Bone Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 "Sadece Aptallar 8 saat uyur" diye bir kitap görmüştüm. İçeriğinde "akıllı insan daha az uyur" felan diye birşeyler yazıyordu. Saçma diye düşünmüş, "Sıfırdan nasıl CEO olursunuz" gibi kitaplara benzemiştim. Bugün bir de bu yazıya rastladım: said: İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.dr. Ümit Davaslıgil, Üstün Zekalı Bireylerin Daha Az Uyku Gereksinimi Duyduklarını Söyledi.İSTANBUL Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ümit Davaslıgil, üstün zekalı bireylerin daha az uyku gereksinimi duyduklarını söyledi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Dünya Özürlüler Günü nedeniyle ‘Üstün Zekalıların Özellikleri ve Karşılaşabilecekleri Sorunlar’ konulu panelde konuşan Prof.Dr. Ümit Davaslıgil, fiziksel yapı ve genel sağlıkları normalin üstünde olan üstün nitelikli bireylerin, aşırı duyarlı bir sinir sistemine sahip olduklarını söyledi. Prof.Dr. Davaslıgil şöyle konuştu: “Üstün zekalı bireyler, daha az uyku gereksinimi duydukları gibi, yüksek enerji içerirler. Mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olmaları nedeniyle de mizah yetenekleri son derece gelişmiştir. Ara ara kırıcı olabilen derin mizah duygusuna sahip bu kişiler, derin adalet duygusuna da sahiptirler. Ahlaki duyarlılıkları erken yaşta gelişen üstün zekalı bireyler, açlık, nükleer savaş, çevre kirliliği, globelleşme, barış ve uluslararası ilişkiler gibi konulara karşı çok duyarlıdırlar. Eşitsizliği, çifte standardı ve haksızlığı hemen fark edebilirler.” Ezberleme ve ezberlediklerini uzun süre belleklerinde koruyabilme yeteneklerine sahip olan üstün zekalı bireylerin, sözcük hazinelerinin de çok zengin olduğunu söyleyen Prof.Dr. Davaslıgil, “Üstün zekalı bireyler, aynı anda 2-3 işi birden yapabilirler. Televizyon seyrederken kitap okuyan, ders çalışan bu kişilerin lider olma vasıfları da ön planda bulunur” İstanbul Üniversitesi'nde böyle biri var mı, varsa gerçekten bu sözleri söyledi mi bilemiyorum. Ama okuyunca bana tuhaf geldi. "Mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olmaları nedeniyle de mizah yetenekleri son derece gelişmiştir. Ara ara kırıcı olabilen derin mizah duygusuna sahip bu kişiler, derin adalet duygusuna da sahiptirler. Ahlaki duyarlılıkları erken yaşta gelişen üstün zekalı bireyler, açlık, nükleer savaş, çevre kirliliği, globelleşme, barış ve uluslararası ilişkiler gibi konulara karşı çok duyarlıdırlar. Eşitsizliği, çifte standardı ve haksızlığı hemen fark edebilirler." "Üstün zekalı bireyler, aynı anda 2-3 işi birden yapabilirler. Televizyon seyrederken kitap okuyan, ders çalışan bu kişiler..." Bu sözler bana az çok uyuyor diye düşünüyorum. (Greenpeace'te değilim o ayrı...) "Ezberleme ve ezberlediklerini uzun süre belleklerinde koruyabilme yeteneklerine sahip" Ancak şunun benle hiç bir alakası yok. Ezberim neredeyse sıfırdır. Keşke fotoğrafik hafızam olsa ama çok çabuk unutan birisiyim. "üstün zekalı bireylerin daha az uyku gereksinimi duyduklarını" Şu da hiç uymuyor bana. En az 10 saat uyuyan birisiyim ben. Bol bol uyumayı seven birisiyim. (ha, gece 3'e kadar ödev yapmam veya oyun oynamam gibi durumlarda ertesi gün de 7.30'da kalkmam gerekiyorsa saati kurup kendimi zorlayarak da olsa kalkıyorum, o ayrı...) Geçmişe bakarak zeki biri olduğumu söyleyebilirim. Özellikle IQ testleri (ne kadar geçerlidir orası ayrı) ve Alternatif düşünme yetisi (ezberimin kötü olmasını kapatan bir imkan sanırım) açısından söylüyorum bunu. Ha, IQ testlerinin sınırlarını zorlayan birisi de değilim gerçi. Şu yukardaki araştırmaya dayalı soruyorum burada. Gerçekten üstün zekalıların daha az uyuması gibi bir durumun bilimsel açıklaması var mıdır? Benim gibi çok uyumayı seven birisi (bıraksanız günde 18 saat bile uyurum) ağzından salyalar saçarak (IQ 30-40...) dolaşması gerekmez miydi? Ters bağıntıdan, çok uyuyanın da düşük zekalı olması gerekmez mi? Bilimsel konulara girip bu meseleyi açıklayabilecek var mı? not: bir de bu konu daha önce açılmışsa özür dilerim, arama motorunda bulamadım böyle bir topic... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Joscelin Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Hahahahaha hay allah. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Ya şimdi mesela ben de alıştım az uyumaya çok uyku ihtiyacı çekmem hatta uyuyamam bile genelde. 3 saatlik uykuyla dururken yine sabaha kadar otururum falan. Ama uyumayı da severim. Ayrıca üstün zekalıların çoğu da aptal oluyorlar. Keşke durum böyle olmasa da, öyle yani. Bi de üstün zeka sınırı ne bu uyku konusundaki IQ değeri olarak mesela. Sonra hangi kriterlere göre üstün zeka, güvenilir kriterler mi bunlar? Bu soruların cevapları da lazım konu hakkında birşeyler tartışabilmek için bence Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ZaugnaKhaldun Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 sELAM, İlk sayfadayım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Pyro Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Reserved. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Ne oldu, çok mu uyuyosun? Bişeylerden endişe falan mı ettin nedir olay? Böle haberlere takılmayınız pls. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chastise Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Posting... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 bugün uyumadım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Ben de bugün az uyudum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mortis Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 ben de az uyudum demek ki mükemmel bi adamım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Abi ben konuyu kimin açtığına dikkat etmeden cevap atmışım ya, kusura bakmayın lütfen. Hatta ilk postun tamamını okumamıştım bile. Şöyle bi bakınca evet bi endişe var gibi gözüküyo ama.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Bone said: Benim gibi çok uyumayı seven birisi (bıraksanız günde 18 saat bile uyurum) ağzından salyalar saçarak (IQ 30-40...) dolaşması gerekmez miydi? Ters bağıntıdan, çok uyuyanın da düşük zekalı olması gerekmez mi? Bilimsel konulara girip bu meseleyi açıklayabilecek var mı? F=m.a, E=mc^2. Bu kadar bilimselden sonra, gerekir ve aksini ispatlamıyorsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Joscelin said: Hahahahaha hay allah. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
_ILuVaTaR_ Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 ben üstün zekalı bir bireyim tabi lan öyleyim ama dana gibi uyuyorum bu neden peki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 ben de "lan oyle sey mi olur, sacmalamislar" diyecektim ki, ilk postta o mesaj verilmis demek ki ustun zekali degilmisim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laorx Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 ben 12 saat uyurum ve zeki sayılırım, arz ederim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 ben aptalın önden gideniyim o zaman Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sesu Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 nedir ki bu üstün zekalı olma çabası kompleksliyiz biraz galiba Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Seperate Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 oo tipik bone topiclernden keyifli =)salyasını tutamıcak kdr gerizekalı kısmı iyiymiş haha Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paniğe gerek yok, birisi üniversitede öğretim görevlisi diye söyledikleri doğru olmalıdır diye birşey yok, muhtemelen parası bitmiştir sansasyon yaratıcak bi açıklama yapıyim de televizyonlara çıkarsınlar beni filan diye düşünüp söylemiştir. Ben moronmuyum diye kaygıya kapılıp zekanı kendine ya da başkalarına kanıtlama çabalarına girmen gereksiz yani. Olayın uykusal boyutuna gelirsek; uyuma miktarı daha çok kişinin uyku düzeniyle alakalı. Yani bir dahi günde 12 saat uyumaya alışırsa uyur, kış uykusuna bile yatar. Aynı durum tersi için de geçerli. Hı, olayın bilimsel dayanağı vardır elbet. Ancak bunun "üstün zekalılar uykusuzluktan daha az etkilenir" tarzı birşey olduğunu düşünüyorum, yani düşük zekalı birisi 3-5 saat uykuyla zombileşirken üstün zekalı birisi normal hayatını sürdürebilir gibisinden. Ama böyle söylese insanların tepkisi "eee, noolmuş?" olucağından daha keskin bir şekilde ifade etme gereği duymuş, üstüne bi de kişilik tahliliyle süslemiştir diyorum(bkz: sansasyon->tv->$ ilişkisi) Tabii adamı tanımam etmem, belki ciddi araştırmalar filan yapmış olabilir bu konuda, ancak böyle doğrudan kişilik tahlili çıkarması filan yüzünden olay ciddiyetsiz bir şekilde ele alınmış gibi geldi, o yüzden böyle düşünüyorum. Aslını astarını bilemem tabii. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Bone said: Benim gibi çok uyumayı seven birisi (bıraksanız günde 18 saat bile uyurum) ağzından salyalar saçarak (IQ 30-40...) dolaşması gerekmez miydi? Ters bağıntıdan, çok uyuyanın da düşük zekalı olması gerekmez mi? correlation, sampling ve regression kavramlarını kafanda oturtamadığına göre IQ 30-40'larda zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mobi Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 aptalım.mutluyum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 türk gençleri eğer ilkokulda hiçbişey yapmadan full pekiyi bi karne getiriyiyolarsa ailelerinin ve çevrelerinin gazıyla kendilerini süper zeki sanmaya başlıyolar, belli bi yaşa kadarka kendilerini böyle sanmaya devam ediyolar. kimisi hiç bi zaman kabullenmiyo zeki olmadığını, kimiside kabulleniyo falan işte... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jedi Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 3 yaşındayken falan biraz uyumustum, o günden beri hiç uyumadım 20 küsür sene Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dynun Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2009 sesu said: nedir ki bu üstün zekalı olma çabası kompleksliyiz biraz galiba hahah helal Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar