Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Güncel/ Dersim

sipeyskeyk

Öne çıkan mesajlar

Oski said:
aynı ilk zamanlarda amerika'da olduğu gibi, nasıl irlandalılar bir bölgede, meksikalılar bir bölgede, italyanlar bir bölgede, uzakdoğulular bir bölgede yoğunlaşıp daha sorna yavaş yavaş etkileşime girerek amerika'yı oluşturmuşsa sizin de böyle olmanız gerekirdi uzun müddette demişti. biz amerikada birbirimizi tanıtırken nereli olduğumuzu sormayız, biri bana amerikalıyım derse amerikalıdır, muhabbetin ilerleyen kısımlarında "ailem zamanında şurdan gelmişti" derse sadece yeni bir konu açmış olur. ben de isveç asıllıyım misal. (sarı çiyan bir herif düşünün).

benim demek istediğim bu mevzu.

türkiye vatandaşı dediğimiz mevzu, rusların, balkan halkının, arapların, mısırlıların, ermenilerin vs birleşimi bir halk.

ben şimdi kendime "türk" dediğimde asla "ben göktürk ırkındanım" anlamına gelmez.

ama bazıları ısrarla buna getiriyor.
"ben kürt kökenliyim, türkiye'de yaşıyorsam bana kimse türk dememeli" diyor adam.

bu ideolojiyi aslında PKK savunuyor, çünkü isteği Kürdistan'ı kurmak.
ancak liberal geçinen kişiler bunu farketmiyor, onun yerine "özgürlükler bla bla, Kürt ırkından olan kendi kimliğine sahip olabilmeli" diye savunuyor.
aksini göstersen de görmezlikten geliyor.

öte yandan örnekteki gibi, Amerika'da yaşıyan adam kendisine "American" diyebiliyor. İsveç'ten göç etmiş kişi "hayır, American kelimesi Native American anlamına gelir, ben o ırktan değilim, Amerika vatandaşı olup kendime İsveçli demek istiyorum" demiyor.
America vatandaşlığın varsa Amerikalı diyorsun kendine.

said:
adam şöyle demişti, bize zenci başkanınız var demeyin, o da sadece amerikalı. bizim için başkanın meksikalı veya çinli veya italyan olmasının önemi yok. amerikalı hissedip amerika için çalışan herkes benimle aynı insandır. ama avrupa'da hala birbirinizi gruplara ayırmaya devam ediyorsunuz.

çok doğru demiş.

Türkiye'de "liberal" olmak, bölünmeyi savunmak anlamına geliyor ne yazık ki.

said:
sonuç olarak düşünüyorum ki, amerikalı olmak, british olmak hagaden çok farklı. adamlar evrimlerini öyle bir geçirmişler ki; biz burda hala antin kuntin işlerle uğraşırken, şurda güya okumuş etmiş adamlar deli saçması şeyler üstüne tartışmaya devam ederken, bir ömür boyu, bu ülkenin o seviyelere çıkmasını görmek için çok çok kısa. umarım bir gün uyanır çoğunluk.

sanmıyorum, bölünüp ayrı devlet kurmadıkça rahat etmiycek birileri.
örnek: Bosna halkı, örnek Bulgar halkı.
öyle bir savaş bizde de yakındır.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bunlara verelim ırakı komple Türkiyede ne kadar Türklüğü benimsemekden yakınan Kürt varsa oraya yollayalım oradaki Türkmenleride buraya alalım olsun bitsin bu ne karın ağrısıdır ne pislik birşeydir yahu Kürt Kürt Kürt Kürt heryer televizyonda her gazetede her radioda sokayım böyle işe bune be.
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi said:
bu malatya temizliği değil el-kaide temizliğidir bone. senin söylediğin diyarbakır örneğinde (senin öyle bir kastın olmasa bile) diyarbakır'In kirli olduğu anlamı çıkar mevcut durumdaki önyargılardan birikimden vsden dolayı. itiraz ettiğim nokta burasıydı.

ok anladım
Sosyal ağlarda paylaş

bone işi getirip dillerin yapı farklılığında çözmeye çalışıyorsun.

bizdeki türk/türkiyeli ikilemesinin karşılığı american/american 'dır. var mı americ/american gibi bişey? ben mi bilmiyorum?

