Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

F klavye

xaty

Öne çıkan mesajlar

Ek$i'den alıntı

said:
f klavyenin babası ihsan sıtkı yener'le yapilan bir roportajda kendisi sunlari soyluyor:

"harf inkılabından sonra, üzerinde türkçe harflerin de bulunduğu daktilolar ithal edilmeye başlanmış. ancak, her fabrikanın klavyesinde türkçe harflerin yerleri farklı. belki 70 farklı klavye dizilişi var. 1928'de resmi dairelerin alacakları klavyelerin aynı dizilişte olmasına karar verilmiş ama o karar başarılı olmamış. 46'dan itibaren türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazdım. dp'nin yeni seçildiği dönemde, millî eğitim bakanı tevfik ileri'den randevu alabildim. onunla birlikte cumhurbaşkanı celal bayar'a gittik. 'bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim' dediler. yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kuruldu. türkçe'de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiğini tdk'nın kılavuzundan yararlanarak çıkardık. 29934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. türkçe'nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık."

"1955'ten itibaren uluslararası daktilografi ve steno yarışmaları başlamıştı. hemen biz de başvurduk ve 1956'da dahil olduk. öğrencilerim bu şampiyonalarda 28 defa dünya birincisi oldular. bu birinciliklerin 14'ünde dünya rekoru kırıldı. hatta fransızlar itiraz etmişlerdi ilkinde, 'türkler yarışma için özel olarak tertip edilmiş bir klavye kullanıyorlar' diye. 6 saat süren tartışmalardan sonra, fransızlar'a 'siz de yapın o halde özel bir klavye' dediler."

fransız her yerde fransız be kardeşim.
Sosyal ağlarda paylaş

olorin84 said:

şimdi forum kullanıcısı, mmo oyuncusu vs için f klavyenin bi önemi olmayabilir biz "ş" yerine "s" yazarız ama devlet daireleri resmi, yazışmalarda bulunan kurumlar vb yerlerde F klavye türkçe yazışmada avantaj sağlıyor bu da bir gerçek.

abi ben anlamadım şimdi

Q klavye olunca türkçe yazılamıyor mu ?
Sosyal ağlarda paylaş

aliskanlik tamamen, eski kafali bi iki tip F e alsiti diye "en super F en iyi F" diye diretiyorlar iste

daha cogu yerde turkce dil destekli Q klavye bile bulunmuyor, logitech g15 e koymadigindan iste 6 senedirmi ne ingilizce klavye ile yaziyorum

abuk subuk islerle ugrasiyorlar, verimliligi arttirmak istiyorlarsa once memurlara bi yabanci dil ogretsinler veya adam gibi bilgisayar egitimi versinler

hepsini egctim en azindan claistiklari kurumlari ve sistemelri adam gibi tanitsalar yeter lan, ne zaman devlet dairesine isim dusse genelde memura ben bisey anlatiyorum tam tersi olmasi gerekirken/ keci gibide iddea ediyorlar "biz en iyisini biliriz, memuruz" diye calistigi kurumun tuzugunu bi kere zahmet edip okumamis mankafalilar
Sosyal ağlarda paylaş

SenariouS said:

olorin84 said:

şimdi forum kullanıcısı, mmo oyuncusu vs için f klavyenin bi önemi olmayabilir biz "ş" yerine "s" yazarız ama devlet daireleri resmi, yazışmalarda bulunan kurumlar vb yerlerde F klavye türkçe yazışmada avantaj sağlıyor bu da bir gerçek.

abi ben anlamadım şimdi

Q klavye olunca türkçe yazılamıyor mu ?

yazılmıyor diyen oldu mu? f klavye yi al eline bir incele. F klavyenin yapılış amacı türkce de daha çok kullanılan harflerin tam elinin altında olması o yüzden türkçe f klavye ile daha hızlı yazılır zaten yıllardır da adliye vs gibi kurumlar eleman alıckları zaman yapıcakları sınavları hep f klavye uzerinden gerçekleştirir.

ayrıca:

• Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13.542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9.669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi.
• Bunlar Türkçe’de en çok kullanılan harflerdir. Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.

Bu arada F klavye kullanmıyorum hatta mecbur kalmazsam da kullanmam.
Sosyal ağlarda paylaş

CthuLhu said:

daha kolay nasıl oluyor açıklayabilir mi biri cidden kafam almıyor

Yazarken harflerin yerlerine göre parmakların daha az hareket etmesi önemli. Q klavye ile yazarken genelde arka arkaya aynı eli kullanmanız gerekiyor ve bu da yazımı yavaşlatıp iki el arasındaki dengeli dağılımı engelliyor. Zaten üniverstelerde (en azından bizim üniverstede diyelim ehue, belki tanırsın Ümit Hoca'yla bizim bölümden bi kaç kişi uğraşmıştı bi kaç ay) yapılan türk dili için nasıl bi klavye optimumdur araştırmalarından genelde F ye benzer bişey çıkıyor.

F klayvenin türkçenin yapısına göre tasarlanmış olmasını geçtim, Q klavyenin hikayesi yüzbaşı aşikar. Türkiye'de F daktilo kullanımı bu kadar yaygınken, bilgisayar üreticilerinin lütfedip de F tasarımı yapmaması ve hiç bi kurumun bu işe el atmaması yüzünde hepimiz Q ya alıştık. Şimdi mantıklı bir iş yapılıyor işte.
Sosyal ağlarda paylaş

Iyide globallesen dunyada sadece Turkce icin olan bi klavye sacmaligi neden. Yarin yurt disinda calismak istediginde ben F klavye biliyorum Q klavye bilmiyorum mu diceksin?
Butun dunya Q klavye ve modifiyelerini kullanirken(allah fransizca klavyenin belasini versin) biz karar verdik F klavye kullancaz nasil bi mantik.

Emre Akozun bok yemesi hep bunnar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...