Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mad Max: Fury Road (2015)

Max Damage

Öne çıkan mesajlar

Oh what a day! What a lovely day!

Film resmen Mad Max serisinden sonra post-apocalyptic susuzluğumu giderdi. Max'in vanayı açarak ağzına suyu fışkırtması gibi yani.

İlk yarı kusursuzdu resmen, ikinci yarıda aksiyonda çok az bir kopukluk vardı fakat duyduğuma göre 270 saatlik RAW footage varmış adamların elinde, kesinlikle bir extended edition çıkmalı.

Filme gitmeden evvel duyduğum iki küçük eleştiri vardı. Birincisi konunun arkaplana atılmış olduğuydu ki katılmıyorum bence tam olması gerektiği gibiydi. Şu haliyle bile yeterince derin zaten, görsel olarak anlatmış herşeyi. Temiz bir hedef ve kaos.
İkinci eleştiri de Max'in Furiosa'nın gölgesinde kalması. Ben Max'in pozisyonunu beğendim. Olan biten içinde sürüklenen, başına buyruk "road warrior".

Herşekilde iyiydi. Nautilus'ta Real 3D izledim, 3D gitmemeye çalışın, film 2D izlenmeli, o görsellik kat kat artacaktır 3D'ye nazaran. IMAX'te ne kadar iyi gözükür bilemiyorum. Film IMAX çekilmedi sanırım, o yüzden upscale nedeniyle çok net olmayacaktır; IMAX'e gidecekseniz arka koltuklarda izlemenizde fayda var.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada ekleyeyim, 3D'si kötü değildi. Avengers'dan çok daha iyiydi. Ama kompozisyon çizgiler se object'ler resmen 2D'yi resmi taçlandıracak güzellikteydi. Derinlik kompozisyonu bozuyor gibi geldi bana. Ama odak noktaları doğru yapılmış, 3D doğru yapılmış.

3D'ye gitmeyin dememin nedeni kötü 3D olması değil, resim olarak 2D daha tatmin edici olduğu için. Yoksa 3D iyiydi.
Sosyal ağlarda paylaş

Furiosa ve Nic'in hikayesi aslında üçleme ile Fury Road arasında geçecek bir Anime filmde anlatılmak için düşünülmüş, hatta senaryosu bile hazırmış ama çekimler uzayınca filmi önce bitirmişler. İleride Anime gelirse şaşırmayın derim.

Beni asıl şaşırtan yeni filmler için ileriki dönem planı olmamasının söylenmiş olması ve Charlize Theron'a sonradan çekilecek bir film için kontrat yapılmamış olması. Yukarılarda bir yerde 450 saat footage olduğundan bahsediliyor. Belki yeni tüm filmleri toptan çekmişlerdir, bilemedim.
Sosyal ağlarda paylaş

Haddime olmayarak film hakkında iki çift kelam edeceğim. Spoiler içerebilir:

spoiler

1- Film herşeyden önce Furiosa'nın Yolu olarak gösterilmeliymiş. Max ilk sahneden gözükse de filmin 2. plandaki karakteri. Hatta şöyle diyeyim, filmin %30'luk kısmında tampona bağlı şekilde, kan torbası olarak kullanılıyor.

2- Seride Max'in gerçekten "Mad" (deli) olduğu tek film ironik şekilde bu. Neredeyse her göründüğü sahnede gün ortası kabusları gören, filmin yarısından fazlasında iletişim becerisi olarak bir katatonik şizofrenden farkı olmayan bir tip.

3- Furiosa ve Max birbirlerinin boğazısını sıkarken ufukta yağmacıları görünce işbirliğine gidiyor ve neredeyse birbirlerini telepatik olarak anlayıp kollamaya başlıyor ki bu çok lame bir seçim.

4- İlk filmde intikam peşinde bir Max vardı, ikinci filmde gayri ihtiyari şekilde bir şeyleri korumaya çalışan bir Max vardı, üçüncü filme hired gun olarak başlayıp son %30'luk kısımda kendi kıçını kurtarmaya çalışan bir Max vardı. Bu filmde bunların hiçbirisi değil o, hatta direksiyon başında olduğu süre gayri ihtiyarı şekilde ekibe katılan intikam komandosu arkadaş Nux'un süresine yakın. Tom Hardy ilk yarıda ne kadar tutuksa ikinci yarıda o kadar kendini kanıtlama çabasına giriyor ki bu filmin inandırıcılığını baltalıyor. (Motorların soğumaya bırakıldığı kısımda ufka yürüyüp konvoyu patlatıp geldiği kısım bunun cılkı çıkmış bir noktası) Bir Punisher olarak görmek isteyebileceğim bu oyuncu maalesef ortama imaj ve profil olarak uysa da kullanılış açısından Mel Gibson'un yarattığı oyunculuğa yaklaşamıyor. Çünkü benim için Max kıyametin ortasında bile gülen, ayar veren, bir şeyleri koruma içgüdüsüyle hareket edebilen bir tipti burada ise hırsız koruması olmasa ilk sahnede kadınların aracını gaspedip gidecek bir çöl yağmacısından zaten farkı olmuyor. Zaten yüzü film boyunca resmen mahkeme duvarı.

