Longshanks Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 abi ahahah dsfdsfds CcC Ivedik Reyis CcC TR Voted for Turkey Turkey (1 hour 38 minutes ago) Israile (To Israil): Bu laflar boy boy siksin seni kovboy (these words are lenght lenght, may a cowboy f*ck you). Bu laflar yokuş aşağı girsin sana dinazor taşağı (these words are downhill, may a dinasour ball enter to you). Bu lafları atlattık, ananın götünde şampanya patlattık (we jumped off these words and blew up champagne in the arse of your mom). ccc inci siker ccc (ccc inci fu*ks ccc) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 RRa senin gibi düşünenler için zamanında ünlü bir generalin söylediği bir laf var. "Tüm erlerimin kafa yapısı olarak senin gibi olmasını isterim. Ancak hiçbir subayımın senin gibi olmasını istemem" diye. Çok anlamlı bir söz :) Bi araştır bakalım kimin lafıymış neden söylemiş :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
khalad Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 Longshanks said: abi ahahah dsfdsfds CcC Ivedik Reyis CcC TR Voted for Turkey Turkey (1 hour 38 minutes ago) Israile (To Israil): Bu laflar boy boy siksin seni kovboy (these words are lenght lenght, may a cowboy f*ck you). Bu laflar yokuş aşağı girsin sana dinazor taşağı (these words are downhill, may a dinasour ball enter to you). Bu lafları atlattık, ananın götünde şampanya patlattık (we jumped off these words and blew up champagne in the arse of your mom). ccc inci siker ccc (ccc inci fu*ks ccc) okurken yarıldım adgkasdgmdsgsd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
khalad Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 said: Alex Observer (34 minutes 22 seconds ago) First of all PEACE, I love Turkey and I love turkish people,But Erdogan already making from your country Iran 2. Regarding flotilla, i think u were doing the same, imagine your self, Israeli people send support to PKK. And when turkish solders are trying to stop them, this peaceful activists attacks them with cold weapon, do u think the result could be different??? adam güzel başlamış sonra gidip pkk ile hamas'ı bir tutmuş ilginç israil'li bir genç Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 pkk ile filistin'i bir tutacak kadar cahil insanlar hiç bu konuları tartışmasın da. ha bir de ambargo denen olay sadece silahı kapsasa zaten böyle kıyamet kopmaz. adamlar bm'nin insani yardım kategorisinde saydığı şeyleri de sokmuyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
goldbären Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 pkk vs filistin değil pkk vs hamas Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 8, 2010 pkk ile filistini bir tutan yok, pkk ile hamas'i bir tutuyorum ama evet. terorun azi cogu olmaz. hangi amac ugruna olursa olsun, bir organizasyon sivillere saldiriyorsa, teroristtir. bakin israil'den falan bahsetmiyorum, politikalarini hic sevmiyorum, devlet teroru yaptigina da inaniyorum, ama bu cok farkli bir nokta. bu hamas'in terorunu mesru kilmiyor, hicbir sey kilamaz teroru mesru. hamas demokrasiyle geldi ama bidi bidi da demeyin, NSDAP de demokrasiyle basa geldi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 PKK = Hamas degil evet Hamas PKK dan cok daha kotu bir orgut cunki Hamas in kamuoyu olsuurma derdi veya coken sovyetler birliginden sonra davasini etnik kimlige dokme derdi yok, PKK komunist bir orgut olarak moskof destegiyle basladi sovyetler birligi cokunce bolgedeki fakirlikten, imkansizliklardan ve fasist bir darbe sonrasi turkiyesinden yararlandi, kendini etnik kimlik ustunden terore veren bir orgut portresi cizmeye calisti PKK nin avrupada ve turkiyede yuruttugu yiginla illegal is var, deli gibi paralar donuyor ortada, eger PKK yi kurt halkinin magduriyetinden daga