bir amerikalı kendisine american dediği zaman yukarıdaki ikilemedeki "türk"ü kastetmez, "türkiyeli"nin karşılığı olan american'ı kasteder. lanet olsun ki bizim dilimizde bu ikisi ayrı şekilde ifade edilebiliyor.

o zaman kullandığımız terim insanların içini rahatlatacaksa bu ısrar niye?
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi said:

bone işi getirip dillerin yapı farklılığında çözmeye çalışıyorsun.

bizdeki türk/türkiyeli ikilemesinin karşılığı american/american 'dır. var mı americ/american gibi bişey? ben mi bilmiyorum?

Japonya-Japon
denir,
Japan-Japanese vardır, Japanian yoktur.
yada America-American vardır, Americese yoktur.

ama illa PKK'lıları tatmin etmek için Türkiye-Türkiyeli denecekse varsın öyle denilsin, dilbilgisini komple değiştirelim.

ha ama şunu bil ki,
o zaman da
"kardeşim niye devletin adı Türkiye, ben Kürt'üm, kendime Türkiyeli dedirtmem" diyeceklerini söyleyeyim baştan.

said:
bir amerikalı kendisine american dediği zaman yukarıdaki ikilemedeki "türk"ü kastetmez, "türkiyeli"nin karşılığı olan american'ı kasteder. lanet olsun ki bizim dilimizde bu ikisi ayrı şekilde ifade edilebiliyor.

o zaman kullandığımız terim insanların içini rahatlatacaksa bu ısrar niye?

Türk, Göktürk Türk'ü anlamına geliyorsa,
American da Native American anlamına geliyor.

ama Amerika'da yaşayan göçmen vatandaşa "American" dediğinde çıkıp da "Damn you, I am not American" demiyor.
Türkiye'de PKK'lıya "Türk" dediğinde önce molotof atıyor sonra da "Ben Türk değilim" diyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Valla 7 sayfa okudum gerisini takip edemedim ama zamanın şartları onu gerektirmiş yapmışlar. Ortada aşırı bişey görmüyorum. Eğer aşırı bişey olsaydı şu anda hitleri lanetleyen dünya bizide lanetlerdi. Yapılanlar bi devletin varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan şeylerdi. Önce isyan et devletin askerini öldür sonra hümanizim tartışması yap. Geçiniz lütfen.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

ama Amerika'da yaşayan göçmen vatandaşa "American" dediğinde çıkıp da "Damn you, I am not American" demiyor.
Türkiye'de PKK'lıya "Türk" dediğinde önce molotof atıyor sonra da "Ben Türk değilim" diyor.

şuna da cevap vereyim: amerikalıya amerşcan değil de indian dersen molotof atmaz tabi de en kötüsü güler :)
Sosyal ağlarda paylaş

Önüne gelen "ben istemiyorum" diyerek devlete başkaldırırsa, devlet devlet olmaktan çıkar. Her devlet tıpkı yaşayan bir organizma gibi var olmak için her şeyini ortaya koyar, mücadele eder. Dolayısıyla devlete karşı başkaldıranların "ulaaan, devlet benim canımı yaktı, canımı aldı, çok fazla adam öldürdü, köyümüzü yaktı, davarımızı kesti,vs." deme hakkı yoktur.

Tabi bu dediklerimi tartışmadan önce insan şunu sorgulamalı; devletin varlığına inanıyor mu, inanmıyor mu? İnanıyorsa zaaten o devletin vatandaşlarının uymaları gereken kanunlar yine o devletin anayasasında yazılıdır. "Devletin varlığını kabul etmiyorum" diyorsa da bu tartışma anlamsızdır. Bunu savunan kişi eğer devlete başkaldırırsa da en büyük güç olan devlet gücünü en şiddetli şekilde gösterir.

Karanlıktan güçlüydü hep aydınlık demiş şairimiz de hangi günleri öngörerek söylemiş bilemiyorum.
Ülkede demokrasi diye diye faşizmin en karanlık günlerine girdik, yaşıyoruz. "İnsanlar hala CEHAPE ne kötü partiymiş, niye kurulmuş ki lan CEHAPE?"modunda. Hala anketlere göre 55% küsür oy veriyorlar ampüle. Bitmiş bu ülke. Tunceli'de CEHAPE <> insanları katletmiş, hangi senede olmuş bu olay? "Aaaa, o tarihlerde Atatürk yönetiyordu değil mi ülkeyi, o vardı değil mi başta, vah vah vah!?" diyerek içinde bulunulan faşizmden çıkılacak mı çıkılmayacak mı hep birlikte yaşayacağız, göreceğiz.

Kendilerine solcu diyen, liberal diyen vatandaşlar ile aynı havayı solumak zorunda kaldığım Kürtçü, şeriatçı insanların ittifakı şu an savaşı kazanmış görünüyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

cetintas said:

Dolayısıyla devlete karşı başkaldıranların "ulaaan, devlet benim canımı yaktı, canımı aldı, çok fazla adam öldürdü, köyümüzü yaktı, davarımızı kesti,vs." deme hakkı yoktur.

"Devletin varlığını kabul etmiyorum" diyorsa da bu tartışma anlamsızdır. Bunu savunan kişi eğer devlete başkaldırırsa da en büyük güç olan devlet gücünü en şiddetli şekilde gösterir.

Devlet o başkaldırıyı çocuk, kadın ve yaşlı yani masumları öldürerek bastırıyorsa ve hedef gözetmiyorsa ben o devleti tanımam, varlığını buna borçlu bir yapının zaten varlık sebebi çürüktür. Ben böyle bir devleti meşruluğunu kabul etmem. Eden vardır o onunla ilgili ahlaki bir meseledir.

Devlet doğal olarak varlığını sürdürmek istyecektir ama devlet dediğin varlığını cinayet işleyerek sürdürecekse bunu düşünmek lazım. En güçlü şekilde şiddet uygulayarak kendini korumalı sorun zaten burda, o en güçlü nedir, bunun sınırı ne. Neyi hedef alacağız ?

Sınır ne devletin bekası diye kurulan garip yapılanmalar, garip bir takım adamlar bu ülkede hukuk dışına çıkıp br takım işler yaptılar onlara sorsan devlet için yaptık derler. Hemde en güçlü şekilde müdahale ettik derler.

Yani sınır iyi belirlenmeli o sınırı çekemessiniz o en güçlü şekilde yapılan müdafaa devletin varlık amacını aşar.
Sosyal ağlarda paylaş

Devlete başkaldıran adam hesabını da iyi yapacak. Hiçbir savaşta hedefi gözeten bomba kullanılmadı, mantığı da yok zaten hedef gözetecek bombanın, masallarda olur o. Hedef gözeten asker de savaş şartlarında ki psikolojiye bağlı olarak olabilir de, olmayabilir de.

Örnek: 10-12 yaşında ki çocukların, 15-16 yaşında ki ergenlerin ellerine taş veren, molotof kokteyli veren şerefsizler sürüsü bir terör örgütü var hepinizin malumu. Şimdi o çocuklar pek çok kez Dolapdere'de, Taksim'de, Türkiye'nin her yerinde. Dükkanları, arabaları yaktılar, masum insanların ölümüne neden oldular. Benim kafamdaki devlet o veletlerin suçsuz insanların otobüslerde cayır cayır yanmasına engel olmak için o molotofları atan veletlerin, ergenlerin ellerini kıran devlettir. Bir de sempati mi duyacağım o beyinsizlere?!

Bir ilde topluca devlete karşı ayaklanılan ortamda her türlü maddi-manevi sıkıntının olduğu, ülkenin pek çok yerinde şeriatçı, Şeriatçı-Kürtçü isyanların olduğu günlerde takır takır Mehmetçik şehit edilirken devletin gösterdiği tepkiyi eleştiren de art niyet ararım. Art niyetli değilse de çok romantik olması lazım insanın. Hayat daha gerçek ama.
Sosyal ağlarda paylaş

Devletin gösterdiği tepki cinayet işlemek oldu, çocukları öldürerek, silahsız insanları öldürerek. katliam oldu. Biz bunu eleştiriyoruz, isyanı bastırmasını değil.