5- Görselliğin kullanımı etkileyici, yüzlerce kilometrelik siklon bulutları vs olmasa neyin gerçek neyin efekt olduğunu ayırd etmek güç. Hatta yol alan tüm araçlar gerçekten orada olan şeyler, bilgisayar ürünü değiller. Öte yandan dövüş sahneleri o kadar muallak ki ölen nerede nasıl ölüyor ayırd edilemiyor çoğu zaman. Bu yüzden görsel olarak filmin başarısı bir artıya dönüşemiyor.

6- Sorsan post apokaliptik bir dünya, hatta petrol dolayısıyla benzin yokluğu hatırlarsanız serinin önceki filmlerinde oldukça vurgulanan bir şeydi, burada işin cılkı çıkmış, V8 motorlarının kutsal olmasından elektrogitara bağlanan alev makinalarına dek sırf punk'luk olsun diye serinin devamlılığını baltalayan çok şey var. Tüm film çölde geçiyor ve su kaynağı olan tek kule var, ama tüm film boyunca Max sadece iki yerde birşeyler içiyor. Joe dışında birşeyler içen birilerini bile görmüyoruz, sanki kimse o hengamenin ortasında acıkmıyor, susamıyor! Açıkçası Max'in gördüğü kabuslar dışında film üçlemeye bağlı bile değil aslında. Atıyorum ne Thunderdome'dan bahsediliyor, ne 2. filmde olan tren hattından. Tüm film boyunca teptikleri yolu aynı şekilde geri baştan gitmeleri bu yüzden ironik.

7- Kendisini Aeon Flux ile sevmiş biri olarak gerçek Charlize Theron bu değil düşüncesi döndü durdu kafamda. Tamam filmin %70'i kadın gücü teması üzerine kurulu ama kadını tanınmaz hale getirmek de bu amacı yada girişilen işi samimi kılmıyor.

8- Joe tüm zamanların en lame film boss'larından birisi. Tek sahnede doğru düzgün çıkıp dövüşmüyor. Dune'deki Rabban The Beast'e benzettiğim onun yerine dövüşen kardeşi olmasa tümden figüran olacak bir tip. Öldüğü yer bile o kadar hızlı geçilmişti ki adamın afiş konusu yapılmasını bile anlayamadım. Zaten bu herifin varlığının Dune'deki Baron Harkonnen'e bir saygı duruşu kurulması dışında bir şey olduğunu sanmıyorum.

9- Filmden geriye akılda kalıcı yegane karakterler Furiosa'nın Joe'dan kaçırdığı kadınları ve Yeşil Şehir'den geriye kalan ihtiyarlardı bence. Ki onlar bile filmin genelinde çoğu zaman ismini bile hatırlamayacağınız tipler.

Mad Max 70'ler sonu 80'ler başı üçlemenin post apokaliptik sinemaya bıraktığı mirasın hala aşılamamış olmasından doğan bir rahatlıkla kredisini rahat harcayan bir film olmuş. Öte yandan ne önceki filmler kadar yenilikçi ne de onlar kadar acımasız. Kesile kesile kırpılmış bir halini izlediysek ona bil şaşmayacağım, öyle diyeyim. Eğer 80'ler çocuğuysanız ve post apokaliptik filmlere zaten zaafınız varsa büyük ihtimalle filmi zaten görmüş olacaksınız ve bu yüzden benim yazdıklarımın pek de anlam teşkil edeceğini sanmıyorum ama filmin kanımca tek artısının bir Mad Max origin hikayesi olmayıp izleyicinin zaten hikayesini bildiği bir karaktere yapılmış bir stand alone film olması olduğunu söyleyebilirim. Hal böyleyken Mad Max klonu yada o ekolun uzantısı olarak çekilen sayısız filmden sadece bütçesiyle ve kadrosundaki 1-2 isimle sıyrılabiliyor. Özet geçmek gerekirse bendeki puanı 10 üzerinden 6.5 ile 7.1 arasında gidiyor, giderken iki kere düşünün yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Mad Max tanıtım ve giriş filmi şeklinde yeniden yaratmışlar.Oldukça şık ve güzel film.

Amerikada o yıllarda olan araba kazaları, petrol sohbetleri vs.. derken Mad Max 1 çekiyor adamlar, her kaza sahnesi orjinal vs. şimdi bakıyorsun adamlar orjinal stunt vermişler yinede eleştirmişin, basit tabi.

Yazdığın notların 5-6 sını sildim listeden, şahsileştirmişin.Bu kafa hayattan fazla keyif almaz.Diğerleri tartışılabilir, remake reboot ve yeni birşey yaratılamıyan bu yıllarda fazla kaşınmamak lazım.7 altı bir not çok gaddar olmuş, özellik detaylar oldukça iyi.Devam filmler ile ilgili bir haber olmaması beni üzdü.New age boys -ları işin içine katmak zorundalar, bizler outdated oluyoruz sorry geberip gideceğiz, zaman artık başka genç kafaların.
Sosyal ağlarda paylaş

yani illa eleştirmek için izleyeceğim dersen çok şey bulursun ama bu niyetle seyretmediğin zaman film başından sonuna aksiyonun içinde eleştiriye yer kalacağını zannetmiyorum... dediğim gibi film başlarken tırın içine oturdum film bitince de kalktım ve yemek yedikten 1 saat sonra filme girmeme rağmen resmen acıktım, susadım ve yoruldum çıkarken...

ha filmi beğenmeye bilirsiniz, amaçsız kovalama hoşunuza gitmez, aksiyon yorucu gelir, çöl ve çorak topraklar rahatsız edebilir, tipler iğrenç gelir falan ama bunları dert etmeyenler için çok güzel bir film
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...