MrLevie Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 "Büyük patlama"ya geri sayım 10 Eylül'de "asrın deneyi" yapılacak. "Büyük Patlama" (Big Bang) teorisini doğrulayacak deney için bilim adamları uyarıyor: "Dünyayı yutabilecek mini kara delikler ortaya çıkabilir." Yıllardır üzerinde çalışıldı. 8 milyar doların üzerinde para harcandı. Yerin 150 metre altında, bilim kurgu filmlerini bile yaya bırkacak türden bir yer kuruldu. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük deneyini gerçekleştirmek için yüzlerce bilim adamı yerin altına indi ve gece gündüz çalıştı. Sonunda her şey tamam edildi. Şimdi deney için geri sayım başladı. Tarih belli: 10 Eylül. Deney, evrenin oluşumunu tetikleyen "büyük patlama" (Big Bang) teorisini doğrulayabilecek nitelikte. Bunun için nükleer deneylerden bile daha karmaşık sayılan "parçacık çarpıştırma" işlemi gerçekleştirilecek. Tehlikeli bir deney olduğu için yerin altında kurulan devasa laboratuvarda gerçekleştirilecek. Bu yüzden deneyi gerçekleştirecek olan ekip "güvenli ortam var" diyor ve deneyin yapılmasını savunuyor. Kaos teorisyeni şiddetle karşı çıkıyor Ancak bir başka grup bilim adamı dün müthiş bir uyarıda bulundu. Onlara göre bu deney o kadar tehlikeli ki "dünyanın sonu olabilir". Bu amaçla daha önce de deneyin durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuşlardı. Ancak AİHM, "Büyük Hadron Çarpıştırıcı" aleyhindeki başvuruyu reddetmişti. Alman kaos teorisyeni Otto Rössler'in etrafında bir araya gelen insanların, AB'nin nükleer araştırma merkezi (CERN)'in 10 Eylül'de hizmete sokacağı laboratuvarda yapılması planlanan "parçacık çarpıştırma" deneyine mani olabilmek için verdikleri dilekçeyi değerlendiren AİHM, başvuruyu geçen hafta reddetti. "Dünyayı yutabilecek mini kara delikler" ortaya çıkabilir Evrenin oluşumuyla ilgili "büyük patlama" teorisini doğrulayabileceği düşünülen deneye itiraz edenler, deney sonucu "dünyayı yutabilecek mini kara delikler" ortaya çıkması ihtimalini öne sürüyor ve Fransa-İsviçre sınırındaki CERN laboratuvarının kapatılmasını istiyor. Vatandaş grubunun sözcüsü Viyanalı Markus Goritschnig, "Deney durdurulsaydı, şimdiye kadar hiç atılmamış bir adım atılmış olacaktı" dedi ve mahkemenin, yine de dava dilekçesini esastan görüşmesini beklediklerini belirtti. Maddenin ilk kez kütle kazandığı ana gitmeyi planlıyorlar "Mini kara deliklerin, bilinen en tehlikeli nesneler olabileceğini" söyleyen Goritschnig, deneye katılan 26 fizikçinin "ateşle oynadığını" iddia etti. Bilimadamları, CERN deneyiyle fiziğin başlangıcına, maddenin ilk kez kütle kazandığı ana gitmeyi ve maddenin neden ve nasıl kütle sahibi olduğu sorusunu cevaplandırmayı tasarlıyor. Parçacık hızlandırıcıyı harekete geçirmek zor İsviçre-Fransa sınırında, 27 kilometrelik bir tünel içerisinde bulunan parçacık hızlandırıcıyı harekete geçirmek o kadar kolay değil; önce makinenin 8 ana parçası -271 dereceye kadar soğutulacak. Ardından, 1600 adet süper-iletken mıknatıs düzgün olarak çalıştırılacak. Deney sırasında bütün parçaların senkronize şekilde çalışması şart. En ufak uyumsuzluk risk sayılıyor. Saniyede 800 milyon parçacık çarpışması olması beklenen "asrın deneyi", yerin 150 metre altında yapılacak. Deneye Türkiye'den de bilimadamları katılıyor. Kaynak Hürriyet neyse half life gibi olursa biraz yaratık öldürürüz olan o olur:P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
thelegbra Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 ben ciddi ciddi korktum :/ nası korkmuyolar bu fizikçiler ya, gayet de riskli yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
rahatsiz Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 kesin acilmistir daha once. kontrol etmeden soyliyim. bilim tekniktedir kesin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aket-Atum Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 o kadar fizik profesöründen daha iyi biliyo zaten herkes bu işi, boşaltsınlar CERN'i de bilenler geçsin işin başına. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Tehlikeli olsa durdurulurdu çoktan. Sonuçta deneyi yapan tek bi deli bilim adamı değil, yüzlerce bilim adamı, teknisyen,mühendis vs. çalışıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 thelegbra said: ben ciddi ciddi korktum :/ nası korkmuyolar bu fizikçiler ya, gayet de riskli yani. Bir de işe şu yanından bak. Deney de bir terslik çıkarsa akp, ergenekon yada herhangi bir sıkıntın kalmayacak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 ya konuşan adam da kaos teorisyeniymiş zaten. adam isminden söz ettirmeye çalışıyor bariz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Akhlaur Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Ölücez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 abi kaos teorisyeni falan da cidden böyle bi risk var ki karşısında durmak gerek bence bu deneyin. düşünsene karadelik ortaya çıkıyo, daha ne olduğunu anlayamadan rünya yok olur. ben de tırsıyorum bu deneyden... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rerore Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 iftar topu gibin bişey olcak herhalde patlamaymış peh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 kara delik oluşursa hiç acısız bi ölüm olur dimi? yani 1-2 saniyede bütün dünyayı yutup moleküllerine filan ayırır, kurtuluruz heralde? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eregorn2 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 beklesinler daha warhammer çıkmadı... ühü... o kadar bekledim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 belki hepsini yutmaz yarısını yutar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirluin Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 büyük bi alan yokolup millet ölürse falan kötü olurda bütün dünya birden yokolursa kimseye koymaz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Mirluin said: büyük bi alan yokolup millet ölürse falan kötü olurda bütün dünya birden yokolursa kimseye koymaz koyucak insan kalmamasından dolayı olabilir mi acaba:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valeron Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 bişi olmaz, ondan önce marduk çakcak bize sora yutarlar dünyayı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Mirluin said: büyük bi alan yokolup millet ölürse falan kötü olurda bütün dünya birden yokolursa kimseye koymaz karadelik abi bu. direkt götürür. bi alan yok olması falan diye bi olay yok... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moriQ Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 ölelim artık yeter da. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karag8z Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Konu bilim ve teknik te uzun zamandır takip ediliyor zaten. Hatta orada bile 3 başlık. http://forum.paticik.com/read.php?8,3346670 http://forum.paticik.com/read.php?8,3118236 http://forum.paticik.com/read.php?8,1161358 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 bakmıştım başlıklara da tam açık bir başlık göremediğimden olsa gerek... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 abi düşünün sizin bilgisayar denilen makinayla olan anılarınızı sizce stabil ya da matematiksel çalışabilen bir alet mi? scctk bence :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Giovanni said: abi düşünün sizin bilgisayar denilen makinayla olan anılarınızı sizce stabil ya da matematiksel çalışabilen bir alet mi? scctk bence :) bu nasıl bir cümle yapısıdır, hiçbişey anlaşılmıyo:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lopeth Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 gg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zydar Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 evet çok yaklaştı iyi oldu bu başlık bence burada açılması. açıkcası ben bir hata olucağını ve kesinlikle bir b.kluk çıkıcağını düşünüyorum. Bunu dışında bikaç teorim var. 1-) Böyle bir şey olsa insanlar karşı çıksa, ülkelerde çıkar. kimse istemez, abd dir avrupadır, japonyadır itiraz eder engel olur zaten. engel olan yok o zaman güvenli olabilir mi? 2-) Bana kalsa belirlediğim günden daha önce yapardım bu deneyi, insanlar günü bekler, olacakları görürlerse sonuçlara göre dünyada yer yerinden oynayabilir. Herkeze bir tarih söyler ama farklı bir tarihde asıl deneyi yapardım. Her hangi bir terörist saldırıyada engellerdim. mümkünse tabi. 3-) karadelik. Dünyayı bir anda yutamaz, zamanla içine çektiği kütlelerle genişler. BU da ilk başta yavaş bir ilerleyiş olur yani öyle pat diye dünya yok olmaz. Bence. Ne kadar sürer bilmiyorum ama tahmini olarak bikaç ay belki yıl alır. Ufacık molekülerden dünya büyüklüğüne erişmesi 1 saniyede olamaz. olursa ayıp olur. yakışmaz karadeliğe :D 4-) Hiç bir şey olmaz ise, sonuçlar böyle mükemmel olursa, bize kazandıabilceği şeyler inanılmaz diye biliyorum. Çoğu şeyin ötesine geçebilirz. Gayet hoş olur. Yanlız... Herkez bu testleri yapmak dah aiyi olmak ister teknoloji için savaşlar çıakbilir, bunda bir hata olmazsa bir başkasında olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2008 Bir düşünsenize bilgisayarlarla olan maceralarınızı. Size saç baş yoldururken ne kadar stabil ya da matematiksel çalıştı bu aletler ? Bu kadar riski bir olayda ise bu aletler bana hiç güven vermiyor ? Windows mudur acaba desem ? :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar