Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

29 Mayıs 1453

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

SeaGle said:

Olm biz şimdi yunanlıları denize dökmedik mi. Bide bazı kaynaklara göre, ki ben hiç görmedim açıkçası bu kaynakları, bana söyleyen kaynağı var dediydi. Yunanlılar yakmamış galiba giderken, biz yakmışız egeyi. Var mı böyle bir durum?

egeyi degilde izmir yangini saibeli

sakalli nurettin pasa diye bir arat, cok entresan bri insan kendisi

bole rum papazi yanina tek bir koruma verip turk mahallesinden gecirtiyor tutuklatinca, gene ali kemal i istanbuldan kacirma ooperasyonuda onun eseri filan
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Olm biz şimdi yunanlıları denize dökmedik mi. Bide bazı kaynaklara göre, ki ben hiç görmedim açıkçası bu kaynakları, bana söyleyen kaynağı var dediydi. Yunanlılar yakmamış galiba giderken, biz yakmışız egeyi. Var mı böyle bir durum?

Denize döktük,

Zira savaşan taraflara bakarsan, Türkiye 1. Dünya savaşından çıkmış, tüm ordusu terhis edilmiş, Silahları dağıtılmış, ve milyonlarca (evet, milyonlarca) savaşabilecek durumdaki erkeği, genç yaşlı demeden kaybetmişti. Ülkenin çoğu zaten İtilaf devletleri işgali altındaydı.

Yunanlılar TRye ayak bastıklarında, 250bin kişiyle ayak bastılar, Yunanistanda nerdeyse erkek kalmamıştı, kim varsa, hatta hapishaneler bile boşaltılıp Türkiyeye getirilmişti, asker olarak.

Silah olarak, bize göre çok daha modern, fazla ve güçlüydüler, hatta bizde 2 tane uçak varken, adamlarda uçak filosu vardı. Süvari olsun, top bataryaları olsun her bakımdan babayı yemiş haldeydik.

O haldeyken ve İngiliz desteğini almalarına rağmen s... s... Egeye sürdüğümüz için Denize döktür diyoruz.

Yunanistan o devirde yaşadığı anadoludaki insan kaybı yüzünden 70lere kadar etkisi sürecek bir krize ve siyasi istikrarsızlığa girdi. Biz zaten Çanakkale yüzünden aynı etkiyi yaşasakta, en azından Atatürk vardı, ülkeyi adam etti 38e kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

denize dökme lafı gerçekten yunanlıların kaçarken gemilere binebilmek için denize atlamaları. ufak tekneler, balıkçı tekneleri, yolcu tekneleri , savaş gemileri falan alabildikleri kadar yolcu alıp demir alıyorlar. tabi halen götü kurtarmaya çalışanlar denize atlıyıp yüzmeye çalışıyorlar gemilere ve teknelere. burdan geliyo denize dökme lafı. çokta anormal değil açıkçası. standart mastürbatif bi slogan sonuçta. herkez kullanmıştır yeri geldiğinde.
Sosyal ağlarda paylaş

Karasakal said:

Yunanistan o devirde yaşadığı anadoludaki insan kaybı yüzünden 70lere kadar etkisi sürecek bir krize ve siyasi istikrarsızlığa girdi. Biz zaten Çanakkale yüzünden aynı etkiyi yaşasakta, en azından Atatürk vardı, ülkeyi adam etti 38e kadar.

tabi tabi her şeyi biz salladık zaten, kafa kafaya çalışan italyan-alman işgalinin hiç payı yoktu kesinlikle, işgal döneminde oluşan komunist ve sagcı fraksiyonların hiç etkisi yoktu, bittabi.
Sosyal ağlarda paylaş

siddharta said:

Karasakal said:

tabi tabi her şeyi biz salladık zaten, kafa kafaya çalışan italyan-alman işgalinin hiç payı yoktu kesinlikle, işgal döneminde oluşan komunist ve sagcı fraksiyonların hiç etkisi yoktu, bittabi.

