Nessarien Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretiminde gerileme yılın ilk ayında da sürdü. Krizin etkisiyle aylardır düşüşte olan sanayi üretimi Ocak'ta dibe vurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Ocak'ta yüzde 21.3'le tüm zamanların en büyük düşüşünü kaydetti. CNBC-e anketinde yüzde 17.9'luk düşüş bekleniyordu. Aralık ayında yüzde 17.6 olan sanayi üretimindeki düşüş yüzde 17.8'e revize edildi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretim imalat sanayi sektöründe yüzde 24.2, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 6 geriledi. EN BÜYÜK DÜŞÜŞ SERMAYE MALI İMALATINDA Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 44.6 ile sermaye malı imalatında görüldü. Dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 25.4, aramalı malı imalatı yüzde 24, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 10.1 ve enerji yüzde 6.4 oranında düştü. OTOMOTİV ÜRETİMİ DİBE VURDU İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 60.3'le motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleşti. Onu, yüzde 55.7 ile radyo, tv, haberleşme teçhizatı ve cihazları İmalatı ve yüzde 32.1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı takip etti. AĞUSTOS'TAN BERİ DÜŞÜŞTE Küresel krizin etkisiyle sanayi üretiminde Ağustos ayından beri düşüş görülüyor. Üretim Ağustos’ta yüzde 4.1, Eylül’de yüzde 5.2, Ekim’de yüzde 8.5, Kasım'da yüzde 13.9, Aralık'ta yüzde 17.8 azaldı. Ocak'taki rekor düşüşle sanayi üretimindeki bozulma da devam etmiş oldu. 2001'DEN KÖTÜYÜZ, EN KÖTÜSÜ GERİDE KALMADI Üretimdeki rekor düşüşü ntvmsnbc'ye değerlendiren Fortis Ekonomisti Erkin Işık şunları söyledi: "Korktuğumuz başımıza geliyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlara bakınca önceki aya göre yüzde 2.6'lık bir düşüş var. Temmuz ayından beri toplam düşüş yüzde 17'yi buldu. Bu da 2001 krizinde yaşadığmıız düşüşten biraz daha sert bir düşüş; orada yüzde 16.5'ti. Şu anda ekonomik aktivitedeki daralmanın en kötüsü geride kalmadı. Önümüzdeki döneme ilişkin olumlu sinyal yok, toparlanma işareti yok. Maalesef olumsuz senaryo gerçekleşmeye başlıyor. Bu yıl ekonomideki daralma yüzde 5'lere çıkabilir. Toparlanma 2009'un son çeyreğinde olabilir; daha çok 2010'a kalacak gibi gözüküyor." Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nessarien Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Göstere göstere gelen krize hiçbir önlem almadan meydanlarda durmak yok yola devam diye atıp tutmakla olmuyormuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tron Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 valla bir kaç tanıdığımın sanayi tipi işler yürütüyorlar. ...ve şunu söylim! Hepsinin iş yoğunluğu düşmeyi bırakın, direk durdu. 10 yılı aşkın süredir çalışan elemanları var ve bu adamları işten çıkarmamak için cepten ödeme yapıyorlar. bir kaç ay sonra bu adamlara nasıl bir konuşma yapmaları gerektiğini şimdiden düşünüyorlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Aman başbakan veya unakına bunu demeyin hemen ağzınızın payını terbiyesizce verir yollar. Onların keyfi yerindeyse herkesin yerindedir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 seçim sonrasını merak ediyorum.. aslında halk hakkediyor bunu yahu. mesela adamlar bu "sosyal yardım"ların ceplerinden kesildiğini ve gırtlaklarından kesileceğini düşünemiyor hiç. vergilerin artacağını ve ceplerinde patlayacağını hesap etmiyor. öyle ki "bu kriz uydurması hükümeti yıpratmak için çıkartılmıştır!" diyenler bile var.. diyen-ler diyorum çünkü sayıları az değil. global bi olayı bu kadar basit bi komplo teorisine indirgemek... burada az - ufak bi salaklıktan bahsetmiyoruz. ha nooluyor? kurunun yanında yaş yanıyor her zaman olduğu gibi. sonrasında ağlamayacak mı millet, "nerde devlet?" diye.. "e bugünün geleceği dünden belliydi. ne diye ağlıyorsun a arsız utanmaz" demezler mi adama? %70'inin gözü kapalı ise, kafasını kullanmak istemiyorsa yapılacak fazla bi şi yok.. keşke %30 toplumsal düzenden muaf olsa da iç huzuru ile "bırakınız çile çeksinler, bırakınız sürünsünler" denilebilse.