İsyancı zaten silah ile geliyorsa elbette elindeki silah gücü neyse top, uçak ile karşı koyarsın bunun mantığı var. Buna birşey demiyoruz. Zaten isyancılar yakalandı asıldı olayda.

Dersimdeki hadise farklı, katliam oldu diyoruz. Silahsız insanlar öldürüldü diyoruz. İsyanla alakası olmayan kadınlar çocukalr öldürüldü diyoruz. Bunu idrak edemiyorsunuz.

Bunun romantiklikle ilgisi yok.
Sosyal ağlarda paylaş

eger sistematik bir şekilde devlet bunu yaptıysa,öyleyse gercekten law bu utanç verici durum araştırılmalı ve o insanların akrabalarına tazminat / özür vs. devlet ne gerekiyorsa yapmalı,fakat sen de kabul edersin ki filler sevişirken olan cimlere olur,bir kaç sivil vs. elbet ölecek,savaşın gercegi bu,keşke olmasa.
Sosyal ağlarda paylaş

Bir kaç sivil ölebilir ile binlerce sivil öldürülür arasında çok büyük bir fark var. Tanık beyanalrı ortada, arşivleri açsak ne yazacak arşivlerde şunları katlettik diye bir kayıt geçmez merak etmeyin.

Kaldı ki ben inanıyorum yapıldığına, dediğim gibi bu ülkede işkencede var, failli meçhullerde var, devletin bekası altında garip bir takım oluşmlarda var. Hepsi biliniyor, avrupa insan hakları mahkemesinde yapılan yargılamalar ve mahkumiyetler belli, insan hakları ihlallerinde en çok ceza alan tazminat ödeyen ülkeyiz. Varın gerisini siz düşünün.

Hayat gerçek ve acımasız, ama işte mağdur olduğunuzdada aynı şekilde olgunluğu bekliyorum. Biri gelip kafanıza odun ile vurup sen tehditsin dediği zaman aynı olgunluğu gösterirsin, zaten ülkenin gittiği yol belli yakında burdaki herkes "devlet" için sakıncalı hale gelecek AKP sağolsun. O zamanda o devlet %50 elli desteği ile sen benim için tehditsin dediği zaman rica ederim aynı olgunluğu gösterin.

Zor olan her türlü insan dışı muameleye karşı durmakta, karşı tarafa yapılsa dahi.
Sosyal ağlarda paylaş

Komisyon kurulsa araştırma yapılsa bile insanların çıkacak sonucu kabullenmesi çok zor. Ne sonuç çıkarsa çıksın mutlaka o komisyonun taraflı olduğunu iddia edecekler çıkacatır.

Kafa yapıları değişmediği sürece gibi laflar etmek de gereksiz ama olması gereken bir tarafın zamanın şartlarının ne gerektirdiğini farketmesi, diğer tarafın da abartıya kaçılmış olabileceğini anlaması.

Şaka maka ilk vizeyi de yalan edicez gibi duruyor, şans dileyin patiler :D
Sosyal ağlarda paylaş

Atatürk çok sıkılmıştı bir gece arkadaşlarıyla içerken kalkın şunları asalım keselim bize de meze olur dedi gibi bir dersim katliamı anlatılma yolunda emin adımlarla ilerliyor saf solcular.

Sanki orda burası bizim buraya karışmayacaksın diyerek onlarca askeri katleden dersimliler degil sanki o bunu yapanın eşi kızı annesi degil ölen 'masum kadınlar çocuklar' sanki o molotoflu ergenler gibi orda ki askere kafan tutan çocuklar degil. Görende 5 aylık bebegi alıp kafa attı dirsek geçirdi falan zannedicek. Sorsan kıbrısta yapılanları umursamaz daha yeni ama buna olay yaratır.

Günümüzde solcu olmak çok kolay türkiyeye ne geçirsen kar bu devirde Türk olmakta zor diyecegimde Türk olmak ne zaman kolay oldu ki mollalar yapar kalan bize kalır her seferinde. Deveyede biniyoruz zaten.

Beyler kendinize gelin eşitlik aşkıyla ağır kürt faşizmi yapıyorsunuz hitler bile bugun türkiyede ki solcuların kürt mantıgı kadar faşist olamadı.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...