cikan bir orgut saniyorsaniz yaniliyorsunuz cunki kurt meselesinin cozumunu istemeyen PKK kurt meselesi PKK nin mesruiyet silahi, bu sozde mesruiyeti kaybetmek istemiyorlar gene bu yuzden PKK, Hamas gibi radikal eylemlere basvuramiyor artik, askeri hedeflere saldirip mayin dosuyor cunki biliyor sivilleri hedef aldigi an destekcileri arasinda "acaba??" sorusu olusucak, avrupadaki kankalari bunlara yuz vermiycek PKK Hamas ile ayni duzey eylem yapsaydi cildirirdiniz, alisverismerkezi bombalama, halki topyekun silahli isyana zorlama, turk yetkilileri yurt disinda oldurme, canli kalkan kullanimi, hastanelere okullara saklanip oralardan ates etme, asker kacirip ailesi ile dalga gecme vs vs vs hamas in cok assagilik taktikleri var, aynen bu filo olayi gibi israilli askerleri taciz ediyor, sivilleri karistiriyor ondan sonra bu durumu tesvik eden kendisiyken "bakin canavar israil" diye reklam yapiyor israil hamas konusunda yerden goge kadar hakli, hamas in tek ise yaradigi sey israilin dunyaya cizdigi vahsi kana susamis terorist, barisi reddeden musluman portresini tekrar tekrar cizip beyinlere kazimak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mani Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 hamas terör örgütü olur mu abi saçmalamayın. 2001 yılında yapılan bombalı saldırıyı babam üstlendi benim. "The Sbarro restaurant suicide bombing was a Palestinian terrorist attack on a pizzeria in downtown Jerusalem, Israel, on August 9, 2001, in which 15 civilians were killed and 130 wounded." said: said: Both Hamas and the Islamic Jihad initially claimed responsibility[2], with Hamas claiming that the attack was in response to Israel's killing assassination of Palestinian militants, including two leading Hamas commanders in Nablus, Jamal Mansour and Omar Mansour, ten days earlier.[3][4][5] Several Hamas members were subsequently captured by the authorities, tried. said: After the suicide bombing, Palestinian university students at the An-Najah University in the West Bank city of Nablus created an exhibition celebrating the one year anniversary of the Second Intifada.[9][10] The exhibit’s main attraction was a room-sized re-enactment of the bombing at Sbarro. The installation featured broken furniture splattered with fake blood and human body parts.[9] The entrance to the exhibition was illustrated with a mural depicting the bombing. The exhibit was later shut down by Palestinian leader Yasser Arafat. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hamas_suicide_attacks bakıyoruz hamas'ın üstlendiği saldırılara. israil propagandası diyenler çıkar şimdi. ABİ ADAMLAR GURURLA ÜSTLERİNE ALIYOR LAN BOMBALI SALDIRILARI! ayrıca bi soba borusundan füze var, tarlaya düşüyor fantezisi var insanlarda. götümle gülüyorum. o atılan füzeler hedef gözetmiyor. askeri hedeflere isabet etse bile zarar verme ihtimali düşük ama sivil hedeflere ölümcül zarar veriyor. hamas'ın da amacı bu zaten. terör yaratmak. son yıllarda yapılan saldırıların azalması hamas'ı terörist olmaktan çıkarmıyor. bu mantıkla bakarsanız PKK da sivil hedeflere saldırmıyor artık. askeri hedeflere saldırıyor. ne diyelim şimdi PKK a ? kürdistan askeri mi ? meşru bi ülkenin kurtarıcıları, özgürlük savaşçıları mı ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dennis Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Kürdistan diye bir ülke olsaydı, biz de orayı işgal altına almış, giren yardım malzemelerine kadar denetleyip el koyuyor olsaydık PKK = Hamas olurdu. Hazır başlamışken israil'in bombalayarak öldürdüğü masum sivillerin de listesini çıkarsaydın, ama uyarayım çok fazla zamanını alır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Revenant Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 kusura bakma