Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

eskiden


yezid

Öne çıkan mesajlar

oyunlar oyun olduğunu bize hissettirmemek için elinden geleni yapardı, kendimizi atmosfere kaptırım gitmemiz için çaba sarfedilirdi.

artık öyle gelmiyor bana, sanki oyun olduğunu gözüme gözüme sokuyorlarmış gibi. achievement olayları falan tamamen bunu destekliyor gibi geliyor bana. aşağıda yazıyor şu kadar adam öldürdün bla bla achievementi aldın tebrikler hadi bunu online'da paylaş falan da filan da.

başka böyle düşünen var mı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

oyununa bakıyor, gerçekçi olmaya çalışan oyun gene şaşırtıyor, etkiliyor ki eskiden etkilendiğim kadar etkilenebiliyorum zaman zaman bu kadar görüp geçirdikten sonra bile. mesela en son geçen yıl mass effect'te doğan güneşe film grain efektiyle karakterimin yanından bakarken, fo3'te yıkılmış otoyoldan gün batımında ilerlerken gene "vay be" anları yaşadım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi longest journey oynuyorum tekrardan. Eski oyunlar ne kadar güzeldi. Millet yapımın %90 inda grafikle uğraşacağına, oynanış, hikaye vs ile uğraşır manyak yapımlar çıkardı. Tekrar o günlere dönebilmek için sektörü iflas ettirmek lazim. Ki iş yine yaratıcılığa orijinaliteye dönsün.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eskiyi çok abartıyorsunuz.
eskiden oyunlar çok daha kaliteli hazırlanırdı, çok daha oyun gibi hazırlanırdı, şimdi berbat oyunlar, hiç oyun gibi değil felan.
yok öyle bişi.
ha bi de eski oyun tanımı da epey tuhaf olmaya başladı. mafia 2002 yılında çıktı mesela. longest journey de 2000 yılında çıkmış.
eski oyun diye bunlara diyeceksek işimiz var.
2000-2002 yıllarında da aynı klişe vardı aslında.
o zaman da 1992-1994 yıllarındaki oyunlar övülürdü.
"ah ah nerde o eski oyunlar, şimdiki oyunlar varsa yoksa grafik olmuş be yav" denilirdi.
anladığım kadarıyla her yeni oyuncu profilinde bu klişeyi duyucaz.
kim hangi sene oyun oynamaya başladıysa o seneki oyunları övecek sanırım.
mesela çok iyi hatırlıyorum. 1996-1998 yıllarında da insanlar 3dfx firmasına kızıyorlardı. oyunları sırf grafik yaptıkları ve içeriğe hiç önem vermedikleri için. yaşasın 1990-1992 yılları arasında çıkmış oyunlar övülürdü.
bu myst de aboo grafiğin allahıydı o zamanlar.
eminim 2015-2020 yılları arasında da şimdiki oyunlar övülecektir :)

achievement hakkında şey diycem. epey uzun zamandır konsol oyunlarında achievement vardı, sadece pc oyuncuları yeni yeni görmeye başladı.
achievement'ın amacı, oyuncuyu oyun oynadığı hissinden uzaklaştırmak değil, oyun oynadığı için ödüllendirmektir.
çok lüzümlü bir sistem olduğunu söyleyemeceğim. ama şu var ki, kapışmalı oyunlara daha fazla heyecan getirmektedir.
onları çünkü kapışmak için oynarsın. e achievement sistemi de kapışacak yeni bir alan sunmaktadır.

Artık güzel oyun yapmıyorlar demek için Portal, Call of Duty 4: Modern Warfare, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, BioShock, The Darkness, Mass Effect, FEAR, Prey, God of War, God of War II, The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay, Okami, Psychonauts gibi oyunları yok saymayı gerektirir. Özellikle The Darkness'ın hastası olduğumu söyleyebilirim. Hikaye olarak beni kafa göz dağıtmış şahane bir senaryoya sahiptir.

