Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Askerlik Konusunda Vicdani Red Geliyor !11!!1


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
said:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, 1960’lı yıllardan bu yana süregiden kararlarını radikal biçimde değiştirerek, vicdani ret hakkını “inanç özgürlüğü” kapsamında yorumladığı kararının ayrıntıları belli oldu. AİHM, söz konusu kararında, bugüne kadar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “angarya yasağı” ile ilgili 4. maddesi kapsamında değerlendirdiği ve ülkelerin inisiyatifine bıraktığı “vicdani ret” hakkını, AİHS’nin “din ve vicdan özgürlüğü” ile ilgili 9. maddesi kapsamında değerlendirdi.

Radikal değişiklik
Karara göre, halen vicdani retçileri ağır biçimde cezalandıran Türkiye, zorunlu askerlik yapmak istemeyenler için alternatif hizmet yolları üretmezse seri AİHM mahkumiyetleri ile karşı karşıya kalacak. Avrupa Konseyi de Türkiye için yaptırım uygulama noktasına gelecek. AK Bakanlar Komitesi de Türkiye’den Aralık ayına kadar bu konuda gerekli değişiklikleri yapmasını istedi. İnsan Hakları Ortak Platformu’nun, yarın sunacağı İzlem adlı elektronik bülteninin “Vicdani red” özel sayısında, Türkiye’yi de etkileyecek olan “Ermenistan-Bayatyan kararı”nın tam metni ve sonuçları yer aldı.
2002-2003 yılları arasında Yehova Şahidi olması nedeniyle askerlik yapmak istemeyen, “vicdani retçi” olması nedeniyle cezaevine konulan Bayatyan’ın AİHM’de açtığı dava temmuzda sonuçlandı. Dava nedeniyle savunma gönderen Ermenistan, başvurunun AİHS’nin din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin 9. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğini, AİHM’nin de geçmiş kararlarında bu yolu kullanmadığını belirtti. AİHM ise kararında, öncelikle, Ermenistan’ın işaret ettiği bu içtihadın değiştirilmesine gerek olup olmadığını tartıştı. Mahkemenin reform ve ilerleme yönünde bir engele dönüşmemesi gerektiği kaydedilerek, neden içtihat değişikliğine gidildiği anlatıldı.
Kararda, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’nun ve AİHM’nin bugüne kadar, askerlik yapmayı reddeden vicdani retçilerle ilgili ülkeleri düzenleme yapmaya zorunlu kılmadığı anımsatıldı. AİHM, bu içtihadın tekrarlandığı son kararın 1995’te alındığını anımsatarak, geçen sürede hem Avrupa Konseyi üye devletlerinin iç hukuk düzenlerinde hem de uluslararası alanda önemli gelişmeler olduğuna dikkati çekti.
Kararda, 1995’ten sonra 19 devletin, vicdani ret hakkını iç hukuk düzenine soktuğu, gelinen noktada Türkiye ve Azerbaycan dışında bu hakkı tanımayan konsey üyesi ülke kalmadığı vurgulandı.

‘Fikirbirliği oluştu’
Tüm Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında fikir birliği oluştuğunun belirtildiği kararda, Ermenistan’ın da bu konuda tasarı hazırladığı ve yasalaştıracağı ifade edildi. BM ve AB’nin de vicdani ret hakkını tanıdığına işaret edilen kararda, Avrupa Konseyi içinde hem Parlamenterler Meclisi (AKPM) hem de Bakanlar Komitesi’nin üye devletlere vicdani ret hakkı tanımaları çağrısında bulunduğu ve bu hakkın tanınmasının örgüte yeni üyeler alınmasında bir ön koşul hâline geldiği ifade edildi.

İnanç özgürlüğü anlatıldı
Davanın açıldığı dönemde, 18-27 yaş arası erkeklere zorunlu askerlik yaptıran Ermenistan’ın askerliğe alternatif bir hizmet yolu sunmadığı anlatılan kararda, din ve vicdan özgürlüğünün, ateistler, agnostikler, septikler ve dinle ilgilenmeyenler için de değerli bir varlık olduğu vurgulanarak, şöyle devam edildi:
“İnanç özgürlüğü, diğerlerinin yanı sıra dini inançlara sahip olup olmama ve bir dinin gereklerini yerine getirip getirmeme özgürlüğünü de zorunlu kılar. Devletin tarafsız ve adil olma görevi, devletin dini inançların meşruluğunu veya bu inançların ifade edilme yollarını değerlendirmesine yol açacak herhangi bir yetkisiyle bağdaşmaz.”
Kararda, Ermenistan’daki sistemin, istisnalar sağlamadığı için dengeli olmadığı belirtilerek, herhangi bir zorunlu askerlik sisteminin yurttaşlar üzerine ağır bir yük getirdiği vurgulandı.


Türkiye’ye süre


Türkiye, vicdani retçi Osman Murat Ülke’nin askerlik yapmayı reddettiği için sürekli olarak cezalandırılması nedeniyle AİHM tarafından tazminata mahkum edilmişti. bianet’te yer alan habere göre, cezaevine girmemek için halen kaçmak zorunda kalan Ülke’nin mağduriyetinin giderilmesini isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin benzeri ihlalleri önlemek için yasal önlem almasını ve komitenin Aralık toplantısından önce, olası düzenlemeleri kabul takvimi ile birlikte bildirmesini istedi.
Eski AİHM Yargıcı ve CHP milletvekili Rıza Türmen de kararın tüm üye ülkeler için bağlayıcı olduğunu belirterek, ülkelerin, askerliğe alternatif hizmet yolları üretmesi gerektiğini, bunların ağır olup olmamasına ise AİHM tarafından müdahale edilmediğini kaydetti.
Mesaj tarihi:
tsk asker acıgı oldugunu soylerken boyle bi düzenlemenin uygulanması en azından 'askerlikten yırtma' gibi bir duruma gelmesi bence mümkün değil. aksi halde türkiye de kimse askere gitmez bu da bir gercek

ekstra not: askerlik tabiki olsun belli eğitimler alınsın belli bir disiplin öğretilsin. ancak cepheye, bölgeye gidip aktif savaşa katılmak herkesin işi ve yetenegi değil bu da bir gercek. heleki karşında cografyayı cok iyi tanıyan ve tecrübeli, iyi donanımlı bir kuvvet varken 3 aylık egitimle hayatta kalmak gercekten zor olmalı.

onun yerine yine askerlik disiplini altında ağaç dikimleri, eğitimler, ceşitli sosyal yardımlar gibi farklı alanlara insanları yonlendirmek mümkün olabilmeli, cepheye gitmek isteyen adama da uygun bir maaş ve ona gore uygun egitim verilmeli. yani kısacası herkesin aklında olan cozüm profesyonel askerlik uygulanmalı.

böylece tsk komutan cocuklarına ders vericek veya getir götür yaptırcak ev boyatıcak adam bulabilir hemde insan öldürmeye ve öldürtmeye devam edebilir.
Mesaj tarihi:
hangi borcu ödüyoruz ve neden bunu ölmek ve öldürmek arası tercihle yapıyoruz?

açık söylemek gerekirse evet daga cıkıp bir mermiyle yok olup gitmek istemiyorum. korkuyorum. illa bir borc odenecekse yıllardır aldıgım egitim ve öğretimi aktif olarak kullanarak odemeyi tercih ederim. böylece gercekten bir faydam dokunur belki..
Mesaj tarihi:
vergini veriyorsun deliler gibi geçiriyoruz sana,yetmiyor eğitim standart ve şartlarini zorlaştriyoruz,yetmiyor üstüne herşeyi pahaliya yiyip içiyorsunz yaşıyorsunuz,yetmiyor bide bunlari sana sağladgmz için bize borclusn bilgisizce cepheye gidip öluceksiniz..
Mesaj tarihi:
apple + moonfall yazacaklarımı yazmışlar zaten

@apple

cepheye gitsen iyi bari karşına bişey çıkacak(gerçi pek farkı yok ikiside karambol ya neyse).10 tane eri karanlığın içine karakol diye bi tane barakanın içine tıkıyorlar 50-60 kişi gelip üstüne roket yağdırıyor hiçbir şey göremeden ölüp gidiyorsun.ya da en iyi ihtimalle karanlığa rastgele ateş edersin
Mesaj tarihi:
avrupa insan hakları mahkemesi zorunlu askerlige alternatifler oluşturulması gerektigine karar vermiş. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ise Türkiye’den Aralık ayına kadar bu konuda gerekli değişiklikleri yapmasını istemiş.

hoş türkiye değişiklik yapmasa nolcak. aihm de ki davalar artar. parasını öder devlet gene :D zorunlu askerligi kaldırmaktan daha ucuza geliodur eminim
Mesaj tarihi:
askerlik faydalı şeyde, verdikleriyle deil aldıklarıyla.

Askerliğini yapmış biri olarak, vicdani ret olayını destekliorm, insanlar için büyük engel. Zor bişi yani.
Mesaj tarihi:
moonfall said:

avrupa insan hakları mahkemesi zorunlu askerlige alternatifler oluşturulması gerektigine karar vermiş. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ise Türkiye�den Aralık ayına kadar bu konuda gerekli değişiklikleri yapmasını istemiş.

hoş türkiye değişiklik yapmasa nolcak. aihm de ki davalar artar. parasını öder devlet gene :D zorunlu askerligi kaldırmaktan daha ucuza geliodur eminim


Saolasin aciklama icin.

Valla benim askerlik yapma zorunlulugum kalksin da AIHM mi kaldirir, devlet mi kaldirir beni ilgilendirmez. Hayraniyiz AIHM'in.
Mesaj tarihi:
S-H said:

hayatını hiç uğruna riske atmadığı için mi ?


yok başka şeyler var askerlikte kazanılan ondan :).
ama o gitmediği için deil tercih etmediği için dedi sanırım
×
×
  • Yeni Oluştur...