Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İngiltere'ye şeriat geldi!


sir

Öne çıkan mesajlar

Radikal said:
İngiltere'de sadece boşanma, aile içi şiddet ve mali anlaşmazlıklar konusuna bakacak şeriat mahkemeleri faaliyete geçti. Mahkemenin kararının yürlüğe girmesi için onay gerekiyor

LONDRA - İngiltere'de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı beş büyük kentte şeriat mahkemelerinin oluşturulduğu açıklandı. Sunday Times'ın konuyla ilgili haberinde, İslami yasaların İngiltere'de uygulanmaya başladığı duyurulurken, mahkemelerin sadece hükümet tarafından onaylanan şeriat yargıçlarınca kurulabileceğine ve kararlarının da bölge mahkemeleri ile Yüksek Mahkeme'nin onayıyla yürürlüğe girebileceğine dikkat çekildi.

Buna göre başkent Londra başta olmak üzere, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Birmingham, Bradford, Manchester, Warwickshire'da bölge mahkemelerinin bünyesinde hizmet verecek olan şeriat mahkemeleri, boşanma, aile içi şiddet, mali anlaşmazlıklar gibi sosyal konularda söz söyleme hakkına sahip olacak. Kararları bölge mahkemesi ve Yüksek Mahkeme'nin onayıyla geçerli sayılacak olan şeriat mahkemeleri, bir ilki oluşturuyor.

Times, şeriat mahkemelerinin sisteme resmen konulmasının ardında, Müslüman toplumlar arasında daha önce de yapılan uygulamanın resmi denetime tabi tutulması arzusunun bulunduğunu yazdı. Gazete, daha önce şeriat mahkemeleri adıyla halk arasında faaliyet gösteren yapıların aldığı kararların resmi hukukta hiçbir yeri bulunmadığını hatırlattı. Şeriat mahkemelerinin kararlarının uygulanması için Müslüman davalı ve davacının her ikisinin de rızasının gerektiği kaydedildi.

İKİ TANE DAHA KURULACAK

Gelecek dönemde Glasgow ve Edinburgh'da iki şeriat mahkemesinin daha kurulmasının düşünüldüğünü belirten The Sunday Times, uygulamanın başlatılmasıyla ilgili ilk önerinin bundan 7 ay önce Anglikan Kilisesi lideri Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams tarafından ortaya atıldığını da hatırlattı. Bu görüşe ilk destek verenlerden biri de İngiltere'de Adalet Bakanlığı müsteşarı yetkileriyle donatılmış olan Lord Phillips oldu. Phillips, şeriat hükümlerinin medeni hukukla ilgili konularda ve mali anlaşmazlıkların çözümünde kullanılmasının mümkün olduğunu belirtmişti. Bu arada İngiltere'de aralarında muhalefetin de bulunduğu bazı çevreler ise şeriat mahkemelerinin kurulmasının ülkede hukuk sistemine paralel ikinci bir hukuk sisteminin doğmasına neden olabileceğine dair endişelerini dile getiriyor. (aa)


AB ılımlı islama kendi ülkelerinde de mi başladı? çift hukukluluk mu deneniyor? yoksa hukuk sistemini düzenleyici ve müslüman halkı devlete ve hukuksal yöntemlere yaklaştıran radikal bir adım mı? ne olursa olsun, acaip bi olay =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence mantıklı.Şeriat hukuku isteyen elemanlar varsa o mahkemelerde yargılansınlar
Gerçi şeriata göre suçlu olupta normal hukuka göre suçlu olmayan biri neden şeriata göre yargılanmayı kabul eder bilinmez(ben olsam etmem:D)

Edit:Bi din adamı çıkıp sölemişti sanki bunu aylar önce?Hatta ingilterede yer yerinden oynamıştı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adamlarda zaten orta çağda şeriat mahkemeleri vardı.şimdi biz aştık bunları her gelende anayasayı delik deşik etmediği için rahatlıkla esnetebiliyoruz diyorlar.yoksa avrupa bu konuda hala çok dikkatli papa,fransa ya geldi yer yerinden oynadı laiklik ilkesiyle uyuşmaz diye tüm meclis tavır aldı papaya.papa da geldi laiklik olmazsa olmaz dedi gönül alıp gitti.bizde velevkilerden geçilmediği için korku hakim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu kış geliyo bize de hayırlısıyla =)