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 eet kriz türkiyeyi çok fena vurdu. üretim adeta durdu ne yazıkki. işçi çıkarmamak için baya direnildi ama bir süre sonra yapacak birşey kalmıyor. işsizlik şimdi yüksek diyorsanız haziranda filan görün, tepeye vurur diye düşünüyorum. tabii çevremden gördüğüm bu sadece. 2006dan beri ekonomi iyiye gitmiyordu zaten, bir de yurtdışı saçmalayınca tam oldu. seçimlerden sonra birşeyler yapacaklarını umuyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 TCye birşey olup olmaması umurlarında değil. Yeterki TR içindeki güç ellerinde olsun gerisi ne olursa olsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Tron said: 10 yılı aşkın süredir çalışan elemanları var ve bu adamları işten çıkarmamak için cepten ödeme yapıyorlar. bir kaç ay sonra bu adamlara nasıl bir konuşma yapmaları gerektiğini şimdiden düşünüyorlar. Sırf "ne diyeceğiz nasıl kıyarız" diye değil de, kıdem tazminatından dolayı düşünüyor ve cepten ödüyor olabilirler :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bLackcha0s Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Rabbime sordum teğet geçicek demişti ama o da bizi yedi herhalde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Yetişmiş elemanı işten istemeden çıkarmak asıl problem ve tabi sonrası tazminatlar. Ama önemli olan seneleridr yetiştirdiğin emek harcadığın personeli iş veremediğin için işsiz bırakmak. Sonuçta kriz bitene kadar dayanabilirsen ya aynı adamları geri alıcaksın ya da bütün insan yatırımını baştan yapıcaksın yani her durumda firmaya zarar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 eet ama tünelin sonunda ışık görmüyorsan atarsın işçini. yani 100 kişinin çalışacağı yerde 250 kişi çalıştırırsın 3 ay, ama 5. ayda artık atmaya başlarsın. ki o 5. ay yaklaşıyo :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Benzer sebeblerden Ford veya MAN mesela şu an işçi çıkarmak yerine eğitim veya maaşsız izin veriyorlar ama daha ne kadar kasabilirler onu bilmiyorum. Gidişat şu an iyi değil ve herhangi bir umut veya tedbir görünürde yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bLackcha0s Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Ford Otosan da kemik mühendis kadro bile tehlikede şu an. Ford un medyayla arası iyi pek haberleri yansıtılmıyor ama çok sık üretime ara veriyorlar hattı kapatıyorlar.Çok işçi çıkartıldı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 benim staj yaptığım nakliye şirketi vardı ankarada. 4 ay staj yaptım orda, son ay adamlar italyaya ihracat malı götürüyodu ama ithalat için en az 1 ay bekliyolardı orda, italya da 1.5 ay beklmelerine izin veriyolar. biz stajı bitirene kadar son ayda emekli olmuş ama orda çalışan 3 ustayı çıkardılar. sonra staj bitti, ziyarete gittik geçen. muhasebe bölümünde 6 kişi vardı 4 e düşmüş. fatura bölümü 3 kişide 1 e düşmüş. biz nakliyede 12 kişi filan çalışıyodu, orası da 8 kişiye inmiş ki ikisi patronun kızı zaten. adamlar avrupaya sefer yapınca ithalat nakliyesi yapamadığı için zarara giriyo artık ve seferleri de düşürmüşler. tırlarını diğer şirketlere kiralamaya başlamışlar. yani sadece bizde değil kriz, heryerde var. bu da böyle bir anımdır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masquerade Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Ben şeyi anlamıyorum, adamlar "aman kriz var çok fena olacak" diyerek yaygara mı koparsın? bunun bize getiresi daha fazla kaos, panik şeklinde olur. ha tabi hükümetin yine buna çözümler araması vs şart, o kısımdaki eleştirilere katılıyorum. ayrıca dünyanın en büyük otomotiv firması General Motors bile iflasın eşiğinde, öyle bir hava var ki krizi sadece TR'de yaşıyoruz sanırsınız. hatta çoğu ülkende de az etkilendiğimiz açık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tron Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Baggio