sen sivilleri canli kalkan olarak kullanirsan cocuklari on plana cekersen suclu analari babalarimi oluyo yoksa israilmi? Hamasin hedefi siviller israilin hedefi terroristler komik olmus yorumun. PKK gayette Hamas ayrica terorde ayrim olmaz sen savas durumunda bolgede ambargo varken yardim gondermeye calisirsan elinede alirsin yani dunyanin heryerinde boyledir bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Dennis said: Kürdistan diye bir ülke olsaydı, biz de orayı işgal altına almış, giren yardım malzemelerine kadar denetleyip el koyuyor olsaydık PKK = Hamas olurdu. Hazır başlamışken israil'in bombalayarak öldürdüğü masum sivillerin de listesini çıkarsaydın, ama uyarayım çok fazla zamanını alır.israilin ne kadar suclu oldugu hamas'in oldugu noktayi degistirmiyor. neredeyse her yazimda yaziyorum yazdiklarim israil'den bagimsizdir diye. "80 darbesi sonrasi kurtlere yapilanlar devlet teroru degildir, cunku zamaninda kurt isyanlarinda da cok sayida masum sivil yasamini kaybetti" demekten farksiz degil su sozun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Dennis said: Kürdistan diye bir ülke olsaydı, biz de orayı işgal altına almış, giren yardım malzemelerine kadar denetleyip el koyuyor olsaydık PKK = Hamas olurdu. Hazır başlamışken israil'in bombalayarak öldürdüğü masum sivillerin de listesini çıkarsaydın, ama uyarayım çok fazla zamanını alır. beni ilgilendirmiyor arkadas israilin oldurdugu siviller israil savas suclusu hamasta savas suclusu sapkadan kus cikarsaniz hamas in sivil/asker dinlemeden olduren bir teror orgutu oldugu gercegini degsitiremessiniz gazzenin bugun bu iskenceyi cekmesinin bri numarali sebebi hamasken soyle komik seyler soylemeyin, neden e lfetih kontrolundeki bati seriyada abluka yok? neden sadece hamas kontrolundeki gazzede abluka var? benim teroristime ozgurluk savascisi diyorlar diye bozuluyor, bunu milli dava yapiyorken gidip elalemin teroristine ozgurluk savascisi demem savasin bir adabi vardir, sivilleri isin icine soktugun anda terorist olursun, istiyorsan dunyanin en hakli ulkesi ol, istersen karsindaki ulke halkinin 7 sulalesine tecavuz etmis olsun bilerek akittigin tek bir sivilin kani seni terorist ve savas suclusu yapar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 viktoru seviyorum ben ya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Farinal Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 viktor (tu) arap sevdalıları (td) arapların kuzeni israilliler (td) recep bey (td) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Olivies Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Zaten burda cecenler desteklenir. hamas orda ''super guc'' e karsi direnis gosterir alkislanir. Ama dis basindan, pkk kurt halkinin haklarini savunan bir orgut denildiginde kan kusar millet. Teror terordur, azi cogu yoktur. Her sekilde sucludur. Ozellikle hamas ve filistin bolgesi dunyaya terorist yetistirmekten baska bir boka yaramiyor. Tabi burdan olaylari sadece yaninda fuze patlayan cocuk resimlerine bakarak duygusal yaklasildiginda uzuluyor insan, ama bu gercegi degistirmiyor. Bu arada israilden nefret ediyorum, ama o konumda olan herhangi bir devlet ayni politikayi izlerdi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 "ama israil de sivil olduruyor, o yuzden mustahak" diyenler lutfen soluduklari sey neyse birakip oksijen teneffusune baslasinlar. kafaniz mi guzel olm? sivil oldurmenin "daha hakli" yani olur mu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 her ulke israille ayni tepkiyi veremez, oda yanlis bir dusunce bizim burda terorle mucadelede askeri operasyon sirasinda tek bir sivilin burnu kanasa dram donuyor, direk taraf manset atiyor, enteller ve askerle kuyruk acisi olanlar istiklale dokuluyor, insan haklari mahkemesine gidiliyor bir kasik suda boguyorlar sorumlu gordukleri kisiyi hemen ardindan baska niyetler araniyor. vay soykirim yapican buna tek cocugun kafasina havan salliyarak basladiniz filan, oysa filistinde gunluk olaylar bunlar turk askeri en ufak bri yanlis hariket yaptiginda, aman bana saldirdilar bahaneyle suna gicigim ondua olduriyim dediginde altindan kalkamiyoruz, hakli oalrak titizlikle yapilan sinir disi operasyonlar filan deli oluyro genelkurmay aman malzeme vermiyelim diye israil ise, hamas bana tezek atti atin napalmi diyebiliyor, oyle bir propganda calistiriyorki sanirsiniz filsitini gectim tum islam alemi terorist (radikal dincilerde gosterilerde bolca malzeme veriyorlar israil propganda makinesinin eline, orda protesto ederken ISRAILI YERYUZUNDEN SILICEZ dersen israile kotuluk degil iyilik yapiyorsun, adamlar senin belese yaptigin gosterinin aynisini radikal islamci RP si ile yapsin diye milelte para veriyor lol) ve israil hicbri bedel odemiyor, kimse denetliyemiyor ceza kesemiyor elestiremiyor, icerde elestireni vatan haini ilan ediyorlar, disarda elestiren herkezi nazilikle veya radikal islamci olmakla sucluyorlar kontrolsuz guc guc degildir, su veya bu sekilde herkez birileri tarafindan denetlenebilmelidir bu dunyada Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 İsrail de, Hamas da terörist topluluktur. Hamas terörist örgüttür, israil terörist devlettir. Ama ben israil'i daha az seviyorum. Birde, videosunu bulamadım ama resimler anlatır yeterince, iki tarafın terörizminin nasıl canlar yaktığının göstergesi: http://www.themodernreligion.com/jihad/pal1.jpg http://www.themodernreligion.com/jihad/pal2.jpg http://www.themodernreligion.com/jihad/pal3.jpg http://www.themodernreligion.com/jihad/pal4.jpg http://www.themodernreligion.com/jihad/pal5.jpg http://www.themodernreligion.com/jihad/pal6.jpg http://www.themodernreligion.com/jihad/pal7.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Civilian Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 abi şu resmi gördükçe faşist olasım geliyo valla Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonutopia Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Heh israil ve türkiye arasındaki herhangi bir savası kazanmamız mümkün degil..asker fazlalığı hicbirsey ifade etmez sınırın yoksa savastıgın ülke ile..mısır-israil savasına bakalım, o zamanlar israil 3 milyon bile degildi mısır 90 milyon...900 tankla savası mısır baslattı sonra israil bitirdi..amerika-ırak savası:ırak 2000 tankla cıkarma alanına saldırdı bir günde bittiler..asker sayısı bisey ifade etmez hava gücü olarak teknolojik olarak üstünler..deniz gücünde 3 adet nükleer denizaltıları var..hayal kurmayalım.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 nato'da usaf ve raf'tan sonra üçüncü büyük hava gücüne sahibiz ki israil'inkinden de büyük, bize mısır muamelesi zor çekerler. abd ile kapışılmaz kafaya çuval geçirme krizinde çoşanların iddia ettiği gibi ama israil'le kapışılır rahat konvansiyonel bir savaşta. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DRaGoN_SLaYeR Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 aselsanda çalışan arkadaş : havada da s**eriz, denizde de karada da. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
