Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Inception (2010)

Innuendo

Öne çıkan mesajlar

Ha şey diye anladım işte, alttaki layerdan kick geliyor ama sen daha da derine gittikçe daha derinleştiin için o kick'le aynı anda senin orada da kick yapman gerekiyor ki yollar açılsın. Yani leonardonun zaten tek layer derdi vardı orada. Ama dikkat edersen çığ düşen sahnede kick'i kaçırdık diyor. Amaç arabadan kick verilirken o layerda da kick yapmaktı. Tüm layerlarda aynı anda kick oluyor ve gerçeğe dönülüyor gibi.

Sosyal ağlarda paylaş

Yani dediğim gibi pek çok kişi mantık hatası var falan diyor da çok karışık film. 2-3 kere izleyip iyice sindirmek lazım. Ben soruların cevaplarının filmde olduğuna ve kendi kurduğu mantık düzenini iyi götürdüğüne inanıyorum filmin. Aptal aptal sırıtıyrum zaten beklediğimden çok daha iyi çıktı film :D
Sosyal ağlarda paylaş

Bir infographic gordum de aslinda olasi gibi;

4. layer mi yoksa limbo mu diyebiliriz asıl soruna? Madem Ariadne ve Fisher, Mal-Cobb'un yanindayken atladi bu demek oluyor ki orasi limbo degil cunku o zaman atlamalari bir sey ifade etmeyecek. Eger kendini oldurerek, kick yaratılarak limbo'dan kurtulabilinseydi, limbodan bu kadar korkurkulmaya bahsetmeye gerek olmazdi cunku bir sekilde kurtulusu var. Demekki, Ariadne ve Fisher'in atladigi evren 4. layer. Yani oyle olmasi gerekiyor.

1. Layer'in Yusuf'un layeri oldugunu hatirlarsak, Cobb'un etkisiyle layer'a tren girmesiyle artık Cobb kontrolu kaybetti diyemez miyiz? Yani bu infographic'le Cobb daha 1. layerdan giriyor limbo'ya cunku artik tamamen kontrol disi tum ruyalar.

buyrun linki vereyim de dusuncenin temelini anlayin :
http://images.fastcompany.com/upload/Inception.jpg

Sosyal ağlarda paylaş

Kick-Normal doz ile;;

Kick 1: Rüya da iken bir önceki seviyeye dönmek istendiğinde ya öldürülmek yada düşme hissi gerekiyor. bunlar yaşandığında kendi kendine uyanıyorsun.

Kick 2: Uyku halinde biri seni uyandırmak istiyorsa, uyku halindeki bedene düşme hissi uygulanarak dışarıdan yada rüyayı çökerticek ağır bir etken (su vb.) uygulanması gerekiyor.

Kick-Özel doz ile;

Kick: Üst seviyelerde , ölüm sadece bir üst seviyeye gönderiyor uyandırmıyor. Bu doz ile direkt uyanma söz konusu değil. Kısacası 3. level den direk uyanmak yok, 3. seviyedeki biri kendini aşşağı atarak düşme hissini alarak 2 ye uyandırabilir ya da kamyonetin suya atılmasındaki düşme hissi gibi biri dışardan bu hissi uyuyan bedenlere vererek onları bir önceki levele çekebilir.

Limbo: 4. katmana geldiğinde artık onların tabiri ile en derine indikçe dışardan uygulanan etkinin bir anlamı kalmıyor. Cobb 4. seviyeden 3 e hiç gelemediği için, 3 tende 2 ye (otel) gelemediği için 1. levelde kamyon düşünce uyanamadı.

Adriane ve Fischer 4. layerde , saito da orda fakat başka bir yerde. Dikkt ettiyseniz 4. level cobb ve mal'ın tasarladıkları dünya idi. Rüya çökmeye başladığında adriane ve fischer için cobb acele etmelerini söyledi eğer kendilerini 3 e göndermeden o rüya çökerse limboda kalıcaklardı. Çünkü zaman doluyordu o kamyonet suya onlar 1. level de değilken çarparsa asla uyanamazlar limbo da kalırlar.

Son gördüklerimiz ya 4. layerde cobb'un saitoyu bulup kendini ve onuda vurarak asla uyanamıyacakları limboya sokması

ya da

direkt cobb'un arafta kalışı ve limboyu gerçekliği olarak yaşamasıydı.

Sosyal ağlarda paylaş

Luriel said:

iide filmin başını hatırlarsan leonardo 2. layerdayken 1. layerda küvete atıp kickliolar yani kicki 1 alt layerdan yiyosun. Cunku leaonardo kicki yiyene kadar 2. layerda takılmaya devam edio.

kickle düşme olayı farklı şeyler. Kick dediği üst layerda adama tutmasaydım düşüyodun yaptırıyosun adam da lan diye uyanıyo. Hani uyuyan adamın enseye şaplatmak gibi.

Öte yandan rüyanın içerisindeyken de uyanma yöntemi var 1-2 tane. Bunlardan biri vurulmak/ölmek, (ki rüyasında ölünce hakkaten insan uyanıyor) ikincisi de rüyada düşme hissi yaşamak.

Haliyle hatun orada kick yiyerek değil kendini aşağı atarak düşme hissiyle bi önceki seviyeye geçti

Sosyal ağlarda paylaş

Mortis said:

e ama birisi ölünce limboya düşüo denmedi mi

fischer vurulnca limboya düşmesi lazım 4. layer a değil öle bi durumda

tamam ama, limbo'da olan olay ne, yani layerlardan farki? ruya-gerceklik kavramini yitirip bilicaltinin etkisine giriyorsun. toteminin bile gercekligi kayboluyor.

onu dememin nedeni, orası limbo olsa atlamalarinin bir anlami yok. 4. layer ki atliyorlar. limbo ise direkt ruyalardaki durumun stability kayboluyor. cildiriyorsun gibi bir sey. ya da biri aciklasin dicem hehe tekrar gidecem zaten su filme.

Sosyal ağlarda paylaş

Nedra said:

Limbo: 4. katmana geldiğinde artık onların tabiri ile en derine indikçe dışardan uygulanan etkinin bir anlamı kalmıyor. Cobb 4. seviyeden 3 e hiç gelemediği için, 3 tende 2 ye (otel) gelemediği için 1. levelde kamyon düşünce uyanamadı.

Adriane ve Fischer 4. layerde , saito da orda fakat başka bir yerde. Dikkt ettiyseniz 4. level cobb ve mal'ın tasarladıkları dünya idi. Rüya çökmeye başladığında adriane ve fischer için cobb acele etmelerini söyledi eğer kendilerini 3 e göndermeden o rüya çökerse limboda kalıcaklardı. Çünkü zaman doluyordu o kamyonet suya onlar 1. level de değilken çarparsa asla uyanamazlar limbo da kalırlar.

Son gördüklerimiz ya 4. layerde cobb'un saitoyu bulup kendini ve onuda vurarak asla uyanamıyacakları limboya sokması

ya da

direkt cobb'un arafta kalışı ve limboyu gerçekliği olarak yaşamasıydı.

bu biraz daha iyi bir aciklama evet.
Sosyal ağlarda paylaş

Sereglin said:

Mortis said:

e ama birisi ölünce limboya düşüo denmedi mi

fischer vurulnca limboya düşmesi lazım 4. layer a değil öle bi durumda

tamam ama, limbo'da olan olay ne, yani layerlardan farki? ruya-gerceklik kavramini yitirip bilicaltinin etkisine giriyorsun. toteminin bile gercekligi kayboluyor.

onu dememin nedeni, orası limbo olsa atlamalarinin bir anlami yok. 4. layer ki atliyorlar. limbo ise direkt ruyalardaki durumun stability kayboluyor. cildiriyorsun gibi bir sey. ya da biri aciklasin dicem hehe tekrar gidecem zaten su filme.

Adam Mal'la beraber ölerek çıkıyor limbodan ilk girdiği seferde de. Demek ki 4. layer değil,limbodalar ve limbodan da düşme/ölme gibi kicklerle çıkabiliyorsun, tabi gerçek olmadığını ve limboda olduğunu kabul edersen. Adam Mal'a bunu kabul ettirip, kendi de anlayıp ölüme yatarak kurtarmıştı ikisini birlikte

Kaldı ki Fischer vurulunca "limboya gitti ama peşinden gideriz" muhabbeti geçtikten sonra limboya gitmediler 4. layera indiler demek komik değil mi? Adamlar biliyordur bi zahmet ne olduğunu. Bariz diyolar limboya gitti, biz de peşinden gideriz diye. E gittikleri yer de doğal olarak limbo.

Ha diyorsanız ki "onlar da nereye gittiklerini bilmiyorlar" e o zaman yönetmenden daha iyi siz biliyosunuz demek ki :P

Sosyal ağlarda paylaş

ben farklı düşündüm agalar;

kaçırdığım bir sahne mi vardı bilemiyorum ama, ben bütün bu olanların bitenlerin, filmdeki adını unuttuğum dicaprio'nun yusufa giderek bayıltıcı ilacı test ederek girdiği rüyadaki olaylar diye yorumladım.

titanik abi yusufa gidiyor, yusuf diyorki acayip güçlü birşey var elimde, tamam abi diyor titanik, beraber iniyorlar aşağı, bakıyorlar adam işi büyütmüş. titanik abi diyorki ben de denemek istiyorum. yatırıyorlar bunu dayıyorlar ilacı ve deniyor. çok kısa bir süreliğine karısını görüyor bişeyler diyordu orada unuttum şimdi, fakat sonrasında uyanmıyor zannedersem. sonrasındaki bütün o planlar hedeler ve hödöler bu rüyanın içinde gerçekleşiyor. onların uçakta 1. katman diye indikleri "bana göre" 2. katman. son katman olan 3. katman ise aslında 4. katman. diceksinizki rüyadaki diğer karakterler nasıl dahil oldu işin içine; en başından beri "onlar benim sadece zihnimin yansıması" diyip duruyor ya, bence diğer karakterler de titanik abinin zihninin yansıması. sonlara doğru ise 4 katman olmasına rağmen titanik abi 3 katmandan kurtuluyor. yani en son sahne 1. katman. ondan da uyanırsa tekrar o yusufun dükkana dönecek diye yorumladım ben. bilemedim ama kaçırdığım bişey olabilir belki, yorucu bi filmdi malum.

Sosyal ağlarda paylaş

Xenocide said:

ben farklı düşündüm agalar;

kaçırdığım bir sahne mi vardı bilemiyorum ama, ben bütün bu olanların bitenlerin, filmdeki adını unuttuğum dicaprio'nun yusufa giderek bayıltıcı ilacı test ederek girdiği rüyadaki olaylar diye yorumladım.

titanik abi yusufa gidiyor, yusuf diyorki acayip güçlü birşey var elimde, tamam abi diyor titanik, beraber iniyorlar aşağı, bakıyorlar adam işi büyütmüş. titanik abi diyorki ben de denemek istiyorum. yatırıyorlar bunu dayıyorlar ilacı ve deniyor. çok kısa bir süreliğine karısını görüyor bişeyler diyordu orada unuttum şimdi, fakat sonrasında uyanmıyor zannedersem. sonrasındaki bütün o planlar hedeler ve hödöler bu rüyanın içinde gerçekleşiyor. onların uçakta 1. katman diye indikleri "bana göre" 2. katman. son katman olan 3. katman ise aslında 4. katman. diceksinizki rüyadaki diğer karakterler nasıl dahil oldu işin içine; en başından beri "onlar benim sadece zihnimin yansıması" diyip duruyor ya, bence diğer karakterler de titanik abinin zihninin yansıması. sonlara doğru ise 4 katman olmasına rağmen titanik abi 3 katmandan kurtuluyor. yani en son sahne 1. katman. ondan da uyanırsa tekrar o yusufun dükkana dönecek diye yorumladım ben. bilemedim ama kaçırdığım bişey olabilir belki, yorucu bi filmdi malum.

Böyle zannediyorsun çünkü, yusufun dükkanında o dozu kullanıp uyandı diye gösterilen görüntüde totemini çevirmeye çalışmıştı ve çeviremeyip yere düşürmüştü. Amaaan dercesine devam etti. Kısacası orda o totem dönerse durucakmıydı yoksa düşücekmiydi bilinmiyo :).

Bende böyle düşünmüştüm ilkte. Ama sonralarında buraya bağlantılı hiç bir şey sunulmadı. Eledim bu teoriyi.

Sosyal ağlarda paylaş

abi belki de senarist piçlik olsun diye böyle küçücük bi noktaya bağlamıştır bütün filmi? sonuçta bu tarz filmlerde böyle şeyler olabiliyor. aynen dediğin sebepten dolayı öyle düşünüyorum, hatta o sahneyi postu atarken unutmuştum (yani böyle düşünmemin asıl sebebini unutmuştum sdfgkj) ama sen hatırlattın iyi oldu şu anda daha da bi böyle düşünüyorum :)

Sosyal ağlarda paylaş

Film çok güzel herkese tavsiye ederim.

aha

Çok beğendiğim şey:

- Farklı zaman dilimlerine bölünmüş ve gerginliği sürekli elinde tutan aksiyon sahnelerinin olduğu kısım. 10sn-3 dakika-1 saat-limbo

Eksik gördüğüm şey:

- Karakter derinliği. Gerçekten yoktu. Cobb dışındakiler hakkında hiçbişey bilmememiz, o adamların ne yapıyo neden ordalar, o kız nası bi anda illegal bi iş kabul ediyo, hem o kız kim, o okul neresi, noluyo kısmı bile muallakta. Karakterler hikaye içinde FAZLA figüranlar, detaysızlar. Sanki tüm olay gerçekten rüyaymış gibi.

- Ana olay geçişleri çok hızlı ve rüyasal. Adam geldi rüyasına girdik, adam iş önerdi başka bi adamın rüyasına giridk, sonra mutlu olduk.

- Rüyaya nasıl girildiği kısmı o kadar detaysız ki. Janjanlı bi alet var ucunda kablolar var, giriyosun işte gibi olmuş.

Tüm bunlar böyle rüyaya girmek gibi bi olay yok hepsi yalan ve Crobbun götü açıkta kaldığı için gördüğü bi rüyaymış hissi yaratıyo.

Sosyal ağlarda paylaş

Gimli, film layerlardan oluştuğu için bu inanılmaz zor kurguyu en kısa sürede yapmış adam ki bu 148 dakika etmiş yanılmıyorsam, dediklerini ekleyecek olsa film 5 saat falan sürerdi heralde :D

Mini-dizi olsa eklenebilirdi onlar ama bu müthiş kurgu mecburen çok uzun olduğundan zaman yetmemiştir muhtemelen =D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...