Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Adalet anlayışında kısasa kısas

Napolyonn

Öne çıkan mesajlar

adalet konusunda çok fazla tartışma var ama benim merak ettiğim kısasa kısas ı savunuyor musunuz?

yani tecavüz eden birisinin kısırlaştırılması, başkasının canına kast edenin idam edilmesi gibi tamamiyle başkasına hak gördüğü kötülükleri kendisine yaşatma anlayışını haklı buluyor musunuz?

ayrıca bu şekilde uyuşturucu kaçakçılığı, tecavüzler ve terör azalabilir mi?
Sosyal ağlarda paylaş

kısasa kısas değil ancak bazı ağır suçların cezalarının gerçekten ağır biçimde verilmesinin net olarak suç özelinde belirtilmesi lazım. ayrıca yasayı dolanma, yasal boşluk gibi durumlarda hakimin taktir yetkisinin bulunması lazım.

öyle ağır suçlar görüyoruz ki verilen cezadan kimse tatmin olmuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

hayır, olmamalı ama sufi'nin dediği gibi bazı ağır suçlarda cezanın komik kaldığı durumlar var. seri katile 2000 yıl hapis veriyorlar (bir-iki ömrü geçmişse süresi orada başka birşey düşünülmesi lazım) ya da norveç gibi 31 yıl limiti var, anders er-geç salınacak filan.
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi said:

kısasa kısas değil ancak bazı ağır suçların cezalarının gerçekten ağır biçimde verilmesinin net olarak suç özelinde belirtilmesi lazım. ayrıca yasayı dolanma, yasal boşluk gibi durumlarda hakimin taktir yetkisinin bulunması lazım.

öyle ağır suçlar görüyoruz ki verilen cezadan kimse tatmin olmuyor.

hakime taktir ve yasa yaratma yetkisinin verildigi hukuk sistemlerinde (common law) daha buyuk problemler cikiyor. Bazen haklida olsa yasada acik olusturmamak icin kisi davayi kaybedebiliyor. Cunku bu sistemde, dava sonuclari direk yasayi teskil ediyor.

bu noktada hakimlerin kisisel hukuk anyalislari cok etkili oluyor riskli mesele. Common lawun oldugu ulkelerde de acaba yazili hukuka mi gecsek dusuncesi tartisma konusu.
Sosyal ağlarda paylaş

glatheros, yazdıklarını zaten düşünerek ilk mesajımda hakimin kararının son karar olmadığının da garantilenmesi, oluşmuş içtihatların sorgusuz sualsiz yargıtaylarda uygulanmasının engellenmesi gibi durumları da yazıcaktım ama uzamasın diye kısa bırakmıştım. dediğin tehliker var tabi ki ama önlemleri de var, alınabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi said:

glatheros, yazdıklarını zaten düşünerek ilk mesajımda hakimin kararının son karar olmadığının da garantilenmesi, oluşmuş içtihatların sorgusuz sualsiz yargıtaylarda uygulanmasının engellenmesi gibi durumları da yazıcaktım ama uzamasın diye kısa bırakmıştım. dediğin tehliker var tabi ki ama önlemleri de var, alınabilir.

Hani cok super bir hukuk sistemimiz olsa kabul edilebilir de, birak boyle olmasini, hic yakinina bile yaklastigimizi gordun mu abi ulkecek ?

Osuruktan sebepler yuzunden binlerce insan hapis yatti ve hala yatiyor. Hani hayatlari zehir oldu ya da oluyor da en azindan canlarini almayin, sag birakin.
Sosyal ağlarda paylaş

@sufi

alt mahkemelerde alinan kararlar yuksek mahkelemeleri baglamiyor.

precedente tehlikeli birsey onlemi filan yok onun. Parlementonun genelge cikarmasi gerekiyor konan yasanin degismesi icin.

hakimlere yasa yapma yetkisi vermeden de esneklik saglamak mumkun degil, o zaman millet benim davam x sehrinde gorulsun oranin hakimi y sucuna z uyguluyor demeye baslar.

@di

turkiyede ki adalet sisteminin aksakliginin ve tutukluluk surelerinin uzunlugunun sorumlusu adelet sistemi icinde bulunan hakimler ve avukatlar degildir. Yasalari tasarliyan meclistir. Yarginin gorevi yasalara uymak ve onlari uygulamak ne cogu ne azi.
Sosyal ağlarda paylaş

söylediğin tehlikeleri inkar etmiyorum. zaten hukuk sisteminin evrildiği bugünkü durum söylediğin tehlikelerin hatta direk bu olayların olmuşlarının sonucu. ama ben gelinen noktayı doğru bulmuyorum. yazılı kurallara tam olarak yazılı şekliyle uymanın getirdiği sorunlar da var ki en büyüğü yasal boşluk denen durum. hakimlerin yetkisinin yasa yapmaya ulaşması değildi kastım ama oraya gider bu durum o da doğru.

arada bir çözüm bulunması lazım. daha detaylı ve yetkinin kullanımının, sınırının belirlenmesi gibi kontrol mekanizmalarıyla ya da aklıma gelmeyen başka mekanizmalarla sağlanabilir. hukuk bilgim tecrübem yetmez daha detaylandırmaya.

yoksa juristokrasiye prim verme gibi bi niyetim asla olamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

enteresan bir yaklasim. evet hakim hukuk yaratabilir turkiyedede. yargitay ozellikle.

fakat bu common lawdaki gibi degil. arada buyuk bir ucurum var.

sistemin bozukluguna gelince, bugun turkiyede hukuk fakultesi ve tip fakultesinden bol fakulte yok. iki sistemde su an bozulmus durumda. Yetersiz egitim duzeyine sahip insanlari avukat hakim savci yapan sistemin hatasi o. O adami oraya getirenin sucu.

anadolunun x yerinden belli dogmalarla cikmis, ufkunu genisletecek deneyimlere sahip olamamis bir insan toplumun yargi sisteminde yer alinca cok normal o. Fakat gene suc bu insanlarin degil, onlari o sekilde oraya getiren Milli egitim bakanliginin sucu. gene is mecliste bitiyor, arkadaslar artik kabul etseniz iyi olur turkiye meclis tarafindan yonetilen bir ulke, gucler ayrimi sadece kagit uzerinde.
Sosyal ağlarda paylaş

aslında o suça maruz kalmış insanlar için daha iç soğutucu bir şey kısas. yakınını öldürmüş birisinin hapishanede de olsa ömrünün sonuna kadar nefes alması zor geliyor insana. çünkü yakının o nefesi de alamıyor artık.

ama tabi insan hakları, medeniyet vs yüzünden kısas modern dünyada uygulanması zor bir ceza.
Sosyal ağlarda paylaş

hamsilipilav said:

Evet, kesinlikle olmalı.
Hayır, asla olmamalı.

only a sith deals in absolutes

Bu iyiymiş.

Hırsızın elini kesmek, insanları taşlamak falan kabile devletlerine özgü kalması gereken barbarlıklar. Ama insan canına kast edenlerin davalar politik unsur olmaması şartıyla idamını desteklerim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...