Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Oyunlarda kullanılan tarz klavye ve mouse sistemleri


Bone

Öne çıkan mesajlar

Oyunlarda, özellikle FPS'lerde klavye ve mouse ne kadar şey değiştiriyor?
Mesela kablolu mouse ile kablosuz mouse, iri mouse ile minik mouse, ağırlığı değiştirilebilen ile sabit ağırlıkta mouse, 800dpi ile 2000dpi mouse arasında ciddi bir fark bulunur mu?

Yeni bir mouse ve klavye almayı düşünüyorum. "oyun mouse'u" diye geçen bazı mouselar görmekteyim. Özellikle FPS oyunları için tasarlanmış şeyler bunlar.

Mouse'ta çok fazla özellik aramıyorum. Parmağını koyacak yer bile bulamayacağın mouselarda zaten o tuşları kullanmaya bile ihtiyaç duymuyorum. Sol+sağ mouse tuşu bir de scroll tuşu bulunsa yetiyor benim için.
Bu konuda şu mouse'lar nasıl sizce?
http://www.mavibilgisayar.com/ud/6224
http://www.mavibilgisayar.com/ud/4179
http://www.mavibilgisayar.com/ud/5384

Klavyelerde eskiden beri Türkçe Q layout'una alıştım, öyle de gidiyorum. US layout'uyla hazırlanmış tek satır enter tuşu olan klavyelerde ne yazı yazabiliyorum, ne de oyun oynayabiliyorum. Backspace tuşu küçük olmayacak büyük olacak, ve yanındaki ; işareti ait olduğu yerde yani Ü tuşunun altında olacak. Sol shift tuşu küçük olacak, yanında da < > tuşu olacak. Sağ shift tuşu büyük olacak. Ancak son zamanlarda yarı Türkçe yarı US layout'lu klavyeler türedi. Direk amerika'dan gelen klavyenin üstüne Türkçe harf basmak daha kolay oluyor herhalde.
Bunun dışında tuşlarının oyun için ergonomik olması da önemli. Mesela bende Microsoft'un bir klavyesi var, tuşları piyasadaki birçok klavyedeki gibi kalın tuş şeklinde. Yazı yazarken ve oyun oynarken kendimi daktilo kullanırmış gibi hissediyorum. Ancak laptopumun klavyesinde ince tuşlar var. Yazı yazarken de, oyun oynarken de, sanki çok daha hızlı ve rahat gibi geliyor bana. Ayrıca bir arkadaşta şu klavyeyi gördüm. http://www.mavibilgisayar.com/ud/4294 Bu klavyenin tuşları dediğim gibi (laptop kadar değil tabii) ince tuş şeklinde dizayn edilmiş. Tuşlara basması oldukça rahat. Sanki oyun için özel tasarlanmış gibi duruyor. Acaba FPS gibi oyunları oynamak için bu tarzda klavyeler mi alınmalı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Linkini verdiğin mouse'lardan G9 ve Habu iyidir, diğerini hiç duymadım, dandik gibi duruyor. G9 seni daha çok tatmin eder muhtemelen.

Kablolu kablosuz mouse olayında kabloludandır tercihim her zaman. Ama kişiden kişiye değişir yine. Mouse boyutları, DPi'yı falan kişiye göre değişir. Kimisi büyük mouse sever, kimisi küçük. Kimisi yüksek sens'te oynar DPi'yı yüksek olanı alır falan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de şahsen kablolu fare ile büyük eziyet çekiyordum özellikle online fps'lerde, çekersin gelmez, itersin gitmez. bir de oyun fareleri maalesef hep asimetrik ve sağ ele göre tasarlanıyor. kablosuz ve simetrik bir oyun faresi bulabilsem, bir de abuk sabuk fiyatlarda olmasa..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben mouse önermeyi bıraktığım linkler üzerinden konuştum. Çünkü herkesin el yapısı, oyun şekli, mouse'u tutuş şekli, sensitivity şekli falan farklı. O zaman bana göre mükemmel olan bir şeyi size söylesem beğenmeyebilirsiniz.

Ben oyuncu gözüyle yorum yaparım anca, o yüzden size gereksiz gelebilir.

Ben Razer mouse'ları önerimim. Razer Copperhead şu ana kadar kullandığım en iyi mouse. Şuan Logitech G9 kullanıyorum ve sensöründen memnun değilim. Mouse'un tuşları, özellikleri falan iyi ama Copperhead kadar rahat değil. Copperhead'in sensörü çok iyi, şeklide harika benim için. Şuan en övülen sensör ise Razer'ın 3G Optic sensörü. Bunu kullandığı mouse'lar: DeathAdder, Boomslang SE, yeni Razer Salmosa, Diamondback 3G...

Ben Razer başkanı Robert Krakoff ile mailleşiyorum arada bir :). Bana herkesten önce ilerde ki mouse planlarını açıklar falan. Sam senin için iyi bir gelişme, Razer özel bir kablosuz sistem üzerinde çalışıyor uzun zamandır :).