Lafı nerenle algılıyorsun anlamadım hakikatten.
Yunanistanda ne varsa sebebi biziz demedim, Anadoluda kaybettikleri insan sayısının fazlalığı 70lere kadar etkili oldu dedim. Ki o kadar kayıp verdikleri için krallarının 2-3 defa değişmesi, sonradan olan darbeleride eklemek gerekir buna.

Ki zaten, Azalan erkek nüfus, düşük doğum oranı, 20lerde kaybedilen işgücünün, 30-40lardaki iş gücüne olan etkisi vb gbi faktörleri hesaba katarak düşünebilirsen biraz daha iyi anlayacağını düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Karasakal said:

Lafı nerenle algılıyorsun anlamadım hakikatten.
Yunanistanda ne varsa sebebi biziz demedim, Anadoluda kaybettikleri insan sayısının fazlalığı 70lere kadar etkili oldu dedim. Ki o kadar kayıp verdikleri için krallarının 2-3 defa değişmesi, sonradan olan darbeleride eklemek gerekir buna.

Ki zaten, Azalan erkek nüfus, düşük doğum oranı, 20lerde kaybedilen işgücünün, 30-40lardaki iş gücüne olan etkisi vb gbi faktörleri hesaba katarak düşünebilirsen biraz daha iyi anlayacağını düşünüyorum.

haklıymışsın, özür dilerim. yanlış degerlendirmişim o önceki mesajı, fakat yani takdir edersin ki 29 mayısta yapılan tarih muhabbetlerinin taraflı olmasını bekliyor kafam önceden artık, ondan dolayı yani ^_^
Sosyal ağlarda paylaş

siddharta said:

Karasakal said:

yoooo
ole cok etkisi olmadi, ikinci dunya savasi sonrasi bretton woods sistemine gecisten sonra savastan etkilenen butun ulkeler sahlandi, keynesyen politikalar ile yikilan sehirlerin yeniden yapilmasi, savas bonolari filan derken 70 lerde nixon sokuna kadar kapitalizm altin cagini yasadi, tas sutunde tas kalmiyan almanya bile marshall yardimlari ile ne hale geldi

ameriakda bile savas suresicne sagci partiler teror estirdi, avrupanin her ulkesinde asiri sol ile asiri sag catisti hic isgalle alakasi yok yani

1. dunya savasi sonrasi ingiltere yunanistana hibe etmedi o silahlari, borc verdi
hele sakarya oncesi seferberlik ilaninda yunanistan ciddi borc arayislarina girdi, ankaraya giriceklerinden o kadar eminlerdiki cektikleri kredilere teminat olarak bati anadolu topraklarini gostermisler, ankaraya giremesek bile ege zaten bizimdir diye takiliyor inatla istanbul icin zorluyorlardi

9 eylulde denize dokulunce (denize dokulme olayi seyden geliyor, o kadar panikliyorlarki bir kismi teknelere yetismek icin suya atliyor halk bunu boyle benimsiyor) butun bu krediler ustlerine kaliyor

yunanistan maddi olarak cokmeyi gectim mahvoldu anadoluda, hic izmirden ckeilmek zorunda kalicaklarini dusunmuyorlardi

ustune boyle bir basarisizlik ustune savastan bikan halkin baskisi var (ki yunan halki baya tembeldir) ve ustune gelen politik kararsizlik adamlari felc etti

askeri darbeler icinde debelenip durdular, amerika bizzat cuntayi destekledi soguk savas donemi bolgede istikrar olsun diye, CENTO yurusun diye cok calistilar ancak general ionnides in kibris fiyaskosu pesinden yunanistanin mizmiz veletler gibi natodan cekilmesi ve turkiye vetosuna takilip geri donememesi , pakistandaki karisikliklar pesinden islam devrimi ile iran in cekilmesi direk bolgeyi NATOnun yumusak karni yapti

12 eylulun bir numarali sebebidir yunanistanin natoya geri alinmasina turkiye vetosunun kaldirilmasi
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

viktorla aynı şeyi yazarız, bana flame gelir ona gelmez =/

aynısını inbeforethelock.gif'te yaşadım. :p

evet askeri başarı anlamında overrated bizim açımızdan ama dünya tarihi açısından önemi bakımından aslında underrated dünya çapında.

tabii bizans o kadar zavallı hale düşmeseydi gene büyük askeri başarı olabilirdi, arapların 700 yıl öncesinde filan efsane bir dayak yiyişi var ki 2. viyana kuşatmasındaki bozgunumuzdan beter belki. top devrine kadar surlar öyle böyle değildi yeterince adam koruduğu sürece.

istanbullu olamamak yorumuna gelince, bence de cüce'nin dediği "of nası koduk" mealinde kutlanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

(tu) yup fazlasıyla underrated.
Fetihin sonucudur rönesans mesela, o yüzden fena underrated. Başka başka bir sürü şeyin sonucudur kendileri o yüzden önemlidir. Bu günü fetih günü kutlamanın yanında " insanlık tarihi için önemli bir gün " olarak kutlamak lazım aslında.
Sosyal ağlarda paylaş

surlarin top atisi karsisinda dayanmadigini goren avrupa halki feudal sistem uzerinde baski uyguluyor krallarinda isine geliyor bu halki destekliyorlar, bundan korkan klise ve feudal lordlar, halka serbestlik taniyor.

eklemek isterim ki isgalle cag degismez zaten, fakat o isgal sirasinda kullanilan teknoloji ile degisir. Fatihin 15. yy da yaptirdigi toplar, 40 larda atom bombasinin bulunmasi gibi birsey, yada 2. dunya savasinda nazilerin gudumlu fuze kullanmasiyla benzer.

izmirde olan olaylarsa baya karisiktir, asli pek bilinmiyor, Turkler mi yakti, yoksa cekilen Yunan ordusumu bilinmez, pekte bir onemi yok kimin yaptiginin aslinda, sonucta mevcut bir isgalin sebebi, sonucta muttefiklerde Almanyayi ele gecirdiklerinde dresdeni rahat birakmamislardi.
Sosyal ağlarda paylaş

evet avrupa halki asmis insanlar, dunyadan haberleri oldugu gibi ogrenme yetenegine sahipler ve zekalariyla unluler
bi anda istanbuldan haberler geliyor boyle boyle toplar yapmislar, soyle teknoloji kullanmislar
hadi bizde baski uygulayalim lordlara karsi, belki imperial age'e geçeriz town centerdan demisler

toplumsal ve zihinsel degisimlerin yasanmasi için toplumsal backgroundlar gereklidir. zaten avrupaya buyuk bir degisim geliyordu.
surlarin kolayca yikilmasi etkili olmustur denebilir
ronesans fethin sonucudur demek ise bildigin saçmalik
Sosyal ağlarda paylaş

cok cahilsin ve yenisin ama acikliycam sana.
istanbuldan akin akin insanlar avrupaya kaciyor, bizans istanbulunda yasiyan insanlarin cogu tacir, dolayisiyla avrupadaki diger ulkelerle iyi iliskileri var, istanbul defalarca avrupadan gelen isgallere dayanmis, hacli ordusunu surlarin disinda tutmus filan bir sehir, ve sehir hisarlariyla unlu, dolayisiyla insanlar Turklerin sehri nasil elegecirdigini merak ediyorlar, ve o surlarin neden dusmani disarda tutmadigini.
Ben zaten ronasansi baslatti demedim, cag degistirdi dedim, cag degistirmek tarihi bir olgudur arkadaslar, tarihciler tarafindan kullanilan bir landmarktir. X tarihinden sonra dunya halklari y yi birakip z uzerine yogunlasmaya basladi gibi, yani global olarak eski duzenin birakilip yeni bir gercekle ona adapte olmus bir duzene baslanmasi.

bunu lise mantalitesine uyarliyim senin icin birde, Istanbulun fethi degil, Istanbulun fethinde toplarin kullanilmasi, yeni bir caga gecilmesini saglamistir, got it?

ayrica cehaletini biraz daha koreltmek amaciyla, guttenberg matbaayi 1450 de buluyor, dolayisiyla sormussun ya liseli liseli avrupalida bunu hemen duydu demi? diye.

evet hemen duydu, cunku bizans ayni zamanda tarihcileriyle unlu bir imparatorluk, fethi anlatan bir suru latince eser yaziliyor, bunlar istanbuldan kacan bizanslilar tarafindan avrupaya getiriliyor ve matbaa araciligiyla basiliyor, donemin kitablarinda ortacag gravurleri mevcut ve isgali resmeden birsuru gravur var bu kitaplarda, bu gravurlerdeki dikkat ceken nokta ordu sayisi degil toplarin sayisi ve boyutu.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

hala fetih kutluyoruz, demekki 557 yıldır hala istanbullu olamadık, "dışardan" gelişimizi kutluyoruz.

Viktor said:

bir tarihci olarak diyorumki

fetih is overrated

flame on

şu "istanbul since 1453" olayını da anlamam, fetih gününün kutlanmasını da.
sir ile viktora hak veriyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

caralho said:

evet avrupa halki asmis insanlar, dunyadan haberleri oldugu gibi ogrenme yetenegine sahipler ve zekalariyla unluler
bi anda istanbuldan haberler geliyor boyle boyle toplar yapmislar, soyle teknoloji kullanmislar
hadi bizde baski uygulayalim lordlara karsi, belki imperial age'e geçeriz town centerdan demisler

toplumsal ve zihinsel degisimlerin yasanmasi için toplumsal backgroundlar gereklidir. zaten avrupaya buyuk bir degisim geliyordu.
surlarin kolayca yikilmasi etkili olmustur denebilir
ronesans fethin sonucudur demek ise bildigin saçmalik

Glath açıklamış ama
Rönesansın 300 sene sürdüğünü biliyosun dimi?
300 sene,üçyüz.
"Gelen" Büyük değişimin gayet tetikleyicisidir İstanbul'un fethi.
Sosyal ağlarda paylaş

zaten topu biz icad ettik, istanbuldan kacanlar avrupaya duyurdu!!!!!

yok ole bisi

yok ronesansa yol acmis yok feodal sistemi yikmis, almanlar yenildi diye bizde yenik sayildik gibi bisi bu

istanbul yarimada, eski dunyanin en stratejik yerinde duran bir yarimada hemde

askeri olarak savunmasi en kolay pozisyonlardan biri yarimadadir, heleki istanbul gibi yedi tane tepe varsa deme keyfe, 2 katmanda sur cekince bu tepelere stratejik oalrak sahip olabilicegin en mukemmel savunmalardan birine sahip oluyorsun

normal bir yarimadadan fark ile kapatilabilri halic var, birde ustune guclu ehir surlarini ekleyin

bizans askeri gucu ile degil surlarinin gucu ile 1453 e kadar dayanabildi

atilla bosuna istanbul onlerine gelip geri donmedi, bogazi komple kapamadiginiz surece bizans deniz yoluyla yardim alip "kale kusatmasi" mantigini kiriyordu, kusatma dediginin bir anlami olmasi icin kusattigin sehire giden yollari kesicenki adamlar acliktan olucek

fatih gelene kadar istanbulu kim kusattigini sandiysa aval aval surlar onunde beklemis, bizanslilarda nanik cekmistir, istanbul surlari oyle mancinikla filan yikilicak surlar degil adamlarin yiyicek sorunuda yok

anadolu hisari ile rumeli hisari bu yuzden yapilmistir, sehre gelen denizyolu yardimlarini kesebilmek icin, buna ragmen ise yaramamistir

http://img03.blogcu.com/images/m/u/z/muzohaber/09f07538e222c5f40b7a29bd3a0a25ac_1266246937.jpg

fatihin su unlu resminde denize kosmasinin nedene "LAN SALAK HERIFLER GEMIYI DURDURUN, DURDURUUUUUUUN!" dur, yardim gemilerini durduramiyan donanmasina kizmistir

fatih zeki adam, uzunca bir sure kafayi takip analiz etmis bu isi kokunden cozucem diye, kullandigi strateji overkill dir direk

ha avrupada cok buyuk moral bozuklugu yaratmistir "hristiyanligin dogu kalesi" coktu diye, hatat fatih in fetihden sonra kendini "kayser-i rum" yani anadolu sezari ilan etmesi, ve romanin mirasina sahip cikmasi baska bir sorundur

fatih tarih asigi bir adamdir, ozellikle roma tarihinden cok etkilenmistir

kafasidnaki proje romayida alip imparatorlugu yeniden kurmaktir, akilci bir liderden cok hayalperest bir lider gibi gozuksede bir ise baslamadan once oturup enine boyuan dusunen ve strateji olusturan bir adamdir

italya seferini ilan ettiginde ve amacinin roma oldugunu belirttiginde kiyamet kopmustur iste, osmanli derin devletide fatihe "u mad?" cekmis, zaten istanbuldaki patrikhaneyi kapatmadigi ve gizli hristiyan oldugu dedikodularida isin icien girince fatihi ortadan kaldirma operasyonu yapmislardir

debeylikler zaten 1453 oncesi yikilmaya basliyordu, aaaaa bak turkun biri top kullanip istanbulu almis, hadi bizde aynisini yapalim diye birsey yok, toplar zaten avrupadan geliyor osmanliya, adamlar zaten hacli seferleri sonrasi teknoloji transferi ile baslatmislar ronesansi

birde ustune istanbulu nfethinden cok ispanyanin birlesimini kabul eder tarihciler ortacagi kapatmak icin, ispanyanin birlesir birlesmez dogal sinirlar yuzunden cografi kesiflere baslayip amerikayi kesfetmesi, hap kadar bir yarimadaya hapsolmus bir develtin kalintilarini overkill ile temizlemekten daha onemlidir insanlik tarihi icin

biz tabi herzamanki gibi ustumuze vazife cikarip "biz olmasaydik NAH bulurlardi ameirkayi agbiiii!" psikolojisine giriyoruz, ilk cagin bitisi romanin cokusudur ancak "biz olmasaydik o roma nah cokerdi" diye kavimler gocunu baz aliriz
Sosyal ağlarda paylaş

Toplumları inanışla yönetirsin,
Halk bişeye inanacak ki, kandırasın.

Neydi ortaçağda bir zamanalar?
Zırhlı atlılara karşı kimse duramazdı, o yüzden bunlara sahip ordular yenilemezdi.
Büyük surlar, kaleleri alınamazdı, Zaten zırhlı atlıları aşman lazım önce.
O yüzden otur evinde, tarlanla uraş, vergini ver sesini çıkarma.
Zaten bişey düşünmeye kalkarsan, atarız seni dinden
Hiç şansın yok.

Ama sonra bişi oluyor,bişiler oluyor
ulan bu atlılar yenilebiliyormuş?
Oha doğu romanın başkentini aldı herifler,demek ki?
Demek ki, kaleler alınabilir ordular yenilebilirmiş.
E o zaman başlarım ben bu adamın diktasına, zaten magna carta diye bişi varmış.

Abi benimde haklarım var,
Başlarım ben de yolun sağından gidicem!
ne farkı var o adamın benden?

getir sen devamını..

Istanbul'un fethi, rönesansın tetikleyicisidir direk. Adamlar tabiki Ispanya'nın birleşmesini alacaklar, bak ben nepaldeyim burada ki heriflerin onlardan haberi bile yok. Çünkü onlar için önemli bile değil.
Neymiş? Herkez, ama herkez bulunduğu yere konuma göre bir tarih çizelgesi yapıyor,
yani avrupalının dediği doğrudur biz salağız düşünemiyoz diye bişi yok.

Zaten düşününce, Coğrafi keşiflere "cüret" etmek için önce biraz okumuş olmak lazım, okumuş olmak için bi matbaa bide birilerinin bişiler yazmış olması lazım. Birilerinin bişeyler yazması için, otoritenin gerçekten "otorite" olmadığına inanması lazım.

İstanbul'un Fethini Tarihi dönüm noktası almayacaksan, alabileceğin en mantıklı ikinci seçenek matbaa'nın icadıdır,ispanya'nın birleşmesi değil.

Ha tabi bana sorarsan, belirli bir olayı tarihin dönüm noktası olarak almak saçma, tetikleyici olayda olsa tarihi süreçler olarak ayırmak en iyisi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...