Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hayvancılık bitiyor...

roket adam

Öne çıkan mesajlar

Diyorsunuz ki, yem, bakımı, suyu, ıvırı zıvırı... Eyvallah kabulümdür. Benim itirazım olan nokta zaten üreticinin fiyatı değil. Aradaki ensesi kalınlara... Adamlar 17den aldığı etin kilosunu (canlı hayvan), sakatatlarını da ayrıca satarken, etin kilosunu tüketiciye 30tl'ye gelecek kadar karlandırmaları...

17 nerede, 30 nerede... İşin pisliği burada. Deseler ithal et 10 lira, yerli et 20 lira, ben de yerlisini alırım. Üreticinin aldığı karda zerre gözüm yok. Ama 300 kiloluk hayvandan 3.900 kar eden bir sistem var piyasada.
Sosyal ağlarda paylaş

Loxias said:

Ayrıca tabi ki tüketici olarak 5 lira olanı alacaksın. Yerli üreticin de batacak. Ama sonra ülkede hiç bir büyük baş hayvan rezervin kalmadığında ithal eti satanlar "gardaş etin kilosunu 40 lira yaptık istersen alırsın" dediğinde de seve seve onuda alacaksın.

onu derse 2-3 aya zaten yine garanti şekilde bir yerli girer 30a satar bunlarda 20 ye indirir, sorun değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Loxias said:

Türkiye'de etin pahalı olması normal bir durum. 30 lira olur mu orasını tam bilemiyorum. Mazor çok pahalı, vergiler çok, yemler genelde yurt dışı kaynaklı. Onlarda da vergiler fazla. Anlayacağınız hayvan beslemek zor iş.

Geçen yorumları okuyorum hürriyetteki. Adam diyor ki "amerikada et 4$ siz satıyorsunuz 30 liraya, halk heralde ithal et alacak. satın 4$a sizden alalım"

şimdi bu mantıkla insan sormalı, amerikada mazot ne kadar, yemler ne kadar, vergiler ne oranda. Adam kilosunu 20 ye üretiyorsa 15 e satacak hali yok.

abi yemin türkiyede üretilmemesini anlayamıyorum.NEden fabrikası kurulmuyor dev bir hayvancılık potansiyelimiz var aslında.Nüfus bol,eti çok seviyoruz.Valla param olsa yem fabrikası kurarım.
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

30 lira da insanfızlık ama
Et tabi yurt dışına göre pahalı olacak mazot yem vs geyiğine ama bu kadar mümkün değil.

Canlı hayvanı satan bi miktar kâr ediyor.
Ondan canlı alan kesimhaneye kârla satıyor.
Kesimhane sakatatını bilmemneyini hep kârla başka yerlere satıyor.
Alanlar kâr koyup dağıtıyor kasaplara.
Kasaplar da kâr koyup halka sunuyor.

Çok fazla aracı var ve aracılar çok fazla kâr koyuyor.

Aynı balıktaki gibi. Tezgahta kasası 50 lira olan balığı balıkçılar kabzımala 10 liraya falan satar. 20 olsun. Dikkat edin zengin olanlar (istisnalar hariç) balıkçılar değil kabzımallardır hep.

abi sinaritin mercanın kilosu 35-45 lira arasında değişir.Babamlar balıkçılık yapıyor oradan biliyorum.Tezgahta ne kadar acaba merak ettim herhalde 60-70 falan kilosu.Zaten normal insan yiyemez restorana gidip bana 2 kiloluk sinarit falan verin diye...
Sosyal ağlarda paylaş

RamsesII said:

abi sinaritin mercanın kilosu 35-45 lira arasında değişir.Babamlar balıkçılık yapıyor oradan biliyorum.Tezgahta ne kadar acaba merak ettim herhalde 60-70 falan kilosu.Zaten normal insan yiyemez restorana gidip bana 2 kiloluk sinarit falan verin diye...

Benim de eniştem balıkçı, dedelerinden beri bu işi yapıyorlar falan. Oradan biliyorum.

Et işi tavuk dışında böyle sanırım. Balık da işte dediğim gibi. Ki bi gece balığa çıkmanın maliyeti bile ne kadar yüklü. Mazotu tayfası tayfanın yemeği.. Cihazları desen bu zamanda orta kalitede bi radarın en ucuzu 200k lira dan az değil. E motorun her yıl bakımı var. Balık olsa da olmasa da tayfaya yevmiye veriyorsun, pay olayı var, var oğlu var..

Ama kazanan kabzımal işte. Masraf işi asıl yapanda. Et işinden de canlı hayvanı satan kazanmıyor ki. 30 liralık etteki kârın tamamını hayvanı ilk elden satan kazansa hayvancılık ülkesi olurduk zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

etin avrupaya gore pahali olmasinin sebebi domuz olayi biraz
domuz yenmediginden talep az

bide bizdeki cagdisi uretimden biraz olusuyo
dogru duzgun sirketlesmis uretici yok
diger ulkelerde bizim 300 ureticinin urettigi hayvani bi uretici uretiyo
sabit fiyatla maliyetleri felan dusurerek
yane biraz kapitalizme uyup kucuk ureticinin yerini buyuk ureticiler almali
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

e tamam, biz de tüketiciyiz, kalite ve fiyata göre alacağımız ürünü seçeriz. aynı kalite bir tarafta 30 bir tarafta 5 liraya satılıyorsa doğal olarak 5 lirayı seçeriz?

özellikle özal devrinde bu fikir kullanıldı, şimdiki durumun bu halde olmasının da nedeni o.

"yurtdışında 5 liraya satılıyorsa, ben niye 30 liraya üreten üreticimi umursayayım ki, keriz miyim arkadaş ben?"
zihniyeti.
oysa "niye adam 5 liraya satabiliyorken ben 30 liraya satmak zorunda kalıyorum" diye düşünmeye gerek yok.
çünkü o zaman aklını çalıştırmak, sorunları düzeltmek zorunda kalacaksın.
boşver, çok zor iş...
Sosyal ağlarda paylaş

serbest piyasa değil mi? ben aldığım ürünün kalite & fiyatına bakarım.

Hayvancılığın ölmesi, etkileyeceği diğer sektörler ve sonucunda oluşacak işsizlik hükümetin problemi. Çözsün, işinin adı ne. Çözemezse fiyat artmadığı, kalite düşmediği surece bence problem yok.

üreticinin aracıya para kaptırıp ezilmesi kendi zekasıyla doğrudan bağlantılı orada da problem yok. Ne kadar zeka, o kadar para.
Sosyal ağlarda paylaş

abi bizde et tabi pahallı olur. o sektörde kim çalışmak ister.
barda hatun sorar "ne iş yapıyorsun" "inek b.ku temizliyorum"
bizler en iyi tarımı farmville de yaparız gerisi yalan.

Şaka bir yana, 2-3 yıl önceki ciddi kuraklık, kışın kar yağmaması vs, yem fiyatlarını oldukça artırmış. Asıl sorun, hayvancılığın çok büyük bir kısmının zamanında güneydoğuda yapıldığı, ordaki durum malum, boşaltılmış 23432 tane köy.

İşin içinde az kişi olunca büyük bosslarda istedikleri gibi fiyat veriyorlar, herşeye immun yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

Rewendor said:

e tamam, biz de tüketiciyiz, kalite ve fiyata göre alacağımız ürünü seçeriz. aynı kalite bir tarafta 30 bir tarafta 5 liraya satılıyorsa doğal olarak 5 lirayı seçeriz?

özellikle özal devrinde bu fikir kullanıldı, şimdiki durumun bu halde olmasının da nedeni o.

"yurtdışında 5 liraya satılıyorsa, ben niye 30 liraya üreten üreticimi umursayayım ki, keriz miyim arkadaş ben?"
zihniyeti.
oysa "niye adam 5 liraya satabiliyorken ben 30 liraya satmak zorunda kalıyorum" diye düşünmeye gerek yok.
boşver, çok zor iş...

rew tüketiciden bahsetmiş.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

Rewendor said:

zihniyeti.
boşver, çok zor iş...

hayır, gerek yok çünkü o iş benim işim değil. Ben mühendisim, doktorum, avukatım, işçiyim, askerim, polisim, memurum ya da herhangi başka bir meslek sahibiyim. Paramı kendi işimle kazanırım, hayatımı düzgün yaşamak için de en iyi bildiğim şekilde harcarım.

Başkaları 5e satarken niye bizde 30a satıldığı beni değil bu sektörün içindekileri, üreticiyi, tedarikçiyi, aracıyı, yöneticiyi ve devleti ilgilendirir. Sorun onların sorunudur, çözümü bulmak da onların görevidir. Benim ne işim ne de görevim bu. Ben alışverişe çıkarım, kalite ve fiyat olarak kendime uygun neyse onu alırım. Kafamı çalıştırmayı, çözüm bulmayı kendi işimde, kendi görevimde yaparım. Bu kadar basit.

Her sektörün her sorununa kendim çözüm arayacaksam bu işlerle uğraşması, beni temsil etmesi ve sorun çözmesi için o siyasi iktidarı niye seçiyorum? Oturup kendim yapacaksam manası ne yani? Ben seçerim o çözüme uzlaşmaya gider, beğenmiyorsam bir sonraki seçimde başka bir tanesini denerim. Kusra bakmayın da oturup normal vatandaştan bu spesifik soruunları çözme beklentisine girmeniz saçma.
Sosyal ağlarda paylaş

shapshal said:
rew tüketiciden bahsetmiş.

ben zihniyetten bahsediyorum.

tüketici olarak bulamazsın zaten "pahalı" et istesen de...
özel olarak ararsan tabii o ayrı.

piyasadaki etlerin fazla olmasının nedeni ise,
"yurtdışında 5 liraya satılırken ben niye 30 liraya üreteyim, gidip 5 liraya alırım" mantığından dolayı türkiyede üretilen etlerin pahalı olarak kalması ve böyle devam etmesi.
ondan bahsediyorum.

Rewendor said:

e hükümetten bahsediyorsa benim mesajımı niye alıntılıyor, üstelik alıntı yaptığı kısım "ben tüketiciyim" cümlesiyle başlıyor. Daha açık nasıl yazalım?

ben "5 liraya varken 30 liraya niye alayım" zihniyetinden bahsediyorum.

ha alıntılamam rahatsılık verdiyse özür dilerim :D
Sosyal ağlarda paylaş

e tamam zihniyetten bahsediyosun da, o zihniyeti bir tüketicinin takınmasını söylemiştim ben, sen hükümet diyosun, arada ciddi fark var.

tüketicinin ne işi ne de görevi bunu düşünmek. normal halk ya da esnaf sonuçta bu, yapacağı iş ucuzu iyisi neyse onu almak olacak. Oturup et fiyatı sorununu çözecek halimiz yok, hükümetle üreticiler kendi aralarında çözsünler onu.

Ki zaten tam tersine insanların 30 liraya et almaması sorunu çözmeye yarar. Herkes inadına 30 liraya alıyo olsa "ne de olsa sistem işliyo" diye dokunmayacaklar. Şimdi en azından rekabet edebilmek için fırsat ararlar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...