said: Tron said: 10 yılı aşkın süredir çalışan elemanları var ve bu adamları işten çıkarmamak için cepten ödeme yapıyorlar. bir kaç ay sonra bu adamlara nasıl bir konuşma yapmaları gerektiğini şimdiden düşünüyorlar. Sırf "ne diyeceğiz nasıl kıyarız" diye değil de, kıdem tazminatından dolayı düşünüyor ve cepten ödüyor olabilirler :p evet çok haklısın. :) Lakin bu insanlar çalıştıkları şirketi benimsemiş kişiler. Ne olursa olsun senin yanındayız diyebilen insanlar. Böyle düşünebilen çalışanları bulmak zordur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Krizi örtbas etmeye çalışmaktansa önlem alınır, kurtarma pakedi vs. yapılır. Krizin geleceğide zarar vereceğide "belliydi". Devekuşu gibi kafayı toprağın altına gömünce ülke daha iyi bir konuma gelmiyor. edit: iki saniye önce şirketlere yemek yollayan bir kurum, ev telefonunu arayıp böyle birşeye ihtiyacınız var mı dedi :S Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mendoza Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Teğet geçmek nedir bilmiyorsunuz geometri cahilleri. Teğet demek deyip geçmektir. Krizin değen kısmı da bu bre kafirler. Susun oturun yerinize kömür verdik onu yiyin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 @masq, kimse "çıkıp felaket tellallığı yapsınlar" demiyor. ama halka güven vermeleri gerekiyor. şimdi diyelim futbolcusun, maçta 2-0 geridesin, maçı kurtarmak çok zor değil, ama kolay da değil. şimdi böyle bir durumda kendi bireysel çabanın + takım olarak çabanızın yanında kenardaki antrenörün de doğru taktikler göstermesi gerekir, ki sahada koşan topçu olarak sen kenara baktığında "lan şimdi bizim hoca bi hareket yapacak, tüm takımın havası değişecek, maç dönecek" diyeceksin. Şimdi soruyorum sana, dönüp kenara baktığında, RTE'den veya ekibinden bu güveni alıyor musun, veya şimdiye kadar "hayır, biz o iki golü yemedik, direğe teğet geçti onlar" demelerinden başka bu güveni verecek ne yaptılar? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 bu krizi önleyebilecek bir önlem yoktu. sadece vatandaşa etkileri konusunda adımlar atılabilir yoksa krizi önleyemez hükümet çünkü kaynağı biz değiliz. amerikadan başlayan oradan avrupaya ve asyaya yayılan bir kriz bu. ve evet tüm bu sanayide ki düşüşe rağmen kötü durumda değiliz. zira bankalar akıllı davranmış 2001den sonra. ama vatandaş... kredi kartı borçları fln feci girecek vatandaşa. bankaların bu kredi kartı borçlarında aldığı yüksek faizler durumu daha da ağırlaştırıyor. işte hükümet burada devreye girmeli. sanayi üretimi tabiki düşecek. tüm dünyada düşüyor mersedes fln krize girmiş almanyada fabrika kapatırken bunu sadece bizim ülkemizde oluyormuş gibi yansıtmamalıyız. sorun şu. bizim sanayi sektörümüz büyük ihracat yapıyor ama şimdi batıda bu mallar fazla satılmıyor. ellerinde ürün birikiyor bu durumda elindekini bitirmeden adamın yeni üretime gitmesi mümkün değil. ya üretimi düşürecekler ya da tamamen durduracaklar. üretim konusunda yapılacak bir şey yok. kriz başladığı yerden çözüme ulaşmadıkça biz bir süre daha sıkıntı çekeceğiz. bende iş arıyorum zengin çocuğu falan da değilim anlıyorum insanların halinden ama şu da var ki kimisi evlenmiş aile kurmuş kirada çocukları var o adamlar işsiz kalacak... biz 24 yaşındayız ve öğrenciyiz :S yine şükretmek gerek halimize ki ediyorum valla... bu kriz biraz fırsatta olabilir. sonuçta şu 5 yıl içinde ne kadar yüksek ihracat yapsakta daha fazla yapma potansiyelimiz vardı. bu açıdan afrika ve arap ülkelerine yapılan açılımlar önemli. batıda kriz varken güneye doğuya fln mal satmaya çalışılmalı. ayrıca düşen cari açık enflasyon, faizler fln güzel; bunlarla birlikte kurda yükseliyor. ihracatçı için büyük avantaj bu. zira kur düşükken pek kar etmiyorlardı. 1,60-1,70 seviyesi zaten onların istedikleri seviyeydi. türk lirası aşırı değerli diye ağlayanlar neden dolar çıkınca aman aman oluyor anlamış değilim. 