Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hiroşima&Nagazaki

Masticore

Öne çıkan mesajlar

Sizde görmüşsünüzdür belki Milliyet'te atılan atom bombası sonrası Hiroşhima'nın daha once yayınlamamış bir kaç fotografını koymuşlar. Gerçekten içler acısı. 250 bin civari insan öldü (hemen ölenler) ve milyonlarca insan yaralandı,hastalandı,radyasyondan etkilendi ve bu nedenlerden dolayı öldü. Radrasyon etkileri hala'da devam etmekte.

Resimler

Bence yakın tarih'te en büyük insanlık ayıbı budur . Ama hiç bir zaman Yahudi soykırımı kadar yankı bulmadığını düşünüyorum. İşin acı tarafıda Almanya yaptığı hatanın farkında olmasına karşın Amerika savaştan yıllar sonra bunu gerekli bir harekat olduğunu savundu.
Sosyal ağlarda paylaş

Bir kız vardı Japonyada
ufacık, tefecik bir kız,
Bir bulut vardı dünyada
işi: öldürmekti yalnız.

Bu bulut bu kızcağızın
öldürdü nineciğini,
külünü göğe savurdu,
sonra, yine apansızın
gelip babasını vurdu,
sonra da kızın kendisini.
Ve doymadı ve doymadı
yeni kurbanlar arıyor.
Atom ölümüdür adı,
karanlıkta bağırıyor.

Büyük bir birlik kuralım,
canavarı susturalım.
Savaş cengine gidelim,
canavarı yok edelim.

Nâzım HİKMET

JAPON BALIKÇISI
Denizde bir bulutun öldürdüğü
Japon balıkçısı genç bir adamdı.
Dostlarından dinledim bu türküyü
Pasifik'te sapsarı bir akşamdı.

Balık tuttuk yiyen ölür.
Elimize değen ölür.
Bu gemi bir kara tabut,
lumbarından giren ölür.

Balık tuttuk yiyen ölür,
birden değil, ağır ağır,
etleri çürür, dağılır.
Balık tuttuk yiyen ölür.

Elimize değen ölür.
Tuzla, güneşle yıkanan
bu vefalı, bu çalışkan
elimize değen ölür.
Birden değil, ağır ağır,
etleri çürür, dağılır.
Elimize değen ölür...

Badem gözlüm, beni unut.
Bu gemi bir kara tabut,
lumbarından giren ölür.
Üstümüzden geçti bulut.

Badem gözlüm beni unut.
Boynuma sarılma, gülüm,
benden sana geçer ölüm.
Badem gözlüm beni unut.

Bu gemi bir kara tabut.
Badem gözlüm beni unut.
Çürük yumurtadan çürük,
benden yapacağın çocuk.
Bu gemi bir kara tabut.
Bu deniz bir ölü deniz.
İnsanlar ey, nerdesiniz?
Nerdesiniz?

(1956)
Nazım Hikmet
Sosyal ağlarda paylaş

Böyle canavarca bir olayın parayla çözülebileceğini düşünürken her seçimlerde (gerçekliğini tartışmıyorum ama olduğunu farz edelim) onun yanında solda sıfır kalacak bir ermeni soykırımını dünya meselesi yapmayı unutmuyorlar. Bir tanesi de çıkıp amerika'nın hiroşimada yaptığı hayvanlıktan sonra bir kez olsun da "dünya barışına katkıda bulunmaya çalışacağım, savaşlara engel olacağım" demiyor ki herhalde yapacağı en iyi şey bu olurdu ama tam tersini yapıyorlar. İnsanlar harbiden nefret edilesi.
Sosyal ağlarda paylaş

japonlar başka milletler gibi ölmüş atalarının sırtlarından geçinmek amacıyla sümüklü sümüklü ağlamak yerine kendi çabalarıyla bir yere geldiler daha ziyade

Hatta Hrant Dink konusunu açmak istemezdim ama kendisinin "soykırıma uğradığını düşünen" tüm halklar için önerdiği yol da bu yol idi fakat çok yanlış anlaşıldı.
Sosyal ağlarda paylaş

ombakkombak said:
Merak etmeyin, gün gelir hesap sorulur. Japonların bunu unutacaklarını sanmıyorum :D

unutmadıkları bir gercek ama artık yasananları geride bırakma cabasımı yoksa paranın cazibesimi bilemiyorum ama umursamazlık hissediyorum. amerikan bayraklı kotlar tshirt lerle dolasan japon gencliğini fotograflardan eger gittiyseniz japonyada yada amerikada sokaklarda görebilirsiniz. amerika hiçbir şekilde gerçek anlamıyla yaptığı bu insanlık dışı olaydan ötürü cezalandırılmadı. ki kendilerinin tarihinde kızılderili soykırımı gibi bi olay varken bunlarında üstü örtüldü. çağımızın vebası amerikan emperyalizmi sürdükçe ne yazık ki bu olaylar olmaya devam edecek. işin kötüsü artık bize dahada yakın oluyor. önemli olan olanları hatırlayacak hesabını insanca soracak nesil yetişecek mi ?
Sosyal ağlarda paylaş

@dark gelişmeleri açısından çok başarılılar evet. japon kültürü de amerikada ve dolayısıyla dünyada çok yaygın ve popüler oldu bu sayede. ama hep o japon filmlerinde gururdan bahsedilir, onların en büyük serveti budur. fakat günümüzde bundan eser yok bence. bizde o duruyor bence en azından.

japonları çok severim bu arada :D
Sosyal ağlarda paylaş

her yıl anma törenlerinin yapılmasının yanında japonya'da bu olayın haksızca yapıldığı görüşü hakim hala. geçenlerde bir politikacının canına okudular adam "amerikalıların başka çaresi yoktu" manasında birşey söyleyince.

ki size tavsiyem bu atom bombalarını bir yana bırakın, normal şehir bombardımanlarını bir okuyun. sadece tokyo'da tek bombardımanı takip eden yangın fırtınasında 100000 kişi can verdi. ahşap binalar kolay tutuşsun ve itfaiye söndüremesin diye özel yanıcı bombalar atılıyordu.

evet gerçekten de hiroşima & nagazaki'de yaşananlara esef duymamak elde değil ama bunlar sadece savaşın çirkinliğinin zirvelerinden biri. everest bir zirveyse ona yakın yükseklikte nice dağlar var onun boyunu kat kat aşan toplanınca.

sonuç olarak amerikalılar atmasalardı savaşın uzayacağını öne sürüyorlar ve çok haksız sayılmazlar maalesef. bu bombalar atıldıktan sonra bile ordu son japon ölene kadar savaşmayı istiyordu. hatta imparatora karşı darbe girişimi bile oldu barış görüşmelerinden yana tavır koyunca. belki de kat kat daha fazla insan daha büyük acılar içinde ölecekti japon anakarasına çıkarma yapıldıktan sonra. adalardaki son askerleri ölene kadar teslim olmadan amansız direnişleri de buna işaret ediyor.

japonların eski defterleri açması mümkün değil pek zira tencerelerinin dibi daha kara. çin'de neler yaptıklarını da biraz araştırmanızı tavsiye ederim. ektiğini biçme tarihte sıkça görülebilecek bir durum.

kaldı ki halen şu forumda bile yüzlerce insan "savaşırız nolacak, bilmemnerenin kuzeyinden gireriz güneyinden çıkarız" diyebiliyorsa sanmıyorum ki aynı insanlar savaşın kötülüğünden rahatça dem vurabilsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

sonuç olarak amerikalılar atmasalardı savaşın uzayacağını öne sürüyorlar ve çok haksız sayılmazlar maalesef.

Abi yapma, bu bombadan insanlar sadece ölmekle kalmadılar bundan sonraki bir çok kuşakta o bombadan etkilendi. Adamlar bahane uydurmuş resmen. 2. dünya savaşı konusunda çok bilgim yok ama bence bu amerika'nın savaşı üstün bitirme senaryosu sadece. Eminim o noktada bile üstün olan devletlerin daha az çıkarına olacak bir anlaşma yapılabilirdi. Zannediyorsam bu bombanın potansiyel etkileri konusunda da uyarılmıştı amerika ya olayın atalım patlatalım bitsin olmadığını biliyorlardı.
Sosyal ağlarda paylaş

bu bombalar atılmadan önce japonyada topu topu 2-3 şehir ayaktayd ı. bombardımana maruz kalmayan toprak kalmamıştı neredeyse
genede teslim olmamaları acayip bir olay, ya istiklal ya ölüm direk adamlar.
amerikanın sovyetlere gözdagı niteliginde bu 2 bombayı sallaması, senelerce bikini adalarında yerliler yaşamasına ragmen testlere devam etmesi asıl canilik budur işte.
Sosyal ağlarda paylaş

ardeth %100 haklılar demiyorum zaten, hatta ben de tümüyle haksız olduklarını düşünüyordum eskiden. ama ciddi mankafalar başındaydı ordu ve hükümetin. japon yaşlı adam var "ben ilkokul öğrencisiydim bize bambudan yapılma mızrak nasıl kullanılır gösteriyorlardı" diye konuşan. öyle mankafalar yani, sadece asker değil çoluk, çocuk demeden ölümüne savaşmayı isteyen.

guadalcanal, okinawa gibi japon garnizonlarının teslim olmadan son adama kadar savaştığı yerler var sonra. japonlar alman ve italyanlar gibi değil pek yani. ölümüne savaşmışlar.

bombaların uzun zamanlı etkileri konusunda fazla bilgi olabileceğini sanmıyorum, sonuçta daha önce denenmemişlerdi hiç yaşam alanlarında. var olan bilginin de "iyi bari atmayalım, çıkarma yapalım birkaç yüzbin askerimiz daha ölsün" düşüncesini değiştirmeye yeteceğini sanmıyorum doğrusu.

amerikan görüşünü savunmuyorum tümüyle, dediğim gibi savaşın rezilliğinin zirveleridir hiroşima ve nagazaki. ama makrohistorik boyutta ele alınırsa belki bugün insan medeniyetinin ayakta durması oralarda ölen yüzbinlerce masuma borçluyuz. nükleer silahların dehşeti kullanılmadan bilinemeyecekti ve soğuk savaş milyarlarca insanın ölümüyle sonuçlanabilirdi.

kızılması gereken birileri varsa onlar da bu kadar büyük acılar çekilmişken ve bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken hala savaşlara umursamazlık gösteren bilinçsiz kitlelerdir. bütün caniler sonuçta bunların ya desteğiyle ya da vurdumduymazlığıyla gerçekleştirmiştir benzeri görülmemiş katliamları.

redeagle, japonların ambargo yemesinin nedeni nanking katliamı gibi olaylar. durduk yerde olmuyor yani.

ekleme: "iyi ki atılmış" demiyorum ama "atılmasa iyi olurmuş" da diyemiyorum uzun lafın kısası. olayın tek boyutu yok maalesef.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...