Yani açıkça Razer fanıyım. Logitech G9'da ki negative accel. olayı beni delirtiyor. E ülkemizde de Razer markası doğru düzgün temsil edilmiyor. Çıkan onca yeni modele rağmen hala copperhead satılıyor. Benimde 2 copperhead'imde bozulduğu için yenisini almadım. İthalatçı firmada değiştiği için garantiyide kabul etmiyorlar. Neyse ingiltere'ye gidince orda test edicem bütün Razer mouse'ları :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de uzun zamandır kablosuz klavye ve mouse almak istiyorum. Sam'in dediği gibi kablolar beni de sinir ediyor. Ama oyun da oynayan biri olduğum için emin olamıyorum.

Logitech Cordless Desktop® MX™ 3200 Laser nasıldır? Pillerinin aylarca gitmesi çok hoşuma gitti. Tasarımı da çok şık. Logitech® MX™ 3200 Cordless Keyboard ve Logitech® MX™ 600 Laser Cordless Mouse varmış pakette.

Prof oyuncu değilim ama sıkça FPS oynuyorum. Laptop için Logitech VX Nano (kablosuz) kullanıyorum ve 800DPI olmasına rağmen FPS oynarken pek rahatsız etmedi. Bu daha da iyi olur diye umuyorum.



http://www.logitech.com/index.cfm/keyboards/keyboard_mice_combos/devices/140&cl=roeu,en

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Vazgeçtim kablosuz almaktan. Şimdilik sadece mouse'umu değiştirsem mi diye düşünüyorum. Üç yıldır falan MX510 kullanıyorum. Ergonomisi harika, memnunum da. Ama mouse 800DPI ve optik. Acaba 2000DPI üstü bir lazer mouse alsam ne kadar fark eder ki? 40-50 euro vermeye değer mi sizce? Şöyle kralından bir Razer yada Logitech..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

logitech g9 kullanıyorum cok mutluyum.

gecenlerde lachetis denedim bi cok memnun kalmadım tabi deneme süresi vardır ama, coppedhead dah ucuz bi model olmasıan rağmen cok daha hızlı alıştım cok daha rahat ettim, razer istersen coppedhead tavsiye ederim.

tabi şöle bi durumda var, razerlar simetrik, logitechler ergonomik herkezin tercihi farklı tabiki ama ben üstüne uzun süre makine basından kalkmadna calılmam gerektiği içinde sıklıkla ergonomikte karar kıldım.

klavye bende arıyorum güzel bi klavye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Açılmıştı :)

http://forum.paticik.com/read.php?6,3087558,3091196#msg-3091196

Belki yararı olur. Ben sidewinder aldım kullanıyorum. İlk 2-3 gün nefret ettim. Sonradan alışıncaysa başka mouse gözüm görmüyor =)tutuşu falan iyice alıştım ki ilk baştan elime acaip gelmişti
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
Sam said:
ben de şahsen kablolu fare ile büyük eziyet çekiyordum özellikle online fps'lerde, çekersin gelmez, itersin gitmez. bir de oyun fareleri maalesef hep asimetrik ve sağ ele göre tasarlanıyor. kablosuz ve simetrik bir oyun faresi bulabilsem, bir de abuk sabuk fiyatlarda olmasa..


yenı gördümde mesajı ben, razer'ın butun mouseları simetrik
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
Logitech G500 mü, Logitech G9X mi, Microsoft Sidewinder X8 mi çok düşündüm, ama en sonunda G500 almaya karar verdim.

İlk paketi açıp kullanmaya başladığımda çok hoşuma gitti, kavrayışı sanki çok doğal, yıllardır elimin bir parçasıymış gibi. Endişelendiğim DPI ve yan mouse düğmelerini öyle güzel koymuşlar ki, varlığı hissedilmiyor bile.
Kullandığım iki Microsoft (biri kablosuz ve optik, diğeri kablolu ve lazer) mouseda yan düğmelerden çok çekmiştim, internette dolaşırken yanlışlıkla basıp bir önceki sayfaya gitmek gibi.

1 ay oldu G500'ü kullanalı ve şimdiye kadar hiç sıkıntı çekmedim. Gerekirse diye ağırlık koymuşlar ama ihtiyaç duymadım ona. Mouse'un kalitesi o kadar iyi ki, birkaç tane alıp evde koleksiyon yapasım bile geldi.

ancak kullanırken anlamadığım bir mevzu var, bu DPI meselesi nedir ki? windows ve oyun içi mouse ayarlarındaki sensitivity kısmından ne farkı var?
yani mesela yüksek sensitivity düşük DPI ve düşük sensitivity yüksek DPI'yı kıyasladığımızda (imleç ikisinde de aynı hızda hareket ediyor varsayıyoruz) oyun içinde bir avantajı veya dezavantajı var mı ki?

yoksa DPI düğmesinin tek özelliği çabucak sensitivity değiştirmekten mi ibaret?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...