1.80-1.90'a çıkabilir ama reel şartlarda o seviyede kalamaz, düşecektir. şimdi bizim devletin yapması gereken. vatnadaş üzerindeki borç yüklerini hafifletip belki devlet eliyle yeni iş imkanları oluşturmak. bunun yanında düşen faiz ve enflasyonun indiği seviyede tutulmasını sağlamak. enflasyon hiç 6.40 tı sanırım o seviyelerin altına inemedi. altına indikten sonra piyasalar düzeldiğinde o seviyede tutabilirsek işte o zaman güzel bir yükseliş yakalar ülkemiz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fedaykin Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 2008 Ocak ayına göre sanayi üretimi %21.3 azalmış, yerseniz... 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 255 TL olarak açıklayan kurumun verdiği düşüş değeri de ancak bu olur. Gerçek açlık değeri 800 TL'nin üzerinde bir rakam olduğuna göre TÜİK'in rakamlarını kafadan en azından üç ile çarpmamız gerekiyor. Sanayi üretim düşüşü gerçekte %50'nin altında değil, kim aksini iddia ediyorsa alnını karışlarım. Çalışığımız yerlerin bir çoğu kapandı, artık belirli konularda teklif istemek için adam bulamıyoruz. Çalışanlarda resmen direniyor. Bu rakamları şişirmek için ne yaptılar bilemiyorum ama kesin bir yolunu bulmuşlardır. Enflasyonu düşük göstermek için daha önce soba borusu, boş cd gibi abuk subuk şeyleri ekleyerek, onların fiyatı yükselirse bu yanlış oldu diyip çıkartarak hesaplama yapan bir kurumdan açıkcası ben herşeyi beklerim. Ayrıca bu krizde hükümetin tek yaptığı kafasını kuma gömmek, başka hiç bir şey değil. Sorunda burada başlıyor işte. Kimse hükümetten bu krizi bitirmesini beklemiyor ama atacağı adımlar ile etkisini azaltması gerekiyor. Ancak tam tersi yaptığı açıklamalar ile krizi daha da beter hale getiriyor. Bunun en güzel örneği otomotiv sektörüdür. Hükümet yok şu vergiyi düşüreceğiz, yok hurda araçta şöyle bir kampanya yapacağız diye bik bik konuşup hiç bir şey yapmayınca insanlarda bir beklenti oluşturup aylarca fiyat düşecek diye araba alacak da almadı. En sonunda otomotiv üreticileri hükümete "daha fazla konuşmayın yeter artık" kıvamında bir açıklama yapmak zorunda kalmışlardı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 bu kriz ham madde ihracatını kısıp son ürün ithalatını azaltmak için, hammaddeye ülke sınırları içinde işlemek için biçilmez kaftandı ama hükümete rabbimiz bu yolu göstermemiş. ya da görememişler bilemedim şimdi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fedaykin Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Fizbanım bir tanem durum pek öyle değil. Sorun yurt dışı için yapılan üretimin neredeyse tamamen durmuş olması. Şu an yapılan üretimin tamamına yakını yurt içi piyasa için. Zaten ülke olarak bizim yapabileceğimiz tek şey yurt içi piyasayı canlandırıp ayakta tutmak. Ancak hammadde girişi çok ciddi oranda yurt dışına bağımlı. Bu kalemlerin fiyatı dolar arttıkça artıyor. Düşen bir kaç kalem sayesinde bu yüksek oranda sübvanse edilebiliyorsa da yakında stoklar iyice dibe vurunca bir çok ürünün fiyatı ister istemez artmak zorunda kalacak. Yurt dışına zaten bir şey satamadığından doların yükselip alçalması kimseyi ihracat anlamında etkilemiyor. Ancak bir çok büyük firmanın yurt dışına çok ciddi rakamlarda borcu var. Bu kredi borçları ise döviz cinsinden olduğundan onların ödenmesi çok zorlaştı. 2009 başında yaklaşık 140 milyar dolarlık özel şirketlerin borcu var. Dolar 1.3 lira iken bu 182 milyar lira, 1,8 lira ilen 252 milyar liraya tekabul etmekte. Şayet işler açık olsa kurun yükselmesinin getirisi bu götürüden daha fazla olur ancak üretim olmayınca bu artış çok ama çok büyük bir sorun haline geliyor. İşte bu sebepten eskiden kur düşük diye ağlayanlar şu an kur çok yükseldi diye ağlıyor. Üretim olsa bu kur çok güzel ama ufak bir ayrıntı, üretim durmuş durumda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 9, 2009 nası yaf. normalde türkiyede üretebileceğimiz neyin hammaddesini üretip, yurtdışına satıp, sonra son malı ithal ediyoruz? merak ettim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar