Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Üstün zekalılar daha az uyur" (ne kadar doğrudur bu?)

Bone

Öne çıkan mesajlar

"Sadece Aptallar 8 saat uyur" diye bir kitap görmüştüm. İçeriğinde "akıllı insan daha az uyur" felan diye birşeyler yazıyordu.
Saçma diye düşünmüş, "Sıfırdan nasıl CEO olursunuz" gibi kitaplara benzemiştim.

Bugün bir de bu yazıya rastladım:

said:
İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.dr. Ümit Davaslıgil, Üstün Zekalı Bireylerin Daha Az Uyku Gereksinimi Duyduklarını Söyledi.İSTANBUL Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ümit Davaslıgil, üstün zekalı bireylerin daha az uyku gereksinimi duyduklarını söyledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Dünya Özürlüler Günü nedeniyle ‘Üstün Zekalıların Özellikleri ve Karşılaşabilecekleri Sorunlar’ konulu panelde konuşan Prof.Dr. Ümit Davaslıgil, fiziksel yapı ve genel sağlıkları normalin üstünde olan üstün nitelikli bireylerin, aşırı duyarlı bir sinir sistemine sahip olduklarını söyledi. Prof.Dr. Davaslıgil şöyle konuştu:

“Üstün zekalı bireyler, daha az uyku gereksinimi duydukları gibi, yüksek enerji içerirler. Mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olmaları nedeniyle de mizah yetenekleri son derece gelişmiştir. Ara ara kırıcı olabilen derin mizah duygusuna sahip bu kişiler, derin adalet duygusuna da sahiptirler. Ahlaki duyarlılıkları erken yaşta gelişen üstün zekalı bireyler, açlık, nükleer savaş, çevre kirliliği, globelleşme, barış ve uluslararası ilişkiler gibi konulara karşı çok duyarlıdırlar. Eşitsizliği, çifte standardı ve haksızlığı hemen fark edebilirler.”

Ezberleme ve ezberlediklerini uzun süre belleklerinde koruyabilme yeteneklerine sahip olan üstün zekalı bireylerin, sözcük hazinelerinin de çok zengin olduğunu söyleyen Prof.Dr. Davaslıgil, “Üstün zekalı bireyler, aynı anda 2-3 işi birden yapabilirler. Televizyon seyrederken kitap okuyan, ders çalışan bu kişilerin lider olma vasıfları da ön planda bulunur”

İstanbul Üniversitesi'nde böyle biri var mı, varsa gerçekten bu sözleri söyledi mi bilemiyorum. Ama okuyunca bana tuhaf geldi.

"Mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olmaları nedeniyle de mizah yetenekleri son derece gelişmiştir. Ara ara kırıcı olabilen derin mizah duygusuna sahip bu kişiler, derin adalet duygusuna da sahiptirler. Ahlaki duyarlılıkları erken yaşta gelişen üstün zekalı bireyler, açlık, nükleer savaş, çevre kirliliği, globelleşme, barış ve uluslararası ilişkiler gibi konulara karşı çok duyarlıdırlar. Eşitsizliği, çifte standardı ve haksızlığı hemen fark edebilirler."
"Üstün zekalı bireyler, aynı anda 2-3 işi birden yapabilirler. Televizyon seyrederken kitap okuyan, ders çalışan bu kişiler..."
Bu sözler bana az çok uyuyor diye düşünüyorum.
(Greenpeace'te değilim o ayrı...)

"Ezberleme ve ezberlediklerini uzun süre belleklerinde koruyabilme yeteneklerine sahip"
Ancak şunun benle hiç bir alakası yok. Ezberim neredeyse sıfırdır. Keşke fotoğrafik hafızam olsa ama çok çabuk unutan birisiyim.

"üstün zekalı bireylerin daha az uyku gereksinimi duyduklarını"
Şu da hiç uymuyor bana.
En az 10 saat uyuyan birisiyim ben. Bol bol uyumayı seven birisiyim.
(ha, gece 3'e kadar ödev yapmam veya oyun oynamam gibi durumlarda ertesi gün de 7.30'da kalkmam gerekiyorsa saati kurup kendimi zorlayarak da olsa kalkıyorum, o ayrı...)

Geçmişe bakarak zeki biri olduğumu söyleyebilirim. Özellikle IQ testleri (ne kadar geçerlidir orası ayrı) ve Alternatif düşünme yetisi (ezberimin kötü olmasını kapatan bir imkan sanırım) açısından söylüyorum bunu. Ha, IQ testlerinin sınırlarını zorlayan birisi de değilim gerçi.

Şu yukardaki araştırmaya dayalı soruyorum burada.
Gerçekten üstün zekalıların daha az uyuması gibi bir durumun bilimsel açıklaması var mıdır?
Benim gibi çok uyumayı seven birisi (bıraksanız günde 18 saat bile uyurum) ağzından salyalar saçarak (IQ 30-40...) dolaşması gerekmez miydi? Ters bağıntıdan, çok uyuyanın da düşük zekalı olması gerekmez mi?

Bilimsel konulara girip bu meseleyi açıklayabilecek var mı?

not: bir de bu konu daha önce açılmışsa özür dilerim, arama motorunda bulamadım böyle bir topic...
Sosyal ağlarda paylaş

Ya şimdi mesela ben de alıştım az uyumaya çok uyku ihtiyacı çekmem hatta uyuyamam bile genelde. 3 saatlik uykuyla dururken yine sabaha kadar otururum falan. Ama uyumayı da severim.

Ayrıca üstün zekalıların çoğu da aptal oluyorlar. Keşke durum böyle olmasa da, öyle yani. Bi de üstün zeka sınırı ne bu uyku konusundaki IQ değeri olarak mesela. Sonra hangi kriterlere göre üstün zeka, güvenilir kriterler mi bunlar? Bu soruların cevapları da lazım konu hakkında birşeyler tartışabilmek için bence
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

Benim gibi çok uyumayı seven birisi (bıraksanız günde 18 saat bile uyurum) ağzından salyalar saçarak (IQ 30-40...) dolaşması gerekmez miydi? Ters bağıntıdan, çok uyuyanın da düşük zekalı olması gerekmez mi?

Bilimsel konulara girip bu meseleyi açıklayabilecek var mı?

F=m.a, E=mc^2. Bu kadar bilimselden sonra,

gerekir ve aksini ispatlamıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Paniğe gerek yok, birisi üniversitede öğretim görevlisi diye söyledikleri doğru olmalıdır diye birşey yok, muhtemelen parası bitmiştir sansasyon yaratıcak bi açıklama yapıyim de televizyonlara çıkarsınlar beni filan diye düşünüp söylemiştir. Ben moronmuyum diye kaygıya kapılıp zekanı kendine ya da başkalarına kanıtlama çabalarına girmen gereksiz yani.

Olayın uykusal boyutuna gelirsek; uyuma miktarı daha çok kişinin uyku düzeniyle alakalı. Yani bir dahi günde 12 saat uyumaya alışırsa uyur, kış uykusuna bile yatar. Aynı durum tersi için de geçerli.

Hı, olayın bilimsel dayanağı vardır elbet. Ancak bunun "üstün zekalılar uykusuzluktan daha az etkilenir" tarzı birşey olduğunu düşünüyorum, yani düşük zekalı birisi 3-5 saat uykuyla zombileşirken üstün zekalı birisi normal hayatını sürdürebilir gibisinden.
Ama böyle söylese insanların tepkisi "eee, noolmuş?" olucağından daha keskin bir şekilde ifade etme gereği duymuş, üstüne bi de kişilik tahliliyle süslemiştir diyorum(bkz: sansasyon->tv->$ ilişkisi)

Tabii adamı tanımam etmem, belki ciddi araştırmalar filan yapmış olabilir bu konuda, ancak böyle doğrudan kişilik tahlili çıkarması filan yüzünden olay ciddiyetsiz bir şekilde ele alınmış gibi geldi, o yüzden böyle düşünüyorum. Aslını astarını bilemem tabii.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

correlation, sampling ve regression kavramlarını kafanda oturtamadığına göre IQ 30-40'larda zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

türk gençleri eğer ilkokulda hiçbişey yapmadan full pekiyi bi karne getiriyiyolarsa ailelerinin ve çevrelerinin gazıyla kendilerini süper zeki sanmaya başlıyolar, belli bi yaşa kadarka kendilerini böyle sanmaya devam ediyolar. kimisi hiç bi zaman kabullenmiyo zeki olmadığını, kimiside kabulleniyo falan işte...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...