Bodrack said:
Abi aynı kültürel birikime sahip olmayan insanların aynı yasalarla yargılanması saçma değil mi asıl?Yasalar oluşturulurken o ülkenin kültürel birikimide göz önüne alınır sonuçta.İngiltere bunu biraz daha genişletmiş o kadar


bizde de farklı kültürel birikimlere sahip insanlar var, biz de genişletmeli miyiz? yoksa orda yapınca güzel de burda yaparsak bölücülük mü olur?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ingiltere böyle bir uygulamaya geçecek diye "oha lan bak adamlar yapıyor demek ki doğruymuş" diye düşünmek gayet saçma olur zira bana göre aptalca ve modern hukuk anlayışına ters birşey.

ozaman şeriat yasalarında kısas a kısas uygulamasıda var. el ve parmak kesmekte var. hadi keselim hırsızların parmaklarını. vinçle asalım sokaklarda. Neden bunları yapmıyoruz yada bu sisteme geçişi tartışmıyoruz ? neden her boku kendi tarafımızdan görüp işimize geldiği gibi kabul ediyoruz anlamış değilim.

ayrıca biraz paranoyakça bile olabilir komplo teorisi bile olabilir ama çok masumane bir olay gibi gelmiyor bu bana. arkasında başka şeyler var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

biraz boyanmış müslüman evlilik danışmanı gibi bişi bu. sade medeni kanunla ilgili konularda hüküm veriyor aldığı karar da bölge mahkemesinden onay alıyor.

bağımsız yapsınlar o mahkemeleri. bi de birilerinin istediği gibi tüm müslümanlara zorunlu yapsınlar.

o zaman görelim biz şenliği.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

güya müslümanları oyalama mahkemeleri, aferim onlara yabancı bir ülkede şeriat mahkemeleri ile övünsünler, peki bu şerri hukuk kimin hukuku? vahabi mi, iran m yoksa batı şeria daki mi? işin ilginci iran ve vahabi şeriatında hırsızın kolu kesilir ahanda kuranda var diye bahane yaparlarken, batı şeria daki mahkemede hırsız tövbe ederse kolu kesilmez zaten burada cok ender kol kesme vakası yaşadık denilebiliyor.ayette kol kesin diyor ama ayetin devamında tövbe ederse allah affedicidir diyor.harbiden hangi şeriat mu? kitap tek allah tek elcisi tek ama şeriatı çok hangisi din? hangisi hukuk? hangisi şeriat?

son olarak türbanlı kadının fatih altaylıya söylediği sözle bitiriyorum;

ingiliz işgalinde olsak dinimi cok özgür yaşaya bilecektim, ben kanadada iken kimse türbanıma karışmıyordu.

:)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İngiltere demokrasinin ve laisizmin tam olarak oturmuş olduğu bir ülke, bu nedenle bana ters gelse de yürüyüp yürümeyeceğini görmek ve bünyesindeki farklı kültür ve geleneklere sahip kişilerin daha rahat kontrol edilmesi adına her türlü deneyime girmeyi göze alabilir.

Okuduğum kadarıyla kurulan mahkemelerin yargı alanları son derece dar ve verdiği kararlar bir üst mahkemenin onayına bağlı, gene de radikal bir girişim olduğu su götürmez. Ben de İngiltere'deki muhalif çevrelerin görüşüne katılıyorum, sakıncalı gibi görünüyor aynı ülkede çift hukuk sisteminin olması. Ama dediğim gibi adamların oturmuş bir demokrasisi var, rejimleri radikal ya da kötenci ya da ılımlı islam tehdidi altında değil. Uyguladıkları olay iyi gitmediğinde bir kayıpları olmaz, uygulamadan vaz geçerler o kadar. Bana öyle geliyor ki uygulamadan vaz geçerlerse bunun nedeni büyük olasılıkla mahkemelerin iş yapmaması olur.

Tabi bunun adı İngiltere'ye şeriat gelmesi değil sadece topraklarında yaşayan arap müslümanların kontrolünde daha etkili olabilme çabasıdır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...