xaty Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 bugün al o zaman.. kardan zararın da neresinden dönsen kardır..
Wispy Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 4 günde 40% yapmış hisseler lol. Geçmiş olsun düşürmeyecekler demekki
Grast Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 freemaniacss said: abi fizban feneri düşürecek delil nasıl yok dersin ya,neden bütün fener yönetimi içerde?herhangi bir delilsizlik olsa galatasaraydaki gibi bi olay olur,belgeler istenir,getirilir yada getirilemezdi.Delil yokla Küme düşürecek delil yok arasında farklılıklar var. Şu an daha yargılamaya geçilmedi. Yargılama esnasındada göreceksiniz ordaki bir çok kişi beraat edecek (Aziz Yıldırım'dan bahsetmiyorum). Savunma yargı esnasında en önemli etkenlerden biridir. Henüz savunmaya belge bile verilmezken. Sen nerden biliyorsun ellerinde kanıt olduğunu ? Artık bunları geçelim kimse Aziz Yıldırımı çok sağlam birşey olmadan içerde tutamaz vs gibi seneryoları. Yargı esnasında zaten avukatlar ve savcılar belli başlı bir mücadele içine girecekler onlar hakkındaki kararı onlar belirleyecek. Ama kulubü daha yargı süreci başlamadan, Savunma alınmadan küme düşürmek gibi bir komedi olmayacak. ilk günden beri söyledim İm-kan-sız.
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 İmkansız deil, hakları var. Totoları yemiyor. Kısıtlı bilginle ileri geri konuşup bir de öğrenelim falan diye ahkam kesmekten sıkılmadın mı Grast? lol IQ 150, 400 milyon ciro var ama bi işe yaramıyo demek ki
erucalavera Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 cuma gunu uefadan davet gelmis kulube cl icin, o gunden bu yana da hisseler baya yukselise gecti
freemaniacss Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 bi italya olamadıkki,çat diye düşürsünler,sonra delil yok diyenler sussun,ama bizimkilerin bi tarafları yemediği için fener resmen düşmücek.
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 o davet default olarak gelecek zaten UEFA'nın elinde kanıt olmadan. Fener'i şu halde CL'ye falan yollayamazlar, bu sene takım yollamayıp en azından iddianameyi bekleyecekler muhtemelen.
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 he oldu başkan şike suçlamasıyla içerdeyken, şüphe büyük ölçüde varken, azıcık şüphe bile varsa affetmeyin diyen UEFA'nın ligine takım yollayacaklar? Ulan memlekette kimsede 2 gram testis yokmuş be
erucalavera Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 yuzde 1 suphe varsa dusurun diyen uefa, haberturk gibi gazetelerin hayali uefasi. normalde aksi kanitlanana kadar herkes sucsuzduru benimseyen bir kurum uefa.
Holy Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 İnşallah Şampiyonlar Ligi başladıktan sonra düşeriz de 10 sene men ederler türk takımlarını.
LathspeLL Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Millet süper ya burda, mantıksızlığın doruk noktası şu thread'de var, spor diye facepalm yüzdesi düşük. Hala "suçlu", "fener şu durumdayken CL..." "delil yok diyenler sussun" falan Ogre talk, aralarında anlaşıyorlar.
Cthulhu Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 3-5 gün sorna uefa başlıyor zaten, beşliktaşın da içerde adamları var. neyin kafası bu feneri avrupaya göndermek yemez kafası?
Llama Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 CthuLhu said: 3-5 gün sorna uefa başlıyor zaten, beşliktaşın da içerde adamları var. neyin kafası bu feneri avrupaya göndermek yemez kafası? bugün açıklansa maça çıkamayız be uefa bi günde kararı verir
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Holy said: İnşallah Şampiyonlar Ligi başladıktan sonra düşeriz de 10 sene men ederler türk takımlarını. inşallah, akıllanır bazı korkaklar o zaman
Cthulhu Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 yok ondan bahsetmiyorum ben, fener düşürülmese bile şampiyonlar ligine gidemez yazmış da biri kim bakmadım ona diyorum
freemaniacss Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 fener düşürülmese cl ye gider,gittikten sonra düşürürlersede senelerce men yeriz avrupa kupalarından
tinu Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 ekşi said: tff bu aşamada, "şike ve/veya teşvik primi vardır" kararı veremez; şike ve teşvik primi iddiası ile yürütülen soruşturma henüz tamamlanmadan savcılık, topladığı delilleri türkiye futbol federasyonu ile paylaştı. tff nun eli kolu bağlı oturduğu süreçte gelen paylaşımdan sonra ise doktrinde, paylaşımın cmk. nun 157. ve 153. maddelerinde bahsi geçen soruşturmanın gizliliği ilkesinin ihlali mahiyetinde olduğu ve eylemin tck.nun 285. maddesindeki “gizliliğin ihlali” suçuna uyduğuna dair görüşten çok; delillere ulaşmış olan tff nun henüz dava açılmadan, daha doğrusu kovuşturma aşamasına geçilmeden ve savunmanın delilleri toplanmadan, savcılığın tek taraflı olarak topladığı deliller ile bir karar verip veremeyeceği yada vereceği kararın ne kadar adil ve hukuka uygun olacağı tartışılmaya başlandı. hâlihazırda tff, etik kurulu’nun raporunu hazırlaması ve tüm delillerin hukuk kurulu tarafından “tasnif edilmesi” şeklindeki “iç süreç”i yürütüyor. bilindiği üzere, etik kurulu talimatı’nın 6. maddesindeki, genel ihlallerde yapılacak soruşturmada kurulun 1 ay içinde raporu hazırlaması gerektiğine dair kısıtlaması, şike ve teşvik soruşturmasında bulunmamaktadır. elbette yaşanan süreç, liglerin başlaması gereken tarihin aşılmış olması gibi sebeple kararın bir an önce oluşturulması isteniyorsa da, burada korunması gereken yarar, “hız” dan önce, adil yargılama ile sağlanabilir. etik kurul ile hukuk kurulu’nun çalışmasının en geç 1 hafta içinde sonlandırılacağı ise tff başkanı sayın mehmet ali aydınlar tarafından açıklandı. ceza ve spor hukuku ile savunma hakkının temel ilkelerini tartışacağımız bu makalenin hemen başında, etik kurulu ile tff yönetim kurulu’nun çalışmasını sonlandırması ve bir karar açıklayacağını duyurması karşısında oluşan görüşümüzü, ayrıntıları aşağıda anlatılmak suretiyle makalenin hemen başında söylemek istiyoruz: sadece bu aşamaya kadar elde edilen deliller ışığında, etik kurul’un raporunda ve/veya türkiye futbol federasyonu yönetim kurulu kararında, herhangi bir kulüp veya kişi hakkında “şike yapılması/yaptırılması ve/veya teşvik pirimi verilmesi/alınması” suçunu işlediğine dair tespit yer alamaz. bu aşamada bahsi geçen kurullar olsa olsa “şike veya teşvik yoktur” karar verebilir. neden mi? o zaman bu görüşümüzü birazda daha ayrıntısı ile açıklayalım. etik kurulu talimatı’nın “ihlallerin incelenmesi” başlıklı üçüncü bölümündeki düzenlemeye göre etik kurulu’nun, etik davranış ilkesi ihlalinin incelenmesi (mad.5. ve 6.), ile şike ve teşvik primi iddialarının incelenmesi (mad.7.) şeklinde iki gruba ait ihlali soruşturma görevi vardır. ikinci grupta yer alan şike ve teşvik primi iddialarını, tff yönetim kurulu’nun sevki ile inceleyen kurul, çalışmasını bir rapor haline getirir ve mesele hakkında karar vermek üzere tff yönetim kurulu’na (esasında tff yönetim kurulu’na sunulmak üzere tff başkanlığı’na) sunar. nitekim şike ve teşvik primi ile mücadele etmek görevi türkiye futbol federasyonu kuruluş ve görevleri hakkında kanun ile türkiye futbol federasyonu statüsü’nün 2/i,g maddesinde belirtilmiş olan tff yönetim kurulu, 13.07.2011 günü yaptığı resmi açıklama ile konunun gerekli araştırılmaların yapılması için statü gereği 11.07.2011 günü tff etik kurulu'na sevk edildiğini bildirdi. buna göre etik kurul ve tff hukuk kurulu 11.07.2011 gününden “dosya üzerinde” çalışmaktadır. üyelerin tamamının asgari beş yıllık mesleki tecrübeye sahip hukukçulardan oluşan ve esasında incelemelerini öncelikle hukuki açıdan yapan etik kurulu, kendisine intikal ettirilen müsabakalarla ilgili olarak her türlü resmi ya da özel kuruluş, kurum veya kişilerden ve adli mercilerden bilgi ve belge isteyebilir; gerektiğinde müsabakada görevli hakemleri, gözlemcileri, temsilcileri, ilgili futbolcuları ve yöneticileri, aracı kişileri ve bunların dışında olayın aydınlatılmasına yardımcı olabilecek kişileri çağırıp dinleyebilir. bunun yanında kurul, bahsi geçen kurum, kuruluş ve kişilerle doğrudan doğruya yazışma yapmak ve tebligat çıkarmak yetkisine de sahiptir. diğer değişle kurul, önüne konulan delillerle yetinmeyip kendisi araştırma yapabilir, savunma alabilir ve ilgililerin lehine veya aleyhine olan delilleri toplayabilir. özellikle savunma hakkının sağlanması açısından oldukça önem arz eden bu düzenleme, kurulun keyfi davranmasını engelleyecek ve savunma hakkının da güvencesi olacak bir yükümlülüktür. kurulun hazırladığı rapor ve deliller doğrultusunda, dosya üzerinde incelemesini yapan tff yönetim kurulu ise, duruşma yapmadığı gibi, ek delil de toplamadan etik kurul raporu ışığında kararını oluşturacaktır. son iki paragraftaki açıklamaları birlikte değerlendirerek şunu söyleyebiliriz; tff yönetim kurulu kararının adil ve hukuka uygun olmasını sağlayacak olan etik kurul’dur. şüpheli kişi veya kulüplerin lehine ve aleyhine tüm delilleri topladıktan, savunma hakkı tanıyıp savunma delillerinin de dosyaya girmesini sağladıktan raporunu hazırlaması gereken etik kurulu’nun tek taraflı (sadece iddia makamı olan savcılığın topladığı), yeterli inceleme yapmaksızın önüne getirilen deliller üzerinden değerlendirme yapması halinde, buna dayanılarak verilecek tff yönetim kurulu kararı, hukuka ve maddi gerçeğe uygun olmayacaktır. çünkü şike ve teşvik soruşturmasını adli yönden yürüten savcılık, “kamu adına” iddia eden (ceza davasının / soruşturmanın tarafı olan) makam olarak, iddiasına dayanak delilleri toplayacaktır. savcılık bir soruşturma merci olup yargılama merci olmadığı için, şüphelilerin savunma delillerinin layıkıyla toplanması ise kovuşturma, yani dava aşamasında olacaktır. savcılık makamının bu şekilde, tek yanlı olarak topladığı, içerisinde şüphelilerin/savunmanın sadece yazılı ifadesinin olduğu soruşturma dosyası ise, etik kurul’un raporunu hazırlamasına yetecek hukuki yeterlilikte değildir. gerçekten de, sırf savcılığın topladığı deliller ile yetinilip savunma hakkı sağlanmadan, şüphelilerin savunmaları alınmayıp savunmaya ilişkin deliller de toplanmadan “şike vardır” tespitini içeren bir rapor veya karar oluşturulması mümkün değildir. etik kurulu talimatı’nın 7.maddesinde her türlü delili toplama, kurum ve kuruluşlar ile kişilerden bilgi ve belge isteme, savunma alma ve hatta duruşma hakkı bulunan etik kurulu’nun, 11.07.2011 gününden bu yana geçen 1 ayı aşkın süredir, şüphelilerin savunmasını almamış olması, tutuksuz yargılanan şüpheliler ile ilgili kulüplerinden savunma delillerini sormaması ve hatta tutuklu sanıklarla görüşmemesi (tutukluluk sebebiyle huzurda savunma alması mümkün olmayan ancak hukukçular oluşan ve şüphelilerle görüşmesi her açıdan mümkün olan 5 kişilik etik kurulu bugüne kadar tek bir şüphelinin savunmasını almamıştır) düzenleyeceği raporu daha baştan sakat hale getirecektir. öte yandan cmk. 157. ve 153. maddeleri gereğince soruşturma aşamasında uygulanan gizlilik kararı devam ettiği sürece (iddianamenin kabulüne kadarki süreç) tff yönetim kurulu’nun “delilleri tartıştığı ve açıkladığı gerekçeli bir karar” vermesi de mümkün değildir. soruşturma aşaması henüz tamamlanmadan, tff yönetim kurulu’nun kararında delilleri ifşa etmesi, kararının gerekçesinde delilleri tartışması halinde eylem, tck. nun 285. maddesindeki suça bariz şekilde uyacaktır. o halde tff yönetim kurulu’nun bu aşamada gerekçesini oluşturmak ve/veya delilleri tartışmak zorunda olmadığı, gizliliği ihlal etmeyeceği tek bir kararı vermesi mümkündür, o da “şike ve/veya teşvik primi yoktur” kararıdır. zira sanıkların lehine olan “şike ve/veya teşvik primi yoktur” kararını gerekçelendirmek ve delilleri tartışmak zorunda olmadığı için gizliliği ihlal etmediği gibi, şüpheliler lehine bir karar olduğu için savunma almak zorunluluğu da olmayan tff yönetim kurulu, ancak bu halde usule uygun davranmış olacaktır. tff kurullarının, adli soruşturma süresince yürüyecek olan gizlilik kurumu nedeniyle içinde bulunduğu açmazın farkındayız. zamanın hızla akması, futbol seyrine bir türlü kavuşulamaması ve belirsizliğin akıllarda yarattığı anlamsız olasılıkların hızla artması karşısında tff nin sığınacağı tek yer yine hukuktur. üstlendiği bu futbol organizasyonunda disiplinin sağlanması ve futbolun spor hukukuna ve ahlakına uygun oynanması uğruna tff ye tanınan geniş takdir hakkını tek sınırı da hukuktur. tff nin adaletine olan inancın oluşması ve devam etmesi için ise, yargılama konusu olayın tarafı olan kişi ve/veya kulüplerin en büyük güvencesi olan savunma hakkının sonuna kadar kullandırılması gerekir. tff nin kurulları, savunma hakkının yeterince kullanılmadığı, tek yanlı iddiadan veya delillerden ibaret olan bu durumda, futbolun asıl aktörleri olan kulüpler ve kulüplerin yönetici ve oyuncuları hakkında karar vermekten kaçınmalıdır. aksi halde sırf iddia makamının (savcının) görüşü ile hareket eder, savunmayı yok sayar, talimatta, statü ve kanunda delil toplama hususunda bu kadar geniş yetki ve hak tanınmışken bunu kullanmadan suçun tespitine yönelik bir karar verirse, bu tam anlamıyla hukuksuzluk, haksızlık, adaletsizlik olur. sonuç olarak etik kurulu’nun, soruşturma dosyasındaki delillere bakarak “şike ve teşvik vardır” tespitine dayalı rapor düzenlemesinin, tff yönetim kurulu’nun ise aynı doğrultuda karar vermesinin; gerek savunmasız yargı olmaz ilkesi, gerekse, soruşturmanın gizliliğine sadık kalmak zorunluluğu, karşısında mümkün olmadığına; bu aşamada olsa olsa, cezasızlık neticesine varacağı için savunma almak zorunda olmayacağı; delilleri açıklamak ve tartışmak zorunda da kalmayacağı (gizliliği de ihlal etmeyeceği); “şike ve teşvik yoktur” kararı verebileceğine dair görüşümüzü kamuoyuyla paylaşırız. av. engin tuzcuoğlu spor hukuku enstitüsü yönetim ve yürütme kurulları üyesi 12 ağustos 2011, istanbul uzun ama bence okuyun adam çok güzel açıklamış şu anki durumu özetle , savunma almadan tff ceza veremez diyor, bu sebeble bu gün yapacağı acıklama sike ve tesvik yoktur olacak diyor.
chagy Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 ya ne men yemesi? yok öyle bir şey. Fener gider CL'ye eğer TFF küme düşürürse, UEFA fenere 3 yıl vs ceza verir, o an gruptan çıkarır oynadığı maçlar 3-0 hükmene döner. Yok Türkiye'yi avrupa kupalarından men etmek falan hikaye. Yunanistan'da tur atlayan takımı küme düşürdüler. O takım avrupa'dan men aldı, elediği takım yoluna devam ediyor. Yok öyle UEFA bize acımaz, men eder falan hikaye.
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 UEFA da testissiz dsafdsf. Bu GS olsa da derdim bunu yani, bi ülke hakkında şike davası olan takımı senin en önemli turnuvana yollayacak, sonra "aa pardon meğer deliller yeterliymiş biz şeedememişiz" dicekler, sen bir şey yapmayacaksın ha? lol Neyse bugün de şike yoktur açıklaması yapamazlar, şike var diyecek yeterli delil yoktur, bekleyeceğiz açıklaması yaparlar. Arada fark var tinu :) spor hukuku şeysi de "tff kendi kararını verebilir yargıyı beklemesi gerekmez" diye açıklama yapmıştı. Baya döneklermiş
Rewendor Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Men etme durumu TFF'nin uefa kriterlerini uygulamaması durumunda olur. Siz nasıl bir McDolands açtığınızda o tabelayı asmak için adamların şartını yerine getirip onların burgerini patatesini satıyorsunuz, aynı şekilde TFF de UEFA lisansı alabilmek için onun belli başlı kurallarını uygulamak zorunda. Eğer UEFA şike yapıldığına ve bunun örtpas edildiğine kanaat getirirse TFF'nin lisansını dondurur, haliyle UEFA'nın hiçbir organizasyonuna giremeyiz tekrar açılana kadar. Ama şu anki durumda "örtpas yapıyorlar" kararı çıkmaz, en fazla "korkak davranıyorlar" derler. Yarın öbür gün "dava bitti fener suçlu" diye yargı kararı çıkar ve TFF hala tepkisiz kalırsa o zaman örtpas var diyip bloklarlar ama. Yunanistan'da o takım küme düşürüldü diye men olmadı, yok eğer "yaa kanıtlaris varos ama esnafise yazık köfte satamayacakloris" diyip düşürmeselerdi onlar da men alırlardı.
tinu Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 nileppezdel said: UEFA da testissiz dsafdsf. Bu GS olsa da derdim bunu yani, bi ülke hakkında şike davası olan takımı senin en önemli turnuvana yollayacak, sonra "aa pardon meğer deliller yeterliymiş biz şeedememişiz" dicekler, sen bir şey yapmayacaksın ha? lol Neyse bugün de şike yoktur açıklaması yapamazlar, şike var diyecek yeterli delil yoktur, bekleyeceğiz açıklaması yaparlar. Arada fark var tinu :) spor hukuku şeysi de "tff kendi kararını verebilir yargıyı beklemesi gerekmez" diye açıklama yapmıştı. Baya döneklermiş okudunmu yazıyı sen?? tff kendi kararını verebilir, ama savunma alması lazım diyor, sadece savcının iddaları ve savcının hazırladığı deliller ile karar veremez diyor bu hukuk dışı olur diyor, tff yada etik kurulu ifade alma hakkı var, bir takımı savunma almadan düşürmek yada avrupa kupalarından men etmek , uefa nın da kurallarına da aykırı, biraz cık üstünüzdeki formadan arının da mantıklı bakın olaya ya, bir savcı senin suçlu olduğuna inanıyor sana karşı deliller hazırlıyor, ve başka bir kurum da bu savcının hazırladığı delillere bakarak sana dönüşü olmayan bir ceza veriyor, sen bunu kabul edermisin, suçlu olsan bile kendini savunmak istemezmısın?
DoGMeaT Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 fener düşmesse bazı arkadaşların verdiği onca emek boşa gitcek verdikleri "kesin istihbarat aldım düşcek işte" haberleri yalan olcak hatırlı tanıdıkları yalancı cıkcak ona üzülüyorum.
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2011 @tinu: Savcılık deliller "hazırlıyor" ne demek yahu? Delil toplar savcılık, hazırlamaz. Hukuksuz olduğu konusuna katılmıyorum ayrıca. Ortada açık ve net delil varsa savunmaya gerek yop, "yaptım ama şundan yaptım" diyebilir max. İnkar edemeyeceği delil varsa savunma almadan gereği yapılır, ne kadar ceza vereceğine karar vermiyorsun zaten en hafif cezası küme düşürme. Onun savunması mahkemeyi bağlar, hafifletici sebep sunarsa yatacağı yıldan düşerler.
Öne çıkan mesajlar