Bir de şu var. Oyun dergileri ve siteleri gözardı ediyor ama, PC Oyunu piyasası yavaş yavaş flash oyunlarına doğru kaymaya başladı.
Artık PC Oyunu yapmak için çok geniş ekipler gerekiyor. Eskiden birkaç adamla yaptığınız işi şimdi onlarca adamla yapmanız gerekiyor.
Bu yüzden küçük ekipler, freeware indie oyunlara veya flash oyunlara yöneliyorlar.
Tamam 42346701 saat süren oyunlar değil bunlar. Ama insanı kendisine çekecek kadar kaliteliler.
"PC'de adventure öldü" diyenlere inat über flash oyunları var adventure olarak.


Ha bu arada istiyen olursa Spider Solitaire oynayabiliriz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yaa ne yazdın bi ton sen öle ya
eski oyunlardaki ruh yeni çıkan oyunların çoğunda olmuyor çünkü pata pata fabrikasyon oyun çıkıyor her gün. tabiki hala çok kaliteli oyunlar da çıkıyor bunların yanı sıra. eskinin şimdiden tek farkı o zamanlar daha az oyun üretiliyordu o yüzden üretilenlerde genellikle üzerine uğraşılmış şeyler oluyordu. piyasası bu kadar geniş değildi, daha ticarete tam olarak dökülmemişti vs vs
ha ben 2000lerden beri 3d strateji olmamalı diyorum o da ayrı konu. gerçi banane oynadığım 2-3 oyun var zaten hehe.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eskiden 10 oyunun 9u beni etkilerdi.
Şimdi 150 oyunun 9u etkiliyor.

Eskiden bilgisayar denilen alet her evde olan, herkesin ulaşabildiği, herkesin oyunlarını oynayabildiği bir platform değildi.

Şimdi her evde bir bilgisayar var ve çıkan oyunların da büyük bir kısmı buna göre aşırı derece kategorileştirilmiş ve aptallaştırılmış olarak çıkıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

simdi ben 36 yasindayim;

13-16 yaslarinda oynadigim oyunlardan cok etkileniyordum vs.. sonrasinda 25-30 larda baydim ama ben o yaslardayken sanirim buradaki cogu kisi 13-16 falandi ve onlarin begendigi hic bir oyunu begenmiyor bir turlu eski tadi alamiyordum. simdi 36 dayim benden 20 yas kucuk adamin oynayacagi oyun onun icin nefis ve mukemmelken ben, ulen ben bunu biliyorum zaten bu daha iyi grafiklisi seslisi , gecmiste oynamistim tarzi hislerle karsilasiyor ve ellemeden es geciyorum. direkt uninstall. ayrica ee ne olacak havasida var tabiiki uzerimde. yillar boyu oyun oyna dur eline bir nane gecmesin sonrasinda simdiki oyunlarda da eeee ne olacak sonunu biliyorum zaten hissindeyim... keyif almamam bundan.

ha yokmudur yenilerden etkileyen yillardir ? var elbette ama onlarda mmo tarzindalar. ama 1 elin parmaklarini gecmezler.

oyunlar uretilirken para kazanmak on planda ise (sanat degil sonucta) ve hediye vermek oynamak dilden dile dolasmasini beklemek birbirini evine cagirip beraber oynamak gibi doneler dusunuldugunde oyunlarin evrim gecirmesi yeni neslin keyfine gore uretilmesi ve biz eski oyuncularinda yeniye bir turlu isinamamasi sonrasinda sanki yeni oyunlar kotuymus hissi doguyor.

bence degisen bir sey yok... oyunlar gene ayni kitle degisik tadlar degisik.

bizimkisi eski bayramlar olsa diyen yasli dedelerimizin dustugu durumun aynisi. hanginiz karagoz hacivat izlemek ister simdi arkasinda deli hikaye olsada ya da bir golge oyunu.. onun yerine 3d sinemaya gitmek varken ya da diskoda kizlarla gonul eglendirmek veya sevgilinizle yanliz kalmak.

neyse iste ana fikir ben buyudum olsun bari sizi bilemem.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Değişen hiçbişey yok demek çok abartı olmuş.

Şöyle bi gerçek var, özellikle strateji oyunlarında ciddi şekilde görüyoruz.

O da konsolun yükselişi, arayüzlerin ve oyunlardaki detay seviyelerinin basitleştirilmesi. PC ye git gide daha az ve niteliksiz, konsoldan çevrilmiş oyunların gelmesi.

Evet bu açıdan eskiyi özlüyor insan.

Yoksa zaten konsola uygun uyarlanabilir oyunlarda, ne biliyim halflife 2 halflife 1 den kötü değil.

Eskiden, pc oyun piyasası (ki tek piyasa buydu), 20 li yaşlı oyuncuya hitap ederdi, onlar düşünülerek yapılırdı daha çok oyunlar. Şimdi oyunlar 12-16 yaş aralığında konsol oyuncularına yönelik yapılıyor.

Tabiiki sevmiyoruz :) Git gide daha az beyin istiyor oyunlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mortis said:
eskiden oyunlar hardcore du, "şu oyunu bitirdim" muhabbeti yapılırdı. Zordu oyunlar, gerçekten kasardık ve değere binerdi bizim için. Şimdi ki oyunlar daha bi tuşa bas grafikler görseller seni götürsün hikaye içine. Film izler gibi oldu artık oyunlar.


Katılıyorum.

Bir kaç sene önce, kendimi iyi RTS'ci gördüğüm günlerde, ilk defa Warcraft II bitirmeye kalkmıştım. Son bölümleri kaç kez tekrarlamam gerektiğini hatırlamıyorum bile. Bölümün birini de bitirememiştim.

Bazı adventure oyunlarında oyunun başında yaptığınız bir hata, sizi oyunu asla bitiremeyeceğiniz bir duruma sokardı. Siz de bundan habersiz saatlerce günlerce uğraşırdınız.

Bknz: Indiana Jones The Fate of Atlantis

Yuvarlak taşlardan birini altarda unutmak ya da yem olarak saklamanız gereken sandviçi yemek

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

oyun anlayisi da degisti. C&C ilk ciktiginda yillarca onun clonelarini gorduk. SC gibi ustun oyunlar farkli seyler verse de yillarca ayni sistemle oynadik. Son yillarin en basarili rtslerine bakin, oyun mekanigi degismis, artik iyicene base yapimindan uzak, sirf micro uzerine gidiliyor vs.

Oyun anlayisi da evrimlesti, konsola gore bastilestirildi bazi oyunlar, ve yeni nesilin oyun anlayisi cok cok farkli ama bizim buyumemizin de cok cok etkisi var. Gecenlerde pizza tycoon oynadim da, eskiden ne kadar cok icerik vardi dedim icimden... ama su anda o detayi kaldiramiyorum.

Uzun uzun konusmak yerine tek bir oyun / olay ile ozetleyeyim, eskiden CIV oynardim manyaklar gibi. civ I'i sabahlara kadar, II yi de oyle, IV te ilk ciktiginda ayni sekilde... 10 saat 12 saat arka arkaya deli oynardim. Artik yuzune bakamiyorum :) Civ IV kotu bir oyun oldugu icin mi bu? Kesinlikle hayir. Ama ben useniyorum artik, buyuduk yahu... canim artik girip 30 dk 1 saatte bitecek oyunlar ariyor. Dota falan sariyor, ne bileyim Street Fighter cikti baska hic bisi oynamiyorum son zamanlarda, bundan once de sirf pes atardik arkadaslarla... biz de buyuduk yani :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eskiden herkesin bilgisayarı yoktu. ben kuzene gidip amigada tank yada helikopter cip oynadığımda mutlu oluyodum.

ilk pcmi aldığımda millet hala amiga kullanıyodu. pcde alaaddinle jjrabbitle ve hdd deki 100lerce oyunla tanışdık lotusa burun kıvırır olduk.

eskiden oyun alacağımız zaman kaç ram istediğine bakardık. ulan paraya kıyacam 3dfx kart alıcam falan derdik.
şimdi hangi engine ile yapılmış, fizik motoru nasıl diye araştırıyoruz.

eskiden amatördük şimdi proyuz. tek fark bu bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...