Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gitarda tıkanma

dufrasne

Öne çıkan mesajlar

Selamlar. Yaklaşık 1 senedir gitarla uğraşıyorum. Hemen hemen tüm gamları biliyorum (Phygrian, Locrian gibi modlar dahil) 7'liler, 9'lular falan bir sürü akor biliyorum. Ama işte tıkandım, ileriye götüremiyorum işi. http://www.youtube.com/watch?v=ApVvnzsWiGM örneğin şu videodaki smooth solosunu atmam falan 1 günümü alıyor. Ya da bir akordan sonra hangisini bassam güzel olur falan bunları halledemiyorum. Soloları transpoze etmesini bilmiyorum (böyle mi deniyor bunu da bilmiyorum) Berkley'in modern metodunu indirdim, yazılı kaynaktan çalışmak ağır geldi. Hiç ders almadım, sizce ders mi almalıyım iyi bir gitaristten yoksa önerebileceğiniz sağlam bir kaynak ya da egzersizler falan var mı. Tam anlatamamış olabilirim durumu ama yardım bekliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

vallaha 4 yıldır gitar çalıyorum bildiklerinin yarısını bilmem. eğitimleri hep yarıda kesip kendimi gruplara coverlara kaptırdığımdan bu durumdayım.

ama benim düşünceme göre doğaçlamada kendini geliştirmelisin. mağdem gamları yuttun? çünkü başkasının çaldığını zaten çalarsın önemli olan doğaçlama çalarak o anda kafanda bir sonraki hamleni hatta ondan sonrakini düşünerek çalmak ayrı bir ustalık istiyor.
yanlışsam düzeltin.
Sosyal ağlarda paylaş

Berkley metodları genellikle ağır kitaplar. Sıkabilir, yorabilir. Elimden geldiğince, bildiğimce anlatmaya çalışıyım. Umarım ukalaca anlaşılmaz. Buarada "iyi ve tecrübeli" bir hocadan ders almanı tavsiye ederim. En azından rotanı çizene kadar sana temeli sağlayabilir. Önemli olan bence bu konuda öğrenmeyi öğrenmek.

Modlar çok önemli olmakla birlikte tek başına pek bir işe yaramazlar. Çünkü önemli olan "ne zaman hangi modu" çalacağını bilmektir. Arkadaki akor dizilimine göre çalıcağın modu ve başlangıç sesini iyi seçmen gerekiyor. Yani ben Super Locrian modunu klavyedeki mevcut her pozisyonda, her tondan çalarım demek ile ben Super Locrian solomu onlarca farklı akor üzerine atabilirim demek farklı şeyler.

Cmaj üzerine C Ionian, Amin üzerine A Aelion herkes çalar. Önemli olan varyasyonları, farklılıkları yakalayabilmek. Gerektiğinde outside çalabilmek. Tabi bunun için interval bilgisi de gerekli. Sonuçta dizi ve armoni bilgisini iyi bir temel ile anlayabilmek için ineterval (aralık) konusuna da eğilmek gerekiyor.

İşte bu sebeplerle, armoni konusu da çok büyük önem kazanıyor. Hangi akor hangisiyle uyumlu? Bunun arkasından ne basarsam güzel olur? Hangisiyle bitireyim? Vs vs...

Eğer ciddi olarak kendini geliştirmek istiyorsan:
1. Interval, Diziler, Armoni konularında donanımlı olmalısın
2. Ünlü gitaristlerin Transkriptlerini incelemelisin. Lick'lerini çözümlemelisin.
3. Bunları bol bol uygulamalısın. Bu konuda bir looper cihazı ve backing aracı (software veya hardware) ciddi işini görecektir.

Zaten bunların üzerine düşmeye başladıkça ne konuda eksik olduğunu nasıl ilerlemen gerektiğini yavaş yavaş hissetmeye başlarsın. Sonuçta müzik sonu olmayan bir yolculuk. Kesin çizgileri yok. Ama bu dediklerim seni istediğin hedefe daha sağlam bir yoldan ulaştırabilir.

Buarada eğer ders almayacaksan, sana Frank Gambale'ın kitaplarını ve videolarını tavsiye edebilirim. Güzel bir eğitmen o adam. Bir de Peter Fischer - Rock guitar secrets kitabı iyi bir başlangıç olabilir. Türkçe kaynak olarakta Mesut Uğurel'in kitaplarını tavsiye ediyorum. Benim çok hoşuma gitti kitapları.

*Teknik konusunda birşey yazmadım. Zaten bunlar üzerine eğildikçe tekniğin de gelişecektir. Frank Gambale transkriptleri ile uğraşırken sweepleri, economy pickingi daha iyi özümsersin örneğin. Zaten tekniği, fikirleri uygulamak için kullanıyoruz. İhtiyaç doğrultusunda geliştirmek bana daha doğru geliyor. İnsan eksiklerini daha rahat görebiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Saol tavsiyelerin için. "İşte bu sebeplerle, armoni konusu da çok büyük önem kazanıyor. Hangi akor hangisiyle uyumlu? Bunun arkasından ne basarsam güzel olur? Hangisiyle bitireyim? Vs vs... " Evet bu konuda çok fazla kaynak bulamadım ben. Bir armoni kitabı almıştım Nurhan Cangal'ın, hatta aralık bilgisine ordan çalıştım ama kararsız akorlar neye çözülmek ister vs. gibi merak ettiğim konular yoktu. Aslında en kolay yolu dediğin gibi ders almak ama bakalım.
Sosyal ağlarda paylaş

Haklısın duyum da önemli. Hatta en önemli şeylerden birisi. Yani, eğer ciddi olarak jazz ve fusion gibi tarzlara yöneliceksen duyduğunu çok iyi çözümlemen gerekiyor. Earmaster güzel bir program. Buarada bence asıl kulak gelişimi intervaller ile becelleşirken geliyor. Önce iki nota arasındaki mesafeyi algılamaya başlıyorsun. Sonra bunların terim karşılıkları oturuyor kafanda, daha sonra bir akoru parçalayıp tek tek seslerinin intervallerini düşünüyorsun falan filan...

Neyse. Senin ders alman şart oldu dufrasne :)

Buarada sana konuyla ilgili bir öm atıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

ben sadece 4 saat gitar dersi aldım hayatımda ( nasıl tutulur pena,gitar falan.. ilk hareketler parmağı güçlendirme falan ) sonra tamamen kendim yaptım ne yaptıysam , gam falan bilmiyorum , başlarta egzersizlerle falan çalıştım sonra beğendiğim şarkıların falan guitar pro da tablarıyla çalıştım , başlarda imkansız gelen şeyleri omuriliğimle yapmaya başladım , bu arada tarzım jazz falan değil daha çok metal arada bir blues damarım da tutabiliyo.. ( metal derken ağırlıklı iron maiden olaraktan ) ama akor falan öğrenmek istiyorum nerden bulabilirim böyle akorları gamları sağlam öğretebilecek bişey bana da öm atabilir misiniz:(

saygılar..
Sosyal ağlarda paylaş

zeawee benimde durum senin gibi benim 4saat bile yoktur, hocanın oğlum sen boşuna kasma, sen gitar fln çalamazsın demesiyle bıraktıydım kursu 2.gününde mi ne...

music theory for dummies diye bi kitap var ben ondan bakiyorum ara ara hakketen bayağı güzel anlatıyor, seni hiçbişi bilmiyormuş kabul ederek başliyor anlatmaya ki muzik teorisi hakkında bişi bildiğim yok zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

ben şöyle bi yöntem öneriyorum, zamanında doğaçlamayla epey uğraşmış bi insan olarak:

band-in-a-box adlı programı yüklüyosun, ordaki caz standartlarını tek tek çözümlüyosun, hepsi için ayrı ayrı sololar yazıyosun ve üzerlerine doğaçlama çalıyosun dur durak bilmeden. gerçekten acaip güzel bi pratik yapma yöntemi.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

ben şöyle bi yöntem öneriyorum, zamanında doğaçlamayla epey uğraşmış bi insan olarak:

band-in-a-box adlı programı yüklüyosun, ordaki caz standartlarını tek tek çözümlüyosun, hepsi için ayrı ayrı sololar yazıyosun ve üzerlerine doğaçlama çalıyosun dur durak bilmeden. gerçekten acaip güzel bi pratik yapma yöntemi.

Aynen öyle.

Ama basit bi armoni bilgisi olmadan kabus olur bu
Sosyal ağlarda paylaş

ingilizce harmony, türkçe armoni. zaten sir'in dediğiyle senin sorunun alakası yok, o sana dememiş.

akorları da ben şöyle çalışmıştım.

1- baresiz akorları yani open chordsları çalışmak. (http://www.unlimitedlessons.com/images/Open%20Chords.GIF)

2- open chordslar üzerinden majör ve minör akorların hangi notalardan oluştuğunu saptamak. (bunun için çok çok az aralık bilgisi lazım. google'a falan akorların oluşumu yazarsan bulursun birkaç yazı.

3- 7'li akorların nasıl oluştuğunu anlamak ve majör, minör akorlara nota ekleyerek ya da çıkararak 7'li majör, majör dominant, minör, minör dominant akorlar yapmak

4- Bare olayı. Yani fiziksel olarak anlamı, gitarın köprüsüyle sapı arasındaki tel uzunluğunu azaltarak sesin tizleşmesini sağlamak. Bu sayede örneğin ikinci perdeden mi minör basıyorsun. Sonra işaret parmağınla uzunluğu bir perde kısaltıyorsun yanına da aynı akoru basıyorsun oluyor sana fa minör. ben ilk anladığımda akustik bilimine hayran kalmıştım çok heyecanlı dakikalardı ehuh :D

5- Sus2ler sus4ler 9'lular, ya da basit akorların farklı tonları bir sürü akor var. Gitarda farklı en az 3 notaya bastığında akor oluyor. Hatta sanırım caz armonisinde ona bile gerek yok. Guitar Pro kullanıyorum ben, chords bölümünde bir akoru 50 çeşit yerden veriyor adamlar. Böyle yani.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...