Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Oyunların kısalığı üzerine

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Oynamıyorum GTA ben. Uzun oyun öyle GTA gibi ya da Oblivion gibi demek değil; Avadon gibi, Baldur's Gate gibi, Shin Megami Tensei'ler gibi, Dragon Quest'ler gibi, Final Fantasy'ler gibi tek bir plotla 50+ saat götürüp konuya işlenmiş yan görevlerle 70+ gibi bir şey yapan oyunlar demek. Ana görev 10 saat, ıvır-zıvırlar 100 saatin kısa oyundan farkı yok bence.

Bu konuda detaylı var o fark bak: http://forum.paticik.com/read.php?35,5666865,page=1
Sosyal ağlarda paylaş

batuhan said:

deadwoll said:

Benim kafam kaldırmıyor artık uzun olunca, eskiden FF'leri falan günlerce her haltı gezerek, her random olayı açarak uzun uzun oynardım. Ne bileyim Arcanum'u falan rahat 200 saat oynamışımdır, IWD, BG:2, NWN'e falan lise çağlarım kurban oldu ama mesela son NWN'i aldım, totalde 2 saat oynadım, yoruldum.

Hatta son 3-4 yıldır bitirip oynamaya devam ettiğim 2 oyun var; Diablo 3 ve SC 2, ki SC 2'yi 1 senede bitirdim sanırım.

Lise'de ya da üniversitenin ilk bir kaç yılında olsaydı bu oyunlar gameplay'leri ne kadar sürüyorsa o kadar sürede aralıksız sömürülürdü.

O yüzden iyi oluyor, side-questsiz, labirent haritasız, tekrarsız, mümkünse very easy mode'u olan oyunlar yapsınlar. Single player anlayışım artık senaryoyu öğrenmek şeklinde.

+1 artık oyun oynarken hemen bitsede olayı öğrensem senaryo neymiş baksam diye oynuyorum.
Yaş ilerleyince böyle şeyler oluyomuş demek.

Bunları yazmak için gelmiştim haha. Senaryosu uzun, yapacak bir ton şey bulunan Skyrim bitmedi duruyor kenarda mesela :S. Zaman bulamamaktan değil de her ay yeni bir AAA oyun çıkınca, ilgimi yitiriyorum. Deus EX HR çok iyiydi o açıdan 40 saatte 100% achi alacak seviyede bitti. Benim açımdan, artık yeni bir "single player" oyun 40 saatin üzerinde oynama süresi gerektiriyorsa bitiremediğim için bütün o oynanabilirlik çöpe gidiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi oyunlardaki hedef kitle de değişti baya. Yeni nesil pc değil de console üzerine yoğunlaştığı için console oyuncularına hitab eder hale geldi. Fazlasıyla co-op ve kısa tutulan oyun süreleri hedef kitlenin canını sıkmadan, tekrar tekrar oynayabileceği şekle sokuldu.

Eskisi gibi 2 - 3 windows formatı sürecinde oynanan, aman oyun savelerini yedekleyeyim geyiği bile kalmadı artık. Çünkü o kadar uzun uzadıya oynayabilmek için zamanı yok artık düyanın. Diablo III bile normal mesai ile çalışan adam için çok uzun bir oyun halinde şimdi.

Oyunu ilk çıktığı zaman aldım. Şu anda Nightmare Act2deyim. Bunun hell'i var infernosu var. Sağolsun oynamak istediğimde de Blizzard izin vermiyor. Ama sıkılmadım. Sıkılmam da. Bu kesin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Nasıl sandbox olmazsa uzun sürmez? Hiç bir Baldur's Gate'in sadece Shadows of Amn kısmı 100 saat sürüyor en aşağı, daha 3 bölümü daha var. Tek bir öykü. Dragon Quest IX'i yaklaşık 7 saattir oynuyorum iki gündür, daha giriş bölümlerindeyim.

Yıllardır oynadığım en mükemmel RPG'lerden biri olan The World Ends with You sadece ana görev gidersen (ki yan görevler ana göreve entegre edilmiş ana görev hakkında ek bilgiler veriyorlar, işi kolaylaştırıyorlar) 30-40 saat filan sürüyor, yan görevlerle 60-70 oluyor.

Nerede olmaz tek bir plotla 100+ saat oyun? Çok güzel de oluyor. PC'ye geçenlerde çıkan süper başka bir RPG Avadon da 60 saat filan sürüyor tek plot ile. Yan görevleri de var yine öyküye yedirilmiş. Oyunu 8.99$ vererek almıştım ve son yılların oynadığım en iyi CRPG'si, şurada yazmıştım (The World Ends with You teknik olarak CRPG değil, JRPG).

Eğer ben daha piyasa oyunları istiyorum diyorsan The Witcher biraz kısa olmakla birlikte 40 saat kadar sürüyor ana görevi. Skyrim gibi içinde aynı dünyayı paylaşan ama konu olarak ilgisiz olan bir sürü farklı oyunların olduğu sandbox oyunlar uzun oyun sayılmaz. Skyrim 20 saatlik oyun, geri kalanı ilgisiz görevler içine konulmuş. Level scaling olduğundan grind yapıyorum abi ejderhayı kesmek için bile diyemiyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...
rpg ile fps karıştırılmamalı bence gerge. rpg dediğinde bi mekanda sağı solu incelemek, diyalogları seçmek, item/stat seçmek gibi şeyler çok uzun yapıyor oyunu. fps'de ise durmadan akıp giden bir map oluyor. belki daha büyük bir mekan 10 kat daha kısa sürede geçiliyor. half life 1 gibi kaplamaları copy/paste yapamıyorlar artık. sektör belli standarta geldiğinden mekanların tekrar etmemesi gerekiyor. bu yüzden fps'ler 10 saati geçtiği zaman uzun sayılıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...