Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Prosciutto Yiyen Yurdum İnsanı

sg-1

Öne çıkan mesajlar

dasaaa said:
Red said:
domuz yesen nolur yemesen nolur.domuz yiyince cehenneme mi gidiceksin.hayvan la işte.onuda allah yaratmadı mı?.ne kadar saçma ya.ha domuzun tadını sevmezsin tamam ama dini sebeplerden dolayı domuz yeme olayını anlayamadım gitti.

eh anlayacak olsan zaten bunu demezdin.. adama dilemediği şeyi üçkağıtçılıkla yediremezsin. ben de yemek istemem. kendi tercihimdir. paşa paşa da saygı göstermek zorundalar.

ben ne demişim sen ne diyosun.olaya bişi demiyorum.muslumanlık gereği domuz yenmediği için ve türkiye musluman bi ülke oldugundan tabi restorantlarda belirtilmeli.

ben dediğim olay nye böyle oldugu.adam belki domuz etini yese tadını sevecek.ama dinden dolayı yiyemiyor.ustelik yemeyenler gibi yiyenlerede saygı yok.ben domuz eti bagımlısı değilim.ama yemiştim.ve beğenmedim.beğensem yerdim
Sosyal ağlarda paylaş

Gerçekten ikiyüzlü ve pozitif ayrımcı iki başkandan kendi dünya görüşlerine uygun iki açıklama gelmiş, takdir ettim ...
Yemek beyaz şarapla yapılsa bile içindeki alkol uçar ki zaten gittiğin yer Hanımeli Aile Lokantası değil, Kitchenette. Yediğine bu kadar dikkat eden bir müslümanın orada işi ne? Proscuitto sadece domuz eti değil, çiğ domuz etinin tütsülenme usulu ile servise hazırlanmasıdır. Böyle bir yemek seçimi yaptığınız zaman garson sizi uyarır,"efenim içinde domuz eti var, ağır yemektir vs " şeklinde...Menüde yoksa da sorarsın "Gülüm, bu ne diye".Zaten bu kültüre sahip değilsen, risottonun beyaz şarap ile yapıldığını, tiramisun içinde likör kullandığını, trüf mantarı çorbasının buke-garnisinin domuz kemiğinden çıkarıldığını bilmiyorsan zaten sana o mekanda olmak haramdır.

Türkiye'de belli bi kesimin-AKP hükümetine yakın olan kesimden bahsediyoruz- KENDİLERİNE HELAL OLAMAYACAK KADAR büyük bir servete sahip olduğu artık herkesçe biliniyor. Bu kişilerin türbanı siyası ve ekonomik bir sembol olarak kullandıklarını ve artık "ezik siyasetinden" çıkıp "biz de varız, bak biz de gidiyoruz sizin mekanlara" şeklinde bir dünya görüşünü benimseleri çok garibime gidiyor...
Not:Kitchnette firması ile alakm yoktur, kendi halimde köfteciyim ben....

sg-1 said:
Dikkat! Menüde domuz eti olabilir

İstanbul'daki Kitchenette Restoranı'nda hiçbir uyarı yapılmadan domuz eti içeren pizza satılması büyük tepkiyle karşılandı. Bir müşteri sipariş verirken 'proscuitto' isimli pizzanın içeriğini garsona sorunca İtalyanca 'domuz' olduğunu öğrenmişti.

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, gıda maddelerin içeriğinin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi açıkça yazılmasını istiyor. Bingöl, "Restoranların menülerinde yemeklerin adı ve fiyatı kadar içeriğine dair bilgilerin de bulunması gerekiyor. Domuz eti kullanılıyor, et şaraba yatırılıyor ya da tatlılarda likör kullanılıyor. Fakat hiçbir açıklama yapılmıyor." diyerek müşteriye bilgi verilmemesine tepki gösteriyor.

Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir de menülerde bu tür açıklamaların zorunlu hale getirilmesini istiyor. Özdemir, "Yemek hazırlanırken ne yapılmış, et alkole mi yatırılmış, kuzu mu domuz mu kullanılmış yazılmalı. Bu konuda tüketici dernekleri ve sivil toplum örgütleri devlete öncülük etmeli." diyor. Menüde kullanılan etin gramajına kadar her türlü açıklamanın yazılması gerektiğini kaydeden Özdemir, şunları söylüyor: "Özellikle bizim gibi Müslüman ülkelerde domuz eti yemeyen insanlar var. Vejetaryenler için sebze yemeğinde et suyu bile kullanılmışsa yazılmalı.

Eski Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, tüketicinin satın aldığı mal ve hizmete dair bilgi sahibi olma hakkına dikkat çekerek, menülerde gerekli bilgilerin yer almasını savunuyor. Bu konuda zorlayıcı bir hukuki düzenleme olmadığını belirten Deniz, üreticilerin hukuki zorunluluğa gerek kalmadan açıklamalı menü hazırlamasını istiyor.

Amerika'da baharatlar bile yazılıyor

Kitchenette Restoranları Genel Koordinatörü Reha Arslan ise şimdiye kadar bu şekilde bir şikâyet almadıklarını iddia ediyor. Arslan, daha önce şikâyet almaları halinde bunları değerlendireceklerini savunarak şunları söylüyor: "Çünkü bu ulusal bir sorun. Evet, alkol kullanılıyorsa menüde yazılmalıdır. Fakat daha önce böyle bir talep gelmedi. Müşterilerimizin bu yönde bir talebi olursa tabii ki değerlendireceğiz." Gelişmiş ülkelerde restoranlar menülerinde yemeğin içeriğine dair bilgilere yer vererek tüketiciyi mağdur etmiyor. Amerika'da, domuz eti tüketmeyen Yahudi müşterileri için restoranlar menülerde yemeğin içeriğine dair ayrıntılı bilgilere yer veriyor. Yemekte kullanılan baharatlar, katkı maddeleri, kullanılan sebzeler bile yazılıyor.

Zaman

Prosciutto için tanım vakti:
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=prosciutto
Sosyal ağlarda paylaş

valla ilk 10 mesajdan sonrasını okumadım çünkü bu işin tek bir doğrusu var o da menüye yazmak. dolayısıyla müşteri en sonuna kadar haklı.

edit:bu arada domuzla prosciuttoyu aynı anlama geliomuş gibi yazmışlar glb o komik olmuş.. 40 çeşit vardır hepsi farklı bir versiyondur. yani nedir bilemden haber. nese
Sosyal ağlarda paylaş

MrLevie said:
yalnız şöyle bir durum var. benim bildiğim Türkiye'de yemek yapmak amacıyla domuz yetiştirmek yasak. Domuz yetiştirmek yasaksa bu insanlar domuz etini nereden nasıl buluyorlar? hadi onu geçtim. bulsalar bile ne kadar tazedir? sen yediğin şeyi anlamayacak kadar öküzmüsün kardeşim?

yok boyle birsey. piyasasi sinirli olmakla birlikte gayet guzel uretiliyor, lisansli pek cok ciftlik var bu konuda. supermarketlerde falan satilan urunler genellikle ithal olsa da, ic pazarda da domuz eti kullaniliyor, ama sanirim buyuk kismi ihrac ediliyor

zamaninda epeyce arastirmistim, bayagi buyuk oranda domuz eti ihtiyacim olmustu kus gribi doneminde, ama maliyeti sacma sekilde cok yuksek memlekette cok sinirli uretildigi icin, oysa domuzun olayi normalde ucuza mal edilmesidir uretiminin

menulerde yazmasina gelince; bence de kullanilan her urun, istisnasiz olarak baharatina kadar yazilmalidir menuye, sagliklisi da budur, mantiklisi da. sadece dini nedenlerle degil, vejeteryanlik, muhtelif alerjiler vs.. yi de goz onunde bulundurmak lazim bir kere. butun bunlarin otesinde, sattigin nanenin ne icerdigini yazmak en basit saygidir musteriye, odedigi parayi neye odedigini bilmek de hakkidir adamin

yok oyle bilmedigin seyi yeme olayi yani, adam belki farkli bir lezzet denemek icin gidiyor oraya? cin restaurantina gittiginizde kurufasulye mi siparis ediyorsunuz?
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada dikkatinizi çekerim, prosciutto bir çeşit jambon, domuz demek değil yani.

Kısacası içindekiler zaten yazıyor menüde, muhtemelen prosciutto, bilmemne peyniri...vs şeklinde, ne yazsınlar ki daha?

Prosciutto(Parma bölgesinde domuzun döş kısmının tuzlanmasıyla elde edilen bir çeşit jambon), Mozarella(Peynir mayasının...), Kekik(...)

Bu mudur?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
menulerde yazmasina gelince; bence de kullanilan her urun, istisnasiz olarak baharatina kadar yazilmalidir menuye, sagliklisi da budur, mantiklisi da. sadece dini nedenlerle degil, vejeteryanlik, muhtelif alerjiler vs.. yi de goz onunde bulundurmak lazim bir kere. butun bunlarin otesinde, sattigin nanenin ne icerdigini yazmak en basit saygidir musteriye, odedigi parayi neye odedigini bilmek de hakkidir adamin

katılıyorum. bence de yazılmalıdır.

dediğin gibi bu sadece dini bir olay değil, sağlıkla da alakalı yanı var. atıyorum benim x e alerjim varsa, "madem x e alerjin var lüks restorana ne gidiyon" mu diyeceksiniz.

bilmiyorsan gitmeycekmişsin. hayatımda duyduğum en saçma öneri hakkaten. şakaysa komik değil, ciddiyse trajikomik.
Sosyal ağlarda paylaş

heh valla turistik bölgelerde bir restorana girin bakın, "hebele döner" yazıyorsa altına ingilizce neye benzediğini de yazıyorlar. "bilmiyorsan yeme arkadaş" olayı yok yani, müşteri rahat hissetmez, yazan yere giderse kayba uğrayan restoran olur sadece.

hayır anlamadığım neye bu tepki? zor bir olay mı menüye yemeğin içeriğini yazmak bir satır? kimi, neden savunuyorsunuz?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...