7thBreath Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 yomm-kippur savaşını kastediyosun sanırım, yamulmuyosam o savaşın başında israil çok feci eline alıyodu, baya kayıpla geri çekilmeye başladı ki amerika'dan çok sağlam yardım alarak tekrar toparlandılar hatta viki'de yazan Israel began receiving supplies via US cargo airplanes on October 14,[155] although, some equipment had arrived before this date. According to Abraham Rabinovich, "while the American airlift of supplies did not immediately replace Israel's losses in equipment, it did allow Israel to expend what it did have more freely".[156] By the end of Nickel Grass, the United States had shipped 22,395 tons of matériel to Israel. 8,755 tons of it arrived before the end of the war.[157] American C-141 Starlifter and C-5 Galaxy aircraft flew 567 missions throughout the airlift.[158] The Israeli National Airline El Al made its own airlift and flew in an additional 5,500 tons of materiel through 170 flights.[159][160] The United States also conducted a seaborne supply operation, delivering approximately 90,000 tons of matériel to Israel until the beginning of December, using 16 ships.[157] 33,210 tons of it arrived until October 30.[161] Until the beginning of December, Israel had received between 34 to 40 F-4 fighter-bombers, 46 A-4 attack airplanes, 12 C-130 cargo airplanes, 8 CH-53 helicopters, 40 unmanned aerial vehicles, 200 M-60/M-48A3 tanks, 250 armored personnel carriers, 226 utility vehicles, 12 MIM-72 Chaparral surface-to-air missile systems, 3 MIM-23 Hawk surface-to-air missile systems, 36 155 mm artillery pieces, 7 175 mm artillery pieces, large quantities of 105 mm, 155 mm and 175 mm ammunition, state of the art equipment, such as the AGM-65 Maverick missile and the BGM-71 TOW, weapons that had only entered production one or more years prior, as well as highly advanced electronic jamming equipment. Most of the delivered combat airplanes arrived during the war, and many were taken directly from United States Air Force units. Most of the large equipment arrived after the cease fire. The total cost of the equipment was approximately US$800 million (US$3.92 billion today).[1 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2010 abi limitli askeri bilgi ile yapmayin sunu :p nukleer denizalti cok reroro bisi diil, bisiyin basian nukleer gelince briden ABOOOOV UZAY TEKNOLOJISI diye kaptirip gidiyoruz nukleer denizalti demek, nukleer enerjiyle calisan denizalti demek, dizel motorlu denizaltidan farki su ustune cikmadan gunlerce gezebilmesi, nukleer enerji ile temiz su ile hava temin edebiliyor eger okyanusa kiyin olan bri ulken varsa ve savas halindeysen super bisiydir, dunyanin obur ucuna gider gunlerce su altinda kalir avliycagin avi gafil yakalarsin, israile bu denizaltilar verilmsitir iste, akdenizde bri halta yaramaz ha normal denizalti ha nukleer bu arada turkiye dunyada bir denizaltinin tamamini uretebilen 9 ulkeden biridir turkiye akdenizde yerlesik en buyuk donanmaya sahip ulke, israilin deniz kuvvetelri yok gibi bisey, sagdan soldan hibe eski gemiler ile hucum botlardan ibaret, 3 denizaltilari var topu topu hava kuvvetleri desek turkiye gene daha donanmili, israilin elidne bikac yeni oyuncak var ama iki ulkeninde hava kuvvetleri f-16 kullaniyor, turkiye 120+30 opsiyonlu f-35 alicak, israilin ise 25 tane alma plani var en son pazarlik ediyorlardi bunun yaninda f-35 in orta govdesini TAI uretiyor, en az 400 govde turkiyede uretilicek, gene yazilip haric alicagimzi ucaklarin tamamini TAI ureticek turkiyede bunun yaninda israil havakuvvetleri senelerdir turkiyede egitiliyor, dandrik hava sahalari ve imkanszilikalr yuzunden biraz turkiyeye muhtaclardi, artik atlantik asiri gider amerikada calisirlar ehueheu, bide bizim pilotlar ile yunan pilotlar sanirim dunyadaki en hava ustunlugu konusunda en tecrubeli pilotlar oldu, egedeki it dalaslari paha bicilemez egitim fisati sundu iki ulkenin pilotlarina, amerikan hava kuvvetleri bile son 50 yildir yerdeki sabit hedeflerden baska birseyi vurmak zorunda kalmadi neredeyse askerligi polis ayarinda olan jandarma yapip "lan keles var, 5 ay takildim birtane atom bombasi gormedim aga" diyenlere kanmayin ehuehu, baris harikatindaki basarisizliklar ve ambargodan iyi ders aldi bizim ordu gelelim israil-arap savaslarina araplar emeviler doneminden beri duzenli ordu kurup savasmis, kendi kendini yonetmis bir millet degil, adamlari hep biz korumus kollamis ve yonetmisiz askeriye tamamen doktrin isidir, ordularin gelenegi ve gecmis tecrubeleri altin kiymetindedir, wehrmachtin 1. dunay savasindan sonra cabuk toparlanip birdenbire avrupadaki en iyi ordu olmasinin en buyuk nedeni generallerin savas sonunda gizlice dokumanlari ve raporlari yakmayip kacirmasidir, bu sayede 1. dunya savasi iyi analiz edilmis ve gelisen savas kosullarina uygun doktrinler uretilebilmistir, herkezin bildigi blitzkrieg in ustundeki calismalar daha 1. dunay savasinda baslamistir savasmak bir sanattir, gecmisi ani ve gelecegi harmanlarsin gecmisini bilmez, ani yakaliyamaz, gelecegi planlamassan savasi kaybedersin, gercek savaslar mammoth rush yontemiyle kazanilmaz bugun plevneden tutun sakaryaya kadar harp akademilerinde yetisen stratejistler kafa yormakta, enine boyuna analzi etmekte cesitli seneryolar cikarmaktadir size gene ataturkun cok bilinmeyen hikayesini anlatiyim said: abdulhamit devrilmis, ittihat ve terakki yonetimi ele gecirmistir mustafa kemal abdulhamitin devrilmesine katkida bulundugu halde inatla, abdulhamit gitti artik askerler suratle siyasetten cekilip islerine baksin diye bas bas bagirmakta, o zaman orta rutbeli olan ve en buyuk hobilerinden birisi ustlerini elestirmek olan bu subayi kimse sallamamaktadir mustafa kemal butun parti islerinden cekilir, ittihatcilarin 3 basarisiz suikast girisiminden sonra butun dikkatini meslegine verir, bu sirada manastirdadir 3 itthatci pasalardan biri olan cemal pasa karargaha ziyaretle karisik teftise gelir, harita odasinda mustafa kemal i buyuk bir masaya acilmis harita ustunde calismakta gorur, selam bile vermeden cok soguk bir sekilde "ne yapiyorsun orada" diye sorar mustafa kemal "harp olasiliklarini degerlendiriyorum, balkan uluslari kendi aralarinda savasmayi birakip birlitke bzie saldirirsa en dogru savunmanin nasil yapilabilicegini arastiriyorum" der cemal pasa "ucuk bri ihtimal" der ve odadan cikar, yaverine ise "gordunmu bizim deliyi?" der ve dalga gecer birkac sene sonra balkan savasi cikar, turk ordusunun tarihindeki en buyuk yenilgiyi aldigi ve onurunun bu kadar cignendigi dip noktadir bu... savas sanati boyle birseydir iste, birikim ve bu birikimi kullanabilicek subaylar ister, bugun turkiyedeki en iyi egitimi veren okullar bosuna askeri okullar degil donelim araplara araplarin bri askeri gecmisi yoktur, tecrubeleri yoktur egitimleri zayif disiplinleri dusuktur bizim pilotlar kaza aninda son saniyeye kadar firlat koltugunu kullanmayip ucagi kurtarmaya kasabilirken araplar savasta tanklari birakip kacmistir elimde genelkurmay askeri tarih ve stratejik etut baskanliginin harp akademileri icin hazirladigi israil arap harpleri analiz kitabi var, enine boyuna araplarin neden kaybettigini analiz etmisler, neden ve sonculari cikarip iki tarafinda eksik kaldigi yonleri aciklamislar misal tank hariketleride araplarin israile kiyasla cok kayip vermesini amerikan yapimi TOW ile LAW in RPG-7 den cok daha etkili olmasina baglamis, araplarin sevkiyat hatalarini elestirmisler ama en buyuk ders oalrak geri kalmis bir ulkenin disardan gelen silahlar ile uzun sureli bri savasi yonetmesinin imkansizligi ile arap subayalrin yaptigi olumcul taktik hatalardir (sene 1970, hala nehirleri stratejik hat olarak kullanan general var, nede olsa tanklar gecemezler diye nehir bazli plan kurmus araplar, israil ordusu birkac saat icinde amfibi araclar ve modern koprulerle nehri asmis, bu subaya degil 2000, 20000 tank versen gene faillar, essege altin semer vurmuslar hesabi) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar