Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Quantum Fiziği


Gimli

Öne çıkan mesajlar

Quantum'la ilgili kafama takılan ufak bi soru var.

Bildiğiniz gibi, quantum fiziği, parçacık hareketlerini açıklayan kurallar dizisidir. Bu kuralların ispatı içinse kabaca, birden fazla evrenin varlığı gerekmektedir (Stephen Hawking'in birkaç kitabını karıştırdığımda yanlıs hatırlamıyorsam 13 evrenden basediyordu).

Diğer taraftan, bu işin bilim-kurgu boyutunda işlenmiş şekli daha çok, paralel evrenler olarak. Yani anladığım kadarıyla; farklı şekillerde gelişme ihtimali olan bir olayın her farklı sonucu için bir evren bulunmaktadır.

Yani, okuldan eve gelirken bakkala uğramayı düşünüp uğrarız. Bu bir evren oluşturur, bakkala uğramayı düşünüp vazgeçip eve gittiğimiz de bir evren vardır vb.

(Tabii böyle bakınca, olay sanki partikül fiziğinden günlük yaşayışa çok saçma bir analoji yapmaktan ibaretmiş gibi duruyor. Bu konuya hakim biri varsa aramızda aydınlatırsa çok sevinirim)

Sorum şu, aslında quantumdan çok bir mantık/felsefe sorusu;

İki kişi var elimizde, biri karşısına gelen her konuda çok bağnaz ve çok kararlı. Karar vermek durumunda kaldığında anlık davranıyor ve öngörülebilir bir davranış sergiliyor.

Diğeriyse her konuda kararsız biri. Çoğu zaman karşılaştığı sorunlara çok fazla çözüm düşünmekten çözüm üretemiyor. Başına gelen her olayda birden fazla olasılığı hesaba katıp, her olasılığın da oluşturacağı yeni olasılıkları düşünüyor.

Şimdi;

Eğer quantum mekaniği, düşündüğümüz her farklı yol/yön için farklı bir evren oluşur diyorsa, hiçbir olayı çözümlendiremeyen kişinin kainattaki etkisi, olayları çözen ve sonuçlar üreten kişiye oranla az mıdır yoksa fazla mıdır?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...