dünya'da Mars'daki koşullarla aynı koşullara sahip bir yer olduğunu sanmıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gezegene su sıkmaya kalkışmanın pek anlamı yok, çünkü bir gezegeni etkileyebilecek kadar su harcamaya yetecek kadar suyun yok. Büyük oranda buzdan oluşan göktaşları filan var gerçi, meteor madenciliği mümkün olunca onlar kullanılabilir belki ancak yine de su sıkmak pek amaca hizmet etmiyor çünkü söz konusu gezegenler suyun sıvı olarak kaldığı aralığın dışında zaten(ya donduracak kadar soğuk, ya buharlaştıracak kadar sıcak).

Random mikrop sıkmanın da pek anlamı yok, verdiğin haberdeki gibi o koşullar altında yaşayabilecek mikropları bulsan bile bunları yollamanın ne gibi bir sonuç yaratmasını bekliyorsun? Örneğin fotosentez yapabilecek algler filan yollasan atmosfer oluşumunu sağlasa diye düşünsen bile hem fotosentez yapma özelliğini hem de o koşullarda yaşama özelliğini aynı türde bulabilecekmisin? Sadece dünyadaki sıcak/soğuk/basınç vs. koşullarına uyum sağlaması da yetmiyor ayrıca, diğer gezegenlerde dünyada karşılaşmadığın pek çok koşul olacaktır. Suyun sıvı formda bulunmaması, bazı minerallerin/kimyasalların eksikliği/fazlalığı gibi etkenler gezegenden gezegene değişebilir. Ayrıca yukarıda yazıldığı gibi yerin manyetik alanı, güneş rüzgarları, kozmik radyasyon filan dünyada etkisini çok az gördüğün şeyler diğer gezegenlerde yaşama doğrudan etkide bulunabilecek kadar aktif olabilir.

Hadi bütün koşullarda yaşayabilecek mikrobu buldun veya genleriyle oynayarak ürettin diyelim, sülfürü azotu filan da sentezlesinler hatta. Mükemmel bir organizma üretip yollasan bile atmosferin değişmesi binlerce, milyonlarca yıl sürebilecek bir olay.

Ya da terraforming gibi bir amacın yok, atmosfer yine kalsın böyle, sırf yaşam başlasın evrim geçirsinler filan biz de gözlemleyelim amacıyla sadece o ortamda yaşayabilecek bakterileri gönderdik diyelim. Yine bir işe yaramıyo, evrim süreci yüzmilyonlarca yıl süren bir şey.
Eğer kıyaslamakta güçlük çekiyorsan şöyle belirtelim: medeniyet tarihi yaklaşık olarak 10k yıl, bilinen anlamda insanın ortaya çıkışı 200k yıl kadarlık bir süreç. Yani biyolojik doğal bir sürecin kıyısını köşesini görmeyi beklemek bile bütün medeniyet tarihi boyunca uğraşmış olsan bile gözlemleyemeyeceğin bir olay. Böyle bir araştırmaya kalkışsan bile yüzbinlerce nesil sürecek bir araştırma gerektirir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

uzay araştırmalarında günümüz teknolojisiyle varılabilecek yerler belli, zaten o yüzden 70lerdeki gibi varını yoğunu akıtmıyor devletler sağa sola gitmek için.

daha çok uydu görüntüleme teknikleriyle uğraşıyorlar. hem uzayı hem dünyayı uzaydan izlemek çok daha iyi sonuç veriyor.

ha bu tanrı parçaçığında enerjiyi maddeye döndüğü gibi maddeyi enerjiye çevirirsek bir gün ve daha sonra aynı şekilde birleştirmeyi başarırsak sağa sola gidebiliriz. şimdi gezegeni mahvetmemek ve kocaman bir gök taşının gelmemesini ummak dışında yapacağımız bir şey yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gazete haberinden esinlenip "NEDEN BUNU YAPMIYORUZ" diye sormak sahaneymis yalniz.

Simdi olay malum kaynaktan konu uydurup ortaya salmak degilse yapman gereken alakali konularda neler yapilmis ve neler yapilacak diye arastirmak. Senin aklina gelen sey daha once yapilmamis ise neden yapilmadigini arastirmak zira genelde senden once birilerinin aklina geldigi ve belli bir sebeple yapilmadigi/yapilamadigi asikar oluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...