Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

biri bana şu i5 i7 işlerini anlatabilir mi?

Aket-Atum

Öne çıkan mesajlar

386 DX2 ve 4mb simm ram'e windows 95 kurmanın dayanılmaz hafifliği gibi olmuyor. O tadı yakalayamıyorsun. :D

Artık megahertz dışında işin içine önbellek, işlemci mimarisi ve saat frekansları girdi devreye. Konu çok uzun. Anlatılabilecek gibi de değil hani.

Aç oku ne nedir.

www.intel.com
www.amd.com
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
oyun oynuyorsan çok masaüstünde i5 ya da i7 al, ağır rendering-encoding filan yapıyorsan i7 al, düzüstü ise oyun oynuyorsan i5 oynamıyorsan i3 ya da p6200 al, masaüstünde oyun oynamıyorsan i3 al. masaüstünde p6200 var mı bilmiyorum. var mı?
Sosyal ağlarda paylaş

abi bende de p4 3.0 ghz var hepsine koyar :P şimdi modeller arasında hyperthreading, turbo boost gibi özellikler eklenip değişiyor. işlemci çarpan sınırı falan genişliyor. sonracıma mimari farkı var dehşetengiz optimizasyonlar. sandy bridge sanırım mevcut en iyi mimari, bi de bunun ivy-bridgesi geliyormuş. ha bir de 2-4 çekirdek arası değişen modelleri var. öyle öyle işte.
Sosyal ağlarda paylaş

Artariel said:

abi bende de p4 3.0 ghz var hepsine koyar :P şimdi modeller arasında hyperthreading, turbo boost gibi özellikler eklenip değişiyor. işlemci çarpan sınırı falan genişliyor. sonracıma mimari farkı var dehşetengiz optimizasyonlar. sandy bridge sanırım mevcut en iyi mimari, bi de bunun ivy-bridgesi geliyormuş. ha bir de 2-4 çekirdek arası değişen modelleri var. öyle öyle işte.
aynen şuanda ve son 8 senedir falan kullandıgım mevcut desktopum p4 3ghz :) emektar çok bomba ya yılmak bilmiyo, arada cpu fanı, kasa fanı falan iflas etti, ekran kartı falan gitti ama işlemci ve anakar bana mısın demiyo
Sosyal ağlarda paylaş

Bunun icin microarchitecture lara bakman lazim.
Soyledigin islemciden bu yana (intel cephesi icin konusuyorum, amd ye girersek cikamayabilirim ufak bi wot la dahi)

core -> (65nm 45nm) Conroe ve kentsfield - Wolfdale Yorkfield (bildigimiz core duo, core 2 duo)
Nehalem -> (45nm) Nehalem ve westmere (i serisinin gelisi)
sandy bridge -> 32nm 22nm) sandy ve ivy

core da, daha verimli ve sisman cache uniteleri, daha dusuk cycle larda daha verimli calisacak islemciler geldi, cift cekirdek geldi, fakat bunun karsiliginda p4 lerde bulunan hyper threading gitti level 3 cacheler gitti. Hala FrontSideBus kullaniyorduk, ram hizi ve cycle lar sistemin tumu icin buyuk sikintiydi.

Nehalem ile birlikte memory controller islemciye tasindi, FSB haliyle kalkmis oldu. Hyper threading geri geldi neredeyse 4 sene ardindan. PCIE ve DMI islemci icine tasindi kuzey koprusunun gorevi ve isinimi azaldi. 2 ve 3 kanal ram geldi.

Sandy bridge de level 3 cache geldi, entegre grafik islemcisiyle paylasilacak sekilde. geri kalan ivir zivir ise yazilimsal ve verime yonelik gelisimler.

i3-5-7 de her mobil, masaustu, microislemci nesli vb farketmekle birlikte en genelgecer hali heralde;
i3 cift cekirdek
i5 quad
i7 quad w/ hyper threading seklinde. Elbette seriler cok farkedebiliyor. eksikleri var, fazlalari var.
Sosyal ağlarda paylaş

Bildiğim kadarıyla yeni nesil i5'ler quad'ken, eski nesil i5'lerde 2 çekirdek + hyperthreading olabiliyor; sakat bir durum. İşlemcinin modeline doğrudan intel'in sitesinden bakarak görmek gerek ne olduğunu. Yoksa quad diye yuttururlar.

Ayrıca i3'lerde de 2 çekirdek + hyperthreading mevcut olabiliyor. Dediğim gibi, modeli aratmak gerek.
Sosyal ağlarda paylaş

abi şimdi bişey sormk istiyorum benim işlemci core 2 duo e6860 işlemci 775 soket ,şimdi anakartım 775 soketi deskteklediği için core 2 quad bi q9700 falan alsam gene 775 soket haliyle bf3 oynarken çok farkedermi yoksa yeni nesil i5 veya i7 almak mi mantıklı olur sonuçta onlarda 4 çekirdek ama o zaman hem anakartı hem ramları değiştirmem gerekecek çok tuzlu olacak yani kısaca 775 soketli bir 4 çekirdekli işlemciyle sistemi kotarsam yetermi bf3 için demek istiyorum?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...